Hem kitapta Natanatan bahsediliyor hemde kitabın başındaki haritada var. Rica ederim.
Kesinlikle yalniz degilsin. Oathbringer’da biraz daha az olmak üzere 3 kitapta da Shallan bölümlerini sevemedim. Hemen bitse de diğerlerine geçsem diye hızlı okumaya çalışıyorum. Hatta 4. Kitabın cikan ilk bölümlerinde de ayni durum var, nasıl mümkünse artık daha bile gıcık ve bencil olmus kiz.
Şaşırmadım hakikaten sıkıyor bazen, Kaladin fırtınaya karşı koyup insanları kurtarıyor bi sayfa sonra shallan resim çiziyor. Şu anda üçüncü kitapta Moash’ın yokelçilere teslim olduğu yeri geçtim. Bitirebildiğim en kısa sürede buraya gelip en baştan teorileri vb okuyacağım, aklımdaki soruları soracağım. Iyi günler herkese.
(Nereler spoilera girer bilemedim insanlar benim durumuma gelmesin diye blurladım)
Dawnshard(Şafakparesi) novella giriş bölümü.
Ayrıca White Sand çizgiromanının yazılı hali de var. Tabi ki İngilizceler.
Okuduğumdan anladığım kadarıyla bir Thaylen gemisi Aimia yakınlarında ve Oathbringer ara bölümlerinden birinde okuduğumuz Aimia’daki mücevherkalp arayan tayfadan geri kalan gemiyi buluyorlar.
Hatırlamak için geri dönüp coppermind üzerinden biraz bakınca tayfanın aşçı tarafından adadaki bir sırrı saklamak için öldürüldüğünü hatırladım.
Bunların ışığında Aimia’da birşeyler keşfedileceği kesin gibi.
Peki Rysn bu hikayenin neresinde acaba Giriş bölümünde görünmüyor.
Bir de Dok adlı Alethi’nin gördüğünü söylediği Sarı spren ne acaba?
Oathbringer hafta sonu itibariyle bitti. Bir çok şey öğrendik ama bunun üstüne daha da fazla soru çıktı karşımıza. Yalnız bir konu kafama takılıyor. Jasnah spreniyle konuşurken bir gizemden bahsetti ve herkese açıklamak istedi. Ama spreni bunun tehlikeli olacağını söyledi. Şimdi bir çok kişi insanların Roshar’a sonradan gelmesi ve ele geçirmesi durumu olarak kabul ediyor ama ben emin değilim. Bu bilgiler uzakalem ile geldiği sırada Jasnah da en az diğerleri kadar şaşırmış göründü. Eğer daha önceden bunu bildiği anlaşılmasın diye rol yapmadıysa ki ben rol olacağını sanmıyorum başka bir önemli bilgi saklıyor sanki. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz?
O bölümü tekrar okuyayım belki beyin fırtınası yaparız
O bölümü tekrar okudum, o kısımda jasnah’ın spreni 10 tarikatın kurulacağını söylüyor, jasnah “10 tarikat, hepsi ölümle bitti” diyor. Spreni “biri dışında hepsi” diyor. Jasnah sprenine “Akıldan öğrendiklerimizi diğerlerine söylemeliyiz, eninde sonunda sır açığa çıkacak” diyor. Spreni " hayır, bu son olur, yeni bir hıyanet" diyor. Jasnah gerçek beni yok etmedi diyor, spren ona sen özelsin diyor. Jasnah ta göreceğiz diyor.
Gerçekten kafa bulandırıcı, bu kısım ilerde ortaya çıkan Roshar’a gelme ve parsmendilerle savaş olayını gösteriyormuş gibi ama jasnah’ın beni yok etmedi sözü başka bir durumla ilgili gibi duruyor. Acaba patlayanın hayatına mâl olan bu bilgi ne?
Aynen bana çok farklı bir bilgi gibi geliyor. Bana daha çok inançlarını sarsacak tarzda bir şey gibi geliyor. Bu konuda zaten Jasnah gerçekten bu konuda özel. Acaba Adonalsium sonrasındaki pareler ile ilgili bilgi mi verdi Akıl?
Bilgiyi akıl vermedi ama o da biliyor, jasnah shadesmar’da öğrendi. Parlayanlarla ilgili artık her neyse.
Akıldan öğrendiklerimizi söylemeliyiz dediği için akıl vermiştir diye düşündüm. Bir de o bilginin sadece parlayanlarla alakalı olmama durumunu da göz ardı etmemeliyiz. Bakalım 4. kitapta bu konuda açıklama olacak mı. 5. kitap sonuna kadar bu durum halledilir diye düşünüyorum. Hatta bu bilginin ihtiva ettiklerine göre 5. kitap sonlarında ortaya çıkıp diğer beşleme öncesi bizi şok etmeyi de düşünüyor olabilir.
Sonunda üçüncü kitap bitti , birazdan elantris’e başlayacağım ama sormak daha doğrusu yukarılarda okuduğum ama teyit etmek istediğim bazı bilgiler var.
1-Şimdi Moash’ın Jezrien’i öldürdüğü hançerle ilgili baya bir şeyler söylediniz bazılarınız dedi ki Jezrien’in güçlerini almış olabilir Moash güçlenmiştir dediniz değil mi ? Yanlış anlamadım yani.
2-Bazılarınız da yine Dalinar’ın şeref olduğu ya da buna benzer bir şeyler dediniz çünkü Dalinar üç alemi birleştirdi ve ona şeref’in dikeyselliği dendi o zaman Dalinar şeref mi oluyor ?
Eğer bu iki şart sağlanıyorsa bir teorim olabilir çünkü ayrıca yavaş yavaş tüm sorularımı da sorayım.
Şu elçiler olayını bir türlü anlamadım detaylıca anlatabilecek var mı ?
Gerçi şaşırmadım insanlar çoktan düşünmüşler ben de Garaz’ın şampiyonunun Moash olacağını düşünüyorum yukarıda söylediğiniz gibi o hançer gücü aktarabiliyorsa Moash gücü almış. Kaynaşıklar da (ingilizce ismini bilmiyorum şu uçan garaz yaratıkları işte) Moash’a bir kralı öldürdün bir tanrıyı da öldürebilirsin diyorlardı ama elçiler tanrı değil ki Szeth ve Nin bölümlerinde Tanrı-oğlu-Nin diye geçiyordu tanrılık bir görev sonuçta şöyle bir benzetme yapabiliriz babanız doktorsa siz de doktor olmuyorsunuz biraz garip bir örnek oldu umarım anlatabilmişimdir. Bu yüzden bence Moash yavaş yavaş tüm elçileri o hançerle öldürerek güçlerini toplayıp Garaz’ı serbest bırakmaya çalışacak ve en sonunda şampiyonu olacak.
Bu kısım biraz Sissoylu serisiyle bağlı. Brandon bu hançeri Sissoylu serisindeki hemalurji sistemine benzetmiş. Muhtemelen bu hançeri kullanan kişi güçleri alıyor. Yani Moash dışında biri kullansa o da güçlenecek.
İngilizcede Fused olarak geçiyor.
Tanrının gücünün bir parçasına sahipler.
Ama yine de tanrı değiller kaynaşıklar neden elçiyi tanrı olarak söylesinki bence zaten çoğu insanın da düşündüğü gibi Moash Garaz’ın şampiyonu olacak karşısında da en mantıklısı Kaladin’i görürüz bence , tabii bu sadece bir tahmin. Aralarında bitmemiş bir hesaplaşma da vardı çünkü.
Dalinar’ın direk Şeref olmasi fazla açık olur. Böyle biteceğini sanmiyorum. Daha geniş kapsamlı, büyük kozmer etkisi olan bir final olacak diye düşünüyorum. Garaz kozmerin geneline etkisi olan biri sonuçta. Dalinar eski Bondsmith parlayanlardan farklı evet ama bunun sebebi olarak eskiden Seref’in hayatta olması gösterildi. Yoksa daha once kimse kendisi alemler arası kapı acamadı.
Şampiyon da Moash olmayabilir, hançeri kullanan herhangi biri olabileceği gibi Garaz’ın seçtiği bir başkası da olabilir. 3. Kitabın sonunda ortada hançer falan yokken Dalinar’ı yıllardır hazırladığını, pokemon misali onu seçtiğini söyledi, yanindaki Fused ordusuna da bu liderinizdir uyun dedi. Hançerin güç çalma amacının baska birsey cikmasini umuyorum.
Bu arada yeni kitabin her hafta yayımlanan bölümlerinde çok ilgi çekici yerler var. Kozmer büyü sistemlerinin birbirleriyle bağlantılarını gösteren ayrıntıları yine görmeye başlıyoruz. 3. Kitapta, normalde Nefes ile beslenen Gecekanı firtinaisigi yutuyordu, 4’de baska bir dünyaya atıflar var.
Aynısı yaşamak için Nefes’e ihtiyaç duyan Zahel için de geçerli.
Benim anlamadığım şimdi dördüncü kitabı yavaş yavaş paylaşıyorlar hepsi mi paylaşılacak. O zaman insanlar satın almayıp internet sitesinden mi okuyacaklar. Şampiyonunun Dalinar olması gerekiyordu ama olmadı peki siz kimi düşünüyorsunuz Moash dışında? @yafeshan
Dördüncü kitabın ilk başını okumayı denedim ama İngilizcem yeteri kadar iyi değil bazı kelimeleri bilmiyorum eğer okumak istersem kelimelere baka baka okumak zorunda kalırım (aslında istesem okurum da) ve açıkçası üşeniyorum. Cidden aşırı önemli şeyler varsa okuyabilirim ama yok yine Shallan’ın saçma sapan (bana göre) kendi içinde boş boş konuşması varsa okumak istemem şahsen. Şu an Elantris’i okuyorum bakalım belki birkaç şey daha öğrenirim Kozmer ile ilgili.
Çıkış tarihine kadar yayımlanacak diye biliyorum. Geçen sefer de aynısını yapmışlardı. Belki 4 de 1 falan çıkmış olur.
Ben Garaz şampiyonu olarak esas Kaladinden korkuyorum, yada Adolin olabilir. Kaladin’in o dengesiz karakteri her zaman sorun.
Evet ne yazık ki bol miktarda Shallan saçması var ilk bölümlerde.
Bahsettiğim kozmer bağlantısı için 7. bölümün başındaki küçük alıntıya bakabilirsin.
Umarım Kaladin olmaz Kaladin’i baya seviyorum çünkü bence Garaz kötü bir tanrı olmasa belki parshendi tarafı bile tutabilirdim orada da Kaladin gibiler olup da anlatılsaydı.