Grr dedem çocukları zengin etti torunları garanti altına almaya çalışıyor ama yeni kuşak torunlar o paraları kaşla göz arasında ezecek dedecim. Sonra George dedemin arkasında bıraktığı notlardan işte seriyi şöyle tamamladık, böyle güzel ek kitap çıkardık diyerekten bir vole daha vururlar. Biz de anca o ara serinin bittiğini görürüz muhtemelen o da görebilirsek.
Yalnız GRR’ın benim bildiğim çocuğu yok,yeğenleri falan varsa ona kalır miras.
Hahah merak etmemiştim daha önce aslında, şimdi baktım yokmuş hakikaten. Çürüdü benim teori o zaman biz bu serinin sonunu hiç göremeyiz, geçmiş olsun
Serinin tamamlanmamış olmasının en büyük nedeni; diziye dönüşmüş olması ve finali dizi ile beraber yapmış olması. Bu seri herkesin dikkatini çeken, büyük izler bırakan(finali başarılı ya da başarısız, genel olarak bakıldığında) bir dizi olmasaydı kitabı şimdiye kadar 50 kere tamamlardı. Bu tarz yetenekte ki adamların ben tıkandıklarından dolayı kitabı tamamlamak istemedikleri fikrine katılmıyorum. Mutlaka kafasında bunları nasıl birleştireceğine dair bağlantılar vardır. Dizi tamamlandıktan sonra yaptığı açıklamalarda zaten ‘‘bende yazsam aşağı yukarı böyle bir finale benzer şekilde tamamlardım’’ tarzında açıklamaları da mevcut. Martin amcamız kısaca bize, kardeşim ben zaten ölüm döşeğindeyim, sizin sevdiğiniz seri dizi olarak tamamlandı ve bununla idare edin, beni de salın hayatımın geri kalanını başka şeyler yaparak yaşayayım tarzında takılıyor.
Rofhtuss ise bilerek yazmıyor. Adamın kitabı bir film ya da dizi olmadığı için adam kıskançlığından tamamlamıyor. Süreyi bilerek uzatarak sürekli tamamlanmamış kitabının hala aktif kalmasını sağlıyor. Rofhtuss yaşı itibari ile bir gün seriyi tamamlar ama Buz ve ateşin şarkısı ne yazık ki kitap olarak tamamlanmayacak. En kötü 6. kitabı bir şekilde okuruz.
Ben GRR dedenin bize inat 100 yaşını devireceğini ama ona inat yazmayacağını düşünüyorum.
Bu adamın en sinir olduğum özelliği yalan söylüyor olması.Kitabı hangi sebeplerle yazmadığını çıkıp açıklasa kimse bir şey demeyecek ama hala çıkıp insanlara umut satıyor ve o insanlar kitap nerede diye sorduğunda da kızıyor.11 senede 1 tane kitap çıkaramamış bir de geliyor saçma sapan konuşuyor.Neden yazmadığını belki hiç öğrenemeyeceğiz ama bence hikayeyi toplayamadı.O kadar çok kurguyu,karakteri ve gizemi ne yapacağını bilemedi.8 yıl toparlamaya çalıştı bence ama dizi bittikten sonra iyice saldı ve hiç uğraşmadı bile.Çünkü neticede bir son olmuştu.Üstelik bu seriyi doğru düzgün bitirmek istiyorsa en az 9.kitabı yazması gerekiyor.bunu kendiside biliyor ve bu yaştan sonra o kadar kitabı yazamayacağını da biliyor.Yani bu seri böyle kalacak Martin ölene kadar.Martin öldükten sonra arkasında not fakan bırakmışsa hukuki durumlarda izin verirse biri seriyi tamamlar belki.Ama Martin ben öldükten sonra tamamlamasın kimse diyordu,bu yüzden not falan bırakacığını sanmıyorum.o zaman da kimse tamamlayamaz bu seriyi.Her iki şekilde de benim umrumda değil.Daha iyi seriler var ve olmaya devam edecekler.
Sanderson hobi olarak gizli gizli Buz ve Ateşin Şarkısı’nı da tamamlıyordur (keşke) Martin’in öldüğü gün Mesih gibi inecektir gökten. Bir işaret vermesine bakar, sakallının son nefesini çekip alırız erkenden.
Benim bildiğim kendisinin bir takımı var ve olası ölüm durumunda karar verecek kişi, seriyi sonlandıracak kişi onlar olacaktır.
Umarım böyle bir şey olmaz. Sanderson tarz olarak Martin’e en uzak adamlardan biri. Kitaplarında hiç cinsellik veya grafik şiddet yok. Entrika konusunda Martin kadar iyi değil. Karakterleri Martin’inkiler kadar sağlam değil. Ama büyü sistemi ve dünya yaratma konusunda çok daha iyi. Kısaca Martin’in tam zıttı konularda iyi bir yazar. Eğer o tamamlarsa diziden de büyük bir rezalet olur. Joe Abercrombie, Daniel Abraham(hiç okumadım ama beraber çalıştıkları için yazdım) gibi yazarlar daha iyi tamamlar mesela.
Takımı bırakmamış mıydı Martin’i?Hatta gidip Expanse’yi yazmışlardı.Başkalarıda mı var?
Sanmıyorum tarz olarak çok farklılar. Mark Lawrence, Abercrombie gibi yazarlar tamamlar muhtemelen, GRR seriyi tamamlamadan vefat ederse.
GoT tecrübesinden sonra HBO veya Amazon gibi büyük şirketlerin tamamlanmamış eserleri uyarlayacaklarını hiç sanmıyorum. O riske girmek istemezler. Pat da bunun farkındadır bence.
Kesinlikle katılıyorum. Tüketici kitlesi Asoiaf serisinden iyi kötü alacağı tatmini aldı. Bundan sonra gelecek kitaplar dizinin yazılı alternatifi gibi bir şey olacak.
Elinde yeni baskısı olan varsa bu öykünün olup olmadığını söyleyebilir mi?
Düzenbazlar kitaplarının yeni baskısı yapılmadı halen eski baskısı bitmedi.
Burada hikayenin ilk 2 kısmının çevirisi var.
https://georgerrmartin.com/notablog/2022/07/08/a-winter-garden/
GRRM bir aradan sonra bloğunu güncellemiş. Yazmaya devam ediyorum, zor vb… gibi artık alıştığımız söylemlerin yanında kitabın dizisinden çok farklı olacağını müjdelemiş. Pov karakter farklılıklarından, eksik, değiştirilmiş ögelerden bahsetmiş. Direkt söylemese de diziden pek memnun olmadığı aşikar.
Daha önemli kısım, WoW yazım sürecine devam etmesi hakkında. Pek çok kurgu değişikliklerinden, yeniden yazımlardan geçtiğinden bahsediyor. Klasik bahçeci vs mimar benzetmesini tekrarlıyor ve son olarak bunun kendisi için normal bir süreç olduğundan bahsediyor.
Asoiaf’ın geleceği açısından kötümserim ancak birazcık da olsa umutlanmadım değil. Yine de Ezel’in klasik sözünü hatırlamakta fayda var.
Bence wow önümüzdeki sene çıkar fakat bahar rüyası hiçbir zaman çıkmaz. Yazarın ömrü buna yetmez maalesef. Keşke wow’a ayırdığı sürenin yarısını bahar rüyasına harcasaydı da serinin sonunu görebilseydik.
Hep belirttiğim gibi, kış rüzgarlarını bir şekilde okuruz ama bahar rüyası gerçekten imkansıza yakın gibi duruyor. Gerek Martin’in yaşı, gerek serinin ilerleme açısından baktığımızdan çok zor gibi duruyor. Keşke Martin bir sürprize imza atıp şu seriyi tamamlasa da ortalıkta, Malazan yea, Zaman çarkı yea diye dolananları pistten alabilsek. Net yazılmış en iyi fantastik eser olacak eğer tamamlayabilirse.
Sonu asla olmayacak ve olsa bile asla tatmin etmeyecek bir seri.Kurgusu tamamen insanları beklemediği şeyleri yapma üzerine kurulu bir eser ve şuan olabilecek herşey tahmin ediliyor zaten.Bu yüzden kimse şaşırmayacak.Aksine bir çok kişi memnun olmayacak yazılan kitaptan.Fanların yazdığı teorilerin %90’ı zaten gerçekleşmeyecek.Yazılan teoriler o kadar karmaşık ki olmaları imkansız.Eğer Martin bu kadar karmaşık kurguları bağlayacak yetenekte olsaydı 11 senede 1 kitap çıkarırdı.Eğer seri bitseydi iyi bir fantastik seri olurdu.Ama asla Malazan,Wot ve Orta Dünya kadar başarılı bir seri olamazdı.
Asoiaf kesinlikle, Wotu döver diğerlerini bilemem. Hatta Asoiaf tamamlanmamış haliyle bile Wottan daha iyi bir eser. (her yönüyle)
Martin’in seriyi götürmeye çalıştığı noktada o zaten. Sonunda tamamlansa bile sürekli teori üretilsin, tam anlamı ile okuyan herkesi tatmin etmesin. Bu kadar karakter, bölge, topluluk vs olan bir serinin sonunda da veya değil böyle olması kaçınılmaz zaten. Kimisi Kuzeyi sever, kimi Lannisterları sever, kimisi Ejderha anneyi sever vs. Böyle bir noktada olması gereken bu zaten. Kaldı ki kitapların geldiği nokta ve dizinin tamamlanma şeklinde bile bu açık şekilde ortaya konuyor. Kitaplarda olup, dizide olmayan karakterler var. Kitaplarda daha baskın olup dizi de daha sönük yine kitaplarda daha pasif olup dizide daha aktif rollerde olan karakterler de mevcut.
Ben seriyi bağlama veya bağlayamama kısmına bir çok kişinin aksine, yazılan kitaplara olan kısım kadar söyleyecek olursam muhteşem bir iş çıkarmış durumda. Seri gayet karakter ve kurgu olarak bir birlerine bağlı olarak gidiyor. Tamamlanmadığı için insanların kafasında sanki kopukluklar var ve tamamlanmayacakmış imajı beliriyor diye düşünüyorum.