Riot gamesd tüm oyunları için ortak oturum açmayı mümkün kılan yeni bir sistem geliştirmiş ve bunun için yeni bir kullanıcı adı belirlememizi istiyor. Başka bir sunucuda ise aynı kullanıcı adı ile başka bir çar kullandığım için mevcut adımı “bu isim kullanılıyor” hatası yüzünden kullanamıyorum. O hesabı daha önce sattığım içinde önce onunkini degistiremiyorum. 10 senelik kullanıcı adım ve alışkanlığım yalan oldu kısaca.
Sanıyorum öyle. Yeni bir giriş ekranı da gelmişti, tamamen çıkmadan hesaplar arası geçiş yapabilmek icin ama pcmin sürümü yetmediği için yorum yapamıyorum o konuda.
Tartışmaları çoğu zaman sevmiyorum ama yeri geliyor ben de giriyorum. Girmeliyim de…
Bu bana göre insan olmanın göstergelerinden biri ve her şeyi “Evet/Hayır” diye net cevap verebilenlerden olsaydık bu forumda (Kitap odaklı olmasından) bulunmamızın bir anlamı kalmazdı. Çünkü tartışmaya da gerek kalmazdı ve her şeyi net biliyor olurduk ki okuduğumuz kitaplar da bilgimiz karşısında erir giderlerdi ya da keskin evetlerimizle hayırlarımızla kendimi sonsuza kadar savunurduk. Haklı olsak da olmasak da savunurduk.
Ancak kitap okuyanlar ne kadar sert olsa da tartışmaya sürüklenmeleri normaldir. "Evet/Hayır"ın olmadığı gri bölgede fikirleriyle yahut tutkularıyla tartışıp çıkış yolu bulmaları kadar normal bir şey yoktur.
Neden forumda tartışmalara, “off yine tartışma,” diye bakılıyor. Bu bence toplumun çözülmesidir: Bırak karşınızdaki insanın sizi dinlemesini tarafsız bir gözle bile kimse kimseye bakamıyor veya rahatsız oluyor bakmak istemiyor. Tartışmayı aşağı buluyor yahut hor görüyor.
Bir dönem siyasetçiler televizyona çıkar tartışırdı ve seçmen de izlerdi. Şimdiyse biri laf söylüyor (tabii kendi seçmenin yanında) ve herkes alkışlıyor. Sonra diğeri laf söylüyor o da alkışlanıyor. Amaçsız bir kısır döngü, kimsenin kimseyi insan yerine koymadığı bir ortam!
TARTIŞMAYI, TARTIŞIP ANLAŞMAYI UNUTAN BİR TOPLUM OLDUK!
Bir düşünür demiş ki: “Gerçeğin ışığı, fikirlerin çarpışmasından doğar.”
Başka bir düşünür de demiş ki: “Bal kabakları çarpışmasından ancak bal kabağı çekirdeği çıkar.”
(Sözleri net araştırmadan aklımda kaldığı kadarıyla yazıyorum.)
Tartışmak isteyen tartışsın bence; vaktim varsa okurum, vaktim varsa ben de yazarım, yoksa es geçerim. Bugün bal kabağı olurum yarın başkasının düşüncesiyle aydınlanırım. Bu gelişmedir yahut gelişmenin yanılsaması olan gerilemedir. Ancak böyle böyle fikirlerim şekillenir. Okuduğum yazarı net kabul etmem onunla bazen sert bazen yumuşak tek taraflı bir tartışmaya girer, araştırır, haklı ya da haksız çıkarım… Örnekleri çoğaltabiliriz ama yeterli.
Bakınız arkadaşlar yukarıdaki mesajları kim ENGELLEDİ bilmiyorum ama bana kalırsa yanlış!
Bu daha çok tepki çeker! Aynı mesaj forumda başka biri için yazılsaydı engellenir miydi? Böyle yaparak forumda belirli bir sınıflandırma veya zümre yaratıyorsunuz! Bu kayıprıhtım ruhuna aykırıdır.
Neden kayıprıhtım ruhuna aykırı derseniz. Şöyle söylerim okuduğum incelemeler/haberler/vs kimseye kayırma içermiyordu. Kısacık bir dönemde yazdığım üç beş incelemede kesinlikle makas atmadılar ve hep doğru neyse mümkün olduğu kadar onu savundular. Mit bu konuda örnek biridir. Rıhtım sitesinde içerik yazan herkes bilir.
Tepkiler bazen bir şahsa görülse de aslında yapılan uygulama da tepkinin kaynağı olabilir.
Bu engellemeyi gören biri yarın haksız konumda olsa da onlar kayırılmış kesim ki böyle yapmaları normal diyebilir.
Ben bu etiketi ne rıhtıma ne de rıhtım editörlerieine yakıştırırım. Özellikle MİT, “Kayırılmış adam yahu,” etiketi üzerinde zaten durmaz.
Yukarıdaki arkadaşlar da birazcık daha onu yakından tanısa iyi niyetli olduğunu bilirlerdi. Onlardan tek farkım onlardan biraz belki de çok çok az daha yakından MİT’i tanımış olmamdır. Salt mesaj ortamında kolayca yanlış anlaşılmalar olur. Bunlar özellikle tartışarak çözülebilir yahut sonraya kalabilir.
Kaldırın engeli, yakışmıyor. Küfür olmadığı sürece herkes herkese bir şey söyleyebilir ve yanlış yaptığını anladığında muhattabıyla görüşebilir.
Fakat engel koyarsanız karşı tarafın kendinizi yanlış anlamasına neden olursunuz. Hoş değil, ben yakıştıramadım ve şaşırdım.
Burada bir bilgilendirme geçeyim. @Mustafaizmirli ile konuştuğum üzere sanırım bazı mesajlar size “Topluluk tarafından engellenmiştir.” olarak gözüküyor. Bizlere o şekilde görünmüyor. Birincisi topluluk sizlersiniz arkadaşlar. Tüm üyeler topluluk olarak geçiyor. İkincisi daha önce de belirttiğim üzere en az üç kişi bir mesajı bildirdiğinde mesaj sistem tarafından bu şekle çevriliyor. Ayrıca üye yeniyse tek bildiri bile alsa sistem onu tehlikeli olarak algılıyor. Bizler bunu onaylasak da onaylamasak da topluluk bunu beğenmediği zaman mesajlar engellenmiş olarak görülüyor.
Özellikle engellenmiş mesajlarda yönetimin bir müdahalesi yok. Sistem bu mesajlar fazla bildirildiği için zararlı içerik olarak alıyor maalesef. “Engellenmiş içeriğe bak.” dediğinizde mesajları görebilirsiniz.
Benim öyle bir misyon edinmişliğim yok. Ben gerçek hayatta yardımsever ve anlayışlı biriyimdir; karşıt fikirlerde olsak bile karşımdakine empati göstermeye çalışırım. Karakterim böyle. Forum yetkilisi olarak bu tür tartışmalarda ekstra anlayışlı olmaya ve kimseyi kırmamaya çalışıyorum. Sonuçta herkesin kendince düşünceleri ve inançları var; kimse kimseyi zorla bir şeye inanmaya ikna edemez, etmemeli. Ama forumdaki karşılıklı saygı çevrçevesini korumak da benim görevlerimden biri. Elimden geleni yapıyorum, ne kadar başarılı olduğum tartışılır.
Engellenmiş bir mesaj yok aslında sevgili @Mustafaizmirli Bazen reklam ya da hakaret içeren mesajları sildiğimiz oluyor. Onları hiç göremiyorsunuz mesela. Toptan siliniyorlar. Buradaki kapalı mesajlar çok fazla şikayet aldığı için ilk bakışta görülmeyen, sistemin otomatik olarak gizlediği şeyler. Bizle alakalı bir şey değil; forumun kullandığı yazılım sistemi yapıyor bunu. Agape’nin de dediği gibi, üstüne tıkladığınızda okuyabiliyorsunuz zaten.
@Agape ve @mit konuyu anlattığınız için teşekkürler. Bizde şöyle görülüyor:
Bu sizde öyle görülmüyormuş. Bunun sistemle alakalı olduğunu bilmeyenler farklı düşünebilir. Farklı düşünenler de ilerde farklı ithamlarla karşınıza çıkabilir. Ben sizi bir nebze tanıdığım için bu ithamların rıhtım ahalisine yakışmayacağından ve maruz kalmamaları için yazdım mesajı.
Söz konusu durumun sistemsel bir şey olduğunu öğrendim. Hatta yapılabiliyorsa “Engellenmiş içeriğe bak” yerine “Hancı tarafından gizlenmiş içeriğe bak” gibi bir şey sisteme eklenebilir.
Neyse ben köşeme çekilirim.
Not: Resim biraz büyük olmuş. Bilerek öyle olmadı.
Sürekli hakaret eden, pejoratif deyimlerle karşısındakini aşağılamaya çalışan taraf nasıl oluyor da sansürlendiğini, mağdur edildiğini iddia ediyor inanamıyorum.
İki gönderiyi alt alta okuduktan sonra bir insanın bir sözü bu kadar yanlış anlayabilmesi için gerçekten bilişsel becerilerinin ortalamanın bayağı bir altında olması gerekir.
Nasıl bir aşağılık kompleksidir “bon pour l’orient” yazmak? Sen kimsin? Senin hesabına göre “Bon pour l’orient” diyebileceğin en iyi kişi yine sensin. Teşekkür ederim, almayayım. Doğuya gelmez. (Konuşmayacaktım ama gerçekten rahatsız oldum)
Ben açıkçası Amerikan tarzı ifade özgürlüğüne inanan biriyim. İsteyen istediğini düşünsün, söylesin beni bağlamıyor. Düşünce özgürlüğünün yol açacağı mağduriyetleri, düşünceleri kısıtlamanın getireceği sıkıntılara yeğlerim. Hakaret davaları veya düşünce suçları da bana bir miktar saçma geliyor. İsteyen istediğini söylesin. Örneğin birinin bana şerefsiz demesi beni şerefsizin biri yapmaz, zaten bunu söyleyen de mecazen söylüyor genelde. Yani ülkemizdeki gibi bireyler arasındaki ifade özgürlüğünün bile bu derece kısıtlanması hoşuma gitmiyor. Belki de hiç sinirimi bozacak kadar hakarete uğramadığım için bunları söylemesi kolay gelmiştir, bilemiyorum. Öncelikle bunları söylemiş olayım.
Benim derdim şu, belki de bütün günüm dinle, siyasetle, tartışmayla geçiyor. Günlük hayatımda siyasetle biraz ilgili ve de konuşkan biri olunca sürekli bunları konuşuyorum zaten. Bir de bana kalırsa Türkiye’deki neredeyse her şeyin siyasetle biraz da olsa alakası var.
Kayıprıhtım benim internette en keyif aldığım yer. Sosyal medyayı kullanıyorum fakat alışkanlık olmuş oradan gündemi takip ediyorum; öyle çok keyif almıyorum yani. Kayıprıhtım, Youtube ve Reddit hariç internette keyif aldığım bir platform yok. Bu foruma geliyorum, biraz yeni kitaplar konuşuluyor, bazen uygun fırsat geliyor keyifleniyorum, çok aktif olmasam da her zaman muhabbet var. Okumaktan zevk alan biri için çok keyifli bir yer burası. Kimseye soramadığım kitapları burada okumuş olan biri kesin var zaten. Bu site benim için bir kaçış alanı. Sonra biri gelip benim bütün günlük dertlerimi buraya taşıyor, ben de gıcık oluyorum en hafif tabirle. Güncel olarak hayatımızdaki her şeyin politik olduğunu düşünen ben bunu söyleyecek son kişiyimdir belki de ancak şu foruma da siyaset, din vesaire bu kadar da girmesin istiyorum.
Bu da bu konuda benim fikrim.
Gerçekten, kitaplar insanın kurtuluşudur.
Aslında tam da üstünde “Bu gönderi topluluk tarafından bildirildi ve geçici olarak gizlendi.” Var. Belirgin olmadığı için dikkatten kaçıyor sanırım.
Bildirildi yerine “Topluluk tarafından rahatsız edici bulundu” benzeri birşry daha iyi kotarır sanki.
Sizler istediniz, Rıhtım Belediyesi yaptı
Tartışmalardan ziyade doğrudan konu odaklı gideceğim.
Artık bunun yerine "Hancı tarafından gizlenmiş içeriğe bak."
yazacak.
Bunun yerine de artık "Bu gönderi Rıhtım halkı tarafından rahatsız edici bulundu ve geçici olarak gizlendi."
yazacak.
Hiçbirimizin kimseyi sansürleme veya sözlerine müdahale etme gibi bir isteği yok arkadaşlar. En basitinden bana böyle bir şey yapıldığı takdirde ne düşünürüm diye bakıyorum. Fakat Forum’da yüzlerce aktif üye var. Sadece geçtiğimiz hafta (çevrimiçi olup hiçbir etkileşimde bulunmayanları hariç tutuyorum) 800’den fazla üye bir etkileşimde bulunmuş. Mesajlar kontrole tabi tutulmadan (ki zaten öyle olmasını hiçbirimiz istemeyiz) doğrudan gönderiliyor. Biz bakmadan önce üyeler fark edip raporlayabiliyor, bu durumda da sistem de o mesajları otomatik olarak gizliyor. Gerçekten müdahale edilmeye değer bir şey değilse zaten uyarıları Yoksay deyip geçiyoruz. Mesaja da bakmak isteyen üstüne tıklayıp ulaşabiliyor.
Kısaca, her birinizi seviyoruz. Önemli olan keyif almanız ve tartışmalara zevkle katılmanız
Durumu yanlış anlamışsınız ben kimseye mağdur demiyorum.
Kim kime hakaret eder, kim nasıl biridir ve daha önce ne kadar hakaret etmiştir bilmem. Zaten tartışmaya ilgili hiçbir şey demedim.
Kimseyi savunmadım kimseyi yermedim azizim.
Nolur mesajlarımı doğru okuyunuz, ben birileri bir şey söylediğinde sanki sansürlenmiş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor bu durum giderilsin dedim ki editörler hak verip durumu düzeltti.
Aynı durumda siz de olabilirdiniz. Forumda 3-4 kişi gayet mantıklı bir mesajınızı beğenmeyip bildirim yapar ki sanki rıhtım editörleri sansürlemiş gibi bir görüntü oluşabilir. Belki anlam veremeyip editörlere kızabilirdiniz.
Bahsettiğim bir ifade farklılığı vardı ki durum düzeltildi. Rıhtım belediyesi hizmette sınır tanımıyor. Sen de seviliyorsun rıhtım belediyesi.
Size demiyor. Malum kişiyi kastediyor. Hakaret eden ve mağdur olduğunu iddia eden aynı özne. Hakaret eden de siz olmadığınıza göre bir yanlış anlaşılma olmuş.
Evet evet mesajlar alt alta gelince ben yanlış anladım. Ne çok yanlış anlıyorum şu sıralar
@Everfever adamdır. Zaten hemen mesaj yazmıştır. Sağolsun.
Ben biraz susayım şurada yeni işitme cihazı taktım zaten ne kadar gürültülü (duymadığım ne çok ses varmış) bir dünyada yaşadığımı anlayıp şaşkınım şu sıralar. Affola @Everfever
12 Aralık gelsin artık Kidega sepetime baka baka bir hal oldum. Malum tarih gelsin de indirimler yağsın, ben de kitaplarıma kavuşayım
Arkadaşım sen seçmeli derssin. Haddini bil!
Dönem başında egzersiz ve sağlık diye bir seçmeli ders seçtim. Doğrusu adına güvendim kolay olur diye ama bu kadar yanılabilirmişim. Sanırsın Besyo falan okuyorum.
Sanırım bu sömestrın ilk yarısını büt için istanbul’da geçirmek zorunda kalacağım.
Seçmeli dersler hep aynı demek ki Mesela bu sene aldığım şeçmeli derslerin kredisi zorunlu dersten yüksek, o yüzden seçmeli diye sallayamıyorum bile.
Bu tartışma burada başlamadı. Takip ettiniz mi bilmiyorum ama tartışma köşesinde başladı. @mit , Wind’in mesajlarını sildi mi bilmiyorum ama @kote ’ nin mesajlarını sildi ve silerken kote hakkında yorum da yaptı. Bu, bir yönetici olarak bu tartışmadaki tarafsızlığına gölge düşürür. Eğer din hakkında tartışmak yasaktır diyerek iki tarafın mesajlarını da silseydi bu daha doğru olurdu diye düşünüyorum.
“Neye inanıyorsan inan ama benim dinim hakkında konuşma, hakaret olarak algılıyorum” demek yanlış bir davranış. İnsanların hassasiyetleri sadece kendilerini ilgilendirir. İnsanlat dinin ve uygulamalarının bir yalan olduğunu, uydurma olduğunu düşünmek ve dile getirmek hakkına sahipler ve bizlerde hangi tarafta olursak olalım bu hakkı korumak zorundayız. “Oruç tutuyorum, yemek yeme, su içme, sigara içme” demekle, “Konuşma, düşüncelerini ifade etme, rahatsız oluyorum.” Demek arasında bir fark göremiyorum ben.
Durum böyle anlaşıldıktan sonra “doğu’dan ancak bu kadar” denilmesini kendi üstünüze hakaret olarak alıp, aşağılık kompleksi olarak nitelendiriyorsunuz.
Kimse kimseye durup dururken hakaret etmedi. Bir yanlış anlaşılma oldu ve bir taraf öteki tarafa hakaret ederek forumdan ayrılmak istedi. Bu elbette hakareti haklı çıkarmaz ama bu durumun da baştan engellenmesi, hakaret edilecek seviyeye varmaması lazımdı. Karşıt fikirlileri kızdırıp kaçırırsak kendi kendimizi öğrenmemeye mahkum ederiz.
Ben şahsen forumda toplumu ilgilendiren birçok mesele açık olarak tartışılırken toplumu ve bireyi en çok ilgilendiren konulardan biri olan dinin tartışılamamasını anlamsız buluyorum. Sonuçta din de kitaplardan ve fikirlerden oluşan bir bütün. Burada yazarların anlatmak istediklerini, fikirlerini, görüşlerini rahatça tartışa biliyoruz. Rahatsızlık duyanların katılmayacağı ve rıhtım halk kurallarına uymayanların uzaklaştıralacağı ayrı bir konu başlığı altında dinin konuşulmasının foruma bir zararı olacağını zannetmiyorum. Tabi yine de son söz @magicalbronze 'a ait.