Edebiyat Dünyası

Burada edebiyat dünyasını ilgilendiren her türlü haber veya konuyu paylaşabilirsiniz. Diğer başlıklara uygun olmayan, edebiyatla ilgili paylaşımları buraya atabilirsiniz.

1 Beğeni

Şu an dünyada neredeyse 7.000 dil konuşuluyor. Ancak araştırmacıların tahminlerine göre bu dillerin yarısı 100 yıl içinde yitip gidecek. Henüz keşfedilen Jedek dili ise şimdiden bu listeye girdi bile. Jedek dili, onu kullanan toplumun eşitlikçi ve barışçıl geçmiş yaşayışına dair de bilgi veriyor.

İsveçli toplumdilbilimciler geçtiğimiz yıllarda Malezya’nın kuzey yarımadasında şu ana dek hiç bilinmeyen bir dil konuşulduğunu açığa çıkardı. Bu dile Jedek deniyor.

Jedek dilini konuşan topluluğa ilişkin hayli ilginç gözlemler de yapıldı. Araştırmacılara göre avcı-toplayıcı biçiminde yaşam süren 280 kişilik bu azınlıkta cinsiyet eşitliği, şiddetsizlik ve rekabetten uzak yaşam hâkim. Şiddetsizlik anlayışının kökeni dini bir felsefe sistemi olan Budizm’e ve çok tanrılı Hinduizm’e dayanıyor ve bu düşünce çoğunlukla Asya toplumlarınca benimseniyor.

Avustralya-Asyatik dil ailesine dâhil olan Jedek bir çeşit Asya dili. Jedek, keşfedilir keşfedilmez tehlikedeki diller kapsamına girdi. Yokolma tehlikesi altındaki dillerin açığa çıkarılması insan bilişi ve yeni kültürlerin iç yüzüne ışık tutması açısından önem taşıyor.

Araştırmacıların açıklamalarına göre şu ana dek gözden kaçırılan bu dil yine şans eseri keşfedildi. Semang’ın Dilleri adlı proje için doğal dil verisi toplamaya çıkan birkaç toplumdilbilimci bu bölgede birçok köyü ziyaret ediyordu ve aslında amaçları Jahai dilinin konuşucularına ulaşmaktı. Ancak araştırmacılar bu bölgeye ulaştığında Jahai diline ait olmayan farklı türde sesbirim, sözcük ve dilbilgisel yapılarla karşılaştı ve bu yeni verileri hemen incelemeye aldı.

Diğer yandan azınlığın kültürel normları ile konuştukları dil arasında önemli bağlantılar da gözlemlendi. Jedek dilinin sözlükçesinde onu konuşan topluluğun sosyal yaşantısında yeri olmayan kavramlara karşılık gelen sözcükler yok. Örneğin, satın almak, satmak, borç almak, borç vermek gibi sermaye düzeni içinde ortaya çıkan söz-eylemler bu dilin sözlükçesinde yer almıyor. Ancak paylaşmak ve değiş tokuş etmek eylemlerine karşılık gelen birden fazla sözcük olduğu görülüyor.

Jedek halkının mülkiyet anlayışından yoksun olduğunun en somut kanıtı da dilde “sahiplik” bildiren kalıpların olmaması. Bu da akla Ursula K. Le Guin’in “Mülksüzler” isimli eserindeki “Pravic” dilini hatırlatıyor. Ünlü bilim kurgu romanında, özel mülkiyetin olmadığı bir toplum yaratan Anarres halkının dilinde de tekil iyelik ekleri bulunmuyordu.

Dillerin bu tip özellikleri, o toplumların geçmişinde baskın sosyoekonomik ilişkilere ışık tutuyor.

Jedek sesli dil verisini dinlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=2q_UCFS_7a8&feature=youtu.be

Alıntı: Sol Haber / Hazer Zeynep Kurada
İlgili makale: Yager J., Burenhult N. (2017). Jedek: A newly discovered Aslian variety of Malaysia. Linguistic Typology; 21 (3).

3 Beğeni

Toprak bile, gök bile, deniz bile
bir yerde yorulur

1 Beğeni

Nereye yazsam bilemedim, yeni konu da açmak istemedim o yüzden buradan sesleniyorum.
Geçenlerde Ayrıntı Yayınları’nın yeni bastığı Vahşi Kızlar’ı okurken, bilimkurgu 1 yazısını görünce Ayrıntı yeni bilimkurgu dizisi mi çıkartıyooor? diye sevindim ve hemen internetten baktım. Öyle imiş. İkinci kitap Nalo Hopkinson’dan Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar. Şimdilik feminist bakış açısına sahip diyebileceğimiz kitaplar çıkmış ama devamı nasıl olacak, Ursula’nın Ayrıntı’dan çıkmış diğer kitapları da diziye girecek mi, yeni baskıları yapılacak mı bilmiyorum.

1 Beğeni

Aynen doğru yere yazmışsın. :smiley:

Geçenlerde yayın dünyasından bir haber geldi; Can Yayınları Yayın Yönetmeni Sırma Köksal görevinden ayrılmış, yerine ise geçmişte Yapı Kredi Yayınları ve Koç Üniversitesi Yayınları’nda da bu işi üstlenen Cem Akaş geçmiş. Daha doğrusu 19 Mart’dan itibaren geçecek. Burada bir sıkıntı yok, hatta Cem Akaş’ı 7 isimli romanı olsun öyküleri olsun epey severim de.

Ancak bu haberin ardından Cem Akaş’ın yeni bir romanı çıkacağını öğrendik, bir önceki kitabı gibi -ve tabi haliyle- Can Yayınları’ndan. Romanın adı Y, konusu ise şöyle (kitap galiba çıktı bu arada):

Y kromozomunun yeryüzünden silinmiş olduğu, artık yalnızca kadınların yaşadığı bir dünya. Geçmişin siyasetinden, ekonomisinden, toplum yapısından, kültürel birikiminden, ilişki biçimlerinden nefret edilen bir dünya bu, çünkü hepsi erkek yapımı. Artık yeni kurallar var, çünkü eski insanlar yok.

Constantine, böyle bir dünyaya doğan bir erkek çocuk. Nasıl olduğu bilinmiyor. Onu kapılarının önünde bulup evlat edinen iki kadın, oğullarını tam bir kız gibi yetiştiriyor ve cinsiyetini herkesten –özellikle de devletten– gizlemeyi başarıyorsa da, bu yolun sonunun kısa sürede gelmesinden korkuyorlar.

Y, kadınlar ve erkekler üzerine, arada sıkışmalar ve geçişler üzerine, toplum üzerine, ama en çok da koca dünyada yapayalnız kalmak üzerine bir mücadele romanı.

Bilen bilir, ben okuma şansını henüz bulamamış olsam da Brian K. Vaughan’ın da Türkçeye Çizgi Düşler tarafından kazandırılan Y: Son Erkek diye bir çizgi roman serisi var. Onun da -en azından ilk cildinin- konusu şöyle:

2002 yılında, sebebi bilinmeyen bir salgın, her spermi, her fetüsü ve Y kromozomu taşıyan yetişkin her memeliyi yok eder genç bir adam ve maymunu hariç.

Kalan son insan erkeği Yorick, gizemli ajan 355’in de yardımıyla tehlikeli radikallerle, tüm bunların sebebinin ne olduğunu bulmakla ve dünyanın diğer ucundaki kız arkadaşına ulaşmaya çalışmakla başa çıkmak zorunda kalır.

Cem Akaş’ın intihal yaptığını kesinlikle düşünmüyorum, konuya kendi bakış açısını katacağına da eminim tabi ama madem seriyle aynı konuyu kullanacaktı, bari en azından ismi değiştirseydi. Ya da çok düşük bir ihtimal olsa da acaba serinin varlığından hiç haberi yok mu? Romanın çıkacağını gördüğümden beri aklımda deli sorular var.

6 Beğeni

Bence haberi yoktur. Hem konu hem de ismi aynı. Bu kadar göstere göstere olmazdı ya. :smiley: Ama tuhafmış, teşekkürler paylaşım için iyi güldürdü. Başlık da aynı olunca basılınca karışır aynı zamanda.

1 Beğeni

Leyla ile Mecnun’un romanı geliyormuş ve ben yeni gördüm. Yazan elbette Burak Aksak ve 09.04.2018 tarihinde satışa çıkıyor.

Kapak Resmi

Cem Akaş’ın konuyla ilgili cevabı, Vatan Kitap röportajından.

Bilimkurgu türünde insanlık tarihinin yayılan bir virüsle yok olması konusunu işleyen birçok film var. Romanınızın konusu daha farklı olsa da ben bahsettiğim filmlerdeki tadı aldım. Romanı kurgularken etkilendiğiniz filmler oldu mu?
Film var mıydı bilemeyeceğim ama Ursula K. Le Guin bir esin kaynağıydı. Doris Lessing’in bir kadın toplumu efsanesi vardır; Charles Eric Maine’in “Erkeksiz Dünya” adında eski bir romanı olduğunu biliyorum ama okumadım; “Y: Son Erkek” diye bir çizgi-roman da var, kitabı yazarken karşıma çıktı, neredeyse yazmaktan vazgeçecektim. Sonra aslında çizgi-romanın ele aldığı toplumla benimkisinin çok farklı olduğunu gördüm, oradaki karakterden 150 yıl sonra yaşayan bir karakteri anlatıyordum ben. Adı “Y” olmasaydı daha iyiydi tabii, ama “Suç ve Ceza” adında bir kitap yazmış olduğuma göre, bir çizgi-romanla isim benzerliği beni durduracak değil diye düşündüm.

3 Beğeni

Bahane bulma konusunda pat an daha iyi olduğunu soyleyebilirim.

1 Beğeni

ithaki Yayınlarının yeni kitap serisi Karanlık Kitaplık’ın ilk kitabı
Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana-Ray Bradbury ön siparişte!

2 Beğeni

Knausgaard sevenlerine müjde.

Matbaadan bir sürpriz. Knausgaard’dan Bahar Yağmurları. Pek yakında raflarda. pic.twitter.com/fkAYo4VUm7

— Monokl Edebiyat (@MonoklEdebiyat) 22 Mayıs 2018
1 Beğeni

https://www.reddit.com/r/Fantasy/comments/8mlhmt/rip_gardner_dozois/
George Martin ile hazıradıkları derlemelerden tanıdığımız Gardner Dozois dün hayata gözlerini kapamış…

1 Beğeni

Uyarlama haberleri nerede paylaşılır bilemedim, serinin ana konusu da olmadığı için buraya paylaşayım.
Reddit fantasy bölümünde gezinirken denk geldim.
Gedik Savaşlarının dizisi geliyormuş.

1 Beğeni

Dizi haberleri başlığında.

Zeki Karakaya’nın Üslupbilim, Zerrin Güney’in Üslup Özellikleri Bakımından Berci Kristin’dan Çöl Masalları makalesi ve Adem Çalışkan’ın üç kısımlık Üslup ve Üslupbilim Üzerine makaleleri işinize yarayabilir.

2 Beğeni

Eserleri uzun bir zamandır Sel Yayıncılık’tan çıkan Ferit Edgü Alfa Yayınları ile anlaşmış, hatta Alfa etiketli ilk üç kitabı çıkmış bile:

9786051718200 9786051718170 9786051718194

Kapaklar çok güzel, ancak Alfa’nın diğer eserlerinde olduğu gibi fiyatları da epey güzel. Hakkari’de Bir Mevsim’in ciltli 40. yıl özel baskısının etiket fiyatı 20 TL’ydi, şimdi Alfa baskısınınki ise 29 TL. Haberi görür görmez uzun zamandır aklımda olan Edgü’nün toplu öykülerinin yer aldığı Leş’i Nadir Kitap’tan sipariş ettim ancak diğer kitapları -özellikle de baskısı bir süredir bulunmayan Hakkari’de Bir Mevsim- için kampanyaları takip edip Alfa baskılarını alırım herhalde.

Bir de çok merak ediyorum neden Hasan Ali Toptaş, Selim İleri, Ayşe Kulin gibi birçok ünlü ismin yer aldığı aynı yayın grubundan Everest Yayınları değil de Alfa Yayınları tercih edildi Edgü için? Hani çok bir şey fark edeceğinden değil de Everest olsaydı daha iyi olurdu sanki.

1 Beğeni

Mevsimlik öykü dergisi Öykülem yayın hayatına son vermiş. Duyurmalarının üzerinden bir hafta geçmiş ama ben yeni öğrendim. Çok üzüldüm. Düzenli olarak takip ettiğim birkaç dergiden biriydi. Sektörü mizah dergisinden bozma, sadece popüler kültüre çalışan saçma sapan dergilerin ele geçirdiği günümüzde kalitesinden ödün vermeden devam eden nadir çalışmalardandı. Demek ki ekonomi falan derken ancak bu kadar dayanabildiler. Umarım gelecekte, belki başka bir isimle, tekrar karşımıza çıkarlar. Sağ olsunlar.

https://twitter.com/oykulemdergi/status/1090672351975485440?s=19

1 Beğeni

Oruç Aruoba’yı kaybetmişiz. Çok ama çok üzgünüm. Sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun.