Dök İçini Rahatla

En temel dolandırıcılık olayını nasıl yedin Emre? Paranın ne kadar olduğu önemli değil, verdiğin 5 TL bile olsa bu kadar naif olmayın insanlara karşı.

Ekleme: Merak ettiğim görüşmeye devam etseniz para vermeye devam eder miydin? Elinde olsa 100 yerine 500 TL de verir miydin?

2 Beğeni

Arkadaşlar gerekenleri yazmış zaten. Fakat ben en çok bu kızsal mesele olayına takıldım. Düzgün bir bahane bile uydur(a)mamış anlaşılan:) Neyse. Geçmiş olsun. Tecrübedir bu da.

3 Beğeni

Ya etmezdim de bir anlık boşluğuma geldi ben de nasıl boşluktaysam artık çat diye çıkardım verdim :d

4 Beğeni

Aerocum erkeksel bir mesele var da, 1000 tl ateşler misin? :slight_smile:

19 Beğeni

100 liradan daha fazlası da gidebilirdi, sağlık olsun. En azından ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz şimdi.

2 Beğeni

İban at hocam özelden (:

@mephisto Evet tecrübe oldu artık öyle değerlendiriyorum ben de.

1 Beğeni

Konuyla alakalı bir durum bugün benim de başıma geldi. Özel Güvenlik için gittiğim kurstan bir abiyle samimi oldum. Silah atışıymış sınavmış beraber gidip geldik. Neyse atıştan sonra eve geldiğimde whatsapp ile mesaj attı. Kardeşim gelecek haftaya kadar bana 500 Lira verirmisin diye. Ne diyeceğimi bilemedim yani. Kısacası bende de yok dedim. 50 TL istese yine vermezdim. Bu tür durumlarda çok yakın arkadaşım olmadıktan sonra borç işi yaş benim için.

5 Beğeni

Var böyle tipler. Ben çocukluk arkadaşımdan bile para isterken utanıp sıkılıyorum ama kimisi dolandırıcılığa döndürmüş işi. Öğretmen bir arkadaşım ilk göreve başladığı gün müdürü gel seninle bir işimiz var diyip bankaya götürmüştü hesabına borç para göndersin diye. O kadar profesyonel olmaya başlamış artık. Zaten sonra arkadaş öğrenmiş her yeni gelen öğretmene aynı şeyi yaptığını. Değişik bir düşünce yapısı ben çözemedim henüz.

5 Beğeni

Dolandırılma hikâyelerindeki kurbanlara çok şaşırılıyor, insan nasıl buna kanar, deniliyor da, dolandırılmak çok kolay.

Bir anlık dalgınlık, kafanın başka şeylerle meşgul edilmesi, kendi insancıllığını kanıtlama gayreti derken, bir anda dolandırıcın tuzağına çekilmek ve hatta şüphe duya duya içine çekilmek işten bile olamayabilir.

Resmi evrakta sahteciliğe mi bulaştım, korkusuyla maaşını hırsıza teslim eden de var; para bozdurayım, yardımcı olayım derken parası kaptıran da.

Dolandırıcılar güvene ve korkuya oynayan çok basit numaralarla iş çeviriyorlar. Doğru anda doğru notaya basmaları yeter. Hepimiz potansiyel hedefleriz. :man_shrugging: :sweat:

15 Beğeni

Yıllar yıllar önce, sanırım sene 2008 olsa gerek. O dönem öğrenci evinde kalıyoruz, işe yeni girmişim, borçlar yüksek ama para kazanmaya başlayınca işte insanın biti kanlanıyor. Dedim bir cep telefonu alayım, model olarak da Samsung’un bir modelini beğeniyorum. Araştırdım ettim, Türkiye’de o dönem 600 TL idi fiyatı. Sonra bakmaya devam ederken, Afrika’da bir ülkede aynı modeli yarı fiyatına alabildiğimi gördüm. Böyle çeşit çeşit ilanlar vardı, vay be dedim hatta o dönem, Afrikalılar bile bizden ucuza satıyor.

Neyse, o senelerde hem dolar kuru şimdiki gibi değil hem de yurt dışından malzeme getirme çok sorun değil. Arkadaşlarıma da anlattım durumu, birisinin durumu iyiydi, dedi ben de alayım. Hatta önce test edelim, yollarsa 100 tane alır burada satarız dedi. Benim de aklıma yattı. Adamlara mail attım, iki farklı satıcı vardı. Dedim bu model ve şu modeli istiyoruz, bunları yollayınca ardından 100er tane daha isteyeceğiz, fiyat ne olur gibisinden başladık konuşmaya ve anlaştık fiyatta. Sonra geldi güven meselesi. Peki dedim nasıl olacak bu iş, ya yollamazsan? Adam da dedi ki “Western Union üzerinden gönder parayı, para bana gelince ben de sana yollarım telefonları. WU’da gizli soru var dedi, sen gönderirken gizli soru belirle dedi. Onun yanıtını bana söyleme, para transfer olunca ben de ürünleri kargolarım, sen de ürünler gelince bana yanıtı söylersin, ben parayı çekerim. İkimiz de güvende oluruz” dedi. Benim de aklıma yattı, sonuçta adam kargoladıktan sonra ben avantajlı duruma geçiyordum. Tamamdır, parayı gönderince sana haber veririm dedim.

Burada bazı birkaç detay daha var ama gereksiz uzamasın. PTT’ye gittim. Gişedeki kadına dedim ki, WU ile para göndericem, karşıdaki kişi şifreyi bilmeden parayı çekebilir mi? Kadın da hayır çekemez deyince iyice rahatladım. Parayı gönderdim ve telefonları beklemeye başladım. Adamla da irtibat halindeyiz, diyor ki şu tarihte ve saatte gelecek. O tarih ve saat yaklaşınca bende heyecan doruğa çıktı. Yerimde duramıyorum, çıktım sokağa kargocuyu beklemeye başladım ama ne gelen var ne giden. Birkaç gün daha geçti, adam hala oyalıyor beni. Ben kıllandım ve WU web sitesine girdim. Sık sorulan sorulara baktım ve kafamdan aşağı kaynar sular döküldü: Meğer o şifreli soru, eğer karşıdaki kimlik gösteremez ise geçerliymiş. Adamın kimliği varsa soruya bakmıyorlarmış bile. Anladım tabi dolandırıldığımı ama yapacak bir şey yoktu. Hatta adam telefonu gönderse risk daha büyüktü zira sonraki siparişte 100 telefon isteyecektik, o yüzden kendimizi teselli ettik :slight_smile:

Demem o ki, seni Türk dolandırmış @AeroKnight-sama, beni Allah’ın Afrikalısı dolandırdı, hem de 12 sene önce 500 TL tutarında. Çok da dert etme :slight_smile:

12 Beğeni

Annem benim hem ani şok geçirmeme, hem de gözlerimin ışıldamasına sebep olarak bir arkadaşından okumak için kitap aldı. Kitap Azerbaycanlı bir yazarın, yazarı tanımıyorum, ama kitabın üstünde “Kitap okumanın zamanı yetişti” yazıyordu. Annem okuyacağını söyledi, bakalım bakalım. Eğer okursa çok sevineceğim. Belki de devamı gelir, kim bilir (Bir süre önce de bulabilirse Uçurtma Avcısı’nı okuyacağını, kitap hakkında güzel şeyler duyduğunu, muhteşem bir kitap olduğunu falan söylemişti)

3 Beğeni

Benim annem de Taassuk-i Talat ve Fitnat’ ta öyle olmuştu okudu okudu aşık oldu kitaba ama devamı gelmedi :sweat_smile: umarım sizde öyle olmaz

1 Beğeni

Benim de fazla umudum yok, ama azından bir iki kitap okusun da zamanını kitap okumaya harcamanın tadını bilsin :smile: Ama devamı gelirse harika olur.
Ben hele biraz daha büyüyeyim, anneme HP okutacağım. Bana yaşın az diye seviyorsun Harry Potter’ı, büyüyünce güleceksin diyor tüm bunlara. Bir de bir kaç yıl sonra forumla tanıştırıp bu kadar okuyan insanı gösterirsem tam olacak. Zaten küçüklüğünde öyle eserler olmasa da kitap okurmuş, ona göre hepsi geçmişte kaldı, tabii ki benim tüm bu plânlarımdan habersiz :grin:

4 Beğeni

Umarım planladığın gibi gider (・◡・)/

1 Beğeni

Aslında Harry Potter kitapları Harry o kitapta kaç yaşındaysa o yaş grubuna hitap ediyor. Bu sebeple çocuk kitabı olarak başlayıp gittikçe olgunlaşıyor. Annen okursa özellikle ilk iki kitapta çocuk serisi olarak düşünecek.

2 Beğeni

Evet, biliyorum, ama anneme göre ben bile büyük kalmışım Harry Potter kitaplarının yanında, 5-6 sınıflar içinmiş gibi düşünceleri var. Ben çoğu zaman başkalarına Harry Potter sevdirmek için ilk önce Felsefe taşı filmini izletirim, sonrasında kitaplara geçmesini öneririm, çünkü insanlarda önyargı olduğu için kitabı okutmak zor oluyor, ama filmi severlerse seriyi seve-seve okuyorlar, yani en azından benim gözlemlerime göre. Annemin önyargısı sadece çocuk kitabı olması üzerine değil, aynı zamanda fantastik olduğu için, ona göre fantastik, bilimkurgu anlamsızdır. Ben şu an, bu yaşımla ne izletemem ne de okutamam, ama biraz büyüdükten sonra hatrın olsun diyip okuma olasılığı var. İlk iki kitabı atlattık mı (her ne kadar ben çok sevsem de :roll_eyes:) diğer kitaplarda olayların derinleşmesiyle, aynı zamanda büyük hayran kitlesini de bu işin içine katarsak seveceğini düşünüyorum. Foruma da üye ettim mi, tam olur (insanların kitapsever olduğu, fuarlara katıldığı, indirimleri, fırsatları takip ettiği, incelemelerini paylaştığı bir forumdan başka neyin ona, dahası bana yardımı olabilir ki?:slight_smile:
Tamam, fantastik okumasın, bilimkurgu okumasın, Tolkien, G.Martin, Clarke, Asimov, Le Guin okumasın, ama en azından okusun, Reşat Nuri Güntekin, Khalid Hossein okusun, ama okusun. Tek istediğim bu, inşAllah olur.

3 Beğeni

İlk defa babamla birlikte alkol içiyoruz arkadaşlar. Ya da ikinci kez olması lazım. Eski arkadaşlarıyla buluştuk, sevdiği bir abisi geldi babamın içelim demişler. Hepimiz birer bira içiyoruz şu an. Bu duruma sevinmeli miyim yoksa çok da önemli bir başarı kilidi değil mi hayatta?

CHP’li olduğunu duyurmak için instagram storysine babamla birlikte rakı içiyoruz diye hikaye atan kızlar gibi bu durumu ölümsüzleştirmeli miyim?

1 Beğeni

Şöyle bir durum var. Alkol kötü bir alışkanlık evet ama ölçülü içildiğinde ‘kötü’ olarak yormadığım bir şey. Ben de çok nadir alkol kullanırım. Siz bir de babanızla beraber içiyorsanız bu güzel bir şey bana göre. Benim babam da aynı benim gibiydi. Çok nadir özel günlerde bir iki biraz içermiş ama onu da bıraktığı için ben teklif dahi edemiyorum. :smiley: :smiley:

Ekleme: Gösterişe gerek yok ama kendi içinizde ölümsüzleştireceğiniz bir görsel iyi olur gibi. Çekip bir yerde saklamak gerek. :smiley:

1 Beğeni

Bence bu güzel bir an ve kendini şanslı olarak görmelisin :slight_smile: ben babamın yanında içki sözü etsem yorulana kadar kovalardı sanırım :grin:

2 Beğeni

Tüm mecralardan gündeme dair sürekli ve sadece kötü haber almaktan o kadar sıkıldım ve yoruldum ki, bu gidişle sadece burada takılacağım sanırım.

Ama biz takip etmeyi bıraksak da o haberler gerçekleşmeye devam ediyor. İç bunaltıcı zamanlar.

1 Beğeni