Bu Ara Hangi Oyunu Oynuyorsunuz? 🎮

Metaphor_Refantazio_Cover_Art

Metaphor Refantazio’yu bitirdim. 2 yıl kadar önce Persona 5 oynamıştım, daha da uzunca bir süre jrpg oynamam diyordum. Uzunca bir süre iki yılmış demek ki :roll_eyes:

Oyun güzeldi. Bitirmem 76 saat sürmüş. Bu sefer tadında bırakmışlar hocalarım. Bu oyunda biraz daha ciddi bir ortam var, Persona’daki gibi liselilik yapmıyoruz, dünyanın derdiyle dertleniyoruz. Mahalledeki doktora, okuldaki hocama yürüyem ben, hanımla parklara akam ben işleri yok. Varsa yoksa dünyayı kurtaralım. Yalan yok, ben biraz özledim oynarken :roll_eyes:

İşin dövüş boyutunu ise bayağı rafine etmişler. Artık her karakter her arketipi kullanabiliyor, kazanılan EXPi her arketip harcayabiliyor. Ben başarılı buldum. Tek problemim, oyunun sonunda zorluğun sapıtmış olması. Normal zorlukta oynuyordum, oyun boyunca nerdeyse hiçbir herde ter bile dökmeden yardıra yardıra gittim. Colisseum ejderhalar falan hepsini parçaladım. Sonra son bossun bitmek tükenmek bilmez fazlarından biri afedersiniz elime verdi. Öeh dedim, zorluğu düşürüp bitirdim dövüşü. Belki ben sabırsızmışımdır, ama bu olayı hiç beğenmedim.

Müzikler ise efsaneydi. Bir persona 5 değildi, ama esperanto dilinde zikir yazıp budist rahibine rap yapar gibi söyletmek kimin fikriymiştiyse gözlerinden öpmek istiyorum kendisini.

5 Beğeni

Final fantasy XVI

Bu oyuna yeni başladım sayılır aslında, henüz 5 saat falan oynadım. Ama bundan da bahsetmeden duramadım. Oyun iyi gibi duruyor şimdilik, bir çığır açma klasik olma gibi dırumu yok ama gayet keyifli. Turn based sistemden aksiyon bazlı sisteme geçişler, aksiyon da bir DMC olmasa da gayet derin ve akıyor.

Fakat asıl bahsetmek istediğim şey, oyunun prodüksiyon kalitesi.

Oyunun prodüksiyonu fazla kaliteli hocalarım. Grafikler, müzikler, efektler, herşey fazla mükemmel. Yahu cutscenede karakterin elindeki bardağı dolduruyorlar kol lıkır lıkır ediyor. İçinde toplam 30 saniye geçirdiğim mekanın her yerine özenip bezenmişler. Tamam bunlar güzel şeyler. Ama bunlar işte hep para. Böyle oyunlar stüdyo batırır yahu. Square Enix babamın oğluna ait değil sonuçta da yok olsunlar istemezdim şahsen, endişelendim biraz :roll_eyes:

2 Beğeni

Hocam FF 16 ve Rebirth SE’nin yüzünü güldürmedi. Bu oyunlara ek olarak son 2 senede düşük satış yapan pek çok oyun oldu. Star wars outlaws, Dragon Age Veilguard bunlara örenk olarak verilebilir.

Palworld oynamaya başladık geçen hafta. Beklediğimden çok sevdim. Hatta bağımlılık yapıcı bir tarafı (yani diğer oyunlara göe çok daha fazla diyeyim) bile var bence, haftasonu en son sabah 7’de ancak kapatabildik arkadaşlarımla :joy: İş güç olmasa her gün oynanır da işte haftasonundan haftasonuna.

3 Beğeni

Civilization 6
Android’de de oynanabildiğini gördüğüm gibi indirdim. Oyunu yeni öğrensem de gözüme bir sorun çarpmadı.

1 Beğeni

Hocam zaten oyun bütçeleri öyle hallere geldi ki artık bir sürü oyunun finansal açıdan kafa kafaya gelmesi için bile eskiden olsa şaheser diyeceğin ölçüde fazla satması gerekiyor. Cılkı çıktı işlerin. Bu sıralar AAA oyunların geliştirme bütçeleri 50m-200m arası oynuyor deniyor. E bir o kadar da marketinge harcıyorlar. Ucuz yollu oyun olsa, 60 geliştirmeye 60 marketinge harcasan, 120 milyon eder. Hiç indirim yapmadığını varsaysak 60 dolardan 3 milyon kopya (retail/platformlar de cirodan yüzde 30 civarında pay alıyor deniyor) satman lazım ki kafa kafaya gelesin. Zeldaların bile çoğu ömürleri boyunca bunun iki katı kadar ya satıyor ya satmıyor. Echoes of Wisdom 2.5m satmış. Okey, Zeldalar arasında kötü bir Zeldaydı ama random AAA oyununun sırf zarar yazmamak için herhangi bir Zelda’dan iyi olmak gibi bir beklentisi bence olmamalı.

Sektörde genel bir akıl tutulması yaşanıyor hocam bence. Yayıncılar oyun fiyatlarını nasıl yükseltiriz derdinde. Oyuncuların yarıdan fazlası hala 1080p ekran kullanıyor, AAA firmaların derdi yok ray tracing yok 4k. Cyberpunk, FF16 gibi bir sürü oyunda ben performans modu ve grafik modu arasındaki farkı çoğu sahnede göremiyorum bile, ama fps yarıdan fazla düşüyor.

Bu kadar grafik kasacağız diye firmalar batıyor, çalışanlar geberiyor, dağıtıcılar yüksek bütçeler yüzünden risk alan benzersiz işleri finanse etmiyor, oyuncular olarak grafikleri güzel geri kalan herşeyi vasat saçmasapan oyunlara maruz kalıyoruz. Bütün bunlar çoğumuzun görmediği, görse de farkı ayırdedemediği üç piksel için oluyor. Buna ben kolektif bir akıl tutulmasından başka bir açıklama bulamıyorum şahsen.

9 Beğeni

Alien Isolation’dan sonra oynadığım en iyi Alien oyunu olabilir hatta belki de eşit seviyede sevmiş bile olabilirim. Henüz 11 saat olmuş ve ben hala ilk haritada ilk görev kısmındayım. Tüm datapadleri bulup tek tek okuyup Alien evreni ile bağlantılarını görüp keyifleniyorum. Demin bir datapad buldum bunları madenlere yollamışlar bilmem ne madeninin çıkartılması için. Fakat o maden de yokmuş ve büyük bir felaket yaşandığı konuşuluyormuş. Haliyle giden de geri dönmüyormuş… Kocasını merak eden bir kadının son notları. Bakalım birazdan -1 kat olan maden kısmına giriş yapacağım. Şimdilik oyun benim açımdan benim zevkime göre mükemmel gidiyor.

Ekleme yapmayı unutmuşum. Spoiler olacak o yüzden spoiler içine alıyorum. İşte maden bölümünde karşılaştığım manzara.

4 Beğeni

Switch’te persona 5’e başlamıştım, hikaye merak ettirse de oynanış tarzı, konsept vs içine almadı beni. 5 6 saat oynayıp bıraktım.
Jrpgler bana göre değil iyice emin oldum.

Bundan 2 sene önce Halo 1’i oynamış ve aynı koridorlarda gezmekten çok sıkılmıştım. Halo 1 yarım bıraktığım ender oyunlardandır. Ancak geçen gün seriye bir şans vermek istedim ve Reach’e başladım. Genel olarak beğendim bu sefer. Sürüş dinamikleri filan daha iyi olmuş. İlk oyun neydi öyle ya. Oyunun tek kusuru hikayenin yarısı benzer ortamlarda geçiyor olması. Bunun yanında serinin devrim yaptığı alanları farkında olmak ile birlikte yeni bir oyuncu olduğum için bu oyunun devrimlerinin etkisini hissedebilmek için biraz geç kaldım. Halo bana asla Xbox’ta Halo 1 oynayıp yeniliklerinden etkilenen insanların hissetirdiğini hissetirmeyecek.

Halo 1’in save dosyası duruyorsa kaldığım yerden devam edip onuda bitirmek istiyorum. Çünkü 2. ve 3. oyunuda oynamak istiyorum.

Bu arada Microsoft’un önce multiplayer bir Halo oyunu sonra da Halo 1’in remakini yapacağı söylentisi dolaşıyor ortamlarda. Şahsen Halo 1 remake bu seri için atılacak en doğru adım olur.c

4 Beğeni

Oyunu 120 saatin sonunda bitirdim.

Double A kategorisinde oynadığım en iyi Crpg’lerden biriydi. Oyunun kısmen daha kısıtlı bir bütçe ile yapılmasının kendini belli ettiği en önemli nokta seslendirme ve animasyonların yetersizliği. Oyunda yüz animasyonları bulunmuyor ve fiziksel animasyonlarda çeşitlilik yok. Örneğin el ele tutuşmak, el sıkışmak, el öpmek vs. gibi eylemlerde PS1 döneminde olduğu gibi aynı animasyon kullanılmış. Bazı animasyonlar ise hiç yok. Düşmanlara zıplama animasyonu koymadıkları için bazı yerlerde boşlukları uçarak aşıyorlar. Cutscene sayısı da çok çok az. Her güncelleme de yenilerini ekliyorlar. Bunlar ileriki updateler ile bir tık daha çeşitlendirilir.

Rogue Trader oynadıktan sonra farklı oyunlarla ve içeriklerle W40k evrenine giriş yapma gibi bir planınız var ise oyuna başlamadan önce Youtube’da ortalama 1 saatlik, W40k lore’unun ana hatlarının özet geçildiği, animasyonlar ile zenginleştirilmiş bilgilendirici videolardan birini seyretmenizi tavsiye ederim. Böylelikle oyunu oynarken bir yandan lore’u anlamlandırmaya çalışmaktansa oyunun hikayesine kendinizi kaptırıp giderek daha iyi bir deneyim elde etmiş olursunuz. Öte yandan sadece bu oyunu oynayıp geçecekseniz direkt giriş de yapabilirsiniz. Oyun içinde bulundurduğu sayfalar dolusu diyalog metinleri ile W40k lore’unun ana hatlarını oyunu oynamaya yetecek seviyede veriyor. Bu konuda kesinlikle bir eksiklik söz konusu değil.

Oyun haritanın satranç tahtası gibi karelere bölündüğü Tactical Strategy türünde sıra tabanlı bir oyun olduğundan tüm skill’ler işin bu tactical kısmına, yani nasıl bir taktik ve strateji ile oynadığınıza doğrudan etki ediyor. Bir karakter level atladığında seçtiğiniz skill, o karakterin haricinde diğer yoldaşlarınızı nasıl kullandığınızla da doğrudan ilgili olabiliyor. “Bitişiğinde hiç düşman olmayan birimlere %30 cirt chance verir. Dost birim dodge yapar ise ek +5 Damage kazandırır. O turda hiç hareket etmemiş ise %30 zırh arttırır. Elinde uzun menzilli silah olmayan düşmanlar karşısında %15 Parry Rating kazanır” gibi gibi gibi yüzlerce koşullu skill var. Dolayısı ile nasıl bir strateji ve taktik ile oynuyorsanız ona göre skiller seçmeniz gerekiyor.

Şu nokta çok önemli, oyunda bu tip taktik ve strateji belirleme işi sadece Hard (Zor) ve Unfair (Çok Zor) zorlukları için elzem. Story (Çok Kolay), Normal (Kolay) ve Daring (Normal) gibi zorluklarda bunların hiçbirini yapmanıza gerek kalmıyor. Hiçbir zaman “Aman level atlayınca ilk iş şu skilli alayım da %15 daha fazla perry şansı kazanayım” gibi bir ihtiyacınız bu zorluk seviyelerinde olmuyor.

Sürekli savaştan savaşa koşmanızın önüne geçmek için farklı mekanikler eklemişler. Bunlardan biri bazı gezegenleri üzerinde koloni kurmak ve çok mini ölçekte kaynak yönetimi yapmak. Diğeri bazı gezegenlerin yüzeyine inerek belli başlı bulmacaları çözmek ki bunların sayısı malesef çok az. asıl önemli kısım Gemi savaşları kısmı. Bu kısmı resmen apayrı bir oyun olmuş, çok hoşuma gitti. Gemimizin kendi level’ı, kendi envanteri, kendi stat ve skilleri ve bu skilleri kullanmak için gerek duyduğu mürettebatı var. Mürettebat kendi yoldaşlarımızdan oluşuyor ve geminin belli skillerini kullanmak için belli yoldaşları o bölüme atamamız gerekiyor. Yani bir yoldaşı gemimize kabul ederken veya gönderirken buna da dikkat etmemiz gerekiyor.

Göze batan kısımlara gelirsek ilk başta bahsettiğim animasyon yetersizliği başı çekiyor. Oyunun son bölümleri Act 4 ve Act 5 de gerek programlama anlamında gerek yazım anlamında biraz salmışlar. İlk bölümlerde çok göze batmayan buglar son bölümlerde daha belirgin ve çok olmaya başlıyor. Çoğu düşman ölmek yerine t-shape’de kalıyor. Yazım kısmında ise malesef çok çok büyük sonuçları olacağını sandığımız seçimlerin hiçbir etkisi olmuyor. “Ulan ben şimdi buna saldırıp öldürsem, sonradan bunun üst rütbelileri benim ağzıma yaparlar mı?” diye kırk saat düşünüp karar verdiğimiz bir durumun sonunda, kişiye görev veren üst rütbeli size “O sizin kendi probleminiz, ben karışmam” deyip geçiyor. Bir de ek olarak Rogue Trader gibi feci yüksek rütbeli bir karakterin sokak aralarında çapulcularla çatışması role play açısından eğrelti dursa da yapacak çok bir şey yok. Role Play’e çok sadık kalan bir oyun olsa 4X Grand Strategy türünde falan olması gerekirdi.

Oyun 2023 yılında Game Awards’ın yapıldığı 7 aralık tarihinde çıkmıştı. 2023’ün de 2024’ün de yılın oyunları ödüllerine aday gösterilemedi. 2024 için konuşursak kesinlikle yılın ödüllerini kazanamasa bile aday olabilecek kalitede bir oyun.

Türkçe desteğinin olması çok büyük avantaj.

6 Beğeni