Katılmıyorum.
Düşünceler zamana, yere, konuya ve bir çok nedene göre değişebilir.
Fikirler ve idoelojilerden bahsetmiyorsak tabii. Onlar da kişide farklı algılanıp değişebilir belki de ama konumuz değiller.
Bir gün bir insanın dediğiniz sınıflandırmaya göre 1 numara olurken diğer hafta 2 öbür ay 3 başka bir yıl 4 olabilir. Davranışlar değişebilir…
Bu kadar değişken varken işin içinde sınıflandırmak ve sınırlamak bana mantıklı gelmiyor.
Bence forum konuşmak ve tartışmanın yanı sıra bilgi kaynağıdır. Yeni kitaplar, yahut okunan kitaplar ya da gözden kaçırılan kitaplar hakkında fikir ve bilgi içerir.
Sınıflandırmanız da hoş bulmadım, şöyle açıklayayım:
- Numara: Olumlu
- Numara:
Alt Kategori: Olumsuz
- Numara:
- Numara: Olumsuz gibi gibi…
Forumda bulunan yüzde 25lik bir grup olumlu ama kategoriler olumsuz ilerleyerek yeni eklenenler de sanki olumsuz olacakları izlenimi veriyor ve sonuç olarak yüzde25lik pay daha da düşüyor. Geriye kalanların hepsi olumsuzlar.
Diyelim ki mesajınızı forumdakilerin yüzde seksen okudu ve bu kısmın yarısı kendini bir numaraya yerleştirdi. Geriye kalanlar rahatsız olmaz mı?
Ya da ters çevirelim durumu karşınızdaki kişiyle tartışmayı sevdiyseniz kişi sizi dinliyordur yani egsuzdur yani eleştirel yaklaşabilir. Fikirlerinizi değerlendirir.
Eleştirel yaklaşan biri fikirleri değerlendiren biri kalkıp hemen, “Ben bu sınıflandırmada bir numarayım,” diyebileceğini sanmıyorum. Diğer maddeleri de düşünür ve kendisini sorgular.
Demem o ki hem egosuz olup hem hemen kendini bir numaraya koymayan kişi de olumsuz kısımlara yönelip eksiğini düşünür.
Yani sınıflandırmanız bana kalırsa insanları rahatsız etmekten öteye gitmiyor.
Beğenenler neyi beğendi merak ettim. Aralarında sevdiğim forum üyeleri de var. Onlar da fikirlerini paylaşırsa sevinirim. Laf atma anlamında deniyorum gerçekten soruyorum. (Tecrübe etmiş olabilirsiniz ama herkesi bu tecrübelerinize göre sınıflara ayırabilir misiniz? İki numara olarak düşündüğünüz biri farklı zamanda sizi hiç şaşırtmadı mı? Yapmaz dediğiniz, karakteri olumsuz dediğiniz biri olumlu tavırlarıyla sizi şaşırtmadı mı? Şimdi yine de o kişiyi sınıflandırır mısınız? )
Bana göre davranışlar üzerinden sınıflandırma önyargılar silsilesidir. Ve ön yargılar hatalı da çıkar doğru da çıkar. Doğrular sınıflandırmaya destekler ama tek bir hata bütün sınıflandırmayı yok eder.
“Bütün kuğular beyazdır.” Doğan yavrular beyazsa sorun yok ama tek bir siyah kuğu bunu değiştirir.
Çoğunluğun kitap okuduğu bir forumda böyle bir sınıflandırma görmek beni şaşırttı açıkçası…
Şu da yanıt olabilir: İnsanları değil davranış ve düşünceleri kategorilere ayırdım da diyebilirsiniz ama forumda davranış ve düşüncelerden başka bir şey görmüyoruz. Bunlar burada insanı tek temsil eden kısımlar. Yani aynadaki yansımayı sınıflandırırsanız o yansımanın kaynağını da itham etmiş olursunuz bence.
Başta da dediğim gibi katılmıyorum.