Oynadığım 3. fire emblem oyunu, oyun gerçekten zor Olabildiğince birlik kaybetmeden ilerlemeye çalışıyorum. Şu an 3 kişiyi kaybettim, özellikle bazı haritalar çok tekrar yaptırdı. Daha bitirmedim ama bunu diğer versiyonu olan Birthright’dan daha çok sevdim diyebilirim.
Günlerdir oynamaya devam. Keşfedicem diye çok ağır ilerlesem de hayatta kalmayı başardım.
Genelde Paradox grand strategy oyunlarında mekaniği ögrenmek için hızla bir turu kolay modda oynar her şeyi denerim. Bu defa şevkle ve sabırsızlıkla oyuna gireceğicem derken modu normal ayarlarda tuttum. Aydınoğulları ile ekonomi ve önce kültürel işleri hallediyim derken haçlılar anadoluya girdi. Bitme noktasına geldim.
Osmanlı ile ittifak yapmaya çalışıyordum. Haçlılar gelince Osmanlı kabul etti ve tam bittiğim yerden ki gerçekten bitmiştim tek bir toprak kalmamış 13 gemi ve 800 birim ordu ile boşluktaydım, kurtardık.
Kurtarmak ne kelime Osmanlı orduyu oyalarken aradan birde Kıbrısı Giriti aldım. Osmanlı da Dubrovniğe kadar uzandı denizden. Nefis bir savaş verdik. Devam ediyoruz bakalım…
Oyun tahmin ettiğimden çok dallanıp budaklanacak şekilde tasarlanmış. Her yeni oyunda aynı başlangıcı bile yapsanız oyun size farklı bir versiyon ve sonuç veriyor. Bu oyunu tekrar baştan başlamak için çok büyük bir olanak sağlıyor. Oyunda iyice tecrübelenmek için bol bol oynamak gerekiyor. Her yeni kurduğun oyun içinde yeni bir detay ve sonuçla karşılaşıyorsun. İçerik anlamda hem çok geniş ve çok zor hissiyatı verse de ‘AI’ ile oyunu kolaylaştıyor, bu sayede oyunda kontrol etmen gereken durumlar azalıyor.
Osmanlı başlangıcı aşırı kolay olması bizi oyunun içine daha çok çekiyor. Haricinde büyük devletlerle oyuna başlamak kontrol anlamında biraz daha zor olabiliyor. Mini devletleri de büyütüp beslemek 300-400 yıl sonrasını görmekte keyifli olabiliyor.
Savaş kısmı mekanik anlamda keyifli, ticaret ‘Victoria 3’, ilişkiler ‘Crusader King 3’ vb. diğer oyunlarından birer iyi parçayı alıp eklemişler. Ben oynadığım diğer oyunlarda ki benzerlikleri söyledim. Bazı yayıncılar bütün Paradox oyunlarını oynayanlar hangi oyunlara benzediğini daha net söylüyor.
Kısacası oyundan fazlasıyla keyif aldığımı söyleyebilirim. Oynamak için zamanınız varsa asla harcamaktan çekinmeyiniz. Uzun zaman sonra gece saate baktığımda yatmam gerekiyor sabah iş var diyebilecek bir oyun oldu.
Selam ,
Ben zaten yıllardır bu seriler ile birlikteyim HOI 2, Crusaider Kings 2. ile başlayan maceram sürüyor. Victoria serisini sevmiyorum. Dönem olarak değil ama diğer serilere kıyasla kontrol ve mekanikler berbat, ayrıca oynanabilirlik ve harita çok kısıtlı kalıyor.
AOU5 bu anlamda çok tatmin edici. Şuan tek sıkıntı çektiğim kısım müzikleri seçemiyor oluşum ama yakında ona da el atarlar.
Forumda hiç adı geçmese de başka mecralarda o kadar çok bahsedildi ki sonunda denemeye karar verdim. Bir oturuşta yarısından fazlasını bitirdim. Zaten çok uzun olmayan sekiz bölümden oluşuyor oyun. Bir sonraki seansımda da tamamlarım muhtemelen.
TellTale oyunlarını seven biri olarak Dispatch’i çok beğendim. Üstelik diğer oyunlarda bazen sıkıcı olabilen uzun uzun soruşturmalar diyaloglar da yok. Duyduğum kadarıyla seçimlerimiz çok köklü değişikliklere sebep olmuyormuş ama yine de seçim yapıp sonuçlarıyla devam etmek eğlenceli oluyor. Ayrıca oyuna adını da veren süper kahraman yönetimi kısmına da bayıldım. Sadece o kısmı içeren ama daha zor olan bir oyun olsa oturur onu da oynardım. Pek tek kişilik oyun oynayamadığım şu dönemde Dispatch bana çok iyi geldi.
Hahahah, spoiler kısmı açıkta kalmış onu bir editleyin isterseniz Cevabım: Kendimce depresif ve dengesiz bulduğum için Invisigal’ı eledim. Oyunu daha bitirmedim dediğim gibi ama şimdilik baş karakterimizi yokluğun ortasından alıp ona bir amaç veren sahte sarışın Blonde Blazer diyorum
Bu başlık uygun olabilir dostum. Sadece bilgi amaçlı gönderdim.
Bu arada The Long Dark benim de dikkatimi çekti. Ps Plus Extra kütüphanesinde varmış. İlk fırsatta denemek istiyorum.
Oynarken için üşeyecek çayını kahveni yanında hazır bulundur. Her sene bir kere hayatta kalma moduna baştan başlarım çok güzel bir oyundur. PS kütüphanesinde dlc mevcut mu bilmiyorum bazı özellikler dlc ile açılıyor.
Oynarken için üşeyecek deyince aklıma Frostpunk geldi. Onu da tavsiye ederim herkese. Çok zorlayıcı, düşündürücü, çok ince planlar yapmayı gerektiren, şehir kurma mekanikli toplumsal hayatta kalma oyunu.
The Game Awards 2025 için oyumuzu verdik çok şükür, memlekete hayırlı uğurlu olsun ve lütfen 2026 yılı bu kadar iyi oyunun çıktığı bir sene olmasın. Bu sene okuduğum kitap sayısı geçen seneye göre yarı yarıya azalmış bu yüzden, bakın bu bir dramdır.