Yapmayın işte bizim en az 2 yılımız var okumak için yapmayın saçımı başımı yoluyorum şöyle yorumlara. şimdi sütümü içip ağlayacağım kenarda 
Az bile olsa kendinizi zorlayıp ingilizce okumaya başlayın. Cidden yepyeni dünya açılıyor karşınızda. Alıştıktan sonra rahat
Evet katılıyorum. Ben ilk defa oturup ingilizce kitap aldım elime. Başlarda kelimelerin anlamlarına bakmam gerektiği oluyordu ama sonraları anlamını bilmediğim kelimeler olsa bile hikayenin akışından kelimelerin ne anlamlara geldiklerini içgüdüsel olarak anlar oldum. Okudukça da hızlanıyorsunuz. Şuanda 913. sayfadayım ve birkaç güne kadar bitireceğim. 4 gün önce 390. sayfadaydım.
Bugün öğlen itibariyle 4. kitabı bitirmiş bulunuyorum. Resmen Cosmere Ansiklopedisi olmuş bu. Ne yazsam, nasıl yorumlasam bilemedim valla. Serideki kitapları beğeni sırama koyamıyorum. Hepsini beğenebileceğim maksimum seviyede beğenmişim gibi hissediyorum. İçimi ürperten ‘‘favori’’ an olarak söyleyebileceğim bir şey çok fazla yok. Çünkü Brandon’ın alıştığımız climax ve plot twistleri bu sefer adeta kitabın tamamına yedirilmiş.
İlk üç kitapta olaylar belirli bir kenet anına göre inşa edilirken son kitapta her gerçekleşen şey kendi içerisinde bir şeyleri birleştiren bir kenet anı. Sürekli bir şeyler açığa çıkıyor. İlk kitap sonrası hikaye 1 adım atmış diye kabul edersek; ikinci kitap sonrası hikaye 3-4 adım daha atmış, üçüncü kitaptan sonra ise 15-16 adım daha atmıştı. Bu kitapla beraber hikaye 40 belki 50 adım daha attı diyebilirim. Bu anlattıklarımı tabii olay akışlarını nasıl yorumladığınıza göre yanlış bulabilirsiniz. Sürekli savaş, dövüş oluyor şeklinde değil açığa çıkan şeyler ve yazarın bize anlattığı şeylerin miktarı açısından söylüyorum.
- kitabı okumaya devam ediyorum. Şu anlık güzel gidiyor ama nedense Shadesmar bölümlerinin gene biraz banal geçeceğini hissediyorum.
Shallan’ın ajan arama muhabbeti Sissoylu 2 Miraç Kuyusu’nda Vin’in kemikleri bulduktan sonraki dostlarını sorgulayışına çok benziyor. Kişiliklerin bölünmesi, formless muhabbeti ve olası ajanları tam Shadesmar’a götürmeme kararı almışken Veil’in öne çıkıp diğerlerini bastırması. Bütün bunlar İalai’ı öldüren kişi süphelerini Shallan’a doğrultuyor.
Neyse göreceğiz bakalım. Taravangian ile ilgili spoilerı almasaydım vedalarda adama biraz sempati duyabilirdim.
Aynı şekilde devam. Lasting İntegrity’e ulaştık.
Evet Shallan’ın malum keşfi bayağı soru işareti oluşturdu
“Pattern was lying”. Hadi şimdi sonuna kadar merak et dur. Pattern en baştan beri işin içinde miydi? Mraize’nin Işıkörenlerle ilgili söylediği söz nedense daha farklı manaları içerebilir gibi geldi. Yoksa Hayaletkanlar daha Dönüş başlamadan Crypticlerle anlaşmışlar mıydı? Crypticler de Roshar’dan ayrılmak mı istiyor acep diye diye iyice komplo teorisyenine döndüm.
Acaba 4. kitabın Türkçe çevirisi işlemleri başladı mı ?
Kitap bitti. Bir yukarı göz gezdireyim dedim de millet hep kendini tuta tuta yazmış. Nasıl spoiler konusu bu be? Bunu söylemekle birlikte gene de uyarı yapalım aşağıda spoiler içeren mesajlar olacak.
Biraz fazla komplo teorisi yapmışım
. Neyse kitabın başında yaptığım tahmin tutmuş. Gerçi çok belliydi. Hiç Sanderson kitabı okumayan bile tahmin edebilirdi ama Sanderson kitabı okuyanlar “tamam anladık ajan var ajan” muhabbeti yapar kesin Shallan bölümlerinde. Pattern’in gizlice iş çevirmesi birazcık şaşırttı bak onun hakkını vereyim.
Rhythm of War ile kitaplar ayrı ayrı okunabilir durumu ortadan kalktı denebilir. 4. Kitabı okumadan önce Sissoylu, Savaskıran, Elantris, Mistborn Secret History, Arcanum Unbounded gezegen tanıtımları okunmalı. Yoksa tuzsuz tatsız olur 4. Kitap.
Parlayanların yeminlerini bozmalarının arkasındaki sır geçen kitapta açığa çıktı derken daha da derinleşti. Gelecek kitapta büyük ihtimalle Mayalaran’dan bir şeyler öğreneceğiz. Aslında Sibling de bir şeyler biliyor gibi ima edildi, ondan da öğrenebiliriz. Geriye Gecegozcüsü kaldı bir. Bu arada Fırtınababa sen ne cahil bir varlıksın yav? Hiçbir cacık da bildiğin yok. Hani koşmayan futbolcuya derler ya en iyi yerden maçı izliyor diye, hah aynı. İmkansız imkansız diye diye seriyi bitirdin. Yalnız İshar’ın yaptıklarının hakikaten imkansız olması gerekiyordu, orada hakkını vereyim.
Cultivation’ın çok sağlam bir dümen çevirdiğine dair ipuçları bütün Kozmer takipçileri tarafından takip ediliyordu ve sonunda planları meyve verdi. Sayesinde Kozmer daha da büyük bir tehlike içerisinde. Tebrikler Terbiye.
Kitapta sevmediğim kısımlardan biri de Rayse’nin durumuydu. Rayse Odium sıkıntısı biraz daha önceden bize foreshadow edilmeliydi bence. Rayse zaten uyumsuzdu deyip işin içinden sıyrılmış gibi duruyor şu haliyle. 4. Kitaba kadar şöyle böyle allanıp pullandı bir anda elini ayağını öpem sal beni gidem durumuna düşmüş gibiydi. Düşmese şampiyonlar düellosunu kabul etmeyecekti ama düşecekse farklı bir şekilde öngösterim olabilirdi. Sazed’in uyarısı da olmasa. Gerçi asıl savaşı bitiren de Navani ve Raboniel’in sonsuz savaşı bitirebilecek keşifleri oldu. 3. Kitapttan sonra 1 yıl ileri atmıştı bizi ama 4. Kitap sonunda da söylendiği gibi 5. Kitap direkt 4. Kitabın bittiği yerden devam edecek. Çok az bir süre kaldı. Şampiyonlar düellosu bakalım nasıl olacak? Odium nasıl bir çıkış buldu? Neyse şimdilik bu kadar yeter.
Hayaletkanların ne yapmaya çalıştıklarını bir anlasayaydık artık. Gene de sonunda Thaidakarın kimliği okuyucuya verildi ve uzun süreli teoriler doğru çıktı.
Ben kitabı en az diğerleri kadar beğensem de hikayenin self contained olmasını tercih ederdim. Diğer birleştirilen gezegen ve hikayelerin seviyeleri Stormlight Archive’a yaklaşamıyor benim gözümde. Farklı seviyelerdeki hikayeleri kombine edip Stormlight’ın kalitesini de baltalıyor bence Brandon. Aynı tarzda ve olgunlukta yazılmış hikayeler değiller çünkü. Üstelik bunu aynı seviye taşımak mümkün değil çünkü hikayelerin temelleri itibariyle böyle bu durum. Dolayısıyla her ne olursa olsun ben ranking yapsaydım Cosmere bütününü pek üst sıralara koymazdım açıkçası. Keşke böyle olmasa. Beni kitapta heyecanlandıran şeyler gezegenle ilgili açığa çıkan şeylerdi. Ha evet, Cultivation ve Odium olayları gerçekten heyecan verici ama örneğin Thaidakar ile beraber ben diğer zayıf hikayelere bağlanmasını pek istemiyorum. Mesela Zahel ile Warbreaker, Elantris ile deniz fenerindeki yaşlı adam veya kutudaki Sel’in bağlantıları tadında ve yeterli benim için. Hikayeleri bağlayıp çorba yapmanın anlamı yok aynı seviyede işler değiller. 
Seviye farkı argümanına katılmayacağım. Diğerlerini çok aşağıda görmek çok kişisel bir bakış. Hem tüm kitapların ayni evrende ve hafif de olsa bağlantılı olması Sanderson kitaplarının en çok beğenilen yanlarından biri. Thaidakar olayı ise emin olun büyük çoğunluğun çok hoşuna giden bir bilgiydi. 17shard forumlarında, discord gruplarında görebilirsiniz. Günlerce haftalarca en çok konuşulan konulardan biriydi.
Öte yandan genel kalite olarak diğer serilerin biraz daha zayıf olmasının esas sebebi yazarın o zamanlar şimdiki kadar tecrübeli olmaması ki bunu yazar kendi de ifade etmiştir.
Bilemiyorum bana sorarsanız bu seviye farkı ve tür farkı Mistborn ile arasında oldukça hissediliyor bence. Ben ikisinin birleştiği bir hikayeyi pek okumak istemiyorum açıkçası. Görelim bakalım, umarım altından kalkar.
İkisinin adamakıllı birleştiği hikaye Sissoylu 4. Çağda geçecek seri olarak planlanmıştı. Hatta o dönemde geçen başka bir kitaba ait kitaptan 1 bölüm okudu yazar Rythm of War yayına çıkış partisinde. Linki olması lazım yukarıda
Şahsen Mistborn gibi türü farklı bir seri ile kombine olur ve oradan yürür ise benim için Stormlight Archive ilk 3 kitaptan ibaret olur maalesef. Yani, ben tek başıma Stormlight Archive’ı okuyamıyor illa beğenmediğim başka kitapları okumak zorunda kalıyorsam orada benim için biter maalesef. Ben hiç beğenmiyorum çünkü cidden Mistborn’u. Umarım Brandon güzel bir iş çıkarır da lafımı yutarım. Belki Sissoylu 4. Çağ’da detayları Stormlight Archive gibi olan, aynı olgunlukta bir seri olur.
Brandon 2 gün önce sitesinde Mistborn 7 için ilerleme başlattı. Önümüzdeki yıl çok büyük ihtimalle kitabı görürüz ve ilk 6 kitap ile kıyaslama fırsatımız olur. Yazar kendini pek çok açıdan geliştirdiği için Scadrial artık daha detaylı ve Cosmere için daha önemli bir noktada olacak bence.
Ben cosmere içindeki serilerin birbiri ile kesişmesinde bir gereklilik görüyorum çünkü yapboz parçalarını gibi birbirlerini tamamlıyorlar. Stormligth Archive ve Mistborn bu yapbozun büyük parçaları olduğu için daha ön planda. Ben şahsen Brandon’un bu tarzını seviyorum. Parçalardan bütüne gidiyor.
Brandon’nı Brandon yapan yazma hızı, birbiriyle bir ağ oluşumu içindeki serileri ve RAFOları.
Kozmer icin Scadrial ve Roshar gezegenleri merkezi durumda su an. Belki bunun yanina Sel ve Nalthis de koyulabilir. Yazarin kozmer geleceğine dair şimdiye kadar açıkladıkları bunu gösteriyor.
Mistborn ve stormlight archive dediğin gibi merkezde ama Brandon, cosmere adına daha en büyük kozunu oynamadı. Dragonsteel belki de cosmere’in bitiş serisi olabilir.
Dragonsteel geçmiş serisi olacak. Bu bayağı net. Son seri de Sissoylu 4. Çağ olacağı söylendi. Ki yazar bayağı uzun zamandır kafasında kurduğu planları bu yıl itibariyle netleştirdi ve bütün çıkacak ana kitapları da State of Sanderson’da yayınladı zaten, hepimiz gördük. Çok aşırı değişen bir şey beklemeyin. Araya bazı novellalar girebilir. Yazar Cyberpunk Sissoylu yazabilir miyim acep diye düşünüyor Son Çağdan önce. Böyle ara kitaplar olabilir. Ana hatlar değişmez.
Uzay çağı Sissoylu güzel olacak. Hem Sanderson Skyward ile bilimkurgu fantazi karışımı iyi yazabileceğini gösterdi bana göre. Kozmer büyü yapısı zaten hazırda oldukça sistematik. Gelecekte bilim ile beraber tutulması kaçınılmaz olacaktır
Ben de bitirdim sonunda. biraz uzun sürdü ama bundan sonra Akılziyan yayınevini beklemekten iyidir.
NOT: KONU SPOİLER KONUSU AMA YİNE DE BELİRTEYİM AŞAĞISI 4. KİTAP HAKKINDA SPOİLER İÇERİR.
Çok iyi bir kitap daha yazmış BS. Kitabın adının Odium ve Honor ile ilgili hatta onların ritimlerinden türetilen bir melez ışığa ait olacağını hiç tahmin edemezdi heralde kimse. Navani’nin Işıklar ile yaptığı deneyler cosmere’in altından çok sular akıtacak gibi. Anti-Investiture ilk defa keşfedildi galiba.
Yanlız benim bir noktada tam anlayamadığım bir yer var bu noktada. Raboniel’in Navani’ye verdiği ve Herald öldürkükleri hançerin üzerinde yürütülen deneylerde anti-stormlight kullanılınca sprenler anti-voidlight kullanılınca fused lar öldürülebiliyor. Peki Herald öldürmek için orjinalinde kullanılan tam olarak neydi. 3.kitapta Jezrien öldürüldüğünde o hançerin dawnshard olduğunu konuşmuştuk. Dawnshard novellasını henüz okumadım. Onunla ilgiliyse tam açıklamadan cevap verebilen olursa sevinirim 
Kaladin’in kitap boyunca 4. ideli söylemeye yaklaştığını adım adım hissediyordum ancak ideali söylediğinde “bu sözler kabul edildi” yanıtını Dalinar’ın vermesi bende acaba Dalinar = Honor mu olacak dedirtti.
Dalinar’ın Ishar’ın kampında bulduğu spren cesedleri neyin nesidir. Bu kısıma 5.kitapta açıklama bekliyoruz ancak zannımca olay Fırtına Işığı Arşivi’nin 2. Çağına kalacak.
Dalinar’ın henüz güçlerini tam anlamadan Odium’un şampiyonlar teklifini kabul etmesi biraz şaşırtsada bu fırsatı kaçırmak istememesi ve sonunda ölümsüzlüğe mahkum olacağını bile bile yapması takdir edilesice.
Şimdi 5. kitap topu topu 10 günlük bir süreyi mi konu alacak. Nasıl olacak merak içindeyim.
Honorsprenler’in dumura uğraması ve Maya’nın konuşması… Konuşmasından öte söyledikleri çok öenmli WE CHOSE!. Bu ne demek şimdi. Neden sprenler Radiant’lar ile birlikte ölmeyi seçsin. Bu kararı almalarının sebebi neydi. Radiantlar’ın ihanetinin altında başka bir sebep var bence.
Venli en sevmediğim karakterlerden biriydi ancak kendisi bu kitapta çok geliştirdi. Willshaper tarikatı olduğu gibi Listener soyu ile bağ kuracak galiba.
Leshwi’nin Venli’ye sorduğu honorspren hakkındaki soru konu hakkında da acaba fused olmadan önce kendisi de bir Radiant mıydı diye sordurtuyor. Ve Venli’nin bir spren ile bağ kurmasına bu kadar sevinip bizi sonunda affettiler demesi. Çağlar önce neler olmuş BS biraz daha detaylandırması lazım.
Sibling ile Navani bölümleri çok hoşuma gitti. Sonunda bir Bondsmith daha var. Gecegözcüsünü ile kim bağ kuracak şimdiden onu merak ediyorum.
Bu noktada sayın Koravellium Avast senin amacın nedir? İşleri daha da batırdı gibi. Taravangian Rayse’den daha beter bir Odium olacak. Görünen köy kılavuz istemez.
Bir de Odium’un şampiyonu henüz belli değil galiba.Rayse ölmeden önce Dalinar’a ne kadar şampiyonumu seçtim dese de sonraki bölümde Taravangian ile olan konuşmasında onu şampiyonunu yeniden kaybetmekle suçluyordu. Peki 2. adayı kimdi Rayse’nin? Moash?
Şimdi Taravangian kimi seçecek? 5.kitap çok soru barındırıyor çok 
Unutmadan Hoid’i Roshar’da daha büyk tehlikeler bekliyor gibi. Yalnız Shallan üzerinden Mraize gönderdiği mesaja koptum 
Kitabı daha çok kişi okudukça şenelenecek buralar. Kitap sonrası ve incesi yapılan tartışmalarda çok şey konşuldu.
Anti-investiture ilk defa keşfedildiğinş sanmıyorum. Bence çok daha önceden hem de Adonalsium parçalanmasında kullanılmış olabilir. Zaten serinin başından beri bildiğimiz kara ışık küresi anti-voidlight çıktı. Bu durumda anti stormlight da keşfedilmiş ama sonra yöntemi kaybolmuş olabilir. Heral öldğren hançer de Honorium olabilir.
Bence de Dalşnar Honor olma yolunda gidiyor. Hatta diğer shardlar ile de sağlam bağlantısı olduğundan 3ünün birleşimi bile olabilir büyük finalde.
Odium/Rayse beceriksizliğinden ve çaresizliğinden kabul etti şampiyon kapışmasını ama son durumda işler karışabilir. Dalinar kaybetse bile hizmetinde olacağı kişi açısından çok da kötü sayılmaz.
Sonunda Nıghtblood ne kadar korkunç güçlü bir silah olduğunu göstermiş oldu