Dolma kalem kullanımı hakkında

Yani gelen mavi kartuşu kullanmadan harici olarak alınan siyah kartuş kullanılmalı doğru mudur? Bir de ben hep siyah kullanırım, başka renk kullanmam.

İkinci olarak uzun ömürlü istiyorsam Jotter almalıyım anladım fakat tek renk kullandığımı varsayarsam Primeo da uzun ömürlü olacaktır.

Ama işte Jotter’ın çelik gövde olması cezbediyor ve Jotter’ın temizliği daha kolay sanırsam.

Şöyle ki, bu bağlamda, sizce hangisi uygun olur? Bu arada Primeo alacaksam 2 tane alabilirim, bir kendime bir kardeşime. Yani çıkacak para 300 TL, kartuşla ve kargoyla. Bu noktada bir ses diyor ki, 200 daha koy Jotter al. Hem temizliği daha kolay sanırım hem de iki türlü de -doldurmalı ve kartuşlu- kullanılabiliyor.

Son olarak Punto’nun yorumlarına baktım da Scrikss’in kumar olayı bunda da geçerli gibi. Amazon yorumlarına baktım. Yani kimisine iyi geliyormuş, kimisine kötü.

Bu noktada artık karar size kalmış.
Punto’ya gelince de, ben Amazon’dan aldım. Herhangi bir sorunu yok, keyifle kullanıyorum.

Açık konuşmak gerekirse her ne kadar Primeo giriş kalemi olsa da kötü bi uç dolma kalemden soğutur. O yüzden Lamy Safari, Kaweco Sport gibi daha güvenli tercihlerde bulunmak iyi olabilir. Bende var bir Primeo, bir kere yazdım sonra kaldırdım bir daha da yüzüne bakmadım. Scrikss 419 da var, o da sorunlu çıkabilecek bir kalem. Yine bende var (ilk dolma kalemim) ancak atlama vs. yaptığı için onu da kullanmıyorum.

Bu uç işleri şansa çok bağlı. Aynı kalem bende rezaletken, Erdo’da yağ gibi akabiliyor.

Bu arada, sadece siyah mürekkep kullanacaksan roller al geç derim. Dolma kalemde siyah mürekkep kullanmak, BMW’yi taksi yapmak gibi bir şey (bence). :slight_smile:

1 Beğeni

Hocam şöyle aslında Primeo beni çekiyor doğrusu. Görüntü itibariyle. Temizlemesi sıkıntı dediniz? Yani mesela kalemi uzun süre kullanmadım ve mürekkebi kurudu. Açılmaz mı?

Yorumlarına falan baktım baya iyiydi aslında. Yani akışkanlık ve atlama yapmaması vs. Sizde nasıl bir deneyim bıraktı?

Ya aslında dolma kalem merakım vardı benim. İlkokulda iken bir sormuştum, o zaman fiyatı pahalı gelmişti bana almamıştım (çocukluk vs). Sonra ise zaten şimdi patlak verdi yine. Gotik öyküler yazıyorum ve yazdığım defter Poe temalı. Ayrıca başka bir defterim de var o da, saman renginde bir kağıdı var. Yani siyahın daha tematik olduğunu düşündüm.

Ben de @isos81 hocamın önerisini tekrarlamak zorundayım. Siyah bir roller kalem. Poe temalı defter, saman renginde defter falan, bunlar dolmakalem için çok büyük ihtimalle uygun olmayacaktır. Yazdığınızdan bir keyif almazsınız. Dolmakalemler, dolmakalem mürekkebiyle uygun kâğıtlar ister. Aksi halde kırçıllanma, kanama, bir ton istenmeyen durum ortaya çıkabilir. Hem sadece siyah mürekkep için dolmakalem kullanmak… Çok gereksiz. Uygun fiyatlı bir roller kalem şu aşamada sizin için en iyisi olacaktır.

Önemli edit: Yazdığınız kalem, mürekkep, kâğıt öykülerin kalitesinde ve değerinde etkisizdir. Havaya girmek istiyorsunuz belki ama bu çok beyhude bir çaba. Onun yerine daha fazla kitap okumanızı tavsiye ederim.

Aynı kalem, aynı mürekkep, farklı kağıtlar.

1 Beğeni

Peki özellikle yeşil ve kahverengi kullanıyorsak. :slight_smile:

Mor kullansam eski kasa şahin ayarında olur mu. :slight_smile:

Bence başlangıç için bu yeni model Scriks yerine Scriks’in şu vintage 33 mü ne diyorlar, onların uç yapısı daha iyi gibi.

Hocam kağıtların kalın olması yeterli değil mi? Uygunluktan kastınız nedir?

Hocam siyah rengi seviyorum ya. Bir de “çok gereksiz” demek biraz katı olmadı mı? Yani demek istediğim siyah ile dolma kalem kullanılmaz mı?

Bunun farkındayım tabii ki. Şimdiye kadarki öykülerimi bilgisayarda yazdım ve iyi sonuçlar aldım. Ama bilinç dışı akışı sebebiyle fiziksel kağıt ve defteri artık işin içine sokmak istedim. Bu noktada da dolma kalem merakım devreye girdi. Ondan…

Çok soru soruyorum, biliyorum, ama dolma kalem aldım diyelim, sonra sıkıntı yaşamak istemiyorum açıkçası. Yani mutlu ayrılmak istiyorum sipariş sonrası ondan. Kusura bakmayın lütfen.

Kalemle yazı yazma eylemini seviyorsanız güvenilirliğini kanıtlamış herhangi bir dolmamkalem sizi memnun edecektir.

İyi bir yazım deneyimi için uygun kağıt ve kaliteli mürekkep kullanmak elzemdir.

Bu işin başlangıcı -bence- 0.5 Preppy dolma kalem, Parker Quink mürekkep ve Meteksan defterdir. Bu ürünlerin her biri uygun fiyata güvenilir bir deneyim sunar.

Mürekkep işinin ucu bucağı yok, Yazım Gereçleriniz başlığında hocalarımın paylaştığı çokça mürekkep örneği var.

Ben, kağıt üstünde en fazla karşıtlığı o oluşturduğuu için siyah renk mürekkebi seviyorum.

1 Beğeni

Bu kadar sorun varsa, bence üşenmeyip Yazım Gereçleriniz konusunu etraflıca bir okuman çok iyi gelir. Orada şimdiye kadar sorduğun soruların neredeyse hepsinin cevapları var. Evet gençsin, heyecanlısın, kaleme ayırabileceğin bütçen çok fazla değil ama bunlar okumana engel değil. Dolmakalemleri gerçekten seviyorsan o başlıktaki muhabbet de ilgini çekecektir. O kadar sabrın yoksa muhtemelen dolmakalem kullanmak ve dolmakalem bakımı da sana uygun değil. Yine de…

Değil. Hiç alakası yok.

Siyah mürekkeple dolmakalem kullanılır ama sadece siyah mürekkep için dolmakalem kullanmak gereksiz. Sadece 500 metre ötedeki markete gitmek için Jeep almak gibi bir şey. Olur mu? Olur. Gereksiz mi? Çok gereksiz. Şehir içi kullanım için dizayn edilmiş ufak bir araba çok daha kullanışlı.

4 Beğeni

Bunlar @BiblofilYouTube un uzmanlık alanına giriyor.

Bunlar da @Agape nin. :slight_smile:

Çok soru sorman problem değil de daha çok “kendi duymak istediğin yanıtlar gelene kadar” soru soracakmışsın gibi geliyor.

O zaman şu tavsiye gayet uygun:

Parana göre Rhodia defter alabilirsin ya da Platinum Preppy yerine Plaisir alabilirsin (aynı kalem, biri plastik diğeri metal). Mürekkep olarak da Pelikan 4001 de gayet iş görür.

4 Beğeni

Aslında 2 gündür sadece size sormuyorum. Başka yerlere de bakıyorum, videolar izliyorum. Yani sadece sor-geç biri değilim. Başlık 3 yıllık olduğu için hangi sorum nerede onu bulamayabilirim. O yüzden yeni konu açtım. 2300 mesaj var sonuçta. Ama bir tekniği varsa tabii ki bakmaktan mutluluk duyarım. Diğer bir şeyse “bu konuda” seçeneğini işaretleyip aramalar yapacağım.

Hocam kesinlikle öyle değil. Birçok perspektiften soruyorum. Yani nasıl desem, hem öyleli hem böyleli soruyorum, çapraz şekilde. Sonra kafamda tartıp karara varıyorum. Ama her karara vardığımda yeni bir bilgi, veri geliyor :smiley: Sadece sizden değil kendim de internete bakınıyorum, yapay zekaya soruyorum vs.

Tomoe River kağıtların çok iyi olduğunu duydum. Arkaya geçme olayı olmuyor sanırım. Bende defter araştırması yapmıştım. Zaten Türkiye de ithal bir defter almak istesen bile artık bulamıyorsun. Bulsan da aşırı pahalı.

Bence b5 bir defter için en iyi boyut ve çizgisiz olacak. Çizgililer de genellikle satırlar çok büyük olacak şekilde çizgi çekiliyor ayrıca çizgili defterlerde üst kısımda tarih kısmı hiç hoşuma gitmiyor.

2 Beğeni

Dolmakalemde 3 parametre var:

1. Kalem
  2. Kağıt
  3. Mürekkep

Bütçe sınırlı ise hepsinden giriş seviyesi bir şey alıp yoluna bakabilirsin. Bütçen ne onu da bilmiyoruz o yüzden bir şey demek zor. Konuşulan 2 kalemden birisi 75 tl diğeri 500 tl mesela.

Bence şöyle yap: Önce mürekkep ve defter seç. Onlarda zaten ya Pelikan 4001 ya da Parker Quink ile ilerle. Bir tane mavi bir tane de madem seviyorsun siyah al, ama mavi opsiyonel olsun.

Defter için de Meteksan’ın dolma kalem uyumlu defterini al veya Rhodia olsun.

Bu ikisinin maliyetini hesapladıktan sonra toplam bütçenden bunları çıkar ve kaleme kalan paranı hesapla. Kalan para 100 tl ise Primeo al, 500 tl ise Jotter al.

2 Beğeni

@objetpetitraven bak bu Yazım Gereçleriniz başlıkta konu hakkında tam 2338 tane yorum yapmışız. Konuya göz gezdirirsen aklındaki sorulara farklı şekillerde cevap olabilecek birçok şey öğrenebilirsin.

1 Beğeni

Bu nasıldır:

Benim de aklımda bu ikisi vardı. Pelikan 4001 (kısa kartuş) Jotter’a uyumlu mu, öğrenmek için soruyorum. Eğer Pelikan 4001 kısa olan Jotter için uyumlu ise alabilirim 45 TL Trendyol’da.

Eğer Pelikan 4001 Jotter ile uyumlu ise ve linkini attığım defter tamam ise elimde 500 TL kalıyor. Toplam bütçe 600 TL.

Sizin mesajınıza istinaden, son durumda, linkini attığım defter ve Pelikan 4001 kısa kartuş tamam ise, verdiğin paraya değer diyorsanız Parker Jotter alabilirim.

Bende 2 tane Parker Vibrant var. Parker üzmez, hiç merak etme.
Meteksan mutlaka ivory al.

1 Beğeni

Linkini attığım defter Ivory krem renk diyor, tamam o zaman.

Hocam bir de Parker sanırım ayrı satılan pompa ile sıvı mürekkepli de kullanılıyor, ilgili konuda gördüğüm şu görsele düştüm:

İleride bu şekilde mürekkep yapabilirim eğer mümkünse Parker Jotter’da.

İkinci olarak Parker Jotter için Pelikan 4001 kısa kartuş uyumlu mudur?

Değil. Parker için sadece Parker kartuşları olur.

1 Beğeni

@Everfever @isos81 @Erdo

Çok teşekkür ederim sizlere. Dün siparişi geçtim ama buraya da söyleyeyim dedim.

Kafamda her şey oturunca siparişi geçtim.

EDrop_1741722045915

Birkaç sorum var. Bunlar kullanımla ilgili, öncesinde kendim araştırdım, videolar izledim ama sizlere de sormak istiyorum.

1- (Parker Jotter için soruyorum) Şırınga ile kartuşa, sıvı mürekkep doldurmak sağlıksız mıdır? İzlediğim videolar yapılabilir diyordu ama emin olmak adına… Bu soruyu pompa almama gerek yoktur belki ilk etapta diye soruyorum. Sadece siyah kullanacağımı söyledim ama Pelikan 4001 Dark Greeni görünce fikrim değişti. Çok hoş bir tonu var. Kartuş konusunda uyumsuz ama sanırım sıvı mürekkep olarak Pelikan 4001’i kullanabilirim değil mi?

2- Scrikss Primeo kalemin temizliği nasıl olur? İpli damak yapısına biraz bakındım, yabancı bir YT kanalında (Goulet Pen) şu videoda. Temizliği zor diyorlar aynı şekilde. Ama hiç mi mümkün değil. Bir de bu kalemin uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler nedir, Primeo özelinde?

Scrikss Primeo’yu belki kardeşime (12 yaşında) alırım. O da benden görüp 2 öykü yazmıştı bilgisayarda. Benim bilgisayardan dolma kalemlere baktığımı görünce heyecanlanmıştı iki gün önce. Primeo hakkında da kullanım konusunda nasıl sıkıntısız kullanırımı öğrenirsem siparişi geçeceğim. Yeni bir model sanırsam çünkü markakalem dışında videosunu çeken yok. O da detaylı değil zaten.

Teşekkür ederim tekrardan! ^^

3 Beğeni