En Son İzlediğiniz Film?

Shawshank Redemption filmini çok severim. 1. sıraya koyacak iddialı değilim ama listemin ilk beşine rahat girer.

Ekleme: 94 senesi güzel filmler açısında başarılı bir seneydi.

2 Beğeni

Bu yazdığınızda ciddi bir sıkıntı var. Bir filmin ne kadar iyi olduğu çekildiği dönemin teknolojik imkanlarına bağlı değildir. Filmin siyah beyaz olması kötü biri yön değildir yani. Bence İmdb de taraflı değil zaten. İnsanların anlayamadığı şey şu ki İmdb en iyi filmleri listelemez en çok kişinin sevdiği filmleri listeler.
Filmlerin üst sıraya çıkması için de belli bir sayıdan çok oy alması, bot atılma şüphesi olmaması ve oy verenlerin biraz ülkelere dağılmış olması gerekiyor. İlk kriterin sebebi sadece 5 kişinin oylayıp 10 puan verdiği yeni çıkmış bir filmin listenin zirvesine yerleşmesini önlemek. İkinciyi açıklamaya gerek bile yok bence. Mesela bir ara Dağ 2’nin puanı 10/10’du. Hem de normal miktarlarda oy almasına rağmen. Ama fark etmişler ki oy verenlerin çoğu Türkiyeden hesap açıp sadece bu filme oy vermiş ve o hesapların hiçbiri bir daha kullanılmamış. Zaten aşırı yüksek puanı görüp izleyen yabancılar puan verdikçe filmin puanı da düştü. Üçüncü için de bir örneğim var. Hababam Sınıfı 9,3 gibi aşırı yüksek bir puana sahip. Bu hababam sınıfı Godfather’dan iyi film demek mi? Tabi ki hayır sadece Türkiye’de çok ciddi bir hayran kitlesi var demek. Peki sadece Türklerin izlediği yabancıların izleyince bizim kadar beğenmediği bir film en üst sıralarda olmalı mı? Bence olmamalı. Olursa zaten Hint, Çin ve diğer Yeşilçam filmlerinin puanları da aşırı yüksek. Üst sıralar tamamen bunlardan oluşurdu.
Esaretin Bedeli aşırı abartılmış bir film o doğru. Top 250 listesine bir yerden girer ama gireceği yer kesinlikle birincilik olmamalı.

@zencefil 1994 eski bir yıl değil bence. Yine Top 250 listesinde çok daha eski ve çok daha güzel bir sürü film var.

6 Beğeni

Verdiğiniz örneklerin hepsini biliyorum. Top 250 için oylama sayısı vb. gibi kriterlerin olduğunu da biliyorum. Siyah-beyaz filmler arasında güzel olanlar da var. Ona da tamam. Ama yine siyah-beyaz olup top 250’de olmayı hak etmeyen bir sürü film var.

Buna ise maalesef katılmıyorum.

1 Beğeni

Evet o kadar eski olmayabilir ama şaşırtıcılıkta hiç etkisi yok diyemeyiz. Sonuçta kişi sonraki yıllarda çıkmış benzer şeyleri izlediği, okuduğu için senaryo tanıdık tahmin edilebilir gelmiş olabilir. Bu bir ihtimal elbette illa böyle olacak diyemeyiz mesela ben elli yıl sonra Psycho izlemiş şaşırmış biriyim. 6. His de beni hiç şaşırtmamıştı zamanında çünkü çok geç izlemiştim. Yani siz güzellikten bahsetmişsiniz ben tahmin edilebilirlikten bahsediyorum.

2 Beğeni

Örnek verebilir misiniz? Şu an aklıma gelmedi de.

1 Beğeni

Fil adam filmi mesela. Konusu güzel gerçekten. Ama sevmedim, sevemiyorum. Zorlamaya gerek yok.

2 Beğeni

David Lynch hiç izlemedim yorum yapamam. Zaten bahsettiğiniz film eski de değil ki stilistik bir tercih olarak siyah beyaz. Kim neden eski olmayan siyah beyaz bir filmi kayırsın? Eski olsa nostaljiden kayrılıyor derdim ama böylesi saçma olur. Zaten herkes aynı şekilde düşünecek diye bir kural yok. Çok kişinin sevdiği bir filmi sevemeyebilirsiniz. Ayrıca bence İmdb eski filmleri pek kayırmıyor. Hatta çoğu hak ettiği yerin altında.

1 Beğeni

Şu an aklıma geldi, Sevdiğiniz 10 film diye bir başlık açayım bari :slight_smile:

1 Beğeni

Az önce bitirdim. Müthişti. Her dakikası muazzam bir filmdi. Görselleriyle, müziğiyle ve karakterleriyle uzun süre aklımda kalacak bir yapım. İzlememiş olanlara şiddetle tavsiye ederim.

10/10

13 Beğeni

Diyalog denince Tarantino nun The hateful eight filmi geldi aklıma. Çok sevmiştim.

3 Beğeni

The Birds
3.5/5
Bazı sorular cevapsız kalsa da filmi beğendim. Kuşların insanları korkutabileceğini hiç düşünmezdim.

2 Beğeni

Kill Bill Volume 1

Quentin Tarantino’nun 4.filmi.

En sevmediğim Tarantino filmi oldu.

Kan ve kesme–biçme sahneleri hoşuma gitmedi. Animasyon sahneleri farklı bir hava katmış ama beğenmedim. Dövüşürken çıkan çizgi film efektleri de garipti. Hikaye olarak hiç tatmin etmedi. Overrated buldum filmi. Umarım Vol 2 iyidir.

3 Beğeni

Onun özelliği o zaten. Tarantino’nun röportajı vardı. Özellikle yaptığını falan açıklıyordu yani.

2 Beğeni

Bilerek yaptığı anlaşılıyor zaten. Ben yine de beğenmedim. Ne bileyim, o kanların akması hiç güzel değildi, dövüş sahneleri hiç tatmin etmedi. Efektleri, detayları geçtim, bütün olarak sevmedim filmi. Belki de beklentiyle alakalıdır.

1 Beğeni

Beklenti önemli evet. Film hakkında duyup hayal ettiklerin filmde çıkmayınca hayal kırıklığına uğruyor insan. En azından fragmanı izleseydiniz nasıl bir film sizi bekliyor anlardınız. Ama herkesin zevki farklı. Ben de bu filmi sevip Tarantino’un bazı filmlerini sevmeyebiliyorum. Rezervuar Köpekleri tarz olarak çok farklı bir filmdi. Ama aksiyon beklentisi ile izlediğim için sevmemiştim ben de.

2 Beğeni

Ben de sevmemiştim. Hatta Kill Bill izledikten sonra Tarantino izlemeye ara verdim. Neredeyse 6 aydır başka Tarantino filmi izlemedim.

2 Beğeni

Django Unchaıned, The Hateful Eight ve Once Upon a Time in Hollywood filmlerini merak ettiğim için bırakmayı düşünmüyorum

1 Beğeni

Django müthiş bir film. Garanti üstüne garanti verebilirim. İlk tercihini ondan yana yapmanı da çiçeklerle böceklerle tavsiye ederim :slight_smile:

4 Beğeni

Kronolojik ilerlemeye çalışıyorum.:slightly_smiling_face:

1 Beğeni

True Grit (İz Peşinde)
Coen Kardeşlerin bu bir diğer Western’i fi tarihli bir kitabın fi tarihli (69 galiba) bir film adaptesininin yeniden uyarlaması olduğu için bi kaç klişe barındırıyor. Şüphesiz filmdeki en kayda değer şey Jeff Bridges’in müthiş oyunculuğu. Türünün iyi örneklerinden bir film. 7/10.

Musul
2019 yapımı türünün tipik bir filmi. Özel bir tim IŞID’li avına çıkmıştır falan. Senaryo vasat ve derinlliği olan bir karakter de yok. Çerezlik olarak izlenebilir. 6/10.

Günden Kalanlar
Kazuo Ishiguro’nun aynı isimli kitabından uyarlanan filmde A.Hopkins şovu var . Psikolojik bir kitabın orijinaline bu kadar yakın olarak uyarlanması başlı başına bir başarı bence. 7/10.

Üçüncü Türden Yakınlaşmalar

Yukarıdaki arkadaşların Tarantino’ya başlaması gibi ben de bi Spielberg turu yapayım dedim, aman aman nerelere geldik biz. Son zamanlarda izlerken bu kadar sıkıldığım bir film hatırlamıyorum. Yapım yılının hatrına 4/10.

4 Beğeni