Bugün Ne Ürettiniz?

Çok tatlı olmuş… Özellikle yüzündeki masum ifadeye bayıldım. :heart_eyes:

2 Beğeni

Teşekkür ederim.(20krkt):blush:

2 Beğeni

iki düzine kitabı üst üste dizip bu ay okuduğunuz kitaplar başlığını trolleyecektim ama üşendim.

9 Beğeni

5 Beğeni

Bir ayda bu kadar kitap okunmaz shop bu xd

2 Beğeni

:smiley: Eviniz de pek güzelmiş, fotoğrafa bayıldım. :smiley:

1 Beğeni

Olduğum her yeri güzelleştiriyorum ya işte hayatımda olduğum için çok şanslıyım xd

O sırada playlistim:
image

1 Beğeni

Ridi, pagliaccio! :cry: (20 falan)

1 Beğeni

Playlistinde baby shark olmayanlar debrasyondan konuşmasın lütfen.

1 Beğeni

Favorim bu, keyifli dinlemeler. Yeğen büyüdü gerçi ben epeydir dinlemiyorum :joy:

Not: Yeni yeğen yolda yeniden dinlerim yakın zamanda :slight_smile:

1 Beğeni

Biraz önce yayınladım…

3 Beğeni

:smiley: ahahahahaha çok iyi bir playlist.

3 Beğeni

Eğer bir şeye “Senin sayende ayaktayız,” diyeceksek, bu kütleçekim olmalıdır. “Sana rağmen ayaktayız,” diyeceksek de öyle. Kütleçekim, evrenin dört temel kuvvetinden en zayıfı; en çok şahit olduğumuz ama en az bildiğimiz kuvvet.

8 Beğeni

Kaynaklarımızı verimli kullanmak için, az tüketip çok üretmek için, teknolojiyi daha da geliştirmek için daima algoritmalara ihtiyaç duyacağız. Peki algoritma nedir?

8 Beğeni

Elinize sağlık, konuyu hiç bilmeyen birisi için iyi bir tanıtım olmuş. Belki bir kaç önerim olabilir.

Verdiğiniz bilgiler doğru ve sunumunuz başarılı, ufak bir tekrar düzenlemeyle bence daha da başarılı olabilirdi. Teknik konuları teknik olmayan bir seyirciye tanıtıyorsak genelde çözülen problemden/amaçtan geriye gitmek iyi bir fikir olabilir.

Demek istediğim şöyle bir şey; örneğin sıralama algoritmalarını tanıtıyoruz. Ama sayıları sıralamak ne işine yarayabilir ki kişinin (muntazam görünmekten başka :sweat_smile:)? Sıralama algoritması nedir bilmiyorsam sıralanmış sayıların ne işime yarayabileceğini de bilmeyebilirim. Dikkatli bir izleyici için aslında ikili arama bölümünde kısmen cevabı saklı bunun, ama dikkatimi baştan çekmek ve bu aletin çözdüğü problemi önce bana verip düşündürmek bence daha faydalı olurdu. Bir de aslında arama bölümünde de aynı problem var: niye listede rastgele bir sayının yerini bulmaya çalışayım ki :thinking:?

Ya da tamam çizgeyi enine boyuna gezmek falan güzel de, çizgeyi neden gezmek isteyeyim? Çizge niye var ki zaten? İzleyiciye bir problem sunup, belli bir açlık oluşturup sonra bunu çözmek dikkatleri çekmek ve tutmak konusunda faydalı olabilir.

Teknik olmayan seyirciye teknik sunum konusu esasında benim de hala tam çözemediğim bir konu, ama bu yaklaşımın faydasını gördüm çokça, paylaşmak istedim o yüzden :sweat_smile:

5 Beğeni

Çok teşekkür ederim. :smile: Bu açıdan bakmamıştım, haklısınız. Mesela çizgedeki en kısa yolu anlatırken şehirlerarası yol örneği verebilirdim ama videoyu yaparken değil de siz yazınca aklıma geldi.

1 Beğeni

Mesajında hiç termodinamik benzetmesi yok, hayal kırıklığına uğradım.

Sayıları sıralayıp bir düzen oluşturmayı, böylece entropiyi azaltmayı amaçlamış olamaz mıyız?

5 Beğeni

CHALLENGE ACCEPTED. Şimdi aklıma gelen ilk analoji biraz zorlama açıkçası, ama geleneği bozmamak adına yürüyelim bakalım:

Şimdi hocam herhangi bir medyumdan gönderilen herhangi bir mesaj, diyebiliriz ki, başka bir sisteme gönderilen bir enerji paketidir.

Şimdi entalpi formülünü hatırlayalım:

dH = dQ - dW (1)

Burada tersinmez bir olay sözkonusu, dolayısıyla ΔH sisteme verdiğimiz enerji, ΔW sistemin yaptığı iş, ΔQ da kaybolan enerjiyi temsil ediyor. Şimdi burada sisteme karşı iş yapıldığını da düşünerek tekrar yazalım:

ΔH = ΔQ + ΔW (2)

ΔH, videoyu itekleyerek verdiğimiz enerji miktarı. Aynı miktarda bilgi içeren aynı uzunlukta video için sabit kalacak diyebiliriz. ΔQ, entropisi yüksek, işe yaramayan, haybeye kaybettiğimiz enerji miktarı. Bu da videoyu izleyenlerin kapılarının önünden uçak geçmesi, bebek ağlaması veyahut komşu cırlaması gibi sebeplerle haybeye giden içerik miktarı diyelim. Bunu etkilemek için yapabileceğimiz bir şey yok.

ΔW ise sisteme enerji vererek yapılan iş. Bu, gazlar için PΔV olarak tanımlanıyor ama çokça esnek tanımlandığını da gördüm. Genelde <sistemin değişime gösterdiği direncin bir ölçüsü> * <sistemin değişiminin bir ölçüsü> şeklinde tanımlanıyor gibi. Bunu da <izleyicinin öğrenmeye direnci>*<izleyicinin öğrendiği şey miktarı> diye tanımlayabiliriz o halde

Şimdi nerde olduğumuza tekrar bakalım. (2) de bulunan ΔQ ve ΔH terimleri sabit. O halde ΔW terimi de sabit olmak zorunda. O halde seyircinin öğrendiği şey miktarını artırmak istiyorsak onun öğrenmeye direncini azaltmalıyız; yani öğrenme isteğini artırmalıyız. Yani ona merak ettirmeliyiz :roll_eyes::roll_eyes:

(biraz zorlama demiştim :cry:. Ayrıca inşallah saçmalamıyordur bilen arkadaşlardan bir peer review alırım.).

Bit’leri flip ettirmek için harcayacağımız enerjiyi üretirken zararda çıkarız hocam her türlü :frowning:

3 Beğeni

görüntü

1 Beğeni

Uzaydaki boşlukları dolduran görünmez madde, gökyüzü tanrısı, beşinci element… 2000 yıl boyunca varlığına inandığımız esîr maddesi nedir?

5 Beğeni