Bu konuda sana sonuna kadar katılıyorum. Ben de eskiden asoiafı en iyi eser olarak görürdüm ve Martin’i hep savunurdum bu geç kalma meselesinde. Evet çok detaylı ve güzel yazıyor ondan biraz gecikmesini anlayabiliyorum ama aradan on bir sene geçti ve hala sorulduğu zaman yazıyoruz işte bir şeyler diyor. Ne yazıyorsun be hocam. Serinin en iyi kitabı olacağına eminim ama sonunu göremedikten sonra pek önemi yok. Tamam bari wow’u yazsın diyorsun ama bir bakmışsın bin tane işe girişmiş yine. Hotd popüler olduktan sonra diziyle daha çok uğraşacak. Kendisi dışında hiçbir yazarın da devamını getirmesini istemiyor(bence bu konuda haklı) ne yapalım artık. Dediği gibi açıklanmayan birçok olay var ve bu sadece wow’da açıklanamayacak. Onlar da yine muallakta kalacak. Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı asoiaf benim için hiçbir zaman birinci olamayacak. Dediği gibi zaman çarkı benim için çok daha önemli ve güzel bir yerde. Karakterleri, evreni, hikayeleri ve daha birçok şeyiyle daha iyi. Her şeyi geçtim en azından bitmiş bir seri.
Bahsettiğin sorularının cevabı; dizinin kitaplardan sonra devam eden döneminde cevaplanıyor. Tatmin eder ya da etmez ama bir cevap veriliyor bunlar ile ilgili. Kaldı ki hiç bir fantastik eserde bunların cevaplarını tam bulamazsın zaten. Bende bir çok fantastik eser okudum, hiç birisinde net cevap verildiğini görmedim. LOTR’da adam Silmarillion diye kutsal kitap niteliğinde kitap yazmış. Tasvir etmişte, etmiş her şeyi. Orta Dünyanın nasıl yaratıldığını anlatmış. Onda bile bazı şeyler eksik, bir sürü soru işareti var. Martin’de kitapların devamı yazsa, zaten bahsettiğin noktaların açıklamasını verecektir. Vereceğinin sinyallerini de son yazılan kitaplarda belirtiyor. Zaten bizde biteceği konusunda şüphelerimizin olduğunu söylüyoruz. Son söylediklerinde benzer fikirdeyiz zaten.
Ben Martin’in özellikle bu yaştan sonra saatlerce yazdığını hiç sanmıyorum.Pek sanmıyorum ama Kış Rüzgarı çıkarsa çıkar ondan sonrası çıkmaz.Seriyi adam gibi bitirmek için bence Kış Rüzgarı’nda sonra 2 kitap daha gerekiyor.Yani adam çok iyi biliyor serinin bitmeyeceğini.Bu yüzden hevesi kalmamış olabilir.Kitap yazmak yerine dizide görev almasıda bundan bence.Keşke bitseydi ve o zaman kıyaslasaydık ama bu haliyle Asiaof en seriler arasında değil bana göre.En iyiler dediğimde Wot,Orta Dünya ve Malazan.Bunlardan sonra geliyor benim için.
Güzel oldu. Uzun zamandır kaliteli bir ASİAOF muhabbeti dönmüyordu. Klavyesine sağlık herkesin.
Ben malazan’ın ilk kitabını okudum ve ikinci kitabını okumaktayım. Şu anlık gayet güzel gidiyor ve seriyi bitirdiğimde ilk üçümde olacağını düşünüyorum ama şimdilik onu koyamıyorum. Ben size orta dünya konusunda zıtım. Orta Dünya bence fantastik eserler arasında yazılmış en iyi evrene sahip. Ayriyeten açtığı kapıları görmemezlikten gelemem. Bu iki konuda eline su dökemez kimse ama geri kalan tüm konularda “bence” zayıf kalıyor. Karakter gelişimleri basit. Karakterlerin katı bir şekilde iyi veya kötü olmasından dolayı da karakterlerin önüne gelen sorunlarda yaptığı seçimler beni heyecanlandıramıyor. Hikaye tahmin edilebilir ve insanı hiç şaşırtmayan cinsten vs vs. Konu saptı biraz ama ben asoiafı top üçüme koyuyorum.
Wottaki karakter gelişimi bile GOT’u katlar bence. Tekrara düştüğü 7”8”9 kitaplarda çok net katılıyorum. Ama biri seriyi bitirememiş, dizisinin son 2 sezonu ile rezil edilmesine göz yummuş biri, martin ile rothfuss arasındaki fark ise biri diziyle fena parayı vurdu ve artık sallamıyor. Diğeri çok güzel 2 kitap yazmış ama devamını getiremedi ve bence çıkarsa bile başarılı sayılmayacak.
Ben karakter gelişimi olarak wot ile asoiafı en fazla denk tutarım. 2sinde de karakter gelişimleri muhteşem bence.
Asoiafı dizi olarak işin içine sokmuyorum ki 80li 90li ve 00li çocukları fantastik edebiyata ve kitap okumaya teşvik eden 3 büyük eserden birisi haline getirdi dizisi. Aslında yukarıda belirttiğim gibi 2side serisini bitiremedi. Birisinin ömrü yetmedi, ötekinin meçhul. Fakat Wot ilk 3 kitap tek kitaba, 4 5 6 7 ise 2 kitaba, 8 9(sonunu başka bir kitaba entegra edebilirsin) 10 komple çıkart, 11 12 13 14 ise 2 buçuk kitaba sığabilir bir eser. Ama Asoiafda hiç boş cümle bile yok.
Mesela şu görsel Wotu o kadar iyi özetliyor ki.
Burada hep Wota sallıyor gibi gözükebilirim ama seriyi hem sevip hemde çok kızıp bitirmiştim.
Ömrümüz yeter de Martin tarafından eserin bitişini görürsek bence kendi türünün en büyük serilerinden birisi olacak. Özellikle dizi olarak zaten büyük bir örnek amma hiç bir dizi kendilerini maalesef taklit dahi edemiyor.
Geçenlerde yakın arkadaşımla konuşurken şunu konuşmuştuk; ne Asoiaf ne de Kral katili bu saatten sonra en mükemmel halleriyle bile gelseler, artık çok bir heyecanım kalmadı diye. Vaziyet aslında şuanda o.
Yine elma ile armut karşılaştırılmış. Mesela ben elmayı daha çok severim ve Wot’u Asoiaf’a tercih ederim. Çünkü Wot’un geniş evreni, karakter çeşitliliği ve high fantasy yapısı bana daha çok hitap eder. Bununla birlikte Asoiaf’ın orta çağ tarihsel gerçekliğini fantastiğe çok iyi entegre edişini, acımasız dünyasını ve ters köşelerini de beğenerek okurum.
Ayrıca 1000 Wot 10000 Asoiaf’ı yok eder.
Karıştırma değil tam olarak, kıyaslama gibi diyelim. Ayrıca böyle ufak kıyaslamalar yada karıştırmaların hoş muhabbeti oluyor.
Bu üçünün tek kitaba indirilebeceğine katılıyorum ama
abartmayalım Zaman Çarkı 4-5-6 yazılmış en iyi fantastik kitaplar arasındadır. Yedinci kitap da aslında mükemmeldir ama altıncı kitap sonu gibi bir son beklenildiği için insanlar hayal kırıklığıyla bunu fark edemiyor.
Hiç boşuna bekleme büyünün kaynağını bizlere açıklamaz. Çünkü Asoiaf öyle bir seri değil. Genel olarak Low fantasty kitapalrında büyüye filan pek önem verilmez önemli olan karakterlerdir.
Asoiaf okumadım o yüzden o seriye bir şey diyemem ama ben şahsen wot’un geniş evrenini seviyorum. O evrenin içinde olmak bana mutluluk veriyor. Bazı çok büyük eksikleri olduğunu farkındayım. En barizide karakter sıkıntısı ama ben sadece Rand karakterini sevdiğim ve önemsediğim için diğer karakterleri görmezden gelebiliyorum. Mesela bana Terkedilmişleri ya da Aes Sadai bir karakter ismi söyle hatırlamam çünkü ben o geniş evrenin tadını ve ejder ile karanlığın savaşını görmeye geldim.
Birde ne tam old school ne de tam modern olmayan havası hoşuma gidiyor. Mesela Fırtına Işığı’nın havaı fazla modern geliyor ve lore kısmı sanki pek geniş degilmiş gibi hissetiriyor. Tabi bunlar Hep Wot’un etkileri.
Yani bende öyle tahmin ediyorum ve bu hiç hoşuma gitmiyor.Ortalıkta büyücüler,ejderhalar,ölümden dönen insanlar cirit atıyor ama nasıl belli değil.Açıklamazsa çok saçma duracak kitaplara devam etse bile.
Seriyi yaratan adama yeteneği yok demek de yani ne diyim… Adam bu 10 yılda televizyon tarihinin en iyi dizilerinden birinin yaratılmasında da senaryo yazarı olarak rol aldı. Kaç tane ara kitap çıkardı ki bunlardan biri de yine yüzüklerin efendisi dizisini tokatlayan bir dizi oldu. Adam 10 senedir ne yazsam diye düşünmüyor. Muhtemelen yazdıkça 2 kitaba sığmayacak kadar büyüdüğü için iş ara kitaplarla vs dünyayı genişletiyor. Muhtemelen seriyi bitirmeye ömrü yetmez ama adama da haksızlık etmeyin. Ortalık başı sonu belli içinde bir iki Twist olan şişirme serilerle dolu. Bu seride 10 larca çok sevilen ve nefret edilen karakter var ve hepsi de gerçek birer insan olduklarina inandiracak kadar iyi yazılmış. Nice dev seriler var içinde üç tane umursadigim karakter anca olup binlerce sayfa süren. Grim dark sevip sevmemek tabi zevk meselesi ama bu adamın yaptığı kurguyu ve bu kadar iyi ve çok sayıda karakter yazmayı başarabilen pek yazar yok.
G.o.a.t(20 karakter)
İlk olarak ben yeteneği yok demedim orada.Ya yeteneği yok yada iradesi yok demişim.11 senede kitap çıkmadığına göre bunlardan biri doğru olmalı.Dizilerde tartışılan konuyla alakalı değil.Orada kitap serisini tartışmışız.Karakter yaratma beceriside kurgu oluşturma becerisiyle çok alakalı değil.İkisi farklı beceriler.Martin çok iyi karakterler yazan biri ama kurgu konusunda o kadar iyi değil.Ara kitaplarıda bence yazması daha kolay olduğu için ve tarihsel olayları ve özellikle Targ hanedanı hakkında yazmayı sevdiği için yazıyor.Ana seri için kaç sayfa yazdı bilemem ama 11 yılda iyi bir kurgu oluştursaydı çıkarırdı kitapları.Çıkmadığına göre adam kendi yarattığı karakterleri ve kurguyu devam ettiremiyor.Bunlara rağmen bence Buz ve Ateş son derece kaliteli bir seri.Üstelik ben dediğiniz gibi grimdarkı pek sevmeyen biri olarak bunu diyorum.Ama bu haliyle bence en iyi fantastik serilere giremez.Sonu bir şekilde bitse bile o kadar kaliteli bir şekilde sonlanacağını düşünmüyorum.
Karakter ve kurgu konularını ben de iki ayrı meziyet olarak söyledim zaten. Kurgu konusunda görüşünüze katılmıyorum. Pek çok seri, sonuna kadar world building giden finalde yaparsa bir twist yapan yapıda ilerliyor. Martin’in kitaplarında ise bir sonraki sayfada ne olacağını bilmeden okuyorsunuz.
Diziler olmasa 5 kitap sonunda ana karakter kim o bile belli değil. Ana karakter dedikleriniz ölebiliyor. İyi dediğiniz kötü, kötü dediğiniz iyi olabiliyor. Hep diken üstünde bırakıyor sizi. Üstüne bir gerilim inşa ettiği konular hep etkileyici şekilde neticeleniyor. Hikaye öngörmediğiniz şekilde gelişiyor. Kitaplarda fantastik klişeler yok. Pff bu ne ya dediğim bir kurgu olmadı şimdiye kadar kitaplarda. Hem o zamanki olayları hem de arkadan derinden gelen Akgezen, din, tanrı, mitoloji konularını çok iyi ilerletiyor. Martin bunları anlatırken kesinlikle tanrı bu, burdan geldi, burda yaşıyor, büyünün kaynağı bu vs diye berrak aktarmıyor ki öyle olması da gerçekçi değil zaten. Gerçek hayatta da cevabını bilmiyoruz bu soruların. Adamın tarzı gerçek hayattın bir yansımasını yazmak. Herşeyin bilindiği, saf iyinin, saf kötünün olduğu bir dünya değil onun yazdığı. Adamın yaptığını sevip sevmemek tabi ki kişisel zevk meselesi ama adamın yaptığı şeyi ondan daha iyi yapan bir yazar yok bence. Malazan’ı henüz okumadım. Çıkan kitap sayısı arttıkça başlayacağım şimdilik alıp kenara koyuyorum. Umuyorum güzeldir ama okuduğum yorumlardan Soif’dan daha iyi olacağını sanmıyorum.
Asoiaf serisi bitmediği sürece asla masterpiece noktasına ulaşamayacaktır ama dış etmenleri saymazsak (yazarın ana seriyle ilgilenmemesi ve yaşlanmasını) devam eden haliyle bu noktaya bitmiş olan diğer tür içi serilerden çok daha fazla yaklaşmıştır benim için. Neden mi? Örneğin Orta Dünya’nın herkes tarafından beğenilmesinin nedeni çok büyük ve kaliteli bir evrene sahip olması. Ama olayı bu zaten, Tolkien direkt olarak evreni yazıyor ansiklopedi yazar gibi. Evrenin çok büyük bir kısmını Lotr serisinden ziyade ek tarih kitaplarından alıyorsun. Asoiafta ise Martin direkt olarak ana serinin içinde ana hikaye kurgusuna etki edecek şekilde evreni oluşturuyor. Tarihi bilgileri öyle bir veriyor ki sıkmıyor, yormuyor. Diğer yandan ince ince işlediği hikayesi var. Şu ana kadar okuduğum hiçbir eserde bu sayfa sayısında bu kadar derin, dolu bir hikaye yazılmadı. Wot, Lotr, Malazan, Stormlight ve diğer fantastik eserlerin hiçbirinde.
Fakat bu işin tatmin edebilmesi için en başta belirttiğim gibi bitmesi gerekiyor yoksa çoğu altyapı ucu açık kalıcak ve bir anlama kavuşmayacak.
Edebi olarakta aşırı kaliteli bir anlatımı var. Bunu kimse reddedemez bence. Brandon okurken kelime karmaşası içinde gibi hissedersin. Tolkien okurken betimlemeden bikarsin.
Robert okurken tekrara düşmesinden bıkarsın.
Tabii bunları arıyorsan bu yazarlar sana zevk verebilir ama Martin’inin yazım şeklini sevmek için normal bir kitapsever olmak yeterli bence. Tatmin ediyor her türlü.
Karakterler çok çeşitli ve hepsinin bir derinliği anlatmak istediği bir olayı var. Brienne, Jaime, Edd, Sam, Tyrion, Dany, Cersei, Jon, Arya ve niceleri. Severek 14 kitap WoT okudum ama yıllar sonra ancak bir kaç karakterin ismini sayabilir ve onların çoğu ana karakter olurdu. Karakter anlamında Stormlight asoiafa denk olabilecek tek seri ve o da tamamlanmadı, uzun bir yolu var.
Mitolojik kısmı için ilk bir kaç okuyuşta anlamak, bu kısmı farketmek zor cidden. Ama seri bitmediği için anlamlandıramadığımız bir sürü mitolojik kısım da var. Serinin bitmesi lazım bu kısmın iyi olabilmesi için.
Twistleri için bir şey demeye gerek yok ztn. 10/10.
Bu uzar gider, işin özünde,
A Song of Ice and Fire bir kaç serinin anlatabileceği her türlü şeyi bize şu ana kadar 5 kitapta verdi. İçinde yaşatarak, duygudan duyguya sokarak ve onlardan fazla olarak bize o kadar savaş, siyasi ve ilahı olaylardan sonra halkın içler acısı durumunu vererek ahlakı olarak doğru ile yanlışı düşünmemizi sağladı. Bir fantastik eserde çok daha fazlası benim için. 7 yıl geçti seriyi ilk okumamdan ve halen her okuşumda bana bir şeyler katıyor. Şu an olduğum insanda çok büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum.
Umarım bir gün Martin bu seriyi tamamlar ve bu güzel hikaye kendisine yakışır bir sona kavuşur…
Her sene kış aylarında yaptığım bir şey vardır. O da asoiaf serisini tekrardan okumak. Bugün taht oyunları ile tekrardan başladım. Bu beşinci sefer oldu herhalde. Kış bitene kadar tüm seriyi okuyorum. Kış deyince aklıma sadece bu seri geliyor ve aklımdan çıkmıyor çünkü. Her olayı ezbere bildiğim halde okurken hiç sıkılmıyorum. Serinin en büyük başarılarından biri de bu bence. Her okuduğunda farklı bir şey görüyorsun. Farklı bir gönderme yakalıyorsun. Karakterlerinin derinine iyice iniyorsun. Kafanda farklı senaryolar dönmeye başlıyor.Bu liste böyle uzar gider. İşte bu gibi sebepler sayesinde Asoiaf en başarılı serilerden.