Devler - Adrian Tchaikovsky Okuma Etkinliği

Elbette Isadora’ya güvenmek riskli ama kendisi de ‘bu kötü gidişatı düzeltmede öncülük et ve diğer devleri etkile’ diyerek başka bir imkân sunuyor Torquell’e. Savaşsız ama hala bir şansın olduğu bu seçim bana daha mantıklı geliyor. Zaten savaşmak cepte, Torquell istese de istemese de. Kanıt: Minith. :smiley:

4 Beğeni

Torquell zaten giderek devlere benzemeye başlıyor. Yani Isadora kendisini kandırmaya çalışıyor. O da biliyor kabul ederse zaten Torquell’de kendileri gibi olacak, bunu biliyor Isadora ve aklınca göz boyuyor.

Söz uçar, yazı kalır demişler. Devler illaki bağlayıcı antlaşmalar yapacaklardır ve elini kolunu bağlayacaklardır. Yani 2 son ihtimali var. Ya Torquell Devlere benzeyip, onlar gibi olacak. Diğer son ise Torquell bunu kabul etmeyip savaş yapar ve kazanma ihtimallerinin yüksek olduğu bir son olur. Çünkü devler hazırlıksız yakalandılar ve ne yapabileceklerini de bilemiyorlar.

3 Beğeni

Burada gerçekten devlerin onları yok etme güçleri var mıydı? Eksi silahlardan ve onları kullanmayı öğrenmekten bahsediyordu. Blöf mü yapıyordu yoksa gerçekten isteseler ayaklanma yapan insanları yok edebilirler miydi sizce?

1 Beğeni
Özet

Henüz 60 sayfa kadar okudum. Yazarın anlatım şekli biraz değişik, ilk kez bu tarzda bir kitap okuduğum için yer yer zorlanıyorum. Birinin Torquell’e hitap ettiğini hayal ederek okumaya başlayınca yeniden başa sarmak zorunda kalıyorum. Güzel kitap, konusu ilginç. Aslında Attack on Titan gibi bir hava beklemiştim ama çok daha farklı işlenmiş. Ve son olarak Bu Isadora isimli arkadaş sanırım devrim falan planlıyor gibi. Bakalım nereye varacak sonu.

4 Beğeni

Bence Devler’in kaybetmesi düşük ihtimaldi. Fakat Minith’in Isadora’nın yanında olması ve savaşı sürdürmek için her şeyi göze alması da Devler’in blöf yapıyor olmasını bir hayli düşündürüyor. Sonuçta Minith Isadora’nın gölgesi gibi.

Diğer yandan eski yıkıcı güçteki silahların tehdidi ve Devler’in bilimde ilerlemesi de isyanı caydırabilir. Fakat yine burada Minith devreye girerek Isadora gibi birini devre dışı bırakarak amacına büyük bir avantaj sağlamış oluyor.

4 Beğeni

Açıkçası kitabın konusunu ya da arka kapağını bile okumadan başladım ama beklentimin altında kaldı. Yazarın anlatımına alışmam zor olmadı fakat kitapta aksiyon yok tamam, merak uyandırıcı olayların cevabı da pek heyecen verici olmadı benim için. Minith’ in amacı için daha düşünülmüş, şaşırtıcı ve etkili bir plan isterdim.

7 Beğeni

Bence teknolojileri fena değil. Blöf olmasa bile ok yaydan çıkmış artık, oradan geri dönüş olmaz. Ünlü düşünürümüz Polat Alemdar ne demiş: Sonunu düşünen kahraman olamaz :grin:

1 Beğeni
Özet

Kitabı bitirdim. Söylemem gerek başlangıçta olacağını düşündüğüm hikayeden tamamen farklı bir şey ortaya çıktı. Ama güzel anlamda. Hikaye bazı yerlerde o kadar etkili oldu ki sayfa sayısını hatırlayınca keşke daha uzun olsaydı dedim.
Yukarıdaki konulardan bazılarına cevap vermem gerekirse
1- Isadora, Torquell’e onun orjinal bir insan olduğunu söylüyor. Yani olması gerektiği gibi tam haliyle. Herhangi bir farklılık olmadan. Bu sonrasında bana acaba Torquell gibi başkaları da olabilir mi diye düşündürdü. Çünkü Torquell’in ailesinde dev yoktu. Yani genetik üzerinde yapılan oynamalar bazı kişilerde etkisiz kalmış olabilir.
2- Bende savaşmaya devam etmeyi seçerdim. Çünkü insanların yaşadığı zulme şahit olduktan sonra Devler ile aynı zihniyete geçmenin doğru bir seçim olacağını düşünmüyorum.
3- Minith de fazlası olduğu belliydi ama sonu dürüst olmak gerekirse süpriz oldu. Aslında herhangi bir karakter çıkmasına şaşırdım.
4- Savaşta insanları daha avantajlı görüyorum. Çünkü onlar kaybetme seçeneğini artık kabul edemezler. Hayatları, ruhları ve gelecekleri buna bağlı. Devler ise o kadar süre rahat yaşadılar ki ne olacağını şaşırdılar. Belki güçlü silahları var ama kitapta da onları kullanmayı bilmedikleri yazıyor. Ayrıca Minith de illa bir şeyler yapmıştır. Sonuçta bütün kitap onun planlarını gördük.

Kurgusu ve hikayedeki gelişimi çok hoşuma gitti.
Puanım: 4,5/5

Yazarın ilk okuduğum kitabıydı. Bu hikayeye devam etmesini çok isterim. Ayrıca diğer kitaplarını da okuyacağım.

8 Beğeni

Güzeldi ben bayağı beğendim hikayeyi. Kitabın dilinden hikayeyi birisinin anlattığını düşünmüştüm ama bu hiç beklemediğim birisi olunca daha bi’ mutlu oldum.

Minith çok silik kalmış, ama böylece olayları yönlendirenin Isadora olduğunu düşündürttü bize yazar ve iyi de oldu. Hikaye Minith üzerinden gayet sürdürülebilir hatta koca bir roman da çıkar. Detay verilebilecek birçok nokta var nasıl olsa.

Yazarı sevdim, diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum, hatta şimdi gidip sipariş vereceğim. Cüzdanıma alevler salan tüm arkadaşlara teşekkür ederim :grin:.

8.5-9/10 diyorum ben. Dili biraz zorladı açıkçası, alışkanlıkla alakalı tabii ki.
Bir de “Ekonomik” ve “Hesaplı” dediklerimiz aynı grup mu acaba? Çeviri hatası gibi geldi bana.

6 Beğeni

Kitabı henüz bitirmedim fakat şimdiden epey sevdim diyebilirim. Yalnız Eksik Parça’nın sanırım son okuma-redaksiyon konusunda büyük sıkıntısı var. @Waxillium’un da dediği gibi “ekonomik” ve “hesaplı” diye çevrilenler aynı grup sanırım. Acaba çeviri de mi bir tutarsızlık var yoksa orijinalinde de böyle iki ayrı kullanım mı var?

Bir de Tchaikovsky sevenlere birkaç haber. The Doors of Eden Ocak’ta geliyor. Umarım sarkma olmaz takvimde. Sorduğumda böyle cevap almıştım. Ayrıca Zamanın Çocukları’nın son kitabının çevirisi devam ediyormuş. Son olarak Adrian abiden birkaç novella daha gelecekmiş.

8 Beğeni

Evet aynı grup. 20202020

6 Beğeni

Son siparişime ekledim, gelince ben de ilk defa bir kitap etkinliğine katılacağım :smile:

3 Beğeni

Uzun zaman sonra okuduğum güzel bir bilimkurgu, distopya kitabıydı. Genel hatlarıyla kitabı çok beğendim. Belki bu tadı daha fazla almak adına 3-5 bölüm daha uzun olabilirdi. Kitabın konusu, yazım şekli ve sondaki ters köşesiyle beni tatmin etti.

Özet

Öncelikle moleküler biyoloji ve genetik okuduğum için genetiğin değiştirilmesi teoride mümkünken pratikte pek mümkün değil. En azından şimdilik diyeyim, tabi teknoloji gelişiyor ve bu işlem kitaptaki gibi birgün başımıza gelebilir. Kitabın konusunu bilmeden başladıktan sonra bununla karşılaşmak beni şaşırttı ve mutlu etti.

Kitap “Ekonomik” sınıfının fiziksel özellikleri hakkında biraz daha ayrıntı verseydi keşke. Mesela çiftlik hayvanı yetiştiriyorlar ve bu hayvanlarla boyları nasıl acaba? Boyları inek kadarsa eğer yetiştirmek zor oluyordur. Devler sanırım genetiği değiştirilmemiş insanlar. Ben onlarının bu kadar “dev” olmasını bütün işlerini Ekonomiklere yaptırdıkları için obez olduklarını düşünüyorum.

En sonda da ben bizim oğlanın savaşı kazanabileceğini düşünmüyorum. Çünkü onu özel kılan sadece fiziksel özellikleri değil öfke, hırs, intikam gibi duygusal yönüydü. Ama peşindekilerin bu duyguları da değiştirildiği için günün sonunda savaşını destekleyecek biri kalır mıydı emin olamadım. Gerçi 3-5 ekonomik de adeletsizliğin farkındaydı belki de işe yaradı, bilemiyoruz. Ben Minith’in kararını pek beğenmedim. Elindeki fırsatı değerlendiremedi. Bir daha ne zaman ekonomiklerin içinden Torquell ve devlerin arasından Isadora gibi birini bulabilir? Daha iyi manipüle edip savaşa devam etmesini sağlamalıydı madem bütün bunlar onun planının bir parçasıydı. Bu yüzden kitabın sonu oldu bittiye gelmiş.

9 Beğeni

Ben devlerin günümüz insanları boylarında hayal ettim birkaç tanesi 2-3 metre boyunda diye anladım niye öyle olduysa. Asıl ekonomikler kısa boylu olduğundan diğerleri dev diye isimlendiriliyor sanırım. Yanlışım olabilir, niye böyle oldu ki :sweat_smile:.

4 Beğeni

Ekonomikler genetik olarak müdahaleye uğrayıp boyut olarak küçültülen ve öfke duymaları kısıtlanan kesim, devler dediklerimiz ise normal insanlar hocam. Çevirmen orjinal metinde yer alan ayak ölçüsünü kitabın başlarında metreye çevirdiği için muhtemelen oradan yanlış yönlendirildiniz.

4 Beğeni

İşte şimdi oldu :grin:. Teşekkürler

2 Beğeni

Etkinliğe gecikmeli de olsa katılmış bulunmaktayım, bitirince tekrar yorumlarım :grinning:.

7 Beğeni

Kitabı birkaç gün önce okumaya başladım ancak diline alışmam uzun sürdü. İlk gün 2 sayfa okuyup uyumuşum zaten sonra tekrar elime alacak vaktim olmadı ancak dün tekrardan içine girebilecek kadar vakit ayırabildim. Kitap sanki bir mektup okurmuş gibi başlayınca bu giriş ne zaman bitecek de asıl konuya geleceğiz hissiyatı oluştu sonra anlatımın böyle gideceğini anlayınca alışamamaktan korktum. Neyse ki biraz da olsa alıştım konu da biraz hızlanırsa sonunu getiririm. Maalesef günlük hayatın yorgunluğu yüzünden kısacık kitap okumak bile zor olabiliyor bazı dönemlerde.

10 Beğeni

Kitabı yarıladım. Başlarda ikinci şahıs anlatıcı biraz farklı geldi ilk kez böyle bir tarzda kitap okuyorum ve kitabın daha başında devlerin “ekonomik” leri küçük görmesi, daha doğrusu ekonomiklerin devleri onlara verilen kısıtlı imkanlarla tabii olarak kendilerinden üstün görmesi oldukça sıkıcıydı. Sonra Isadora kitaba dahil oldu -geldiğim kısımda henüz rastladım Isadora’ ya- ve çok kilit bir isim olacağa benziyor Torquell için. Bakalım devamında neler olacak bu gece kesin bitiririm

7 Beğeni
11 Beğeni