Fırtınaışığı Arşivi | Spoiler'lı Tartışma

şöyle cevaplamaya çalışayım…

  1. Sorunun cevabı zaten verilmiş.

2- Odium (Garaz)'ın kurduğu bağ şu şekilde. Hatırlarsanız Sissoylu’da insanın zihnini kontrol edebilmek için metallerin teması gerekiyordu. Metal sayısı ne kadar çoksa (4 eşiktir mesela) kontrolde o kadar artar. İnvestiture (Adonalsium kaynaklı büyü) kullanan her insanın zihni, Cognitive realm ile bağlantı kurar, bu da o insanın zihni ile, investiture kaynağı arasında bir dikeyselliğe yol açar. Odium 'da bu dikeyselliği kullanabilmek için, Nergoul’un (9 yaradılmamıştan biri) güçlerini kullanıyor. Roshar’da yaşayan insanların Heyecan olarak duyumsadıkları şey aslında Nergoul’un investiture’ü. Odium bu investiture ile hem Dalinar, hem de Sadeas askerleri ile bağ kurabiliyor. Zaten bağ kurmuş şarkıcılarla ise direkt kendi fırtınası ile.

3- Vivenna tam olarak Vasher’i takip ediyor değil. Vasher, Yesteel’i takip ediyor (5 alimlerden, Vasher dışında yaşayan son kişi). Zaten Vasher, Roshar’da Gecekanı’nı kullanamaz. ya da kullanır ama bu ölümüyle sonuçlanır. Unutmayalım ki Vasher, Roshar’daki Elçi’lere eşdeğer ve hatta biraz üstlerinde sayılabilecek bir investiture kullanıcısı.

4- Hoid’in tamamen kendini ve eski sözlerini ilgilendiren görevleri var. Ve kendi ağzıyla zaten dediki; Bu görev uğrunda, bir dünyanın yok olmasını bile kılımı kıpırdatmadan izlerim… Hoid 8. investiture çeşidine, o spreni yakalayarak kavuştu.

5- Szteh’ten daha neler göreceğiz, neler…

6- Gelelim en önemli yere. Geniş Cosmere incelememde de bu konuya değinmiştim ama burada daha geniş açıklayayım.
En büyük yanlış anlaşılma şurada, Odium Roshar’da değil, Odium Braize gezegeninde ve orada tutsak. Roshar ve Ashyn gezegenlerini sadece zihniyle etkileyebiliyor.
‘‘Beni serbest bırak’’ kısmını çok güzel yakalamışsınız. Orada kastettiği, Tanavast’ın ölmeden önce Odium’u Braize gezegenine mahkum eden büyüsü. Tanavast öldükten sonra kalan tüm kıymıklarını Fırtınababa’ya aktardı ve Fırtınababa’nın şu an bağlı olduğu kişi Dalinar. Yani Dalinar şu an Odium’u serbest bırakabilecek güce sahip. Ve tabiki aynı zamanda kısa süreli de olsa kendi dikeyselliğini oluşturabilecek güce. Orada Dalinar’ın yaptığı şey, 3 alem arasında kendi dikeyselliğini oluşturmaktı, ki bunu şu ana kadar yapabilen kimse yok.
Odium savaş alanında askerlerini kendi haline bırakması konusu ise şöyle. Unutmayalım ki Dalinar, Odium’u bir şampiyonlar dövüşüne ikna etti ve söz kesildi. Bir shard sözleşmesine sadık kalmak zorundadır. Eğer Dalinar’ın karşısında geri çekilmeseydi, kendine yeni bir şampiyon atayıp; Dalinar veya Dalinar’ın seçeceği biriyle dövüştürmek zorunda kalacaktı. (Üstelik Nergoul vasıtası ile 10 yıl boyunca kendine Dalinar’ı şampiyon olarak hazırlamıştı ve o anda elindeki tek şampiyon, ellerinden kaydı) Ki Dalinar’ın o an hem dikeysellikten kaynaklı yoğun gücü, hemde elinin altında bulunan Kaladin, Szeth ve hatta ki hatta Renarin gibi dövüşçüler nedeniyle, savaşın sonu başından belliydi. Yani Odium Roshar’da yenilgiyi tamamen kabullenmek zorunda kalırdı.
Yine burada kaçırılan çok önemli bir bölüm var. Odium ile Travangian arasında geçen bölümde belki de tüm kitaplar arasındaki en önemli bilgi var. Odium bir gelecek gören, üstelik bunu tanrısal düzeyde yapıyor. Ve buna rağmen Renarin’i göremiyor, ne geleceğini, ne de o anını… (Burdan çok ekmek çıkar bize )

Buradan merak edilen sorularla ilgili yaptığım çalışmaya göz atabilirsiniz.

5 Beğeni