Dolma kalem kullanımı hakkında

Merhaba!

Dolma kalem alma fikri kafama girdi. Ben kısa gotik öyküler yazıyorum hobi olarak. Dolma kalemin de bu hobiyi belki daha zevkli, keyifli hale getirebileceğini düşündüm. Sizce gereksiz mi olur? Bir de babam kaleme çok para verilmesine aşırı sinir olan biri ama bir yandan işte düşünce girdi kafama.

İkinci olarak Scrikks’in dolma kalemlerindeki yorumlar çok karışık. İyi diyen de var, kötü diyen de. Sizce 500 - 600 TL’ler vermek yerine 300’lük Scrikks alınır mı, sizin bilginiz nedir bu konuda? Yoksa çıkıp Parker mı alınmalı?

Hayırlısı olsun.

Bu başlık üzerinden giderseniz yardımcı olabilecek bir sürü kurt var. :slight_smile:

4 Beğeni

Ana başlığa da bekleriz ama yine de başlangıç kalemi olarak tavsiyelerimizi yineleyelim:

Scrikss Primeo (Çok ucuz. Aynı renk, aynı kartuşlarla devam ederseniz sorun olmaz. Farklı renk mürekkep kullanmak isterseniz bu kalemi temizlemek biraz sorun.)
Platinum Preppy (En sevdiğim başlangıç kalemi. Başkaları kuru yazdığını iddia edebilir.)
Pelikan Twist (Her kartuş olur. Kolay temizlenir. Biraz çocuk işi gibi duruyor.)
Scrikss 419 (Kartuş yok. Pistonlu. Şişe mürekkep almak lazım. Ucu bazen cızırtılı çıkabilir.)

Her birinin kendisine göre eksisi artısı mevcuttur.

2 Beğeni

Ben de Kemal hocamın yazdıklarından Pelikan Twist’i artılıyorum. Kendi kartuşları ile kombinleyip güzel bir giriş yapabilirsiniz.

2 Beğeni

Dolma kalem kullanmak zordur…uzun yazılarda sıkıntı olur…sonra kenara atarsınız…almayın…

1 Beğeni

Hocam çok fazla yorum görünce pek girişmek istemedim, ondan yeni başlık açtım.

2 Beğeni

Bu ürün nasıldır:

https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07C1WLJ7J?smid=A1UNQM1SR2CHM&th=1

Scrikks 419 dikkatimi çekti ama kesik kesik yazma riski varmış onun. Preppy benim de ilgimi çekti yine ama böyle market kalemi gibi durması vs. uzaklaştırdı ama hala aklımda tutabilirim.

Linkini attığım Parker Jotter nasıldır?

Bende vardı. Temelinde güzel bir kalem. Kartuşu büyük. Fakat sadece kendi Parker kartuşlarını kullanabilirsiniz bununla. Hafif. Plastiği ucuz ve kırılgan. Bir yıldan fazla kullanmanız zor. Pelikan Twist de Preppy de bence daha iyi ve daha uzun ömürlü olur.

Dolmakalem kullanmaya alışırsanız çok kolay gelir. Uzun yazılarda yazarken bastırmanıza gerek olmadığı için eliniz yorulmaz. Tükenmez kalemler çok daha yorucu kalemlerdir.

1 Beğeni

Hocam attığım Parker Jotter çelik gövdeli diyor. Plastik olan Jotter Original CT diye görmüştüm. Bu da mı plastik? Amazon ve sizin attığınız markakalem sitesinde gövde çelik diyordu.

Preppy aslında cidden güzele benziyor işlevsellik açısından. Ama görüntüsü aşırı, nasıl desem market kalemi gibi. Bundan dolayı biraz uzaklaştım.

Parker Jotter çelik gövdeli ise iyi değil midir? Bir de hem sıvı mürekkep hem de kartuş dolumu yapılabiliyor ya, ileride belki klasik sıvı doldurma yapmaya geçerim diye düşündüm.

Yine de Preppy mi diyorsunuz?

Pelikan Twist’in tasarımı ise çok kaba geldi.

Çelik gövdeli ise dayanıklıdır. Dediğim kırılganlık ve ucuzluk hissi plastik gövdeli için geçerli.

İlla şu kalem olsun demem. Sonuçta bu bir zevk meselesi. Kullanımının yanı sıra estetiği de kullanıcıya hitap etmeli.

Şişe mürekkep kullanmak için ya konvertör almanız gerekir ya da şırıngayla kartuşa mürekkep çekebilirsiniz.

1 Beğeni

Hocam sizi sıkıyorsam kusura bakmayın.

Bu Parker Jotter Originals CT açıklaması:

Bu da Parker Jotter açıklaması:

Bu da Amazon’daki, linkini attığım Parker Jotter açıklaması:

Sizce Parker Jotter alınır mı şu durumda? Sadece bir kaleme 500 TL vermenin psikolojik sınır ihlalinin yaşattığı kaygı var, bundan da soruyorum biraz :smiley:

Bir de markakalem’de 700 tl olan çelik Jotter, Amazon’da 500. Bu olabilir bir şey mi?

Estağfurullah hiç sorun değil.

Alınır, neden alınmasın. James Bond’un kalemidir. İkoniktir, çelik gövdeli olan dayanıklıdır, bir şey olmaz. :slight_smile:

Olabilir. Zaman zaman biri diğerinden ucuz olabiliyor.

1 Beğeni

Almayın bileşik el yazısı yoksa olmazzz

Ya da cok iyi bisi alın kullanmazsanız vitrinde güzel durur. Şaka diil gerçekten çok hoş durur…

Kalem falan bunlar fani şeyler hiç sevmem :smiley:

2 Beğeni

Üstüne bunca yazı yazıldı bu bile yorucu olduğunu gösteriyor :sweat_smile:

1 Beğeni

@Everfever Hocam merhaba. Rahatsız ediyorum. Ben Amazon’da Scrikss’i göremeyince direkt atlamıştım ama Trendyol’da falan satılıyormuş.

Bu kalem için yorumlarınız nedir? Yani her tarafı plastik olması vs. sıkıntı çıkarır mı? Sizce güzel bir kalem mi? Ayrıca Scrikss uçları biraz kumar gibi diyorlardı, bu da öyle midir? Bu kalem kaç zaman götürür beni?

Öğrenci olarak soruyorum, sizce bunu mu almalı yoksa para varken Parker Jotter mı (biraz sıkıştıracaktır beni ama değerse sorun değil) ?

İkinci olarak Parker Jotter’ın kartuş boyunun uzun olması çok bir fark yaratır mı?

1 Beğeni

Bu kalem güzel bir başlangıç kalemi. Ucuz. Ucu iyi. Kumar değil, hepsi iyi. Parasına göre çok iyi bir kalem çünkü o paraya alınabilecek başka bir şey yok. Kaç zaman götürür bilemem ama düzgün kullanılırsa yıllarca götürür. Bu kalemin handikapı, damak yapısının ipli olması. Yani temizlemesi çok zor. Temizleyip başka renk mürekkep kullanmak zor. Benim için önemli değil, ben tek renk mürekkeple sayfalarca yazarım derseniz ideal.

Parker Jotter’ın kartuş boyu pek de önemli değil. Küçük kartuş 1 ay giderse, büyük kartuş 1,5-2 ay gider en fazla.

Metal Jotter mı, Primeo mu? Dolmakalem hiç kullanmadıysanız; kullanır mıyım, kullanmaz mıyım, sever miyim bilmiyorum, diyorsanız kesinlikle Primeo. Çünkü en kötü ihtimalle kaybınız 100 lira olur. Yok ben kararlıyım, %100 eminim, ömrüm boyunca kullanacağım güzel bir kalem istiyorum diyorsanız, o zaman Jotter almak daha mantıklı.

2 Beğeni

Kendisiyle gelen mavi kartuşu kullanmayıp ekstra siyah mı almak lazım yani? Bu temizlemesinin zor olması düşündürücü. Siyah renkten başka bir şey kullanmam ben zaten ama temizliğinin zor oluşu… Bir de içinde kuruyan mürekkebi falan da temizlemek de zor değil mi? Yani renk değiştirmeyecek olsam bile.

Yani şöyle… Ben gotik öykü yazıyorum. Hatta sıkıntı çıkmazsa Kitapyurdu’nda satışa sunulacak. Yazmayı seviyorum. Dolma kalemin de daha keyifli hale getireceğine inanıyorum.

İlk fotoğrafta gördüğünüz üzere düşük bütçeli ve albenili olması sebebi ile ben Primeo’nun bütün renklerini aldım. Fakat Kemal hocamın da anlattığı gibi ikinci ve üçüncü resimlerde göreceğiniz şekilde bu kalemlerin damak yapıları ipli. Ve dikkatle bakarsanız temizlik yapmama rağmen birinde mavi birinde bordo mürekkebin izleri kaldı. Kemal hocamın dediği gibi sabit bir mürekkeple devam edecekseniz sizi çok uzun süre götürür.

Öte yandan Kemal hocamın affına sığınarak yine aynı markanın aynı seviye kalemi olan Scrikss Punto’yu önermek isterim. Bu modelin de farklı renkleri mevcut. Ayrıca damak yapısı da temizliğe daha elverişli. F/P açısından bakınca F aynı seviyelerde, P ise Primeo’ya göre daha yüksek. Saygılar sevgiler.

1 Beğeni