O kadar iyi anlıyorum ki seni. Ama çok merak ediyorum 10 yıl sonra gel bu iletiyi tekrar değerlendir. 10 yıldan fazla süre önce aynı şeyi yazdım.
1- Sistem oturmuş ve her kurumda bu halde. O kadar büyük birşey ki, yel degirmenlerine karşı Don Kişotsun. İstediğin kadar savaş bir gün bitiyorsun.
2- Sistem ve onun insanları o kadar kötülerki değişiyorsun. O ortamda kala kala onlardan olmaya başlıyorsun. İstediğin kadar yok, hayır de. Denemesi bedava 10 yıl sonra kendini MAHMUT abi de böyle yapardı, lanet olsun ona döndüm derken buluyorsun. İnanılmaz bir zehir bu. Azar azar, uzun sürede işliyor.
3- Çok çok çok nadir ama bir haklılık payları oluyor. Bazen işler o kadar siyasi, o kadar pis yürür ki bile bile o hatayı yapar, gizler, keşfedeni de boğarsın. Bizde yeni çocuklar çok fazla var. Daha öğrenmesi gereken en temel şeyi öğrenmeyip bu sorgulara giriyorlar. Bakan var, Müsteşar var, Genel Müdür var. Adam tüzük, kanun tanımıyor. Yapılacak diyor yapıyorsun. He, bende o ekonomik özgürlük var veya ben TC Hakimlerine güveniyorum, iş sözleşmem de sağlam diyorsan o başka… Sen yapma.
4- Bir süre sonra sende okumayacaksın tüzük vs. O kadar uzun gereksiz ve anlamsız yönetmelikler var ki…Adam istenilen konu hariç herşeyi yazmış. Yahut yönetmelik açık , maddeler belli, kimse uygulamıyor, yaptırımı yok. Buna 10 yıl maruz kal 11. Yıl bana ne diyorsun.
Bir yaşanan örnekle bitiriyim.
Emniyete 10 yıl boyunca her sene belli tarihlerde yazı yazdım. Kurum yazılacak dedi bende yazdım değil olay… İlgili yazıyı buldum emniyetten gelen, ona istinaden referans olarak o yazıyı tutarak yazdım hep yazılarımı.
10 yıl sonra bir komser goreve başlıyor. Benim onlarca yıl yazdığım yazilara bakıp bu ne saçma şey diyor. Beni arıyor. Acikliyorum. O da başlıyor araştırmaya. Meğer 10 küsur yıl önce bizden istenen bilgiler hataliymis. Kimse bir düzeltme yazısı yazmamış. Kimse benim yazdığım yazilara yahu bu nedir diye açıp bakmamis emniyette.
Adam yollamayı artık dedi. Ama mecburum emniyetin yazısı var dedim. Hersene yollanacak diye… Kafama göre telefonda konustum diye iptal edemem. Bende emniyetten düzeltme yazısı istedim. Buna gerek yok seklinde…
Adam sağolsun yazmaya çalıştı. Amirleri zamanında bunu isteyen bir sebepten istemiştir karışma sen dediler yeni konsere. Yazıyı yollayamadi. İptal yazısı gelmeyince benim müdürlerimde, iptal yazısı yollamadiklarina göre burda pis bir durum var devam et yazmaya dediler.
Şimdi her sene benden ona , gerek olmayan ama yasal olarak zorunlu bir yazı gider. Birkere içine gülücük koymayı bile düşündüm. : )