Dün, Raphael’in kullandığı şu şeylerin:
https://img.mrcostumes.com/images/ProductCloseup/30912/raphael-sai-35485.jpg
İsminin “sai” olduğunu öğrendim.
Dün, Raphael’in kullandığı şu şeylerin:
https://img.mrcostumes.com/images/ProductCloseup/30912/raphael-sai-35485.jpg
İsminin “sai” olduğunu öğrendim.
Tıp ve sağlık kuruluşlarını temsilen kullanılan, kanatlı asaya dolanmış iki yılan simgesi ile sopaya dolanmış tek yılan simgesinin birbiriyle karıştırılan iki farklı simge olduğunu öğrendim.
Asaya Dolanmış Çift Yılan, Caduceus: Yunan mitolojisinde tanrı Hermes’in altından asası. Ateş çıkarabilme ve uzlaştırma gücüne sahiptir. Mitolojiye göre Hermes’e, ağabeyi Apollon zenginlik ve servetin sihirli asasını verir. Asa, uyuşmazlık içinde olan herhangi iki şeyi uzlaştırma gücüne de sahiptir. Hermes yeni asasını denemek için birbirlerine öfkeyle tıslayan iki yılanın arasına sokar. Yılanlar kavgalarını unutup, asanın etrafına sarılırlar ve o günden sonra hep asanın üzerinde kalırlar. Ayrıca çift yılanlı Hermes’in Caduceus’unun üzerinde de bir çift kanat bulunmaktadır.
Sopaya Dolanmış Yılan, Rod of Asclepius: Yunan Mitolojisi’nde tıbbın ve sağlığın tanrısı Asklepios’un simgesidir. Apollon ve Koronis’in oğlu, Hygieia, Meditrina, Iaso, Aceso, Aglæa ve Panacea’nın babasıdır.

Salazar’ın lakabının Esteves olduğunu öğrendim. Böyle denmesinin nedeni de dönemin gazeteleri güvenlik gerekçesiyle Salazar’ın ziyaretlerini hep ziyaret olduktan sonra veriyorlarmış ve Esteves’in anlamı ‘‘oldu’’ demekmiş ve aynı zamanda özel bir isimmiş.

Acherontia atropos bir tür kelebek çeşidiymiş bunu öğrendim. Sırtındaki kurukafaya benzer şekil ile ünlüymüş.
İnsanın kendisini hem aile hem dost olarak seven kişilerin olmasının en büyük hazinelerden olduğunu ve insanın buna şükretmesi gerektiğini.
Öğrenmek değil da daha çok keşfetmek gibi oldu. Labne ve yağda hafif kızartılmış karnabahar birlikte çok güzel oluyor
. Kanepe gibi hazırlandığında çok keyifli oldu.
Italo Gismondi isimli bir arkeoloğun 30 küsür senesini Roma şehrinin 1/250 ölçeğinde modelini yapmak için verdiğini öğrendim.
, ben onu zorba bir karakter diye düşünüyordum uzun zamandır. 
“Boş kalırsan sıkılırsın, sıkılan insan karamsar bakar dünyaya.” demiş İlber Ortaylı. Başka bir sefer de “Başkalarına zarar verecek, başkasının canını yakacak, onurunu kıracak kötü işler değilse canın ne istiyorsa onu yapacaksın.” diyor. Bunlar basit şeyler gibi gözükse de şu an bana çok iyi geldi.
İlber hocamızdan öğrenecek çok şey var.
Kuyruklarını kovalayan veya gölgeleri takip edebilen ya da kumaş çiğneyen hatta yutan evcil kedi köpeklerde bu tip davranışsal bozukluklarda neden olarak obsesif kompulsif bozukluk gösterildiğini yeni öğrendim. Demek onlarda da takıntı tıpkı bizlerde olduğu gibi seyredebiliyormuş…
Kulaklığı yanlış taktığımı fark ettim.

Sesi açıyorum, az geliyordu, neyse diyerek aylarca öyle kullandım. Aylar sonra kulaklığı yanlış(!) taktığımda ses gürül gürül geldi.

‘‘Elinin Körü’’ sözünün muhtemel çıkış yerini öğrendim: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/neyenir/ollugun-koru ![]()
Ekşi’deki şu entryden Sovyetler Birliğinde Yüzüklerin Efendisi uyarlamasının çekildiğini öğrendim. Yıl 1991.
Evrim teorisinin -teori dediğime bakmayın efendim bütün bilim dünyası nerdeyse gerçekliğini kabul eder- 3 yıl önce lise müfredatından kaldırıldığını ve bunu yapan 2 ülkeden biri olduğumuzu öğrendim. Bir diğeri ise Arabistan imiş.
Teori ile Hipotez birbiriyle sıkça karıştırılıyor maalesef.
Şurada Hipotez-Teori-Kanun ilişkisini okuyabilirsiniz.
Aşağıda da Neil deGrasse Tyson’ın aralarındaki farka dair açıklaması yer alıyor.
Theory vs. Hypothesis: What’s the Difference?
A hypothesis proposes a tentative explanation or prediction. A scientist bases their hypothesis on a specific observed event, making an educated guess as to how or why that event occurs. Their hypothesis may be proven true or false by testing and experimentation. A theory, on the other hand, is a substantiated explanation for an occurrence. Theories rely on tested and verified data, and scientists widely accepted theories to be true, though not unimpeachable.
Kısacası Teori, deney ve gözlemle desteklenmiş bir hipotezdir. Bilimsel yaklaşıma göre doğru kabul edilirler ancak itiraz edilemez değildirler.
Aslında benim tecrübe ettiğim ve etrafımdan duyduğum kadarıyla bu konu zaten müfredattan de-facto kaldırılmış gibi bir şeydi. Biyoloji öğretmenleri sıklıkla hep bir “şimdi bu işler yalan dolan ama meb bunu öğret diyor öğretelim, Lamarck bunu söyler Darwin bunu söyler ama hepimiz biliriz ki yalandır sonraki üniteye geçiyoruz.” modunda oldukları için bu biraz daha “müfredatı fiili duruma uygun hale getirmek” olmuş hocam.
Bugün siz yanlış bir şey öğrenmişsiniz. Dediğiniz şekilde düşünen öğretmenler olabilir, Darwin’i sadece tek bir teori ile bilen öğretmenler olabilir, bu da zaten içinde bulunduğumuz durumun özeti.