Elantris spoilerine gerek yok. Kaya’nın bahsettiği havuzların shadesmar’a geçiş kapıları olduğu 3. Kitapta onaylandı. Bizim ekip kazara shadesmar’a düşünce o geçitten geri dönmeyi gözden geçirdi ama odium yokelçileri tarafından sıkı korunduğu için vazgeçtiler (biri hariç). Bahsettikleri geçit Cultivation Shard’a ait. Honor shard geçidi fırtınalarla alakalı olduğu icin kullanilamaz sayılıyor.
Oathbringer okumadım daha, aklıma elantris teki kuyu geldi. Sonra parlayan sözlerde de buna benzer bir kuyu olduğunu hatırladım.
kuyu ayni tip kuyu zaten.
Büyük resme bakınca şunu farkettim, acaba roshar’daki son gerçekleşen ıssızlık, hıyanet felan hoid’i işi olabilir mi? Yani belli bir döngüde gerçekleşen ıssızlıklar varken, Aherietiam den sonra birşeyler değişiyor. Elçiler yeminden vazgeçiyor, parlayanlar yeminlerinden vazgeçiyor. Acaba Hoid roshar’a müdahele etmiş midir?
Pek tabii bu işlerin altından Hoid çıkabilir. Kendi amaçları için herşeyi yapmaya niyetli bir karakter sonuçta. Odium ile arasında husumet var ama bu iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Hiç olası gözükmüyor. Elçiler uzun zamandır kırılıyorlardı, İssızlıklar arası 1 yıla kadar düşmüştü. Şövalyelerin yeminden dönüşü ise Şeref’in ölümü ile bağlantılı. Şeref hayattayken Şövalyeleri kısıtlayan bir görev de görüyordu. Şeref’in ölümü ile kendi tehlikeli potansiyelini gören Şövalyeler yeminlerinden vazgeçtiler. Bir yerde daha Yemin Sözleşmesinin başlangıcından itibaren geçen bir süreç, diğer yanda direkt Odium’un yaptığının sonucu var. Hoid’un ilk olaya dahlinin olduğunu pek zannetmiyorum, ikinci olayda da Odium’la bir işbirliği olmadığı müddetçe (ki Hoid’un Rayse ile alakalı düşüncelerini biliyoruz) bu iş pek olası değil.
Roshar gezegeni adonalsium parçalanmadan önceki halinde olan bir gezegen. Çok eski ve onemli bir yer. Hoid burada kesin birşeyler karıştırmıştır. Odiuma yardım etmez ama baska işlere müdahil olması kuvvetle muhtemel
Hoid bir şeyler yapmış olabilir ama bu iki olaya müdahalesinin olduğunu düşünmüyorum ben. Herhangi bir şeye kesinlikle müdahale etmemiştir demedim sonuçta
Parlayan sözlerde bazı noktalarda Hoid bu işi başlatmış gibi duruyor, başlatmasa bile en azından roshar’daki değişikliğe yol açan olayların içinde. Şeref ölünce elçilerin üzerlerindeki görev bilinci belki zayıfladı yada sadece bu yemini bitirmek istediler. Şerefin ölümüne dayandırdıgım bir nokta yok burada, demek istediğim kılıçları bıraktıktan sonraki süreçte, şövalyelerde hıyanet ettiler, Hoid nerede, ne zaman olduğunu biliyor ama bunu neden bildiğini bilmiyor, belki de roshar’a geldi ve döngüyü bozdu, insanlığı karanlık bir sürece sürükleyip, cahil kalmasına sebep oldu. Parlayanlar olmayan yeni bir ıssızlıklar arası yaşanmasına neden oldu? Taln’ın uzun süre çektiği azap ile rayse bir fırsat yakalamış oluyor böylelikle? Eksik ve yanlış noktaları olabilir ama %90 Hoid’in işi bu
O büyük olaylara sebep olma değilde olaydan yararlanma amacıyla bulaşmıştır demek istedim. Son kitapta Elhokar’a gidecek spreni yakalıyor fırsatçı.
Mesela Hoid’un Roshar’daki olaylarla ve karakterlerle neden diğer kitaplardan daha fazla etkileşime girdiğini sorduklarında Sanderson, büyü sistemini anlamaya çalışmak olduğunu da söyledi.
Hoid’un diğer çağlarda bu kadar Roshar ile etkileşime girmesi bana pek mantıklı gelmedi. Öyle olsaydı daha önceden büyü mekaniklerini çözebilirdi. Tabi daha sonradan büyüleri toplamaya niyetlenmiş de olabilir ama bana pek mantıklı gelmedi bu.
Tor da okuduğum bir yazıda Hoid’in roshara gelmesi neredeyse insanların, roshar’a geldiği döneme denk olarak yazılmış. Hoid büyü sistemlerine kafayı takmış olabilir, fakat bu kadar uzun zamandır rosharda olması hâlâ büyüyü öğrendiği anlamına gelmez, öğrenme amacının ötesi geçmiş gibi duruyor davranışları. Roshar’a etki edecek bir müdahelesi var bence
Oathbringer’ı sindirdikten sonra düşünmek için biraz zamanım oldu. Elçilerin Garaz tarafından hedef alındığını biliyoruz.
Peki garaz elçileri ortadan kaldırarak ne planlıyor?
Nale’in insanlara karşı savaşmasını nasıl karşılıyorsunuz?
Dalinar’ın kitabın sonunda savaş sırasında saydığı isimlerden sonra bir kişinin eksik olduğu gördük, bu son kişi Venli olabilir mi?
O son kişinin venli olduğuna eminim.
Sissoylu okumadıysanız ilerlemeyin.Elçilerin Şeref’in parçaları olduğunu biliyoruz. Brandon Moash’ın kullandığı hançer için hemalurji benzeri demiş. Yani Elçilerin güçleri başkasına aktarılabilir. Amaçlarının bu olabileceğini düşünüyorum. Hatta tüm Elçilerin güçleri aynı kişide toplanabilir.
Peki güçleri aktararak ne yapacaklar? Elçilerin gücü Şereften geldiğine göre Garaz onu hapseden sebebi ortadan kaldırmak istiyordur bu yüzden elçilerin gücünün peşinde. Ayrıca o hançerin özerklik ile alakası olduğuna yönelik bir tahminim var. Burada da işin içine hayaletkanlar giriyor
O kişi Venli, olasılık yok ortada. Kitapların konu aldığı karakterlerin hepsi orada toplandı zaten.
Kitapların konu aldığı karakterler belli, Sanderson belirledi. Aynı zamanda her bir kitap bir tarikata odaklanacak, bu da belli. Sıra bile belli, bir değişiklik yapmazsa Sanderson.
Kralların Yolu- Kaladin-Rüzgarkoşucu
Parlayan Sözler-Shallan-Işıkören
Oathbringer-Dalinar-Bağdökümcü
Savaş Ritmi-Venli-Azimören(Willshaper)(en yüksek olasılık-özgürlük ve bağımsızlık teması)
5. Kitap-Szeth-Semadeşen
(-------------------------------------------------)
6.Kitap-Lift-Edgedancer(sınırsıçrayan-hudutaşar artık hangisi ise)
7. Kitap-Renarin-Truthwatcher(Hakikatgözcüsü --Esasgören hiç olmuyor bu tarikata şimdi, kabul edin–)
8. Kitap-Ash-Dustbringer(Tozelçi)- hah işte burada bir gariplik var. Çünkü Elçi Shalash kısa adıyla Ash Işıkörenlerin hamisiydi, Şerefkılıcının verdiği güçler Işıkörme ve Ruhdökümdü. Sanderson en başta 10 kitabın hepsi bir tarıkatın kitabı olacak dedi yani Ash’in farklı bir tarikatı temsil etmesi söz konusu olacak, çünkü 2. kitap Işıkörenlerle alakalıydı. Ash farklı bir tarikatın sprenine bağlanacak. Sanderson bu konuda sorulan soruları itinayla RAFOladı. Belki Venli Tozelçi olur, Ash de Azimören-bana göre düşük olasılık-
9. Kitap-Taln-Taşmuhafız(Stoneward)
10. Kitap-Jasnah-Öteyolcu
Öte yandan Elçi Taln, Taşmuhafızların hamisi olduğu için onu gene o tarikata yazıyoruz. Ash gibi farklı bir tarikata bağlanabilir belki -o Tozelçi olur, Ash de Taşmuhafız- ama olasılık çok düşük çünkü Parlayan Sözlerin bölüm başı paragraflarından biri özellikle bu konu hakkında, Tarikatlar içinde Elçisine en çok benzeşen Tarikatın Taşmuhafızlar olduğunu söylüyor.
Benim şahsi teorime göre Garaz, Ashyn gezegeninde insan formunda bulunuyor (ya da zarar verilebilir başka bir formda). Biliyoruz ki Garaz’ın Ashyn’de kalmasını sağlayan bir büyü var ve bu büyü Elçilerle alakalı. Ruin’in özünün kuyuya hapsedilmesi benzeri bir büyü olabilir (Sissoylu). Bu büyünün bozulması için hemalurji kullanılması çok mantıklı.
Yüksek ihtimal Ash ve Taln öldürülecek.
Elçilerin dolayısıyla Şerefin gücünü Şerefin güçlerine karşı kullanmak. Burada kilit nokta bence Şerefkılıçları. Şerefkılıçlarının normal Parekılıçlarından daha özel oldukları şimdiye kadar biraz vurgulandı. Eğer Kılıçlar tahsis edildikleri kişilerle bağlandıklarında asıl güçlerini çıkarıyorlarsa Jezrien’i öldürüp ruhunu hapsederek aynı zamanda onun Kılıç’ın ı alan Moash önümüze çok güçlü olarak gelebilir.
Sanderson işini gerçekten çok iyi yapıyor, 5. Kitap 2022 gibi gelir belki. Bizi yanıltacak şeyler illa olacak