Din adına insanların sömürülebildiği, öldürülebildiği, güdülebildiği, aleni yanlışlara sevk edilebildiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Hiç birimiz yazarları uğruna ölecek/öldürecek kadar savunmayız. Ama din adına cinayet bile işleyebilecek insanlar var bu ülkede. Bu yasağın sebebinin bu olduğunu düşünüyorum ve mantıklı bulduğumu belirtmek istedim.
(Aynı şeyler siyaset için de bir dereceye kadar geçerli)
Ben bir kullanıcı olarak buraya maalesef katılmıyorum. Katılmama sebebim ise inançlı olanların ve inançlı olmayanların karşılıklı rahatsızlık yaratması. Forumda din, siyaset, ırkçılık gibi konular yasak olsa bile çizgi aşılmadan tartışıldığında silindiğini ben görmedim. Sorun taraflardan birisinin rahatsız olup saldırmaya başlaması. Böyle olunca da uzaklaştırmalar geliyor. Bu hafta tek bir konudan iki kişi gittiyse o tip bir durumda daha fazla kişi gider ve tartışmayla hiçbir alakası olmayanların da huzuru bozulur. Huzur tartışmanın kendisinden ziyade üyelerden bazılarını gözümüzün arayacak olmasıyla da alakalı. Anlamsız bir inatlaşma ve çirkinleşme yüzünden birçok kişi gidiyor ve ben zaman zaman onları özlüyorum. Bizler toplum olarak bu tip konuları tartışmaya müsait değiliz. Ben bunu gözlemliyorum. Herkes kendi bilgisinin salt doğru olduğunu savunup karşıyı ikna etmeye çabalıyor. Bu şekilde anlamaya ve öğrenmeye kapalı olursak tartışmalar savaş alanına dönüyor. Bu sebeple de hassas mevzu olarak kalıyorlar. Beş kişi adam akıllı tartışıyor. Oradan üç fanatik çıkıyor. Söylemleri düzgün tartışan insanı da sinirlendirip çileden çıkartıyor. Bu şekilde tartışmaları okumak istemiyorum ben açıkçası. Forumdaki her tartışmada mutlaka laf sokmaya ve aşağılamaya çalışan kişiler oluyor. Birisi birini aşağı görüp ona özellikle seçilmiş kelimeler kullanıyor. Bu kelime seçimleri maalesef kendisini anlatmak için değil karşı tarafı kışkırtmak amaçlı olup kötü niyetli bir yaklaşımdır. Tartışmaların ortadan yok olması bu sebepten. Yoksa burada düzgün tartışmaların çoğu durur. Arama butonuna bir ırkçılık yazıp aratın ne mesajlar çıkar.
"Madde 216- (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Ülkenin kanununda bile hakaret edemezsin diyor, hakaret etti arkadaş bu arada. Şimdi mesajı hatırlamıyorum ama. Zaten bu kadar karşı çıkılmasının sebebi de buydu. İnanmaya bilirsin, şahsen umrumda değil. “Buna inananlar okumuyor, kafası olan inanmaz” gibi sözler tartışma değil. Kimin neye inandığı, neyi okuduğu/okumadığı kimseyi ilgilendirmez yoksa. Saygı duymasına bile gerek yok. Ama bu ortam dinin mantığını tartışacağımız ortam değil. Gerek de yok yani. Hadi tartıştık diyelim. İnananları ya da inanmayanları arketipleştirmek bize düşmez.
Ben foruma geldiğim günden beri dikkat ediyorum ki tartışmaların şiddeti arttı. Tartışma olmasına sözüm yok yanlış anlaşılmak istemem. Artan şey insanların birbirlerine olan üstü kapalı hakaretleri ve laf sokmaları. Tartışmalar ithamlarla yürüyor bu forumda. “Sen şöylesin, Mahmut bir bilmemneydi, kes sesini, gerizekalılar sürüsü…” Bu şekilde tartışma olmaz, buna da izin verilmemeli. Denetmen olsam veya olmasam da sürekli bunları okusam ben çeker giderim. “Eh, be!” derim.
İşin yasal boyutunu gözetmeleri de lazım. Moderasyon gecikse silmeseydi birisi de tutup şikayet etseydi ciddi cezaları oluyor. Hani o gün zaten olay büyümeden kapanır diye paylaşmadım ben ama bu olayın sonu hiç hoş olmuyor.
Mesela cenabiallah twitter hesabı sahibine ceza verilmesi - ekşi sözlük
Aynı mevzulardan bir arkadaşım ceza da aldı. 5 ay hapisti sanırım, paraya çevirdiler ama önemli olan ceza almış olmaso. İfade özgürlüğünün sınırları toplulukları aşağılamaya varmamalı. Hepsini geçtim siteye üye olmayan, anlayışla karşılamayacak biri tutar ekran görüntüsünü alır şikayet eder, can sıkıcı durumlar olur. Bu sebeple moderasyon konusunda ben daha bile sert olunabileceğini düşünüyorum. Çünkü sitenin akıbetini bile etkileyebilecek bir durum bu.
Tabii işin bir de bu boyutu var. Ekran karşısında olunduğu için daha rahat ve saldırgan tavırlar sergileyen birisini bir başkası gidip şikayet edebilir. Bir sürü genç var aramızda. İçlerinden birisinin bir anlık öfkeyle ettiği laflar yüzünden bu şekilde cezalandırılmasını istemem açıkçası. Muhtemelen kurallar çizilirken bu kanunlar da gözetilmiştir. Hiç gerek yok böyle tatsız şeylere diye düşünüyorum. Açıkçası ben üzülürüm içimizden birisi bu şekilde ceza alsaydı. Ailesine açıklayamayabilecekler bile olabilir. Sicilinden hiç bahsetmiyorum bile. Ömür boyu iki kelime yüzünden neler yaşanacak.
Bırak Din i futbol için bile birbirini bıçaklayanlar/öldürenler var.
Bir lira için birbirini öldüren var. Hepsini geçtim adam kornaya bastı diye adamı mermi yağmuruna tutan var. Anlayamıyorum…
Bu örnekler bardağın taştığı anlar. Sadece futbol ya da trafik bunun bahanesi oluyor. Evde eşiyle kavga eder gider iş arkadaşını öldürür.
Hayır diğerleri neyse de futbol holiganlığı diye bir şey var.Anlam veremiyorum bu adamlara sahada futbolcu umursamaz adam ölümüne savunuyor.
Dine inanç diyoruz, bilim demiyoruz. İnanç ise kanıtlardan bağımsız, insanların hisleri ile alakalı diye düşünüyorum. O yüzden, insanların içinde hissettikleri ve inandıkları kişiden kişiye farklıdır. Dini sanki bir teoriymiş gibi, karşı argümanlar sunarak tartışmak sorunun temeli. Bilgiyi bu şekilde çürütürsün, inancı değil. Tartışmanın amacı, sonuca varmaktır. Hegel açısından bakarsan, sentez yaratmaktır. Din konusunda ise sonucu olmayacak olmasına, hiçbir şey değişmeyecek olmasına rağmen insanların tartışması kadar bana saçma gelen bir şey yok.
Yıllar önce din tartışmayı bırakma nedenim olan, en yakın arkadaşımla tartışırken, bana söylediği cümle “Kardo bende biliyorum kanıt olmadığını vs, ama içimden inanmak istiyorum.” Bunun üzerine tartışma yapmak benim için bitmişti bu konuda.
Ben bunlara sebep olan şeyin karşılıklı konuşmamak olduğunu düşünüyorum. Din fanatiklerinin yanıldığı nokta da bu; insan faktörünü yok sayıp Tanrı sözü diyerek üzerine düşünmeyi ve soru sormayı yasaklıyorlar. Bu da dinin istismarı demek zaten. Bu noktadan sonra şiddet başlıyor. Konuşmadan ne anlaşabiliriz ne de anlaya biliriz.
@Agape ben konudan uzaklaştırılmasını tavsiye etmiştim. (Böyle bir şey yapılabilir mi bilmiyorum gerçi.) Uzaklaştırmalar hakkında size katılıyorum. Burası benim için çok değerli bir ortam çünkü çevremde zevk alarak konuşa bildiğim tek insan yok. O yüzden de katkıda bulunan hiç kimsenin gitmesini istemiyorum ve birileri gittiğinde benim de moralim bozuluyor.
Halk kurallarına uymayanların konudan uzaklaştırılmasını istememin sebebi de bu. Konuya yazması engellense bile en azından mesajlaşarak bir birini anlaya bilirler diye düşünüyorum. Tabi sınırı aşanlara cevap vermeme seçeneği de var.
Tartışmaya müsait değiliz diyerek konuşmaları engellemek uçurumu daha da derinleştirir.
Arkadaş “Din palavradır.” demişti. (Dinin öğretilerini inkar eden sitemkar şeyler de yazmıştı devamında.) Bu kendi fikridir. Bundan dolayı misyoner diye nitelendirilip uzaklaştırılmasının talep edilmesi yanlış. Din hakkında konuştuğu için değil, “git misyonerliğini başka yerde yap” denilerek şikayet edildi. Kendi fikrinin sansürlendiğini düşünmesi gayet doğal.
Bu kanun tamamen saçmalık bence. Ama işin yasal boyutuna tam olarak vakıf olmasam da görüp duyduklarımdan sonra size hak veriyorum.
Bahsettiğiniz çelişkiyi biraz açar mısınız?
Aslında forumda tartışmalar hep kötü bitmiyor. Bizzat dahil olduğum iyi sonlanan birçok tartışma gördüm bu forumda. Bence sorun, insanların bir anlık sinirle kullandığı birkaç kelimeden doğuyor. Karşı taraf da bu kelimelere odaklanıp aynı tarzda cevap verdikçe de tartışma kavgaya dönüşüyor. Ben edebiyat forumunda her konuda tartışma görebilmek isterdim ama ne yazık ki bazıları hakaret dolu kavgalara dönüşüyor.
Muhabbetler yüzyüze olmayınca ortam geriliyor. Jest ve mimikler çok önemli. Tartıştığın kişinin yaşını, eğitimini, sosyo ekonomik durumunu vb şeyleri bilmediğimiz için tartışma hep çatışma ile sonlanıyor. Çok nadir karşılıklı anlaşma ile bitiyor tartışmalar.
Böyle bir şey maalesef mümkün değil. Diğer yandan konu kilitlendiğinde aslında bir nevi herkes konudan uzaklaştırılmış oldu fakat her zaman olduğu gibi bu mevzu bu başlığa sıçradı. Bunun şu ana dek istisnasını görmedim. Hatta konu kapatılırken “Kesin Dök İçini Rahatla konusunda tartışma devam edecektir.” dedim.
Bugüne dek sanırım bu yetkili olduğum 8. forumum filan. Hepsinin sisteminde farklılar vardı ama maalesef kişiyi bir konudan uzak tutmak gibi bir seçenek yoktu. Gerçi diğer forumlarımda gak dediğiniz an elveda ederdiniz. Giyotine yatırılıp hesabınız hemen kesilirdi. Bu açıdan ben Rıhtım’ı çok değerli buluyorum. İnsanların belli bir raddeye kadar konuşmalarına izin veren bir alt tabanı var. Hatta oralarda yeni hesap açtığınızda da foruma alışmanız için yedi gün sadece okuma yapabilir, özel mesaj atabilirdiniz. Asla ve asla konulara mesaj yazamazdınız. Her forumun belli bir karakteri var. Bizler de o karaktere uyum sağlamak zorundayız.
Düşüncelerinize katılıp katılmamak bir yana yasal yaptırımları olan bir konuda taviz vermemiz bile yarın forumu anılarımızda canlandıracak hale gelmesine neden olabilir.
Sonuç olarak uyarıldığı halde ısrarla agresif davranan veya kişileri agresifliğe sevk eden arkadaşlarımızı uzaklaştırmamak için başlıkları kilitliyoruz. Hâlâ aynı şekilde konu bir yerden uzarsa ve devam ederse uzaklaştırmak durumunda kalıyoruz.
Benim bu forumda tartışmalarda beklediğim şey sadece ve sadece saldırı olmadan, laf sokma ve aşağılama olmadan bireylerin her konuda fikirlerini çarpıştırması. Bu tartışmaları okurken kendi düşüncelerimi tartmayı seviyorum. Kitap okuyan ve kendisini geliştirmiş bireylerin de tartışmayı bilmesi gerektiğini düşünüyorum. “Din palavradır.” sözü yerine “Din bence gerçekdışıdır çünkü bla bla.” şeklinde olsa kimse şikayet etmez ve saygı duyardı. Kimsenin inancına ve neden inanıp inanmadığına kimse karışamaz. Hep diyorum kendimizi yazılı ortamda daha düzgün kelimelerle, önce düşünüp yazarak ifade edersek bence sorun olmaz.
Bildiri bölümüne o kadar ilginç bildirimler geliyor ki baktığınızda sırf kişinin kendi görüşüne ters olan normal bir cümleyi bildirmiş. Bunları asla onaylamıyoruz zaten. Kişiler doğru ifade ettikleri sürece fikirlerini belirtmekte özgürler. Hassasiyet bir yana bu şekilde kendilerini de doğru ifade edemiyorlar ve yanlış anlaşılmalara sebep oluyor bana kalırsa.
Katılıyorum. Ama forumun da karşılıklı konuşma imkanı sınırlı. @Buyici’nun belirttiği gibi beden dili oldukça önemli. Ben resepsiyonist olarak çalışıyorum. Aynı yerde uzun süredir çalıştığım için bazı müşterilerimle arkadaşız artık. Zaman zaman din yada siyaset üzerine sohbetler edebiliyoruz. Üslubum her birine farklı, çünkü onun empati kurabileceği noktadan anlatmak zorundayım meramımı. Yoksa ulaşamam,anlatamam derdimi. Yanlış anlaşılabilir,tepki de çekebilirim. Ben bu tip sorunları belli bir seviyede iletişim tecrübesine rağmen yüz yüze konuşurken dahi yaşıyorum. Kimsenin karşısındakini gerçekten tanımadığı, hakkında en ufak bir bilgisinin bile olmadığı bir forumda nelerin ve ne kadar ters gidebileceğini varın siz düşünün. İnsanlar oldukça hassas bu konularda.
Ne zaman ki başkalarının fikirlerini sadece düşünce olarak algılayıp kafamızda tartmayı öğreniriz, o zaman tartışmayı da başarabiliriz.
Bu şekilde konuşmayı desteklemiyorum zaten. Kote bu sözlerle birlikte şunları okuyun, şunları dinleyin demek yerine neden böyle düşündüğünü yazarak açıklasa daha sağlıklı bir konuşma olurdu tabiki. Benim karşı çıktığım nokta konuşmasının misyonerlik olarak nitelendirilerek şikayet edilmesi ve @mit ’ in de bunu hakaret olarak kabul ederek mesajını silmesiydi. Kote o mesajı başlı başına bir gönderi olarak yazmadı sonuçta. Devam eden bir konuşmanın içinde söyledi ki bana sitem ediyor gibi geldi.
Bunun yolu da konuşmaktan geçiyor. Burası sıradan bir sosyal medya platformu değil, burada uzun uzun fikirlerimizi ve düşüncelerimizi paylaşıyoruz birbirimizle. Elbette eksik kalan yerler olacak ama bir birimize tahammül etmeyi öğrenmemiz gerek. Öğrenemezsek bir birimizi ne kadar tanısak da bunun faydalı bir sonucu olmayacak. Çünkü birbirimizden sürekli her konuda saygı talep ediyoruz ama saygı talep edilerek kazanılabilir bir şey değil.
Anlamadığım nokta aydınlandığını iddia eden kişilerin, kısmen yapılan bir şeyi genele vurması.
Mesela forumdaki kişilerin yarısı hırsız olsa, tüm foruma hırsız diyebilir misiniz?
Mesela “Ben Atatürkçüyüm burada Atatürk’ün kanunları geçer, git evde başını ört. Burada(banka sanırım) böyle gezemezsin.” diyen insanlar var diye Atatürk’e düşman mı olmalı insanlar?
Cübbeli gibileri, hoca dediği kişilerin artıklarını yiyenler var diye tüm İslamiyet mi suçlu?
İslamiyetin de fikir hürriyeti olduğu dönemlerde düşünürleri, alimleri, bilim insanları olmadı mı?Eserler ürünler vermedi mi?
Batı öne çıktığında hristiyanlığı yasaklarak mı çıktı?
Onlar değil miydi bilimle uğraşan kimseleri asanlar? Demek ki her nereye ait olursan ol önemli olan hakikatin peşine düşebileceğin bir ortam olması. Fikir hürriyeti olması. Fakat ait olduğun yere/şeye fanatikçe içi boş bir şekilde bağlı olursan, eleştirdiğin zümreden bir farkın kalır mı?
Burada şikayetin sebebinden çok bizler mesajı tek ele alıyoruz aslında. Adam “falanca böyle bir yazar değildir.” diye yazarak bildiriyor diyelim. Biz o kişinin görüşüne göre silme yapmıyoruz zaten. Falancanın nasıl bir inanışa veya görüşe sahip bir yazar olduğu bizi ilgilendirmez. İlgilendirse bile kişisel görüştür fakat buna göre hareket edemeyiz. Bu çok saçma olurdu bana kalırsa. Kendini ifade etme tarzı, attığı videolar, kullandığı sözcükler ve tartışma konusu kurallara aykırıydı. Misyoner olup olmaması veya birisinin/birilerinin böyle düşünmesi/düşünmemesi ile yönetim olarak hiçbirimizin ilgilendiğini sanmıyorum.
(yazarı tarafından geri alınan gönderi, bildirilmediği takdirde 24 saat içinde otomatik olarak silinecek.)