Bugün Ben Şunu Öğrendim

Eski Eurovision’u izlerken 1997 sunucularından birisinin Ronan Keating olduğunu yeni fark ettim.

1 Beğeni

Penguen kolonisinin farklı büyüklükte birey sayısı (yüzlerce veya binlerce olabilir). Güçlü bir şekilde uyulan kuluçka davranışları: Aileler, bir yıla kadar kolonide yavrularının yanında kalır, yavrular bir “çocuk yuvası’nda toplanır ve topluca bakılır. (Sosyobiyoloji Nedir? - Franz M. Wuketits)

3 Beğeni

Kilometre Taşı deyiminin yabancı karşılığı olan milestone teriminin Roma’ dan geldiğini, Roma’ da şehre ne kadar yol kaldığını belirten dikili taşlardan geldiğini ve günümüzdeki tabelaların atası olduğunu öğrendim. Ayrıca kilo sözcüğü de bin anlamına geliyormuş. Örneğin kilogram, kilometre vb. :slight_smile:

9 Beğeni

Para:
Hani bir şeyler alırken,satarken hep sorduğumuz ‘kaç para’ sorusunda adı geçen ‘para’ kelimesinin aslında eskiden kullanılan kuruşun 1/40’ı olduğunu ve 1 kuruşun 2,5 para olduğunu öğrendim. Yani almak istediğiniz bir gömleğin etiket fiyatı 100 liraysa satıcının sizin sorduğunuz ‘kaç para’ sorusuna 100x100=10.000 kuruş ve x2,5= 25.000 para demesi gerekiyor. O zaman fiyat sorarken ‘kaç lira’ dememiz gerekiyor.
Kaynak: Şıpsevdi (iş bankası Yayınları) 5. sayfanın 2. dipnotu

4 Beğeni

Bugün değil ama 2 gün önce bir yayınevi sahibiyle konuşma fırsatım oldu ve Türkiye’de en çok telif ücretini İskender Pala’nın daha sonra da Selim İleri’nin aldığını öğrendim.

2 Beğeni

İkiçiçek dört gözlü değilmiş. Şakayı anlamamışım. Ayrıca kapaktaki illüstrasyon da yanılttı. Zaten hayal ederken çok zorlanıyordum.

5 Beğeni

Kendileri mi istiyorlarmış bu ücreti yoksa yayınevinin takdiri mi?

Kendi istekleri diye anladım ben. Mesela yabancı eserlerin talifleri ajanslar aracılığıyla alınıyormuş ve ücretleri ajanslar belirliyor.

Öğrenmenin güzelliğini…

Japonca öğrenmeye başladım ve kanayı ufak ufak söktüm, bugün telefon klavyesinden ilk yazımı yazdım. Okumayı yeni öğrenen bir çocuk gibi hissettim. Uzun zamandır bu kadar heyecanlanmamıştım.

Umarım ömür boyu yeni bir şey öğrenmenin tadını unutmam. 80 yaşına da gelsem, genç kalırım o zaman.

10 Beğeni

Anıtkabir’ in çevresindeki birkaç sokak ismi… :heart_eyes:

23 Beğeni

Ek olarak eklemek istediğim bir konu var.
“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri” lafı Atatürk tarafından Büyük Taarruz’da söylenmiştir.
Büyük Taarruz şimdiki Ege Bölgesi dediğimiz Batı Anadolu’da Yunan kuvvetleri ile yapılmıştı.

Peki Ege Bölgesinde Yunanla savaşıp İzmirden denize döktüğümüz savaşta neden Atatürk Akdeniz’i hedef göstermişti?

Konu tamamen isimlendirmeyle alakalı. O dönemde Ege Denizine de Akdeniz diyorduk. Akdeniz’in Kuzeydoğu kolu olarak. 1940lı yıllardan sonra Ege Denizi kavramı kullanılmaya başlandı.

Son olarak, ezberci, Kurtuluş Savaşının kıymeti ve önemini yeterince anlatmayan, Türk olamayan Türk Eğitim sistemine de selam olsun.

12 Beğeni

Necip Fazıl Kısakürek’in böyle bir sözü olduğunu öğrendim :confused:.

2 Beğeni

Necip Fazıl’ın içki kumar parasını verirseniz maftirim bile yazdırabilirdiniz.

10 Beğeni

Kendisi nereden para gelirse oraya yönelen bir kişiliktir. Büyük Doğu Dergisinde ilk başta CHP den para makam mevki istemiş, CHP buna yanaşmayınca saldırmaya başlamıştır.
Eskiden muhafazakar bir insanken ben kendisini çok büyük dava adamı zannederdim. Ne zaman ki 3 kuruş para almak için Menderese yazdığı mektupları gördüm, kendimden utandım.

11 Beğeni

Ben halen muhafazakarım, yaşım küçükken bende çok severdim görüşünü. Fakat dediğin gibi çok fazla yanar döner olduğunu ve paraya çok biat ettiğini öğrenince kendisinden soğudum. Ama beyitleri muhtesemedir. Ona diyecek hiçbir kelamım yok. Çok güzel yazmış zamanında. Şöhreti boşa değil.

3 Beğeni

O zaman Necip Fazıl’a göre Hristiyan Gagavuz Türkleri, Yahudi Hazar Türkleri, Panteist Tengrici Orta Asya Türkleri Türk değil. Ümmetçi zatlara sorarsanız hepsi Necip Fazıl gibi cevap verecektir. Güzel kafalar. :grin:

8 Beğeni

Aksine milliyet seçilemez, din seçilir. Yani ben Türk iken kendi isteğimle aborjin ya da berberi olamam, İsveç li veya Yunan da olamam, bu bir seçim değildir. Aile, soy, geçmiş, kültür bizi Türk milleti yapıyor.
Ancak din 1 dakikada değiştirilebilir. Zaten din de böyle söyler. İslam, kelimei şehadet getirip inandığınız anda sizi müslüman sayar.

O sebeple Türklük değil İslam seçimdir. Biz İslamdan önce de Türk idik. İslam ile de şereflenmedik, gayet şerefli bie toplumduk. İslam ile kadın hakları konusunda kayıplarımız bile oldu.

7 Beğeni

Bile’den incinir karınca :upside_down_face:

1 Beğeni

1057944

6 Beğeni

Çaykurun tek içimlik matcha çayını deneyeyim dedim ve yosun tadı alan tek insan olup olmadığımi araştırırken şunu öğrendim(ekşişeylerden);

Matchalı kitkata bayılmış olsam da çayını pek tercih etmeyecegim sanirim, en azından japonyada kullanilan teknikle yapilanı :roll_eyes:

10 Beğeni