Merhabalar. Sizce E-kitap ve Sesli kitap basılı kitabın yerini alabilir mi?
Bence ikisi bir arada varlıklarını sürdürebilir.
- Alabilir
- Alamaz
- İkisi de bir arada varlığını sürdürebilir
0 oylayanlar
Merhabalar. Sizce E-kitap ve Sesli kitap basılı kitabın yerini alabilir mi?
Bence ikisi bir arada varlıklarını sürdürebilir.
0 oylayanlar
İkisi bir arada varlığını sürdüremez, kısa vadede belki sürdürür ama sonra biri diğerini yer ve yiyecek olan e-kitap olur ama benim gibi e-kitaptan zevk almayan kitle ise bir süre sonra basılı kitap arar durur sonra da ya kitap okumayı bırakır ya da e-kitaba geçer.
Şurada uzun uzun konuşmuştuk ve evet bence alıyor. Sadece roman, kurgu olarak düşünmeyin bu değişimi. Eğitim de kullanılmaya başlandı. Benim çevremde üniversitede okuyan ve sadece İpad ve İpad pencil ile okula giden gençler var.
Ne diyor Umberto Eco, nasıl arabalar bisikletlerin sonunu getirmediyse, e-kitap da basılı kitabın sonunu getirmeyecektir. İkisi de bir arada var olacak bence de.
Yerini tutacağını düşünüyorum ama öyle hemen değil. İlk önce eğitimden başlar. Öğrenciler okula bir sürü kitap defterle değil tabletlerle gider, hatta tablette ders işlemekle kalınmaz defter olarakta kullanılır.
Okuma kitaplarına gelmesi eğitime gelmesinden daha zor. Fiziki olarak kitap okumak ayrı bir hoş oluyor. Bunu alışan insanların elektronik araçlara geçmesi zor, ben de dahil.
Sadece tablet vs olarak düşünmeyin arkadaşlar, ekran yerine kullanılacak gözlükler geldi/gelecek ve belki lensler bile bu işlevi yerine getirecek.
E-Kitapların özellikle bizim gibi alım gücü düşük ülkelerde yaygınlaşmamasının bir numaralı nedeninin korsan olduğunu düşünüyorum. 2200 birim asgari ücret alıp bunun 7-8 birimine kitap alabildiğimiz bir ülkedeki korsana yönelme oranı ile aynı birimde asgari ücret alıp bunun 35-40 birimine bir kitap alınan ülkedeki kosana yönelme oranı bir olmuyor haliyle. Basılı kitaplarda korsan rahatlıkla önlenebiliyorken dijitalde bu imkansız. Dosya boyutlarının çok küçük olması da cabası. Sadece birkaç GB’lık bir dosya ile bütün bir yayınevinin külliyatını indirebilirsiniz. Ben Türkiyede faaliye gösteren bir yayınevi olsam yapacağım son icraat ebook formatında kitap çıkarmak olurdu. Hatta işimi kaybetmek istemiyorsam karşı bile çıkardım. Bu yüzden Türkiye özelinde konuşursam yaygınlaşması bence çok olası gözükmüyor.
İthaki, Alfa, Pegasus, İş Bankası ve Kronik Yayınları tercih ettiğim yayınevleri. Şu an e-kitap çıkartmaya başlasalar ilk iş gider Kindle alırım, tabii basılı kitap ile fiyat farkı olursa.
Muhtemelen sadece özel edisyonlar koleksiyon malzemesi olarak basılı kitabın varlığını koruyacak.
Romantizm falan yapmak istemiyorum ama e-kitap okuyamıyorum. Başım ağrıyor, okuduğum içerik kağıda göre daha basit geliyor ve odaklanma sorunu oluyor. Sesli kitap desen zaten hiç dinleyemediğim bir şey, odağımı kaybediyorum. Bence bu durum insanların kişisel zevklerine göre değişir. Ama eminim, ileride sırf kağıt israfını önlemek adına radikal kararlar alınabilir. Ben bunu istemiyor olsam da doğru olan bence bu olur.
Yalnız arabalar bisikletlerin değil at arabalarının sonunu getirdi.
e-kitap okurken bir metnin altını çizmek ve dilediğimde tek tıklama ile tüm altı çizili metinlere ulaşmak eşsiz.
Normal bir kitabı okuduktan sonra yeniden okumak, ele almak zorken, e-kitap’ da hepsine bakıp önemli bulduğum her şeye çabucak göz atabilirim ki bunun faydaları çok.
e-kitab işine henüz girmedim.
Önceliğim her zaman basılı kitap. Çünkü hem elimde kitabı tutmanın ayrı bir hazzı var hem de ileride çocuklarıma bırakabileceğim bir kütüphanem olsun istiyorum. Ancak baskısı bulunmayan kitapları fahiş fiyatlar vererek sahaftan almaktansa e-kitap versiyonunu okuyorum. Bence ikisi birden varlığını sürdürebilir. E-kitapların ağırlık yapmaması, telefondan bile okunabilmesi kısımları ayrı avantajlar tabi ki.
Tabi birde bu var. Artık 400 sayfalık kitaplar 60-70 TL gibi fiyatlarla satılabiliyor. Bu da kitap almayı artık ‘lüks tüketime’ sokuyor.
Kitabın kokusunu almadan, sayfalarına dokunmadan okuyamıyorum ben, belki zamanla e-kitap okumaya da alışırım ama şu an için basılı kitapları okumaya devam. sesli kitaplar da oldukça keyifli, mesela iş yerinde rapor vs. yazarken dinlemek güzel ama sadece o kadar.
E-kitaplar ile normal kitapların uyum içinde yaşamlarını sürdürebileceğine inanıyorum, çünkü her ikisi de kendine ait bir kitleye sahip. Yıllardır kitap okuma alışkanlığına sahip insanların e-kitaplara geçiş yapabileceğini düşünmüyorum, fakat bu alışkanlığa sahip olmayan yeni okuyucular e-kitaplara yönelebilir. Ama büyük olasılıkla bir arkadaşın da dediği gibi gelecekte e-kitaplar eğitim kurumlarında kullanılacak.
E kitaplar eğitimde kullanılıyor yıllardır. Zenginleştirilmiş e kitap denen zımbırtılar var, içinde animasyon, test vs barındırabiliyor. Sevdiğim bir arkadaşımın geliştirdiği bir örneğine https://www.cenibook.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında ekitap pratik okuma imkanları sebebiyle ciddi avantajlı. Lakin ülkemizde kitap fiyatları bu seviyede olursa ve Türkçe e kitap sayısı çoğalmaz ise tutması zor.
Korsanın önüne en güzel bir platform oluşturarak geçilebilir. Örneğin, dizi ve filmlere internetten korsan ulaşılabilme imkanı varken Netflix kazancına devam ediyor. Üstelik korsana karşı bir tavır da sergilemiyor.
Korsanda iş biraz da şu şekilde ilerliyor; bir iki korsana bakılıyor, sonra içeriklerin güzel olduğu fark edilip daha kolay ve reklamsız bir uygulamadan üyelik alınıyor. Aslında bakıldığında güzel bir reklam politikası.
Yayınevleri tek kitap ücretiyle aylık üye olunabilen bir platform oluştursa daha çok kazanırlar. Korsan indirip, kalitesiz pdf okumaktansa, üye olup elektronik kitap okuyucumun kendi uygulamasından istediğim kitabı okuyabileceğim bir platformu tercih ederim. Eminim birkaç kez korsan denedikten sonra vazgeçip üye olan çok kitap sever olacaktır.
Edit: Böyle bir platform kurulursa, özel basım koleksiyon değeri olan kitaplar harici kitap almam muhtemelen. Yani benim için basılı kitabın yerini alabilir. Çünkü aldığımız kitaplar da giyilmeyen kıyafet misali biriktikçe birikiyor.
Bu platformlar yakında her alanda olacak zaten, sıra sıra geliyorlar.
Bahsettiğiniz platformdan bir tane vardı zaten.
Kindle için hazırlanan platform ise bahsettiğiniz, ben Türkçe platform olmadığı için yazmıştım.
Eğer benim bilmediğim Türkçe kitaplar okuyabileceğim bir platform varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.