Dök İçini Rahatla

O kadar iyi anlıyorum ki seni. Ama çok merak ediyorum 10 yıl sonra gel bu iletiyi tekrar değerlendir. 10 yıldan fazla süre önce aynı şeyi yazdım.

1- Sistem oturmuş ve her kurumda bu halde. O kadar büyük birşey ki, yel degirmenlerine karşı Don Kişotsun. İstediğin kadar savaş bir gün bitiyorsun.

2- Sistem ve onun insanları o kadar kötülerki değişiyorsun. O ortamda kala kala onlardan olmaya başlıyorsun. İstediğin kadar yok, hayır de. Denemesi bedava 10 yıl sonra kendini MAHMUT abi de böyle yapardı, lanet olsun ona döndüm derken buluyorsun. İnanılmaz bir zehir bu. Azar azar, uzun sürede işliyor.

3- Çok çok çok nadir ama bir haklılık payları oluyor. Bazen işler o kadar siyasi, o kadar pis yürür ki bile bile o hatayı yapar, gizler, keşfedeni de boğarsın. Bizde yeni çocuklar çok fazla var. Daha öğrenmesi gereken en temel şeyi öğrenmeyip bu sorgulara giriyorlar. Bakan var, Müsteşar var, Genel Müdür var. Adam tüzük, kanun tanımıyor. Yapılacak diyor yapıyorsun. He, bende o ekonomik özgürlük var veya ben TC Hakimlerine güveniyorum, iş sözleşmem de sağlam diyorsan o başka… Sen yapma.

4- Bir süre sonra sende okumayacaksın tüzük vs. O kadar uzun gereksiz ve anlamsız yönetmelikler var ki…Adam istenilen konu hariç herşeyi yazmış. Yahut yönetmelik açık , maddeler belli, kimse uygulamıyor, yaptırımı yok. Buna 10 yıl maruz kal 11. Yıl bana ne diyorsun.

Bir yaşanan örnekle bitiriyim.
Emniyete 10 yıl boyunca her sene belli tarihlerde yazı yazdım. Kurum yazılacak dedi bende yazdım değil olay… İlgili yazıyı buldum emniyetten gelen, ona istinaden referans olarak o yazıyı tutarak yazdım hep yazılarımı.

10 yıl sonra bir komser goreve başlıyor. Benim onlarca yıl yazdığım yazilara bakıp bu ne saçma şey diyor. Beni arıyor. Acikliyorum. O da başlıyor araştırmaya. Meğer 10 küsur yıl önce bizden istenen bilgiler hataliymis. Kimse bir düzeltme yazısı yazmamış. Kimse benim yazdığım yazilara yahu bu nedir diye açıp bakmamis emniyette.

Adam yollamayı artık dedi. Ama mecburum emniyetin yazısı var dedim. Hersene yollanacak diye… Kafama göre telefonda konustum diye iptal edemem. Bende emniyetten düzeltme yazısı istedim. Buna gerek yok seklinde…

Adam sağolsun yazmaya çalıştı. Amirleri zamanında bunu isteyen bir sebepten istemiştir karışma sen dediler yeni konsere. Yazıyı yollayamadi. İptal yazısı gelmeyince benim müdürlerimde, iptal yazısı yollamadiklarina göre burda pis bir durum var devam et yazmaya dediler.

Şimdi her sene benden ona , gerek olmayan ama yasal olarak zorunlu bir yazı gider. Birkere içine gülücük koymayı bile düşündüm. : )

3 Beğeni

Okumuyorlar zaten gülücük koymak iyi fikir :slight_smile:

Ben de örnek vereyim 10 yıl boyunca maruz kalmadım 5. yılda falan biz yönetmelikte yazmayan rapor düzenliyoruz ve devlet olarak özel sektörden bu rapora karşı para alıyoruz dedim. Birkaç ay itiraz ettim.

Dediler devlet fazla aldığı paraya bakmaz az ödenirse bakar. En son sözlü bir şekilde yapacaksın raporu diye üst makamlardan emir geldi. Kızdılar vs.

Tamam dedim, nalet olsun yapalım, devlet kazansın dedim. Takribi 3-4 aysonra yönetmelikte olmayan raporu kesiyorum diye soruşturma açıldı. Velhasıl uyarı cezası aldım. Rapor yapılması bırakıldı. Bir nevi düzelttik, yönetmeliğe uyduk :rofl::rofl::rofl:

Yani benim ikilemim şu ki “söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil” benzeri bir durum. Söyledim sözlü uyarı tamam he paşam dedim yazılı uyarı… :rofl:

2 Beğeni

Az önce forumda geçmişe bir yolculuk yaptım.
Geçmişteki forum ortamında ne çok tartışmalar, kavgalar yaşamışız da değerli @mit hocamın her 5 mesajından 1’i ‘’-kavga etmeden tartışın, herkes yazdıklarına dikkat etsin, kimse kimseye hakaret etmesin, yer yer de bunalıp iç döktüğünü ‘’ vs. vs. gibi gönderileri gördüm ve gülmekten 4 köşe oldum. :smile: Keşke eskisi gibi aktif olarak forumda takılsa da gönderilerini zevkle okusak.
Geçmişte yaşanan tartışmaların çoğuna tanıklık edip, bazılarına da katılmış olarak; o zaman ki tartışmalarda bazen sinirden kızardığım mesajları şimdi okuyunca kahkahalara boğuluyorum.
Kavgayı, gürültüyü seviyormuşum. :slightly_smiling_face:
Son 1 yıldır çokta aktif değilim ve forum da eskisi kadar faal değil.
Yani demem o ki: bazı olaylarda kavga ederek tartışalım da ilerde keyiflenerek gülecek anılarımız olsun. :smirk:
Bu arada bir kaç örnek;

8 Beğeni

En sonuncu bana ait sanırım :grin::grin::grin:
@Waxillium de iyi kavgacilardandir.

1 Beğeni

Estağfurullah abi, ben laf salatası yapıp buna gelen cevapları okumayı seviyorum :grin:. Belki ikinci cevabı veririm ama sonrası yok bende. Karşımdaki kişinin sinir dolu cevabını okumak hoşuma gidiyor. Sanırım istemeden troll oldum ben, küfretseler de dava açıp para kazansam.

Güzel kapışmalar oldu. Sonra da o güzel insanlar o güzel atlara binip…

Konu açılmıyor artık. Üç beş dizi haberi o kadar… Gündem de satmıyor artık.

1 Beğeni

Tek dert yaşamaya çalışmak oldu maalesef. Buralar hep lüks.

3 Beğeni

Senin dertler benim dertleri hep unutturuyor ya…
Keşke daha çok mu dertlensen ne diyim anlamadım ki!

Kabul etmiyorum, biz faaliz. Her ay kitap okuma etkinliği yapıyoruz, gelmiyorsunuz ne yapalım :angry: Millette kavga edecek mecal kalmadı, pil bitti asayiş berkemal :joy: Zaten kavga çıksa konuyu kilitleyecek, araya girip sakinleştirecek kimse yok gibi, admin yok gördüğüm kadarıyla :sweat_smile:

2 Beğeni

Benim faalden kastım eskisi gibi tartışma ve dövüşün olmaması. :slightly_smiling_face: Forumdaki kültürel etkileşimden yana bir sorun yok.
Etkinliklere de katılmayı çok istiyorum ama hem işten hem çocuktan kitabın kapağını bile açamıyorum. Sanırım bir süre böyle devam edecek. Siz etkinliklere devam, ben fırsat buldukça takip ediyorum zaten yazışmaları. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Dünya eskiden de çok kötü bir yerdi ancak en azından internet ortamı daha nezih idi. Son 5 sene internet ve sosyal medya artık iyice yaygınlaşıp dışarıda yüzüne tükürmeyeceğin insanların da nimetten sayılabileceği bir hale evrilince, onların konsolide ettiği saçma sapan, embesil bir topluluk oluştu.

Artık kötülüklerini gizlemiyorlar bile, bundan gurur duyuyorlar. Anasına sövsen, yüzüne tükürsen onu bile twitter’a koyup “mizah” yapma potansiyelinde apır sapır bir güruh oluştu. 300-500 tane böyle etkileşim delisi embesil, milyonlarca ırkçı, kadın düşmanı, homofobik, holigan bir kitleyi güdüyor ve alan memnun satan memnun durumu var.

Hayır ben normalde bu tipleri hiç umursamam. Hayatta bin tane iş görmüş adamım, ben bile bunların kötülükleri karşısında şaştım kaldım.

Günde 5 dakikadan uzun twitter, ekşi sözlük tarzı yerlere bakmıyorum o sebeple. Çok yazık gerçekten. Girip şöyle birkaç saat kafa dağıtabileceğin hiçbir yer kalmadı. Ucube ucube tipler her yeri esir aldı. Zalım felek diyelim.

5 Beğeni

Twitter uzun yıllardır en çok zaman geçirdiğim mecralardan biriydi fakat son zamanlarda dediğiniz gibi acayip bir güruh türedi, korkunç zihniyetteki düşüncelerini meşru görüyor ve paylaşmaktan, hatta savunmaktan dahi utanmıyorlar. Ben de aynı şekilde 5-10 dakikadan fazla gezinemiyorum anasayfada, can sıkıcı olmayan bir “düşünceye” denk gelmeden birkaç komik paylaşım görüp çıkmak imkansızlaştı. Umursamamak bir kenara bazen gencecik insanların o paylaşımı yapma hadlerini ve üstüne bir de binlerce etkileşim ve onay aldıklarını görünce dertleniyorum resmen.

1 Beğeni

Tweeter yok
Instagram yok
Face Donuk

Sadece Kayıp R
1000 K
Garmin

Huzur…

7 Beğeni

En acısı da bunların onaylanması gerçekten. Ne kadar iğrenç, tiksinç paylaşım yaparsan yap destekleyen bir kitle çıkıyor. Çok değil 6-7 sene önce en azından bazı davranışlar ayıplanırdı. Ben bazen sağda solda gördüğüm paylaşımlar karşısında şoka giriyorum.

“Kara mizah, ofansif mizah,” adı altında yaptıklarının bir sınırı yok. Ki ben uzun yıllar South Park izlemiş bir insanım.

Yazık gerçekten. Elbette düzgün, işinde gücünde gençler de var ancak onlar da zaten twitter, ekşi sözlük tarzı yerlere bakmıyor genelde. Bluesky tarzı alternatifler çıkmış, akademisyenlerin çoğu oraya geçmiş diye duymuştum.

2 Beğeni

Bu forumu iki senedir anonim olarak takip ediyorum. Birkaç ay önce hesap açıp paylaşım yapmaya karar vermiştim ama yaşam koşullarından dolayı bu paylaşımları yapmaya vakit bulmakta zorlanıyorum. Sosyal medya kullanmıyorum, vaktimin büyük bir kısmı çalışmaya gidiyor. İşim zor değil fakat çok vaktimi alıyor. Bireysel paylaşımlar yapamasam bile katkımın olabileceği taleplere ve sorulara karşı biraz geç olsa bile cevap vermeye çalışacağım. Oluşturmak istediğim ve yardımı olabilecek okuma rehberleri var. Hayatımın içerisinde ufak da olsa dahil olmuş insanları okumaya teşvik etmeme ve kitaplar hediye etmeme rağmen çevremde okuyan sayısı sadece bir. O yüzden bu forumdaki insanların birbirleriyle kitaplar konusundaki etkileşimleri beni memnun ediyor. Buradaki bir kişinin bile ilgisini çekebilecek bir kitaba maddi olmasa bile bilgi dahilinde katkı sağlamak için her zaman forumu takip etmeye devam edeceğim, sadece paylaşım sıklığım yukarıda bahsettiğim sebepten dolayı daha az olacaktır.

14 Beğeni

İçimdekiler henüz dökülecek kadar olgunlaşmamış, sadece içimdekilerin bir kısmını çıkarıp daha uygun yerlere geri yerleştirdim. Bu faydalı oldu.

2 Beğeni

Ne oluyor bana, neden kendimi topluma karşı sorumlu hissetmeye başladım? Yerini unutmuş olduğum vicdanım neden zihnime ikinci bir kalp misali elem pompalıyor?

Benim gücüm kendime yetmiyor, başkalarına nasıl yardım edeceğim?

En iyisi bir süre insanların olduğu tarafa bakmamak, arkamı dönüp sorunlarının bir gün çözüleceğini ummak.

Kendi sorunlarından, başkalarının sorunlarını çözüyorum " ayağına" kaçıyor ve kendini bu şekilde tatmin ediyor olabilir misin?

Ben sıklıkla yapıyordum.

2 Beğeni

Yok canım, kimsenin sorununu çözmeye çalıştığım yok. Hatta bir hayli içe kapanık bir insanım, diğer insanlarla ilişkimi sınırlı düzeyde tutuyorum ve yardım sever tipte bir insan da değilim.

Biraz yazıp sildikten sonra şunun farkına vardım:
Ben hala insanlara yardım etmeyi arzulayan birisi değilim. Ancak çevreme etki etmek, onu kişiliğim doğrultusunda biçimlendirmek istiyorum. Bunu yapacak olursam tercihimi insanlara faydalı olacak seçenekten yana yapardım.

Ama sorumluluk alma fikri pek hoşuma gitmiyor. İnsanlara yardım etmek amacıyla uğraşmak, dertlenmek bünyemde yabancı, tatsız bir his uyandırıyor.
Yukarıdaki mesajım da bir anlamda bu hissi tanımlıyordu.

Gardaşım salla gitsin ne dert ediyorsun gel iki bira ısmarlayayım sana rahatlarsın…
Dümdüz öküz gibi moral verme yöntemi ama çevrenizde böyle biri olması çok işe yarıyor :))

@erce anlattıkların bir şeyi bitirmeden bırakamamak, bir kitabı tam anlamıyla bitirmeye çalışmak her şeyi öğrenmek, ömrünün yetmeyeceği hissi, zamanın gittikçe azalması ve elde hala bir sürü yapmak istediğin bir şeyler olması… bunlar yüzünden strese girmek ve anın tadını çıkaramamak… Bende OKB de var acaba bundan mı…

@Mustafaizmirli 10 yıllık memur olarak işe yeni başlayan arkadaşlardan şikayetçiyim. :slight_smile: Her gelen ya sorumluluktan kaçıyor ya eski memurlar yapıyor ya deyip işi öğrenmiyorlar sallamıyorlar. Pratik ile teori çok farklı. Haklısın Yönetmeliğe aykırı iş yapmak tabi ki kanunsuzluk ve yapılmaması gerekiyor ayrıca kimse arkanda durmaz, kimseye güvenemezsin. Ama zamanla daire içinde (il/ilçe vs) oluşan bir içtihatlar oluyor.

1 Beğeni