Fırtınaışığı Arşivi | Spoiler'lı Tartışma

Urithiru parlayan sehrinin adi. Ikinci kitabin sonunda bulunuyor.
Shadesmar bu gezegendeki diger boyut gibi düşün. Sprenler orda daha farkli goruluyor. Kendi medeniyetleri var. Kozmerdeki her gezegenin shadesmar gibi baska boyutu var. Aimia ana kitanin batisinda bir ada ulkesi. Eskiden 10 büyük ülkeden biriymis ama halkı yok olmus. Oranin sakinleri tam olarak insan degilmis, insansi diyebiliriz

1 Beğeni

Aimia, sadece Roshar dünyasının değil, Cosmere evreninin dönüm noktası olacak, o kadar önemli yanı.

Kitapta bazı insanlar için sıkıcı gelen, anektodlar, mektuplar, kısa hikayeler o kadar önemliki anlatamam. Mesela ben kitabı üç kez okuduysam, o bölümleri yüz kez okumuş ve üzerine onlarca not almışımdır. Brandon Sanderson en kıymetli bilgileri oralarda verir.

Burayı inceleyebilirsin.

2 Beğeni

şimdi ben henüz 2. kitabı bitirmedim ve bu uzun cosmere incelemenizden de çok bişe anlamadım ama bu sizden kaynaklı değil galiba kitapları bitirip öyle yaz malıyım buraya sissoyluya da başlamıştım yarıda bırakmıştım sıktı diye

yani bu kadar yazıda anlatmak istediğim ben bu evreni nasıl öğrenebilirim 2. kitabı bitirmeye az kalmış bir insan olarak ve hiçbir başka cosmere evreninde geçen kitabı okumamışken. şu ana kadar anladığım insanlar eskiden kötüymüş sonra roshara gelmişler rosharın sahipleri ise parshendilermiş fakat insanlar onları köleleştirmişler bu kadar anladım 1600 sayfaya yakın okumamdan hatta bu olayıda burda spoiler olarak öğrendim fırtınababa diye bir tanrıya tapılıyor shadesmar diye bilinçsel bir evren var ve sprenler orada yaşıyor urithuru diye bir yer var orada da parlayan şovalyeler var galiba kısacası hiçbişe anlamamış gibiyim bana olayı özetleyebilecek birisi var mı kısaca ? anladıklarım doğru mu ona göre kitaba devam edeyim eper bazı şeyleri yanlış anladıysam daha da karışır olay çünkü şimdiden tşk

Dostum önce oku, bitir sonra spoiler muhabbetine katıl bence. Neden acele edip güzelim seriyi hiç ediyorsun. :slight_smile: Bence senin kafan kitap hakkında çok karışmış.

Kozmer rehberi

Bir kac sene oncesinden

benim de anlatmak istediğim o kafam karıştı o yüzden ne yapmalıyım kitapları bitirip sonra mı sorularımı sorayım yoksa sizden öğrenip ona göre mi kitaplara devam edeyim yani size bir yol soruyorum

Kitapları oku sonra buralardan eksikleri tamamla bence.

o zaman max 1 aya hortlatırım burayı tekrar herkese teşekkürler

Ben bu konuda biraz daha farklı düşünüyordum ama bu çok daha mantıklı, Kralların Yolu’nda ki bazı bölümleri de açıklıyor. Azure kısımlarını tekrar okumalıyım.

İshar’ın Odium’un şampiyonu olması değil de teorinin daha çok İshar’ın ihaneti tarafına odaklandım ben. Çünkü diğer şeyler bayağı uyuyor. Ama İshar’ın şampiyon olması kafama yatmadı. Kaldı ki böyle bir şey olsa bile 2. 5 kitaplık arcda gerçekleşir, Sanderson’ın da dediği gibi Elçilere daha çok odaklanılacak olan kitaplarda.

1 Beğeni

Baltatazılarının nasıl dönüştüğünü buldum. Nasıl bu kadar bariz bir şeyi kaçırmışım bilmiyorum. Bunu fark etmemi sağladığı için @Burak_Kurt’a teşekkür ederim.
Cevabı Kralların Yolu’nda Dalinar’ın baltatazısı benzeri yaratıklarla ilk savaştığı bölümde buldum. Aynı Zamanda Oathbringer bilgisini de kullandım bu yüzden Oathbringer’ı okumamış olanlar bu yazıdan uzak dursun. Dalinar bölümünden üç alıntıyla başlıyorum.

Yaratığın pürüzsüz, gece yarısı gibi kara derisi ışığı bir katran havuzu gibi yansıtıyordu.

Kadın kandili kaldırarak dağ eteğini titreşen sarı ışıklarla aydınlattı. En az bir düzine gece yarısı gibi leke, fazla pürüzsüz derileriyle kayafilizleri ve kayaların üstünden sinsi sinsi yaklaşıyordu.

Şövalye horgörüyle burnunu çekti. “Yokelçiler mi? Bunlar mı? Hayır, bu Gece Yarısı Özü’ydü, gerçi kimin serbest bırakmış olduğu hâlâ bir gizem.”

Gece yarısı özü Oathbringer’da Shallan’ın Urithiru’nun altında savaştığı ve yenilip kaçan Yaradılmamış’ın(Re-Shepir) askerleriydi. Re-Shepir istediği zaman Gece Yarısı Özü yaratabiliyordu. Gece Yarısı Özü bir çeşit voidspren(Yokspreni diye çevrilmişti galiba). Voidsprenler normal sprenlerin insanlara bağlanması gibi Dinmezfırtına sırasında Parshendilere bağlanıyor. Benim de aklıma bir çeşit voidspren olan Gece Yarısı Özü’nün bir baltatazısıyla bağlanabileceği geldi.

7 Beğeni
  1. kitap yaklaşırken şuraları hortlatalım.
    @Tilqi_Gin Ishar’ın odium şampiyonu mantıklı gelmiyor. Bence hikaye boyu tanıyıp sevdiklermşzden biri olacak. Son kitapta Odium Dalinar’ı seçmişti ama onu dündüremedi. Eninde spnunda düşecek olanın Kaladin olduğunu düşünüyorum. Kaladin hala kendi iç mücadelesini bitiremedi bence. Her kitapta kendi ile hesaplaşıyor ve karanlığın ucundan dönüyor. Belki bir keresinde düşecek. Son kitapta ortaya çıkan, Parlayanlarla ilgili gerçek zaten hepsini sarsmıs olmalı. Bu bilginin esas etkilerini daha görmedik bile.
4 Beğeni

Kaladin biraz fazla inatçı değil mi bu durum için? Ayrica Dalinarada bağlı.

Adam az kalsin kralı öldürecekti. Aslında parlayanların hepsi tehlikeli. Çünkü hepsi hafif de olsa çatlak.

1 Beğeni

Zaten olay İshar’ın şampiyon olması değil ki sonraki yazılarımda da İshar’ın şampiyon olmasının kafama yatmadığını söylemiştim. Konu İshar’ın Odium tarafında olabileceğine dair izlenimlerdi ki bence mantıklı.

Moash’dan da bayağı bir şey bekliyorum ben. Şöyle ki Şerefkılıçlarının normal Parelerden farkını daha göstermedi Sanderson. Halbuki Şerefkılıçlarının anlatımında bizzat Şeref’in parçası olmasından tutun bir sürü övücü özellik var. Eğer ki Kılıçlar Şeref’in verdiği kişilere özel olarak tahsis edilmişse ve sadece onlar büyük bir güç açığa çıkarabiliyorlarsa Jezrien’i hapseden ve Jezrien’in kılıcı verilen Moash bir çeşit karşı-Elçi olabilir, bir nevi Korra Efsanesindeki Kara Avatar gibi.

3 Beğeni

Moash’a verilen hançer biraz farklı. Roshar gezegenine ait bile olmayabilir. Büyü güçlerini emici özellikleri olduğu sanılıyor çünkü Sanderson onun için hemalurgy benzeri demişti yanlış hatırlamıyorsam. Sonuçta bu Moash’ı şampiyon yapabilir ama o karakter için bu kadar büyük şeyler beklemiyorum ben de.

Teoride anlatılan Ishar ihaneti konusu ise bence de mantıklı.

2 Beğeni

Parlayan Sözler’de 46. Bölümde Kaya’nın bahsettiği yaşam suyu tam olarak nedir? Yaşam suyuna girenlerin bazen tanrıları görebileceğini söylüyor

Elantris’i okumadıysanız açmayın.

Elantriste yaşlı Elantrian’ın ölmek için atladığı havuzla bir bağlantısı olduğunu düşünüyorum. Zaten bence o havuzun dünyalar arası seyahatle bir ilgisi var. Benim tahminim shadesmar’a giriş noktası olduğu yönünde. İki havuz da shadesmar’a bağlıysa mantıklı olur. Sonuçta Boynuzyiyenler sprenleri kutsal varlıklar olarak görüyor.

2 Beğeni