Fantastik Kitap Önerileri

Öncelikle teşekkürler. Jonathan Strange ve Bay Norrel bu seriyi hemen alacağım.
Gormenghast üçlemesini daha önce duydum fakat emin olamadım. Araştırma yapınca çok karışık fikirlerle karşılaşıp vazgeçmiştim. Biraz beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Ayrıca Paladin of Souls ilgimi çekti alacağım tekrar teşekkürler.

2 Beğeni

Teşekkürler hepsini inceleyeceğim.

Buraya bende not düşeyim; Jonathan Strange ve Bay Norrel’ın her ne kadar ilk kitabı biraz durgun geçse de devam kitaplarında gidişat giderek hızlanıp ton karanlıklaşıyor. Başlarda sıkılırsanız yarıda bırakmayın derim. Eğer seri hoşunuza giderse aynı evrende geçen bir adet öykü kitabı da mevcut. Bilginize…

Vlad Taltos serisi, ülkemizde pek bilinmeyen oldukça kenarda köşede kalmış bir seri. Ben yazım tarzını çok beğeniyorum, yaratıcı ve sempatik bir tarzı var. Alıştığımız kiralık katil hikayelerinden çok farklı. :slightly_smiling_face:

Bildiğim kadarıyla pek yeni baskısı yok. Ancak sahaflardan orta yollu temin edebilirsiniz. Bir araştırın isterseniz, belki hoşunuza gider.

1 Beğeni

Jonathan Strange ve Bay Norrel hakkındaki görüşlerim:

Bu aslında tek bir kitap ancak Alfa kitabı üçe bölmüş. Alfa’nın üç kitabı toplam 650 sayfa olsa da kitap aslen 1000 küsür sayfa. Alfa nasıl Ali Cengiz oyunları yaptı da kitabı yarı yarıya kısalttı bilmiyorum :smiley: .

Gormenghast’a gelirsek. Daha önceden araştırma yapmanız iyi çünkü benden övgü dışında bir şey duyamazsınız :smiley: . Gormenghast’ı fantastik edebiyatın zirvesi olarak görüyorum. Hem de fantastik edebiyattan beklentilerimi değiştiren yegane eser olarak. Fikirlerin karışmasının temel nedeni muhtemelen Peake’in dili olacaktır. Peake yazar olduğu kadar bir şair ve ressamdı. Eserinde bu üç yönünü de görmek ziyadesiyle mümkün. Kompleks, stilize betimsel diliyle eşsiz bir sesi var. Bu nedenle yazara ‘‘ağdalı’’ etiketi yapıştırırsa da buna şiddetle karşı çıkıyorum. Çünkü dili şaşaalı olduğu kadar işlevsel, kitapları da stilden çok fikir odaklı. Her biri birbirinden ilginç ayrıksı karakterleri üzerinden sosyal normları, binlerce yıllık anlamsız gelenekleri üzerinden kurumsallığı- sınıf farklılıklarını melankolik hayalsi bir şekilde işliyor. Her şeyden önce bir fikir adamı olsa da gotik edebiyatın unsurlarını kullanmaktan kaçınmıyor. Bence ilk kitabın ilk paragrafını bir okuyun, eseri gayet iyi özetliyor.

3 Beğeni

Hocam Gormenghast serisini Türkçe mi okudun? Çeviriyi Dost Körpe gördüğümden beri seriyi erteliyorum. Gerçi nesiri iyi olan serileri orijinalden okumak daha doğru olur fakat dil olarak yeterli olmadığım için okurken duraksamayı sevmiyorum.

1 Beğeni

Hayır, Dost Körpe’nin forumda tartışmalı bir figür olduğunu duydum ancak çeviri hakkında bir bilgim yok. Çeviri kusursuz olarak nitelendirilmediği müddetçe Türkçe okumanızı tavsiye etmem.

1 Beğeni

Yanlış hatırlamıyorsam @alper bayağı sıkıcı demişti o kitap için. :thinking:

Ben değilimdir, bu seriyi okumadım.

O zaman kim acaba? Var mı bu kitabı okuyup da sıkıcı bulan? (Soralım bakalım).

1 Beğeni

Ben fantastik bir tarafını görmedim Gormenghast’in. Fakat karakterler bizim gibi normal insan olsalar da fantastik bir tarafları var gibiydi. Yazarın dili çok güzeldi. Fantastikten çok felsefik ve ironi yönlü bir eser olduğunu düşünüyorum. Fantastik öğe neredeyse hiç yoktu. Ama ona rağmen yazım bir o derece fantastikti. Sıkılmadım ama garip buldum. Ben de nasıl “fantastik” bir cevap yazdım böyle hayret doğrusu. :roll_eyes:

@isos81 Ne kadar misyonerliğini yapsam da size tavsiye edeceğim bir eser değil hocam.
@_Ged Evet, ‘‘Bu nasıl fantastik kitap?’’ eserle ilgili en çok dillendirilen sorulardan. Aslında cevabını da vermişsiniz. Gormenghast, fantastiğin alt türü olan ‘‘Mannerpunk’’ veya '‘Fantasy of Manners’'ın (Türkçe’ye aşağı yukarı topluluk fantastiği diye çevrilebilir) ilk örneği. Jonathan Strange ve Bay Norrel, Riverside, Tooth and the Claw vb. eserler de bu alt türe giriyor. Adından anlaşılacağı gibi işin fantastiği absürd karakterleri, uzak doğu ve yakın batının tuhaf kırması topluluğu ve çürümekte olan kalesinde.

İlk iki kitap aleni fantastik ögeler içermese de Gormeghast atmosferi ve psödo-orta çağ evreni nedeniyle çoğunluk tarafından fantastik olarak kabul edilir.

2 Beğeni

Hepinize teşekkür ediyorum çok yardımcı oldunuz.
Jonathan Strange ve Bay Norrel ve Paladin of Souls siparişleri verdim tekrardan teşekkürler.

Yazar hatırladığım kadarıyla Çin doğumluydu. Etki buradan olabilir.

Kitabı ilk okuduğum sıralarda gerçekten garip bulmuştum ama zaman geçtikçe aslında o yazım lezzetini diğer kitaplarda da görmek istiyordum.
Bana biraz karakterler Alice harikalar diyarındaki karakterin absürtlüğüne benzer geldi. Ki ben Alice’in hikayesini ve evrenini çok severim. O kadar fantastik tür çeşitlerine dair bilgim yoktu. Teşekkürler.^^

1 Beğeni

Valla Perdido’nun garipliğine bayıldım. Bu da onun gibiyse okurum hocam.

2 Beğeni

Perdido’yu ben de alacaktım ama sene sonuna kadar tekrar basımı olmayacakmış ve piyasada tükenmiş gözüküyor. Hoş, diğer kitaplar Yara ve Iron Counsil tek başlarına da okunabiliyorlarmış onlara birer şans vereceğim ilerleyen zamanlarda.

Slake Mothlara bile mi :smiley: ?Perdido’yu beğenmenize çok sevindim. Kitap hakkında sessiz kaldığınizdan olumsuz düşünüyorsunuz sanmıştım. China Mieville’in Embassytown hariç tüm kitaplarını okudum, hepsi okumaya değer bence.

1 Beğeni

Gormenghast bana sıkıcıdan ziyade boğucu gelmişti. Kitabı okurken -atmosferinden de kaynaklı olarak- çökkünlük umutsuzluk, sıkışıp kalmışlık beni rahatsız ediyordu. Tamam yazar dili ustaca kullanıp okuyucuya bu duyguları neredeyse sürekli bir şekilde hissettirebiliyor ama kötü duuguları hissettiriyor. Bu yüzden sevmedim ve bıraktım.

Eğer kitapta ustaca düşünülmüş şiirsel bir dil istiyorsanız Ouroboros Yılanı’nı okuyun.

1 Beğeni

Aynı şekilde ben de boğucu bulmuştum. Kitaplara başlamadan önce hayal gücüm canlansın diye şöyle bir illüstrasyonlara bakarım. Onlardan da etkilenmiş olabilirim. Yanlış hatırlamıyorsam mekan tasvirleri de çok karamsardı.

Yarım bırakmıştım ama sevilen bir seri. Dönüp bakacağım bir gün.