Esprisine alıntı yapmıştım ilk mesajdan, @DigitalMilitia siz değilsiniz değil mi
Şakası bir yana popülerite bazen insanı kitaptan soğutuyor. Okumadanda herhangi bir kitaba karşı kötü düşünceye sahip olunabiliyor ne yazık ki. Ama arkadaş kitap kötü okusam kesin beğenmem demiyor, her şey bununla kıyaslanmasın, tüm büyücüler Gandalf tüm okçular Legolas gibi olmasına gerek yok diye düşünuyor bence. ( Game of Thrones tahtının figürünü boyuyordum (boyayamıyordum) bir yandan yanlış anladıysam affola. @Agape kılı kopup düşüp durmayan kaliteli bir fırça markası söyler misin? )
Bişey demicem ama şunu bil. Konuya ne zaman dahil oldun bilmiyorum. Benim en başında söylediğim " yüzüklerin efendisini okumadım ama fazla abratıldığını düşünüyorum " dedim. Arakadaşın biriside " okuyup yorum yapsan daha iyi olurdu " bende bu kitabı okumadım ama evreni iyi biliyorum dedim. Ama burda benim evreni bilmem olayları bilmem bir şey ifade etmiyor. Bana saygılı olacaksın diyorlar ,bana ön yargılsın diyorlar ama adam beni tanımadan ön yargılı davranıyor. Benden saygı olamamı bekliyor ( kitaplara karşı saygı, kitaplara kötü bişey demedim) ama daha benim düşünceme saygı göstermiyor…
Bir kitabi beğenmeyebilirsin veya abratıldığını düşünebilirsin kimse sizi bunun için çarmıha germez. Fakat bu yazdıklarınızı sakince bir daha okuyun bence.
Tabi ki o açıdan baktım. Bakmasam zaten kesin bitiremezdim. İlk kitap, belki 2. De öyle, güzeldi. Sonra aynı espri anlayışı ve amaçsızca dolanan kahramanlar beni acayip sıktı.
İlk önce cümlene cevap vereyim. Bundan sonra kimseye cevap vermeyeceğim. Konu kitabın iyi olması veya kötü olması değil. Benim laflarımı kitabın nereye vardığından ziyade kitap çok fazla abartılıyor.
Burda bu kadar hararetli konuşuyorum çünkü bu evrenle ilgili herşeyi bildiğimi iddaa ediyorum. Kitabı okumadım ama frodo’nun yolculuğunu biliyorum, vaları biliyorum ,numenoru biliyorum, elfleri biliyorum, cücelerin yaratılışını biliyorum ve hobbitleri biliyorum hiç bir zaman kitaba laf etmedim evren gerçekten çok güzel. Ben orda yazdığın bu işte ben zaten bunları biliyorum ve kitabı okusam bana ekstra birşey katmayacak.
Birilerini kırdıysam özür dilerim ama inatla benim kelimelerimi kitabı okumamış olamama çekmeyin iyi geceler
Hikaye akışı olarak üçte bir durağanlık var haklısınız. Sonraki maceranın temelleri atılıyor o kısımda biraz. Sonradan toparlıyorlar mı ? Eh. 1-2 kadar değil. Karakterlerin maceralarını okumak zevkliydi benim için. Bazen Rick and Morty den bir bölüm izliyormuş gibi hissediyordum. Kitapları okuduktan sonra filmini izlemekte istemedim. Kafamda çizdiğim karakterler kalsın istedim. Dizisi geliyor diye bir haber çıkmıştı bir ara noldu acaba
Dizisi iptal oldu en son. Çooook eski bir dizisi var aslında ama izlememenix daha sağlıklı. Film güzeldi ama. Seriyi bitirdiyseniz tavsiye ederim. Tabiki uymamışlar kitaba ama bazı sahneler birebir aynıydı. Evrenin yaratılışı ı anlattığı oyçtuz saniyelik bir bölümü vardı seslendirme falan çok beğenmiştim. Otostopçuya laf edi… Neyse tamam tamam.
Okudum kitapları sonrasında açıp izleyecektim ki Martin Freeman’ın Arthur’u canlandırdığını gördüm sitede. O adamın oyunculuğunh sevemedim bi türlü. Sevdiğim bir eserde de görmek istemedim Daha bu senenin ortasında onaylanmıştı halbuki dizi. Üzdü biraz
Valla netflix için söylentisi vardı sonra iptal dediler, geçenlerde hulu yönetmen arıyor diye okudum ama yine iptal haberi vardı. Çıkarsa güzel olur da zor gibi görünüyor. Diğer karakterleri çok sevmedim esasen ama marvin çok iyiydi.
Temelleri hep mitoloji. İsimler değişiyor, özellikleri hafif kırpılıp ekleniyor ama temel hep aynı kalıyor.
Yüzüklerin Efendisi türün temellerini ilk atmış. Binlerce senelik tarih hazırlamış ama bunun sonucu olarak eksik bölümler kalmış kitapta. Oğlu bu eksikleri tamamlayıp tam bir evren oluşturmak yerine babasından kalan hikayeleri uzatıp uzatıp piyasaya sürüyor. Zaten 20 sayfada anlatılmış B. ve L. yeni kitap gibi sürmeye gerek yoktu bence. Ya da Gondolin’in düşüşü zaten kitapta yeterince uzun anlatılıyor. Oğlu seriyi baştan derleyip eksikleri doldurmadığı için bence günümüzde yazılan kitapların gerisinde kalıyor ama ilk hiç bir zaman unutulmayacağı için çoğu insanın okuduğu ilk kitap bilemedin 2-3 kitap Yüzük serisi olduğu için gereğinden fazla övülüyor kitaplar. Yeni kitapları okuyasaya kadar içinde geçen bir çok şey eski oluyor daha önce görülmüş oluyor.
Ne yalan söyleyeyim Klasik Türk Edebiyatı ve anlı şanlı büyük yazarlarımızın yazdığı eserler beni hiç etkilemiyor ve sıkıla sıkıla kendimi zorlayarak okuyorum bir iki istisna hariç elbette.
Beren ile luthien bir kitap değil aslında. Yani amaç kitap çıkarmak değil. Silmarillion da geçen hikayenin versiyonlarını içeriyor. Videoyu izlerseniz de göreceksiniz, JRR Tolkienin mezarında beren, karısının mezarında da luthien yazıyor diye bile birşey var. Kitap Hikayenin versiyonlarının bulunduğu bir derleme. Oğlu yeni bir kitap oluşturmak şöyle dursun ailesinden Tolkienin çalışmalarına erişim için yıllarca davalarla, izin amalarla uğraşmıştır. O olmasaydı biz muhtemelen çoğu şeyi göremeyecektik.
Hani diğer kitaplar önemli değil de, silmarillion olmazdı ortada Christopher Tolkien olmasaydı. Amacı para kazanmak falan da değil zaten. Adam 94 yaşında.
İhsan Oktay Anar , Puslu Kıtalar Atlası
Hasan Ali Toptaş, Heba
Yaşar Kemal, İnce Memed ve Demirciler Çarşısı Cinayeti
Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahur Beste ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Tanzimat Dönemi yazarları pek sevilmeyebilir ama 1950’lerden sonra gerçekten yetkin eserlerimiz var. Bunlar şimdilik edebiyatımızın incileri, bana göre.
Okumamışsın kitabı işte, ama doğru düzgün kuramadığın cümlelerle laf kalabalığı yaparak kendini haklı çıkarmaya çalışmışsın. Düpedüz, bariz saçmalamışsın. Fandom veya vikiden okuyup evrene dair bilgilenmek yetmiyor bu konuya yazmak için. Edebiyat forumundayız; edebi, tarihi, teknik, düşünsel, duygusal vb her açısından değerlendirebilmen ve fikrini beyan edebilmen için öncelikle salt eseri okumakla yükümlüsün. Bu kadar basitti. Boşu boşuna meşgul ettin konuyu.
Brnnlaf kurması beceremiyorum evet. Saçmalıyorum ve bunları söyleyebilecek cesaretin de var tebrik ederim seni. Aradan 12 saat geçmiş konu kapanmış bitmiş sohbetler değişmiş başka konulara geçilmiş ama şimdi cevap verme gereği hissediyorsun. Bu aslında senin suçun toplum böyle beğenme ,kendini ispat etme pisikolojisi çoğluculuk pisikolojisi.,azınlığı ezme komuşturmama durumu. Benim düşüncemi beğenmeye bilirsin ama bana "daha cümle kurmasını bilmiyorsun " gibi kelimeleri bana yönetirken çok iyi edebiyatçı oluyorsunuz. Benimki kendimi haklı çıkarmak değil asılda fikrimi savunmak oluyor, ve bu size saçmalık olarak geliyor
Senin düşüncelerini savunmuyorsa o zaman kötüsün tavrı bunlar sırf onun için senin yorumunu beğenen bir topluluk var.
Ve burda yorum yaparken sana sormayacağım istediğimi paylaşırım, cevap verirsin veya vermezsin senin sorunun. Bana bir daha “konuyu meşkul etme” gibi kelimeler kullanırsan daha farklı davranırım
Sen işine bak ben işime
İhsan Oktay Anar’ın kitaplarını çok seviyorum hatta aynı ilçede yaşıyoruz kendisiyle karşılaşabiliyoruz arada
Linç yemeyeceksem Tanpınar ve Yaşar Kemal hiç bana hitap etmiyor. SAE’yi yakın zamanda okudum ama ne iyi ne kötü bir şey hissettirmedi bana.
Hugo, Dostoyevski gibi yazarlar okuyunca büyük keyif alıyorum mesela ama benzer hisleri hissettiren bir yerli yazarla karşılaşmadım. Tabii bunlar benim şahsi hislerim yoksa Tanpınar ve Yaşar Kemal’in edebiyatınının üst seviye olduğuna kuşkum yok sadece işledikleri konular beni etkilemiyor.