Türkiye’de Atatürk’ün kurduğu siyasi rejimin “çok büyük ölçüde” değiştiği, ancak hâlâ bazı kişilerin, çok iyimser bir yaklaşımla, bu durumun tam farkında olmadığı ile ilgili bir makale okudum bugün.
Yarım saat kadar sonra, twitter’da aşağıdaki fotoğrafı gördüm. Fotoğraf, bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısında çekilmiş. Fiilen bir “tek adam” sistemiyle yönetilmekte olan Devletin tek idare merkezi konumundaki Saray’ın (Külliye’nin) en önemli odalarından birisinde verilmiş olan bu pozda, ilginç bazı sembolik anlamlar var bence.
Şimdi, itiraf edeyim ki, bu resmî makam duvarlarında artık padişah tablolarına yer verildiğini ben yeni öğrenmiş bulunmaktayım!!
Bu sözkonusu odanın daha geniş açıdan başka fotoğrafları var mıdır diye biraz araştırınca şu fotoğrafları buldum:
5 padişahın tablosu göze çarpıyor! Tayyip’in adeta taptığı rol modeli II. Abdülhamit tabii ki unutulmamış. Ayrıca Fatih, Yavuz, Kanuni ve bir de IV. Murat var galiba…
5 padişah, 1 de Osmanlı Paşası görünüyor.
“Atatürk o işte, kör müsün sen?” diyeceksiniz… Fakat dikkat ederseniz, Cumhuriyet’in kurucusu olan “modern görünümlü” Atatürk’ün değil de, kalpaklı bir genç Mustafa Kemal tablosu konulmuş. Özellikle kalpaklı olması tercih edilmiş ki, İslamcılar’ın gözünde Atatürk, altı üstü bir Osmanlı paşası ve vatandaşı (tebası) dır. Daha fazla kıymet biçmeme eğilimindedirler. Şimdi burada kasıtlı bir tercih var bence… O’nun devrimci yanını yok saymak niyetleri.
Bir şey daha dikkatinizi çekiyor mu? Atatürk resmi, sanki bilerek bulanıklaştırılmış, gölgeleştirilmiş gibi… Böyle sanki beyaz bir spreyle boyanmaya, karalanmaya başlanmış ta, son anda vazgeçilmiş gibi… Net, açık bir görüntü yok ortada. Tamamı spreyle karalanacakmış ta, son anda vazgeçilmiş gibi… Padişah tabloları ise gayet net, berrak. Bir mesaj mı verilmeye çalışılıyor acaba?