Bu Ara Hangi Oyunu Oynuyorsunuz? 🎮

The Pirate Bay Away From Keyboard belgeseli korsanlığın arkasındaki düşüncenin ne olduğunu açıkça dile getirmiş bir belgesel. Bu belgeselin ardındaki fikri ise sanırım hepimiz biliyoruz ben biraz özet geçeceğim sanırım aşağıdaki satırlarda.

Korsanlığı elbette ben de savunmuyorum, Steam’de devasa oyun arşivim var. Kitaplığım artık taşıyor. Bluray? Hmm, ne için? Onun yerine Netflix veya müzik plakları için Spotify bizi kurtardı ve onları da kullanıyorum. Nitekim kişisel özgürlüklerimizle neler yapabiliyorsak o seçim bize aittir değil mi?

Şu an oyunlar 400-500 TL’yi buluyor, evet. Geçenlerde beğendiğim 200 sayfalık bir kitabın 28 TL olduğunu öğrendim, evet. Game Of Thrones’un bütün sezonlarının Bluray’ini almak istiyorum ama yaklaşık hepsine 700 TL bayılmam gerekiyor, evet. İmkanlarımızın bol olduğu bir ülkede yaşamıyoruz, ne yazık ki? Acaba bunun farkında mıyız bilmiyorum. Eğer imkanınız varsa istediğiniz eser ne ise onun hakkını veren fiyatıyla almak isterseniz. Ya peki hak ettiğini düşündüğünüz fiyatın epey üzerine satılıyorsa ve onu alma imkanınızın hiçbir zaman olamayacağını düşünüyorsanız? Milyonlarca insan imkanı dahilinde olmasına rağmen korsan içeriği kullanmıyorsa sizin onlardan ayrı kalma özgürlüğünüzü engelleyecek olan şey nedir?

@erce özelinde 60 TL’lik oyunu almamasını rahatlıkla eleştirebilirim ama aldığı kararı sorgulamak bana düşmez. Aldığı kararı bizlere açıklarken onun mantığını aynı mantık üzerinden (örneğin bize sunduğu sayısal veriler üzerinden) eleştirebilirim ama ona herhangi bir şeyi dikte edemem. Sanıyorum ki bu forumda herkes kişisel fikirlerini söylemekte özgür. Sanıyorum ki sunduğu bu fikri onun dışında birçok insan uyguladığı için hukuken yasak sayılmadığı için bir ihlal olması da söz konusu değil. O yüzden onun yaptığı bir yanlışın her ne olursa olsun belli bir saygı çerçevesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. İnanın dolar bu kadar yükselmişken onun yaptığı yatırımın aslında şu anki yaşam sürecimizde ne kadar mantıklı olduğuna ben bile inanmak istemiyorum ama gerçek bu şekilde. Umarım ilerleyen zamanlarda ekonomomiz düzelir ve gerçekten maddi yatırımlarımızın gerçekten eleştirel bir boyuta geldiği günlerde yaşayabiliriz.

Bu cümleleri aslında içimde tutmak istedim ama açıkçası @erce kendini açıklamaya çalıştıkça yalnız kalmaya başladığını gördüm için ona en azından mantıklı bir perspektif sunmak istedim. Çünkü onun da belirttiği gibi ikimizde korsanı kesinlikle savunmuyor ama yaşam standartları gereği alınan bir karar olduğunu ortaya sürüyoruz. Kararı alan ben değilim ama bu konuda onu rahatlıkla iyi anlayabiliyorum.

1 Beğeni

Teşekkür ederim.
Her cevaba yazdığım gibi ben haklı değilim. Gerkirse yalnız da olurum. Benim ağrıma giden ve okuyan kimsenin değerlendirmediği konu aslında her eleştirenin internet ortamında emek hırsızlığı yaptığı. Ben kimseyi ilustrasyon kısmında başka birine bu eseri alıp nasıl paylaşabildiniz derken görmedim. Kaçak yayın arayan biri beni eleştirip sonrada kendi davranışını savunabiliyor. Başka biri gücünüz yetmese anlarım diyor. Nasıl olur anlamıyorum. Gücün Jaguar almaya yetmez ise Jaguar çalmak mantıklı mı olacak. Bu konu oyun olunca nedense çok büyük bir hassasiyet varmış.

Jaguar çalmayı binlerce insan yapıyorsa eğer yaptığın şeyin yanlış olduğunu bilmene rağmen sen yapmayı tercih ediyorsan ben sadece ona saygı duyabilirim. Benim gözümde herhangi bir suç teşkil etmediği için ayıplamam ama sadece yanlış olduğunu dile getiririm. Bu örnek özelindeki hassasiyet ise Steam kampanyaları öyle bir seviyedeki zaten normalde rahatlıkla alınabilecek bir şeyde neden korsana ihtiyaç duyuyoruz tepkisi ki bence gayet normal ve yerinde. Yine de ona yatırım yapmak yerine başka bir şeyi yatırım yapmak tercih ediliyorsa bu durum problem olmamalı diye düşünüyorum.

Android ortamlarda oynadığım en eğlenceli olun. Kesinlikle tavsiye ederim.

1 Beğeni

Skyrim’i bilmiyorum oynamadım ama Witcher’da da bir hayli muhabbet dönüyor.

1 Beğeni

Tekelleşme örneğine Steam’i vermenin doğru bir örnek olacağını sanmıyorum. Bildiğim kadarıyla Steam hiçbir oyunu sadece kendi platformunda satmak üzere satın almadı.

Skyrim’i kaldırıyorsa 1’i kesin, 2’yi de muhtemelen kaldıracaktır. Şu sıra Witcher 1 oynuyorum. Söylenilen gibi kontrollerin ciddi bir problemi var fakat oyunun keyifli bir şekilde ilerlediğini söyleyebilirim. Bence takip edin çünkü indirimlerde 2-3 liraya kadar düşüyor. Mutlaka tavsiye ederim. (2.oyun da 5-6TL)

3 Beğeni

Kızışmış bir ortam o zaman konuyu değiştirelim ve ana konuya gelelim, kafalar dağılsın!

Şu aralar oynadığım oyun Minecraft Bedrock! (Win10 için olan)

Bir aralar ayıla bayıla oynadığım Java Minecraft’ın aksine; sistem yemeyen, her türlü bilgisayarda kolayca çalışabilen bu “Bedrock” (telefonlar için pocket edition olan) versiyonu ile eğlenmelere doyamıyoruz erkek arkadaşım ile.

Normalde Microsoft Store üzerinde 56,25 ₺ iken, internette biraz dolaşırsanız 1-2 $'a keylerine ulaşabilirsiniz. Böylece ucuza orijinal Minecraft’ınız olur ve arkadaşlarınız nerden girerse girsin crossplatform desteği ile ister Xbox’tan, ister PS4’ten, ister telefondan, ister Switch’ten girsinler hepsiyle oynarsınız. Tabii güncellemeleri alır, Xbox hesabınıza bağlar ve serverlara bile bağlansanız skin giydirirsiniz karakterinize. Misal benim ki Steins;Gate animesinden Makise Kurisu!

Biz erkek arkadaşımla gittik bi dağa ev yaptık, evden de denize, köye her yere km’lerce ray çektik.Delice çiftlik, tarla yaptık. Hatta Witcher’daki Vahşi Av atlarını bile bulduk! Evimizin yakınındaki köy mefta olmuştu. Hepsi köylüye dönüşmüştü (iksirle düzeltmedik onları gömdük :grin:) sadece 1 adet köylü kaldıydı. Biz de ne yaptık? Yan köyden kayıkla kız aldık getirdik köye. :grin: Türediler sonra. Onlara yeni evler falan yaptık.

Anlayacağınız “Aman ya veletler oynuyor ne maynkıraftı” demeyin. Hâlâ daha acayip eğlenceli bir oyun. Uzun zamandır bakmayanlara tavsiye ederim! :blush:

2 Beğeni

Bu aralar FPS takılıyorum genelde. @shakan, @Marius ve @estorn ile birlikte Apex Legends, Tannenberg (Verdun çocuğuyuz :stuck_out_tongue:) ve Sniper Elite 4 oynuyorum.

2 Beğeni

Ben i7 2600 + Radeon HD7870 ile Witcher 1 ve 2’yi çok akıcı bir şekilde oynadım. Daha 3ü oynamadığım için bilmiyorum ama bu donanım ile Inquisition gayet iyi çalışmıştı.

2 Beğeni

Android için “Seçim Oyunu - Partiler Yarışıyor” diye bir oyun var. Belki iOS’ta da vardır. Bugünlerde onu oynuyorum. Oldukça komik bir oyun.

Oyunda Türkiye’deki tanınmış partilerden birini seçiyor ya da kendi partimizi kuruyoruz. Sonra da seçim maratonuna başlıyoruz. Seçim otobüsümüzle ilden ile gidiyoruz, mitingler yapıyoruz, TV programlarına konuk oluyoruz, anketler yaptırıyoruz, kurultayda parti içi muhalefetin başını eziyoruz, eğer iktidarsak mecliste uçan tekmeler eşliğinde yasa teklifi sunuyoruz.

3 Beğeni

Geçenlerde Ubisoft’un Notre Dame Katedrali’nin yanması üzerine beleşe dağıttıkları Assassin’s Creed Unity’yi oynuyorum. Oyun çıktığı zamanlar teknik kusurlara kurban gitmiş bir oyun. Ama şuan oynadığımda çoğu giderilmiş durumda gördüm hazır bedava da almışken oynayayım dedim. Başına geçtiğim gibi 3 sequence bitirdim. Bazı görevler gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Klasik AC oyunlarında olduğu gibi ana görevlerin seviyesine ulaşabilmek için zorunlu olarak yan görevler yapman gerekiyor. Bazen bu yan görevler kendini tekrar edebiliyor ya da güzel hazırlanmamış oluyor. Ve bunun için de oyunda co-op görev yapma seçeneği de bulunuyor. Oyunu uplayden edindiğim için çok arkadaş yok, olan da yabancı. Oyun elinde olan, Uplay’den co-op oynamak isteyen varsa beraber oynayabiliriz.

1 Beğeni

Sonunda boş vakit bulup Skyrim’e tam anlamıyla başladım. Breton karakterimle şimdilik etrafı keşfediyorum. Dragon Age’in verdiği duyguyu alamasam da kendini oynatıyor. Ana görev olarak Whiterun’daki ejderhayı öldürdüm sonra da guildlere katılıp oyalanma kararı aldım. Önce 1 saat boyunca sırf Thieves Guild’e katılmak için yürüyerek Riften’e gittim ama ilk görevde yakalanınca level atladıktan sonra gelmeye karar verip koşarak Whiterun’a döndüm ve Companions’a katıldım. Burada tuhaf bir şey oldu görevleri tamamlayıp Companions’a kabul edildim ama tam kabul töreni yapılırken başka bir ejderha saldırdı. Adamlar istiflerini bozmadan kabul törenine devam ettiler tören bitince hep birlikte saldırdık ejderhaya afshsgjd. Töreni tamamlasam bile görev completed olmadı yalnız bundan sonra ne yapacağımı da bilmiyorum Jorrvaskr’da konuşacak adam’da yok pek bir buga takılmış olabilirim oyunla ilgili tavsiyelere de açığım.

3 Beğeni

Bilenler cevaplarsa sevinirim, Skyrim’e devam ediyorum Companions görevleri bitti Whiterun’dan ev alıp evlendim sonra da savaşta Stormcloaklara katılmaya karar verdim. Yemin ettikten sonra balta gönderme görevi başladı bu adamlar Whiterun’a dalacak kesin. Whiterun’u da Companions grubunu da seviyorum bir de uzun uğraşlar sonucu aldığım ev var şehirde savaş olursa Companions üyelerinin ölme durumu var mı? alınan eve ne oluyor? Koca oyundaki derdime bak ev, mevki peşinde taraf değiştireceğim resmen.

1 Beğeni

Ev vs duruyor devam edebilirsin. Sana tavsiye sanırım ana görevleri yapmıyorsun. En azından ilk baştakileri yap :slight_smile:

1 Beğeni

Ana görevi Greybeards’a git kısmında bırakmıştım High Hrothgar’a çıkamayınca. Sonradan önce Ivarstead’a gitmek gerektiğini öğrendim oyunu körlemesine oynuyorum biraz. Ev duruyorsa Imperial tarafına geçmeyeyim hiç devam edeyim.

Asıl zaten o görevi yap :smile:

1 Beğeni

Aynen mesajı iletmeyip biraz ilerleyeceğim ana görevde sonra da Dark Brotherhood ya da Thieves Guild’e gireceğim ikisinin de ilk görevleri elimde.

Dota oynayan çok az sanırım. Eğer hala aktif olarak oynuyorsanız beraber birkaç oyun atabiliriz. :slight_smile:

Güncelleme: Skyrim’de ana görevden ilerleyip fus ro dah atabilecek seviyeye geldim. Thalmor elçiliğine gitmeden sneak kasmaya karar verdim. Oynadığım en manyak oyunlardan birisi muhtemelen. Diyalog kısmı Dragon Age’in eline su dökemez (Ne değişik replikler vardı originsde) ama dağda bayırda koşarken önüme çıkanlar,karakterin bağımsız yaşamı, görev bolluğu açığı kapatıyor. Bazı şeyler çok göze çarpıyor ama. Resmen 6 kişiyle Whiterun’u aldık sgdhfhf. Yine de güzel oyun sneak’im 16 olmasına rağmen Dark Brotherhood ve Thieves Guild görevlerine bulaşmayı düşünüyorum final döneminde Skyrim’e bulaşmam hic iyi olmadı.

2 Beğeni