Fantastik Edebiyatın Alt Türleri

İnsanlara yardımcı olmak için böyle bir başlık açmak istedim.

High Fantasty (epic fantasty)

Bu türün adı kitabın kalitesinden gelmez genellikle içindeki fantastik öğelerden dolayı bu isimle anılır. Orta çağ benzeri bir ortamda geçer. Bolca kılıç ve büyü sahnesi bulunur. Kötüler ile iyiler arasında keskin bir çizgi vardır. En çok gelişen alt türdür.

1)Orta dünya kitapları (lotr ,Sillmarlion ,Hobbit …)
2)Zaman çarkı
3)Cosmer evreni (Sissolu ,Fırtına ışığı arşivi ,Elantris Warbreaker, Beyazkum …)
4)Malazan
5)Ejderha Mızraģı destanı ve unutulmuş diyarlar

Low fantasty

Tıpkı High fantasty de olduğu gibi bu türün ismi kitabın kalitesinden gelmez daha çok kitabın içindeki fantastik öğe sayısının azlığından gelir. Ortaçağ benzeri bir ortamda geçer. İyiler ve kötü karakterden çok gri karakterler vardır. Genellikle Grimdark türüyle beraber kullanılırlar yani bir kitap hem Low fantasty olup hem de Grimdark olabilir.
1)Buz ve ateşin şarkısı
2)Dikenlikler prensi
3)The First Law
4)Harry potter

Grimdark

Çok tartışmalı bir türdür. Çok sert ortamlarda geçer, aydınlıķ bir hikayesi yoktur. Cinselik ve şiddet öğeleri vardır. Kitaba göre kahramanlar Anti Kahraman olabilir. Tıpkı Low fantasty’de olduğu gibi fantastik öğe sayısı azdır .Büyü vardır ancak büyünün varlığı sadece kitabı fantastikleştirmektir.

1)Buz ve ateşin şarkısı
2)Centilmen Piçler
3)Malazan
4)Black Company
5)Dikenlikler prensi

Urban fantasty

Şehir fantazyası olarak geçer genellikle 2 ye ayrılır 1. aşk ögesinin ve cinselliğin çok olduğu, 2. ise Dresden tarzı. Yazar bu türde bir markete bir peri yada cin karşımıza çıkarabilir.

1)Anita Blake
2Dresed dosyaları

Portal fantasty
Hepimizin bildiği bir dünya ile yazarın hayalgücüyle yaratığı dünyada geçer ,elbetteki yazarın yaratığı dünya oldukça oğlandış şeylerin olduğu bir yerdir eh portal isminin nereden geldiğini az çok tahmin etmişsinizdir.
1)Narnia günlükleri
2)Coraline

Dark Fantasty
Bu tür 2 ye ayrılır bir korku temeli olan ve fantastik olan. Korku temeli olanda kurt adam ve vampirler oldukça yaygındır gotik bir ortamda geçer. Fantastik olan ise anti-kahraman ögesinin bolca bulunduğu türdür .karakterleri klasik iyi karakterler değillerdir . .korku öğeleri içerebilir bu türü korku türünden ayıran en büyük özellik korku öğelerini hayali varlıklar olmasıdır.

1Black Company (en yakın zamanda Türkçede görme dileğiyle )
Bundan sonrası korku temeli olan
1)Ravenloft
2)Dracula
3)Anne Rice kitapları
4)Gormenghast üçlemesi

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eksikliklerim ve yanlışlıklarım varsa lütfen beni uyarın ya da siz hemen alta yorumumuzu bırakın.

Yazım yanlışlarım ve imla kuralları için özür dilerim şimdiden .

28 Beğeni

Güzel bir yazı olmuş.Bilgilendirme için Teşekkür Ederim.

1 Beğeni

Ne demek efendim her zaman .

Güzel yazı ancak güzel yazılmamış. Kaç zamandır dikkatimi çekiyor, yeni forumda epey etkinsiniz. Telefondan mı yazıyorsunuz, yoksa dikkat mi etmiyorsunuz, yazılarınızı okuması gerçekten can sıkıcı, eziyet verici. Eski forumda bu konuda daha dikkatliydi moderatörler. Platform değişince çok umursamaz oldular.

4 Beğeni

Dikkat ediyorum ancak dürüst olmak gerekirse imla kuralları konusunda pek iyi değilim ve evet telefondan yazıyorum .

Vallaha Mit bey bu konuda çok dikkatli, adam hep yazılarımı düzeltiyor, ayrıca Nemo adında birisi yazımı düzeltmiş.

Okumasınız olur biter.

Sanırım bir de hard fantasy(Katı fantazya) var kendi bilimsel kuralları olan ve mantıkla açıklanabilen.En iyi örneği de Kralkatili Güncesi.Yazı da çok iyi olmuş bunları bilmiyordum.

1 Beğeni

Madem konusu açıldı, ben de @muaet gibi yazılarına biraz daha özen göstermeni rica edeceğim senden. İmla kurallarına hâkim olmaman kabul edilebilir. Ama telefondan yazdığın için bazen çok farklı kelimeler çıkıyor ortaya, hiç iyi olmuyor. Çünkü yazdıklarını anlamamızı güçleştiriyor. “Hatta” yerine “hata”, “kuralları” yerine “kurları” yazman gibi gibi…

“Okumazsanız olur biter,” diye bir argümanı da kabul etmek mümkün değil, okumamız için yazıyorsunuz bunları :slight_smile: Lütfen biraz daha dikkat, biraz daha özen. Daha az telefon, daha çok bilgisayar.

Not: Nemo bizim yazarlarımızdan Cem bu arada.

5 Beğeni

Yazıyı bir iki kaynaktan bakarak yazdım hata bazıları İngilizceydi O yüzden yazması zor oldu.

Haklısınız galiba.

High ve low fantasy türleri arasındaki ayrımlar yanlış anlatılmış sanırım. Tanımları nereden buldunuz bilmiyorum, lâkin Harry Potter Serisi, low fantasy (gerçekçi fantazi) sınıfına girer. Bir fantazi yapıtı, dünyamızda veya ona yakın bir evrende geçiyor; dünyamıza benzerlik gösteriyorsa gerçekçi fantazi olur, tıpkı Harry Potter’da olduğu gibi. Alternatif bir İngiltere’de geçer. Buna karşılık, Yüzüklerin Efendisi, Orta-Dünya’da geçer; ırklar dünyamızdaki mevcut ırklara benzemez, temsil etmez ve sembolik de değildir; bu sebepten mütevellit high fantasy olur.

Şu röportajında Sanderson birkaç fantazya türüne örnek veriyor, fikir vermesi açısından yardımcı olabilir.

2 Beğeni

Yorumları okumadım ama eminim ki birçok arkadaş yazım yanlışların yüzünden öfke püsküren olmuştur eminim. Umarım ben de yapmamış olurum. Yapmışsam da linç edebilirsiniz teşekkürler. Sana da saol genellikle bilsem de bilgimi arttırdım adamsın tekrardan saol. Ama centilmen piç serisi grimdark değildir bence :laughing:

1 Beğeni

@bayramallanpoe @Eren_Diakotra yorumlarının için teşekkür ederim.

Hayır Grimdark tır :

1)kötüyle -kötünün çatışmasî

2)Sert ve küfürlerle dolu bir dünyada geçiyor .

Suradaki kaynaklarda öyle yazıyor :

Bu arada ben black company serisine Grimdark dedim ama bazı kaynaklarda Dark fantasty başkalarındaysa Epic fantasty denmiş ben anlamadım bu işi.

Black Company, dark fantasy’dir. En iyi örneklerinden biri olarak gösteriliyor hatta. (Keşke ben çevirsem hehe :slight_smile: )

Harry Potter ise low fantasy’dir. Çünkü bizim dünyamızda geçiyor.

5 Beğeni

Bende tam Blak company 'nin türünü araştırıyordum.

Öncelikle, low fantasy ve high fantasy, ikisi de Ortaçağvari bir atmosferde geçiyorsa, bu, birini diğerinden ayıran bir özellik olamaz. Kaldı ki Harry Potter örneğine bakarak bir low fantasy yapıtının eleştirisini bireysel yapabilirsiniz. Cinsellik ve şiddet ögeleri vardır demek de çoğu genelleme gibi yanlış bir genellemedir, kaçınılmalı. Hem Narnia Günlükleri portal fantasy olarak geçer; epic fantasy değil.

Bizim sitenin rehberinde hâlihazırda anlatılmış, fakat sizin dedikleriniz

ile Rehberimizin söylediği farklı. Bir yanlış anlaşılma mı mevcut acaba? Dışarıdan gören birinin yanlış anlamasına sebebiyet verebilir ve “iyilik edip insanları bilinçlendireyim” derken doğru olmayan bilgiyle bunun yayılmasına yol açıyor olabilirsiniz. Yazdıklarımıza, okuduklarımıza daha dikkat etsek.

1 Beğeni

Düzeltim umarım bu sefer yanlış yapmamışımdır.

Dediğim gibi pek çok kaynaktan yararlandım.

Bu konuyla ilgili ayrıntılı listeler ve kategoriler aşağıdaki sitede mevcut.
İlgilenenler için iyi bir kaynak olabilir.
http://bestfantasybooks.com/

2 Beğeni

Bu tarz türleri kendim için kullanmıyorum, okuyacağım kitabı seçerken oldukça ayrıntılı araştırıyorum. Kitabın konusuna, varsa eleştirmen yorumlarına, çevirmenine, forumda yazılanlara bakıyorum. Kitabı kalıplara sokmadan okuyor, seçiyorum.

Yalnız ne zaman birilerine kitaptan bahsetmen gerekiyor o zaman müthiş kullanışlı bir hal alıyor bu tür isimleri. İki saat kitabın içeriğinden ipucu vermeden anlatacağına, biraz mitpunk diyorsun, iki benzer kitap örneği verince de hemencecik anlıyor karşındaki.

2 Beğeni