Asoiaf benim de en sevdiğim üç dört seriden biridir. Çok kaliteli ve güzel bulurum. Birçok yönüyle de çoğu fantastik eserden daha iyi ama eser karşılaştırmaları yaparken ezer döver gibi laflar bence çok iddialı. Dövülür dediğiniz fantastik eserler zaman çarkı ve malazan. Çoğu fantastik okur bu iki seriyi çok sever ve kaliteli bulur. Bana göre de zaman çarkı en iyi fantastik eser ama asoiaf da ilk üçümde var. Bu yüzden karşılaştırdığımız eserlerin ikisi de iyiyse böyle sözler kullanmayalım. Yine de Kvot arkadaşımızın dediğine katılıyorum. Seri daha bitmedi. Son iki kitap kötü yazılabilir ne olacağı hiç belli olmaz. Yazarın yaşı ve geçen yıllar malum. Hala eski kalitede yazıyordur umarım. Gerçi serinin sonunu da göremeyeceğiz orası ayrı.
Ezer, geçer, döver tarzında cümleler kurduğumu hatırlamıyorum. Benim mesajımda bahsedilmek istenilen, eğer tamamlanırsa bahsettiğim serilerden daha fazla konuşmaya başlanılacağı ve seriye artık daha farklı bakılmaya başlanılabileceğidir. O yüzden pistten alalım cümlesini kullandım. Pistten alalım cümlesinin tam açılımı bu. Bahsettiğim seriler tamamlanmış seriler, ne kadar 1 tanesi bizim ülkemizde henüz tamamlanmamış olsa da normalde bitmiş bir seri. Asoiaf tamamlanırsa hala söylediğimin arkasındayım. Bu serilere göre daha farklı konuma gelecek.
Ben iddialı konuştum ama eğer ki wot ile asoiaf karşılaşırsa, Asoiaf döver demiyeyim de ağır basar diyeyim. Kendi gözümde.
Ben siz ve üstteki diğer arkadaşa toplu olarak dedim. Sadece sana demedim. Bence de şu anki konumdan farklı bir konuma gelecek. Tabi ki yeni kitap çıkınca daha çok konuşulacak çünkü on bir senedir kitap gelmiyor ve bekleyen büyük bir kitle var. Zaman Çarkı ve Malazan bitmiş seriler olduğundan bu kadar konuşulmayacak.
Ortaya taş atıp kaçmış gibi olmayayım. Seri kapıştırmalarını her forumda görüyoruz, toksik bir yanı olsa da hararetlenmeden tartışmak bir o kadar zevkli bence .
@Kvot Hocam, yanlış hatırlamıyorsam GRRM tam bahsettiğinizin üzerine bir şey demişti. Sırf tahmin edildiği için bir şeyi değiştirmeyeceğinden, bunun önceki kitaplarda ‘‘ektiği’’ foreshadowingleri mahvedeceğinden bahsediyordu. Bence çok doğru bir karar olur. Artık fenomen haline gelmiş twistlerinin vuruculuğunun en önemli sebebi tahmin edilemezliğinden ziyade o noktaya giden olaylarla-sonuçlarla olan ilişkisi, tematik tutarlılığı.Reread yaptığımızda veya belli bölümü tekrar gözden geçirdiğimizde o twistlerin o kadar da görülemez olmadığını (Ben yine göremedim de, o ayrı konu ) ipuçlarının seriye ustaca yerleştirildiğini anlıyoruz. Eğer okuyabilirsek serinin sonunda GRRM’nin geneli tatmin edeceği konusunda şüphe duymuyorum.
Uzun soluklu epik seri vs’sine gelirsek. WoT hiç benlik bir seri değil, yorum yapamayacağım. Ancak forumun Malazan’ı şimdiden bu kadar benimsemesi şaşırttı. Gotm bariz 6/10’luk bir kitap gibi gelmişti bana. Öte yandan Asoiaf standartı ilk kitaptan belirlemişti. Serinin genelini Asoiaf’a karşı kıyaslasak daha iddialı olur. Hatta seriyi ilk bitirdikten sonra reddit’te sık gördüğünüz ağır fanlarına bürünmüş en iyisi olduğuna inandırmıştım kendimi. Sonra ne mi oldu? Winds of Winter’ın yayımlanan prologue’unu okudum.
Hiçbir uzun soluklu serinin yazılmış en iyi fantastik eser olduğunu düşünmüyorum ancak GRRM ekürilerinin yanında daha bütün bir yazar bence. Ne yazdığı kitabın ilk chapter’ında zaman hatası yapıyor ne de serisine eklediği yüzlerce karakteri felsefi çıakrımları için ağız olarak kullanıyor. Her serinin eleştirilecek yanı var elbette,Asoiaf’ın kusurları o kadar bariz değil sadece. Eserin 21. yüzyılın en popüler fantastik serisi olması etksinin fantastik edebiyatın dahi dışına çıkması sadece dizisinin hype’ından değil anlayacağınız.
Bence bunun sebebi Malazan mükemmel olduğu için değil, piyasadaki boşluktan dolayı. Benzer kategoriye sokabileceğimiz Türkçe’ye çevrilen/çevrilmiş, bitmiş veya bitme umudu olan fantastik seri sayısı beşi geçmez.
Bana sadece fantastik değil kitap okuma sevgisi işleyen adamdır Martin.Birde şöyle ki sevdiğim serilerin yarım kalması olayını hiç sevmiyorum ben.Anime olarak hxh örneğini verebilirim.Berserk’in devam edeceğini duyduğumda çok sevinmiştim mesela.Bu yüzden Asoiaf’ın tamamlanmasını canı gönülden istesem de pek umutlu değilim.Martin’in öyle veya böyle 6.kitabı tamamlayacağını ama Bahar Rüyasını çıkaramayacağını düşünüyorum.Umarım yanılırım.Onun dışında çıkan kitapların (eğer çıkarsa) tatmin edeceğini konusunda Martin’e güveniyorum.
Asiof’ın tamamlanmış en iyi hali bile Wot ile Malazan’ın yanına yaklaşamaz. Bir kere high fantasy ve low fantasy farkı var. En önemlisi ise; zevkler ve renkler.
Henüz okumadım, uzunca bir süre de okumam diyordum ama bu cümlelerle beni gaza getirdin hocam. Müsait zamanda okumaya başlayabilirim umarım.
Malazan bilmem ama Wot aşırı overrated bir seri. Şunu iddia ediyorum ki, seriyi Brandon değil de Robert Jordan bitirseydi, bu serinin esmesi okunmazdı. Bu benim görüşüm. Amma 2 seriyi de okurken duyduğum heyecan, merak, karakter gelişimleri, ana ve yan konular, yan karakterler, mekanlar… dersek Asoiaf Wotdan fersah fersah önde bana kalırsa. High yada low fantasy ayrımı yapmıyorum ama lezzet ayrimi yaparak Asoiaf çok daha lezzetli bir yemek. Her bir kaşık da farklı güzel bir tat bırakıyor insanın ağzında. Son kısmına gelirsek, aslında 2 seri de benim gözümde yarım kalmış sayılır. Martin bitiremeyecek muhtemelen, Jordan da bitiremedi. 2 yazarında kendi yazdıkları son kitaplarına bakarsak Asoiaf yine çok daha iyi.
Wot için de şunları söyleyeyim. Seri çok muazzam ama korkunç tekrara düşüyor, okuyanların çoğu, karakterlerin çoğunu sevmiyor. Kötü karakterlerin geçmişi yok. Kadın karakterlerin baskın oluşu ve dünyada ki rolleri çok can sıkıcı hale geliyor. Verilen gizemlerin çoğu açıklanmıyor yada çok sonra açıklanıyor. Padan fain belirsizliği. Çok gereksiz uzatılmış kitaplar…falan filan.
Ama sonu çok güzeldi. Özellikle son kitap benim için çok ayrı. Hikaye derinlik olarak çok derin bitmiyor ama 13 kitaptır aranılan aksiyon ve çözülen gizemler sıkı bir tatmin hissi veriyor.
Bu konu hakkında uzun uzun konuşmak isterdim ama yazışarak değil. Burada mesajlaşmak hem yorucu hem de yavaş. Yüz yüze olsak yaya yaya konuşurduk😁
Hangi yönlerden mesela?Benim gördüğüm tek üstün yanı daha iyi ters köşe yapması.
Ah keşke şöyle güzel bir tartışmayı kanli canlı yapabilsem ne çok isterdim. İzmit sınırları içerisine giren herkes misafirimdir. Sahilde denize karşı muhabbet yapılır, tartışılır.
Bir önceki mesajda daha ayrıntılı yazdım ama arkadaşın dediği gibi yazisarak çok zor oluyor böyle tartışmalar. Hele birde benim gibi telefonda çok daha zor.
Bu söylediğin iyi bir şey değil ama.Elbette her serinin sonunda açıklanmamış şeyler olabilir.Fakat tatmin etmeyen bir son farklı bir şey.Ben mesela bu büyünün çıkış noktasını merak ediyorum ve eğer açıklanmazsa tatmin olmayacağım.Çünkü bir eksiklik.Kurguyu bağlayamayacığıda 11 senede kitap çıkaramamasından belli.Ne kadar karmaşık olursa olsun bir kitap çıkmalı bu kadar zamanda.Martin bağlayamıyor işte olayları.Ya o yeteneğe sahip değil ya da o iradeye.Her şekilde bu seri tamamlanmayacak ve tamamlanmamış bir seri en iyi eserlerden biri olamaz.
Büyünün çıkış noktasından kastın nedir ? Akgezenler’in olayını mı diyorsun ?
Ayrıca Martin’in işin içinden çıkamadığı için yazmadığı fikrine katılmıyorum. Rofhtuss gibi değil o. Rofhtuss mesela bir çok kere itiraf etti, işin içinden çıkamadığını. Ama Martin hiç bir zaman öyle bir şey demedi. Sadece başka şeylere odaklanıyorum, hayat şöyle, hayat böyle. Bu projeye odaklanacağım vs işlerinden yazmadı ve yazamıyor. Dizi olayı başladığında zaten kitapların tamamlanmasının zorlaşacağını herkes biliyordu. Kitaplar eğer diziye uyarlanmasaydı şunu net bir şekilde söyleyebilirim şu ana kadar kitapların hepsi yayınlamıştı bile. Dizi üzerinden prim kasmalar, popülarite vs derken Martin iş akışını karıştırdı sadece. Hepsi bu.
Dediğinize katılıyorum.Sırf ne yapacağı belli oldu diye değiştirmemeli kurguyu.Fakat Martin gibi durmadan silip yeniden yazan biri kendi tavsiyesine uymayacak bana kalırsa.Asiaof’un ilk 3 kitabı çok iyi zaten.Malazan ve Wot’un ise ilk kitabı çok iyi değiller.O yönden Asiaof daha iyi.Martin belki her konuda iyi ama bir konuda çok iyi değil.Bu yüzden en seriler arasına giremiyor serisi benim için.Bana kalırsa Orta Dünya,Malazan ve Wot bazı konularda çok iyiler kusurları olsada.Asiaof benim için yıllar önce en en iyi kitaptı.Ama büyüdükçe anlattığı şeyi önemli bulmamaya başladım.Öte yandan Orta Dünya,Malazan ve benim için özellikle Wot daha çok değere bindi.Çünkü beni etkileyen olaylara ve karakterlere sahipler.Asiaof ise yalnızca durmadan teori üretebileceğin eğlenceli bir kitap serisi.Asla tamamlanmayacaği için eğlenceside kaçtı tabi.
Martin’in karakterleri çok daha ilginç ve gerçekçi yazılan karakterler Tolkien’e göre.anlattığı şeyi önemli bulmama kısmını biraz açar mısın?Orta Dünya da yazılan neyi çok önemli buldun mesela?
Bütün büyüleri diyorum.Ormanın Çocukları,Ak Gezenler,ejderhalar,tanrılar vb.Bunlar nasıl oluyor,neden oluyor hiç belli değil.Açıklanmazsa seri için büyük eksiklik olur bence.
Demesine ne gerek var,adam her sene çıkacağını söyleyip seneye erteledi yıllardır.Son kitap 2011’de bitti ve aynı tarihte dizi başladı.Yanlış hatırlamıyorsam Martin 4 veya 5.sezona kadar yeni kitabın geleceğini söylemişti ama gelmedi.Neden gelmediğini de hiç söylemedi.Tek söylediği az kaldığı.Martin kitaplara dizi kadar önem vermedi.Aslında olan bu.Eğer verseydi dizinin getirdiği şöhretle kendisini salacağına kitabı yazardı.Bundan sonrada yazmaz o kitabı bence.Çünkü seriyi bitiremeyecek.Kış Rüzgarı’nı yazmasının bir anlamı yok bu yüzden bence kendine göre.Yazsada serisinin sonunu görmeyecek.Öte yandan Hbo ile yeni diziler yapıyor ve başka projeleride var.Üstelik adam zengin.Yani bitirmesi için hiç sebep yok.
Bu konuda zıt düşünüyoruz aslında.Ben Martin’in birçok karakterini abartılı bulurum.Martin’in dünyasında herkes şerefsiz ve hiç kimse iyi olamaz.Ben bu düşünceyi hiç gerçekçi bulmuyorum.Tüm kötü olaylara rağmen hala iyi insanlar var gerçek hayatta.Herkes sebepsiz yere kötülük yapmıyor.Elbette var böyle insanlar ama dediğim gibi yalnızca onlar yok.Anlatma kısmına gelirsek.Kişisel olarak ben bir fantastik hikaye okurken işin sonunda bana ilham vermesini bekliyorum.Yüzüklerin Efendisi mesela bana insanın iradesi güçlü ise yapamayacağı çok az şey olduğunu gösterdi.Silmarillion zaten Feanor karakteriyle insanı oldukça etkiliyor.Ve kusursuz bir mitoloji yaratması çok etkileyici bence.Asiaof ise bana yalnızca gri karakterler olduğunu söylüyor.Ne iyilik var ne ne kötülük.Yalnızca grilik.Ben bunu ne etkileyici ne de doğru buluyorum.Onlarca masum insan kurtardıktan öldürdükten sonra bir insanı kurtardığında hala kötü bir insan olarak kalıyorsun.