DUNE Kitaplığı

J.R.R Tolkien, Dune okumuş ve beğenmemiş.
Tolkien’in yayınlanmamış bu mektubunda, bir hayranının göndermiş olduğu Dune kitabı hakkında “Aynı kulvarda çalışan iki yazarın bir diğerinin kitabı hakkında kötü yorum yapmaması en iyisi olur” diyerek sessiz kalmış.

4 Beğeni

Açıkcası şaşırdım, ancak bu Dune sevgimi azaltmadı. Ki ben Dune evrenini Tolkien evrenine göre daha komplike (veya her ne ise) ve daha geniş buluyorum.

3 Beğeni

Mektup #294’de Asimov’un işlerini beğendiğini söylüyor. Açıkcası bu açıdan bakılınca Herbert’in eserini beğenmemesi düşündürücü. Ancak Tolkien’in dürüstlüğü ve kibarlığı takdir edilesi tabii.

4 Beğeni

Stephen King’in Zaman Çarkı’nı okuyamama durumu da var mesala. Betimlemelerden yorulmuş olabilir büyük ihtimal.

O kitabında Zaman Çarkı’ndan alıntı var diye hatırlıyorum, okumadığı bir seriden alıntı koymamıştır sanırım. Kitap yanımda olsa arardım hangl sayfada olduğunu.

O kitabında alıntısını hatırlamıyorum ama garip olur eğer varsa. O kitabı daha önce basılmış yanlış bakmadıysam.

Ekleme: Okuduğum yeri buldum.

Stephen King : Başlamadan önce sana bir şey söylemem gerek. 6 yıl öncesine kadar Game Of Thrones’un hiçbir kitabını okumamıştım. Daha önce Robert Jordan’ın (Zaman Çarkı) kitaplarını okumaya çalışmış ama başaramamıştım. O yüzden, “Muhtemelen bunlar da berbattır,” diye düşündüm.

Geçmiş zaman olarak bahsetmiş belki de daha sonra okudu bilemiyorum ama O kitabında Zaman Çarkı alıntısı hatırlıyorum.

1 Beğeni

Yok, bence de değildi ama bunu paylaşmamın nedeni yazarların başka yazarları beğenmemesi normal. Gerçi böyle açık açık söylemesini garipsemiştim.

1 Beğeni

Bu sayfa hangi kitaptan?

Sanıyorum bu kitap:

4 Beğeni

Bana kalırsa Tolkien doğu kültürüne soğuk kalan bir hayat anlayışı var Dune kitaplarında da bu kültürün izlerini fazlasıyla gördüğümüz için sevmemesi şaşırtıcı değil.

4 Beğeni

Aslında bu olay viral olunca Tolkien ile Herbert arasında bir vukuat yaşanmış da bu ikili birbirinden nefret ediyormuş gibi yanlış bir algı oluştu. Bunun üzerine Tolkien sever biri ortaya güzel bir twit dizisi çıkarmış. Özetle kitabı aldığı ve okumaya yeltendiği vakitlerde Tolkien, Amerikada Ace Books’un korsan olarak bastığı Yüzüklerin Efendisi’nin legal işleriyle meşgul olurken bir yandan da kendisinin ve eşinin (ikisi de 70 yaş üzeri o sıralar) sağlık sorunlarıyla uğraşıyormuş. Kısacası Tolkien’in Dune’u okuması oldukça meşgul ve huzursuz bir hayat dönemine denk geldiğini söylüyor bu kullanıcı.

Buna ek olarak Tolkien’nin sıkı bir Katolik olduğu düşünülünce Dune evrenindeki Turuncu Katolik İncili’ni ve onun yarattığı etkiyi okurken rahatsızlık duymuş olabileceğini de aktarmış.

Twitter dizisi:

8 Beğeni

Benim aklıma da bu gelmişti, genel olarak Dune evreninin Din,Tanrı, Tanrılar gibi anlatılarından dolayı hoşlanmamış olabilir.

Frank Herbert Dune’de Dinin egemenlerin elinde halkı yönetmek, bir hedefe yöneltmek için bir araç olarak kullanılmasını, hatta bunun için bir din yaratılmasını da anlatıyor. Dini inançlılar bundan rahatsız olabilirler.

6 Beğeni

Kesinlikle. Yakın arkadaşı olan C.S Lewis’le aralarının açılmasının sebebi de buydu diye hatırlıyorum.

1 Beğeni

İthaki yi okumadım ama Kabalcı ile aynı diye biliyorum. Kabalcı okuyabilirsiniz. Okunmayacak çeviri değildir, sadece Sarmal o egzotik havayı daha iyi veriyor.

Anlıyorum. Bol şans öyleyse, umarım bulabilirsiniz.

Şahsi fikrim, hali hazırda elinizde metni olan bir kitaba ederinden fazla ücret ödemeyin. Dost Körpe çevirisi sizi metinden koparacak kadar kötü değil. Dune okumadan evvel Dost Körpe hakkındaki kötü namdan haberim yoktu ve ön yargısız okudum belki de ondan mıdır bilemem ben ortada korkunç bir iş olduğunu düşünmüyorum. Birçok insan gibi ben de ilk defa İthaki baskılarını okuyup seriye aşık olmuşlardanım.

Şu başlık altında iki çeviri için kabaca bir örnek vermiş idim;

2 Beğeni

Her şeyden ziyade İthaki çevirisinin Sarmal’daki oryantal havayı yakalayamadığını okudum(muhtemel bu forumda okudum), okul kütüphanesinde de ilk 5 kitabını bulduğumdan orayı kullanacağım. Önceden okuyanlar bir şeyler biliyordur illa ki, maksimum verim almak istedim.

Ufak boy baskısı da olur derseniz makul fiyata gözüme çarptı bir sahafta. Pmden atabilirim.

O zaman bir duamızı tekrarlayalım:

“Korkmamalıyım. Korku akıl katilidir. Korku toptan yok oluşu getiren küçük ölümdür. Korkumla yüzleşeceğim. Üzerimden ve içimden geçmesine izin vereceğim. Ve geçip gittiği zaman, geçtiği yolu görmek için iç gözümü ona çevireceğim Korkunun gittiği yerde hiçbir şey olmayacak. Yalnızca ben kalacağım.”

8 Beğeni