Şöyle; olay örgüsünün bu olması beni inanılmaz rahatsız etti. Biliyorum bazı kitaplarda olay örgüsü sadece semboldür ve asıl anlatılmak istenen farklıdır. Mesela, Aylak Adam buna çok güzel bir örnek. Olay örgüsü zayıf olsa da verdiği fikirlerle benim en sevdiğim kitaplardan biridir hatta. Ama ben Dava’da böyle bir hisse asla kapılmadım. Burada amacın kitapta anlatılan davanın metafor olarak kullanılıp farklı fikirleri ortaya koymak olduğunu düşünüyorum fakat bence kesinlikle başarısız kalmış. Sahsi fikrim; olay örgüsü kötü olduğu gibi derinlerde de gizlediği bir mesaj yok.
Başına kesinlikle bir şey gelecek. Çatıdaki yerinden bunalmış ve aykırı yaşamaya karar veren bir tuğla, yürümeyi öğrenmeye karar veren bir direk ya da daha başka şeyler…
Birileri sonunda hislerime tercüman olmuş.
Yerdenize gerçekten mutlu bir şekilde başlamıştım ve inanın hayal kırıklığından ileri gidemedi kitap. Daha sonra sürgün gezegenini okudum eh diyip geçtim. Anlatışa başlayıp bitiremedim çünkü sanırım le guin beni bayıyor.
Bu saatten sonra da okumama gibi geliyor
Küçük Prens ve Simyacı. Simyacı’yı henüz bitirmedim başlarındayım ama ilerlemek için bir hevesim yok. Pek gerçekçi bulmuyorum bu tarz kitapları. Bu kitaplarda yazılanlar gibi ne insanlar olacak ne de böyle bir dünya. O nedenle kendimi kandırır gibi dünyaya toz pembe bulutlardan baktırmaya çalışan kitapları sevmiyorum.
Konunun ismi ilk halinde olsa sıkıntı olabilirdi ama milletin ölümüne sevdiği kitaplara abartıldığını düşünüyorum değil de bana hitap etmiyor demek çok sıkıntı çıkarmaz.
Bence başlığın ilk hâli de sıkıntı değildi, şu anda da sıkıntı değil. İkisi de aynı noktaya çıkıyor, bu biraz daha kibarcası evet. Ama başkasının görüşüne tahammülü olmayana bu ufak dokunuş etki etmeyebiliyor.
Neyse zaten baştan bir insanın ben X kitabını abartılı buluyorum lafı, bir başkasını öfkelendirmemeli. Onun inancına saygı duyabilmeli ve fikrini kabullenebilmeli. Bu koşul sağlandıktan sonra eserin üzerine nedenlerini tartışma, fikirleri öne sürme imkânı doğar. Ha, ben görseli dalgasına attım. Başından beri bu başlıkta özgürce herkesin istediğini yazmasını destekliyorum.