Bugün Ben Şunu Öğrendim

Bu haber gerçek mi merak ettim. Gerçekmiş… Böyle bir olay sadece bizim ülkemizde olurdu.
" Hocası Mehmet Ziya Ayaslan ile de görüştük; Naim’in stilinin hatalı olduğundan ve devamsızlığından bahsetti ancak her ne olursa olsun, dünyanın en iyi haltercisini halter dersinden bırakmayı başardık, Türkiye’de biz yap-tık bunu. Biz Naim’e halteri bilmiyor, eksik biliyor dedik. "

5 Beğeni

Greg Bear’ın vefat ettiğini öğrendim. Dilimize bir tek Mongoliad çevirilmiş ki yazarın kendi kitabı bile sayılmaz.

Milletin yalama olmuş popüler ideolojilerini pohpohlayıp üstünden para kazanmak için didik didik lezbiyen uzay gemisi kaptanlarının, eziklenmiş ama güçlü kalmış siyahi kadın astronotların olduğu hikayeler arayan ve bu tür ne idüğü belirsiz saçma sapan kitapları basan büyük-küçük yayınevlerinin utancı olsun bu da.

10 Beğeni

Kısa süre önce öğrenmiştim ama şimdi aklıma geldi: Seiko 5 saat markasındaki 5 Seiko’ nun her modelinde saatlerine koymayı taahhüt ettiği 5 özelliği temsil ediyormuş.

1. Otomatik mekanizma
  2. Su geçirmezlik
  3. Day Date takvim penceresi
  4. Dia Shock Balance darbe koruyucu sistem
  5. Kırılmaz zemberek
5 Beğeni

Türkiye’de Atatürk’ün kurduğu siyasi rejimin “çok büyük ölçüde” değiştiği, ancak hâlâ bazı kişilerin, çok iyimser bir yaklaşımla, bu durumun tam farkında olmadığı ile ilgili bir makale okudum bugün.

Yarım saat kadar sonra, twitter’da aşağıdaki fotoğrafı gördüm. Fotoğraf, bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısında çekilmiş. Fiilen bir “tek adam” sistemiyle yönetilmekte olan Devletin tek idare merkezi konumundaki Saray’ın (Külliye’nin) en önemli odalarından birisinde verilmiş olan bu pozda, ilginç bazı sembolik anlamlar var bence.

Şimdi, itiraf edeyim ki, bu resmî makam duvarlarında artık padişah tablolarına yer verildiğini ben yeni öğrenmiş bulunmaktayım!!

Bu sözkonusu odanın daha geniş açıdan başka fotoğrafları var mıdır diye biraz araştırınca şu fotoğrafları buldum:

5 padişahın tablosu göze çarpıyor! Tayyip’in adeta taptığı rol modeli II. Abdülhamit tabii ki unutulmamış. Ayrıca Fatih, Yavuz, Kanuni ve bir de IV. Murat var galiba…

5 padişah, 1 de Osmanlı Paşası görünüyor.

“Atatürk o işte, kör müsün sen?” diyeceksiniz… Fakat dikkat ederseniz, Cumhuriyet’in kurucusu olan “modern görünümlü” Atatürk’ün değil de, kalpaklı bir genç Mustafa Kemal tablosu konulmuş. Özellikle kalpaklı olması tercih edilmiş ki, İslamcılar’ın gözünde Atatürk, altı üstü bir Osmanlı paşası ve vatandaşı (tebası) dır. Daha fazla kıymet biçmeme eğilimindedirler. Şimdi burada kasıtlı bir tercih var bence… O’nun devrimci yanını yok saymak niyetleri.

Bir şey daha dikkatinizi çekiyor mu? Atatürk resmi, sanki bilerek bulanıklaştırılmış, gölgeleştirilmiş gibi… Böyle sanki beyaz bir spreyle boyanmaya, karalanmaya başlanmış ta, son anda vazgeçilmiş gibi… Net, açık bir görüntü yok ortada. Tamamı spreyle karalanacakmış ta, son anda vazgeçilmiş gibi… Padişah tabloları ise gayet net, berrak. Bir mesaj mı verilmeye çalışılıyor acaba?

7 Beğeni

Bu kurulun geçen sene yapmış olduğu toplantılara bakınca farklı bir manzara görüyoruz.

22 Nisan 2021 tarihli bir haberdeki fotoğraftan öğreniyoruz ki, bu Kurul, o zaman başka bir odada toplanıyormuş ve odada yalnızca “Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü” çağrıştırmakta olan bir Atatürk tablosu bulunuyor. Ve bir tane bile padişah tablosu ortalıkta görünmüyor.

Gerçi, Atatürk’ün çok çok kötü çizilmiş bir tablosunu koymayı tercih etmişler. Dudakları son derece ama son derece kötü çizilmiş, kaşları aşırı çatık gösterilerek özellikle çirkinleştirilmeye çalışılmış bir tablo bu. (zoom yaparsanız daha iyi göreceksiniz)

Devlet idaresinde, dışarıya karşı verilen ve bu tarz sembolik anlam taşıyan ayrıntılar önemlidir. Yoksa değil midir??

3 Beğeni

Eskişehir’de Küçük Prens Müzesi olduğunu öğrendim.

3 Beğeni

Epey göklere çıkarılan Türknet abimizin de fiyatlarına muazzam zam yaptığını öğrendim. Ne güzel. :slight_smile:

1 Beğeni

Bugün ben şunu öğrendim:

Cennet elmasının tadı olgunlaşmadan ve olgunlaştıktan sonra tadı bambaşkadır. Olgunlaşmadan ince ince kesip kuruttuğunda tüm lezzetini dışa veriyor ve çok güzel yeniyor. Olgunlaştığında ise eriyor, reçel kıvamına geliyor ve ayrı bir tat veriyor. İnsanların çoğu diğer meyveler gibi olgunlaşmadan acı çiğ tatsız oluyorlar. Ruhen ve zihnen deneyim kazanmaları, bir süreçten geçip farkındalık yaşamaları gerekiyor. Ne zaman ki yeterli güneşi ve suyu yani “farkındalık gıdası” nı aldı hah o zaman tatlanıyor. Çok nadir olsa da aramızda cennet elmaları var. Doğada var olduğu andan itibaren güneş içine işliyor, küçük bir su damlasıyla bile hayata tutunuyor. Toprağına bakıp, yetiştiği ağacın gücüne inanıp yüzünü daima tatlanmaya dönüyor. Çünkü “dünyadaki cenneti” hissediyor. Belki de diyorum bu yüzden cennet elmasıdır o. Her zaman cennetin yakınlarda bir yerde belki de burnumun ucunda olduğuna inandım. Yani ben cennetin bahçesindeyken, henüz olgunlaşmamış dahi olsam lezzetimi koruyorum.

Henüz olgunlaşmamış dahi olsanız, ruhunuzdaki lezzeti dışarı yansıtabilirsiniz. Hepimizin cennet elması olması dileğimle. :revolving_hearts::blush:

4 Beğeni

107 kişilik sınıftan 1 kişinin D ile geçmesi normalmiş.

2 Beğeni

Doğal gaz faturasının 950+ tl olduğunu öğrendim.

5 Beğeni
  1. Şu şarkıda “acı yerim, söyle neyleyelim” dediğini sanıyordum, yıllardır.

1. Az evvel radyoda bu şirketin reklamını dinliyordum. “Ne zekice bir marka ismi” dedim, “veni, vidi; geldim, gördüm” vidi:gördüm. Sonra düşünce zinciri başladı: vidi:gördüm, ha o zaman video da görülen şey anlamında, vaaay, e o zaman audio da duyulan şey mi? Peki Audi ne demek? Vidi gördüm demekse Audi de duydum demektir. Vay beeeee.

Sonra baktım hakikaten de Audi’nin anlamı “dinle” demekmiş Latince. Arabanın ismi de oradan geliyormuş:
Audi - Vikipedi.

Not: Evet, küçük şeylerden mutlu oluyorum. :smile:

8 Beğeni

Aynı zamanda kurucusunun da soy adıymış; doğru mu anladım?

2 Beğeni

Doğru, soyadı “Horch”, Almanca “dinlemek” demekmiş. Latincesi de Audi.

2 Beğeni
2 Beğeni

Suriyeli dönercilerin Türk dönercilerden daha iyi tavuk döner yaptığını öğrendim. Bugün tarafımdan test edildi, onaylandı.

3 Beğeni

İşin sırrı sosta. Bende 2014te Antep’te çalışırken sürekli Suriyeli donerciden sipariş veriyordum. Onuda sipariş verirken karşı tarafın Türkçe bilmediği zaman öğrenmiştim. Aynı şey Berlin içinde geçerli derler. Dönerin hası Berlin’de yenir diye. Test eden varsa bildirsin fikrimiz olur.

4 Beğeni

Bence işin sırrı sadece sos değil. Ben sossuz da yiyorum. Bence et miktarı da önemli. Benim denediğim Suriyeli dönerciler dürümün içini etle dolduruyor. Bizim dönerciler ise hayat pahalılığıyla birlikte neredeyse etsiz dürüm yapar oldular. Sosu ve patates kızartmasını doldurup et miktarını kısabildikleri kadar kısıyorlar, ne yediğimizi anlamıyoruz. Ve tüm bunlara rağmen ilginçtir, Suriyeli dönercilerin fiyatı da daha uygun.

3 Beğeni

Baya iyi yapıyorlar hocam. En hası mıdır bilemem ama çok iyi yapan yerler var.

3 Beğeni

Çocukluğumdan beri Guile’ ın ‘‘alekspuuu!’’ dediğini sanıyorudum ama ''sonic boom! ‘’ diyormuş. Hadooken i de aduket diye biliyorduk zaten. :slight_smile:

sonicboom

6 Beğeni

SF nin animesi mi vardı?:scream:

3 Beğeni