Yıllar yıllar önce, sanırım sene 2008 olsa gerek. O dönem öğrenci evinde kalıyoruz, işe yeni girmişim, borçlar yüksek ama para kazanmaya başlayınca işte insanın biti kanlanıyor. Dedim bir cep telefonu alayım, model olarak da Samsung’un bir modelini beğeniyorum. Araştırdım ettim, Türkiye’de o dönem 600 TL idi fiyatı. Sonra bakmaya devam ederken, Afrika’da bir ülkede aynı modeli yarı fiyatına alabildiğimi gördüm. Böyle çeşit çeşit ilanlar vardı, vay be dedim hatta o dönem, Afrikalılar bile bizden ucuza satıyor.
Neyse, o senelerde hem dolar kuru şimdiki gibi değil hem de yurt dışından malzeme getirme çok sorun değil. Arkadaşlarıma da anlattım durumu, birisinin durumu iyiydi, dedi ben de alayım. Hatta önce test edelim, yollarsa 100 tane alır burada satarız dedi. Benim de aklıma yattı. Adamlara mail attım, iki farklı satıcı vardı. Dedim bu model ve şu modeli istiyoruz, bunları yollayınca ardından 100er tane daha isteyeceğiz, fiyat ne olur gibisinden başladık konuşmaya ve anlaştık fiyatta. Sonra geldi güven meselesi. Peki dedim nasıl olacak bu iş, ya yollamazsan? Adam da dedi ki “Western Union üzerinden gönder parayı, para bana gelince ben de sana yollarım telefonları. WU’da gizli soru var dedi, sen gönderirken gizli soru belirle dedi. Onun yanıtını bana söyleme, para transfer olunca ben de ürünleri kargolarım, sen de ürünler gelince bana yanıtı söylersin, ben parayı çekerim. İkimiz de güvende oluruz” dedi. Benim de aklıma yattı, sonuçta adam kargoladıktan sonra ben avantajlı duruma geçiyordum. Tamamdır, parayı gönderince sana haber veririm dedim.
Burada bazı birkaç detay daha var ama gereksiz uzamasın. PTT’ye gittim. Gişedeki kadına dedim ki, WU ile para göndericem, karşıdaki kişi şifreyi bilmeden parayı çekebilir mi? Kadın da hayır çekemez deyince iyice rahatladım. Parayı gönderdim ve telefonları beklemeye başladım. Adamla da irtibat halindeyiz, diyor ki şu tarihte ve saatte gelecek. O tarih ve saat yaklaşınca bende heyecan doruğa çıktı. Yerimde duramıyorum, çıktım sokağa kargocuyu beklemeye başladım ama ne gelen var ne giden. Birkaç gün daha geçti, adam hala oyalıyor beni. Ben kıllandım ve WU web sitesine girdim. Sık sorulan sorulara baktım ve kafamdan aşağı kaynar sular döküldü: Meğer o şifreli soru, eğer karşıdaki kimlik gösteremez ise geçerliymiş. Adamın kimliği varsa soruya bakmıyorlarmış bile. Anladım tabi dolandırıldığımı ama yapacak bir şey yoktu. Hatta adam telefonu gönderse risk daha büyüktü zira sonraki siparişte 100 telefon isteyecektik, o yüzden kendimizi teselli ettik 
Demem o ki, seni Türk dolandırmış @AeroKnight-sama, beni Allah’ın Afrikalısı dolandırdı, hem de 12 sene önce 500 TL tutarında. Çok da dert etme