Fırtınaışığı Arşivi | Spoiler'lı Tartışma

O kısmı okuduğumuz kitaplar içinde diye toparlayayım. Adonalsium anti-investiture ile parçalandıysa bir şekilde geri de toplanabilir mi acaba.

Evet böyle bir teori de vardı. Harmony gibi ama ondan daha büyük birşey olur bu. Odium’un Dalinar’a bahsettiği daha büyük olan savaş, Tanrıların Savaşı olayı tarzı birşey olabilir ilerde. Gerçi Odium diyorsa olabilir. Ne de olsa geleceğin gösterdiği olasılıkları görebiliyor.

Mercy adlı Shard da hiç adına yaraşır görünmüyor. Onun da Odium’dan aşağı kalır yanı yok gibi.

Bu silah çok daha fırtınalar estirecek cosmere’de. Ishar Dalinar ile Stormfather’ın bağını koparmaya çalıştığında da silahın gücü Isharı korkutup kaçırmıştı. Daha neler yapacak sword-nimi bakalım.

Bir de Vivenna’nın kılıcı var aynı şekilde oluşturulan. O daha kontrollü bir silah galiba. Onun hünerlerini göremedik henüz.

Vivenna Lasting Integrity’de ne yapıyordu peki?

Buna ait bir detay okumadık değilmi? Coppermind.net’e de baktım bulamadı ama Raysium gibi birşey heralde.

1 Beğeni

Kitabı e book olarak mı okudunuz yoksa yurtdışından mı aldınız ?

Ben amazon üzerinden sipariş ettim. Hardcover versiyonunundan okudum.

1 Beğeni

Nightblood investiture icip yokedebiliyor. Yoksa investiture yokedecek baska bir sey yok diye biliyorum. Zaten odium kılıcı bir önceki kitapta gördüğünde cok korkmuştu. Korkusu yersiz değilmiş.

Honorium yanlis oldu. Tanavastium yada benzeri birşey olması gerek.
O yada degil, Shard metallerinin hemen her dünyada olduğunun kanıtı bu en azından. Aynı sekilde Rosharda investiture olan tüm Shard metallerinin bir nevi karışımı olan bir metal de olmalı. Aynı Scadrial gezegeninde olduğu gibi.

2 Beğeni

Dawnshard(Şafakparesi) düşündüğün gibi bir şey değil. Daha fazlası spoiler olur. Zaten kısacık novella oku hemen. Keşke RoWdan önce okusaydın.

Sen gene de Terbiye’yi hafife alma. Kesin bir sigorta sibobu vardır kendisinin.

Seri sonunun ilk 2 kitabın epigraflarında gizli olması sebebiyle millet halen çocuk şampiyon teorisinin çıkmasını bekliyor. Gavinor olabilir mi acep. Sanderson çocuk şampiyon teorisini bilmiyor olamaz, yem mi atıyor diye insan tereddüt ediyor.

Odium antlaşma ile her türlü kaybediyor gözükmüyor mu sizce de ? Dalinar kaybetse bile. Ama kazanmanın yolunu bulmuş gibi konuşuyordu. Ya Rayse’nin gördüğü gibi görmüyor durumu veya cidden yolu buldu. Dövüş ölümüne olacak. Dövüşü sonsuz döngüye bağlarsa antlaşma devreye girmez,sonuçta dövüş bitince karar verilecek. Ama Dalinar nasıl kitlenebilir belli değil.

3 Beğeni

Dawnshard’ın basılı hali yoktu bir de RoW’a daha çok hype’lanmıştım:). Okuyacağım en kısa zamanda.

Terbiye hep kaçak dövüşüyor. Daha çok plan insanı. Dalinar ve Taravangian’a verdiği “hediyeler”in amaçları kendi çıkarlarını gözetiyordu. Planlarında aksi durumları da düşünmüş olabilir ancak karşısındaki de Odium…

Çocuk şampiyon teorisini bilmiyordum. Gavinor ile alakalı düşüncem. 2.çağ kitaplarının ana karakterlerinin biri olacağı yönündeydi. Kitapa bazı karakterler var bu şekilde düşündüren. Gavinor’u Dalinar’ın karşısına nasıl çıkarabilirki Odium :thinking:.

Bu kısım Doctor Strange’in finaline benziyor. Odium öyle birşey yapacağını düşünmüyorum ama Taravangian Rayse’nin farketmediği detayları farkettiyse de vardır bir bildiği. Son kitap en erken 3 yılda gelir biz daha çok tartışırız.

2 Beğeni

Bayağıdır söylenen bir teori. Kralların Yolundaki epigraflardaki Ölüm tekerlemelerinden(böyle miydi bunun çevirisi?) birine dayanıyor.

I hold the suckling child in my hands, a knife at his throat, and know that all who live wish me to let the blade slip. Spill its blood upon the ground, over my hands, and with it gain us further breath to draw.

1 Beğeni

Bu bölümün başındaymış.

Bu death rattle kısımlarından aklımda kalan unmade kısımları idi. Bu kısımı unutmuşum. Bu teoriye biraz bakınayım.

Ama gavinor ise o çocuk dalinar’ın sağlıklı bir karar verebileceğini sanmıyorum.

Hoid ile Jasnah’ın ilgili konuşmasında düellonun sadece kılıç düellosu değil daha kapsamlı birşey olacağı. Yürek mücadelesi tarzı birşeylerden bahsetmişti.

Bir çocuğun şampiyon olarak Dalinar’ın karşısına çıkması fikri hoşuma gitmiyor. Daha epik bir savaş beklentim var.

BS ne yazsa okuruz da. Bu death rattle pasajının asıl amacı me o zaman?

Odiumiun şampıyon kapışmasını kazanmasının çok da kötü olmayacağını düşünüyorum. Odium Shardının şu anki sahibinin nihai amacının insanlığı kurtarmak olduğunu unutmamak gerek. Hem daha shardın negatif etkilerine yenik düşecek kadar uzun zaman da geçmedi.

Çocuk şampıyon teorisini bende duydum. Tam da şimdiki odiumun yapacağı birşey.

WoB larda gezinirken yatırım (investiture) konusunda kafam karıştı biraz. Yatırımı tam olarak anladığımı söyleyemem.
Yatırımın katı sıvı gaz olarak var olduğunu biliyordum ama WoB larda bahsedilen pozitif, nötr ve negatif yatırım nedir ?
Yatırım konusunda daha açıklayıcı olabilecek var mıdır?

Investiture Kozmerdeki büyü kaynağının genel adı. Sissoylular da Radiantlar da Elantrianlarda investiture kullanır ama birbirinden biraz farklılaşmış büyü kaynağıdır. Nasıl yapılacağı biliniyorsa birbirine dönüştürülebilir. Kozmer gezegenlerindeki tanrısal Shardlar çok büyük miktarlardaki investiture sahibidirler. Bir varlık tarafından kullanılmıyorsa bir süre sonra investiture bilinç kazanabilir. Elantris seonları, sprenler vs. bunlara örnek sayılabilir.

Son kitapta ortaya çıkan anti-investiture aslında eskiden beri teorisi kurulan ama ilk defa hikayede bizzat gözüken birşey.

2 Beğeni

İnvestiture bilinç konusunu bilmiyordum, teşekkürler. Peki pozitif, nötr ve negatif olmaları tam olarak ne ifade ediyor?

Pozitif negatif investiture diye birşey hatırlamıyorum.

-Can all Investitures be classified as end-positive, neutral, or negative?

+Yes, though in the overwhelming majority of cases, it’s end-positive or at least neutral. Hemalurgy really is an oddity in the cosmere.

Burada bahsediyor.

Büyü sistemi için kullanılan terimler bu end positive, end negative ve end neutral. İnvestiture(Kuşam) büyünün kaynağıdır, bu büyü kaynağını dıştan çekersen bu end positive olur. +dasındır yani. Dalga bağlama Aon Dor kullanma ve Allomansi böyledir. Elantrian Aondordan, Dalga bağlayan Fırtınaışığından, Allomancer da Muhafaza’nın bizzat kendisinden güç çeker. Allomanside metal sadece bir geçittir, şifre gibidir.

Ferukemi end neutraldir. Büyünün kaynağı kişinin kendisidir, kendisi doldurur kendisi boşaltır, dışarıdan bir enerji çekilmez. Nötrdesindir yani.

Hemalurji end negative. Hemalurjide kazıklar vücuttan ne kadar uzakta kalırsa o kadar güç kaybedilir. -ye düşülür az bile olsa. Çelik Nezaret bu kayıpları azaltmak için kazık çakma işlemini direkt kurbanın vücudundan hedefin vücuduna geçecek şekilde yapıyordu. Keza kazıkları kan içinde tutmak da kaybı azaltıyordu yanlış hatırlamıyorsam.

4 Beğeni

Çok ama çok kıymetli bir bilgi edinmiş oldum, yatırımın bu şekilde açıklanması kafamdaki taşların yerine oturmasını sağladı. Yavaş yavaş da olsa Cosmere’i anlıyorum :grinning_face_with_smiling_eyes::clap::clap:

Selamlar. Uzun zaman sonra bir arkadaşımı da seriye başlattıktan sonra onunla tartışırken birçok şeyi unuttuğumu farkedip bu kanaldan bazı yerleri tekrar dinlemeye karar verdim. Daha sonra şu videoya denk geldim. Tartışmaları da genelde sıradaki kitabın çıkışına yakın açıp okuduğum için çoğu Rhythm of War tartışmasını henüz okumamıştım. Sonu ile ilgili de bu video benim için bayağı ilginç oldu. İlgilenirseniz bir bakın derim. :slight_smile:

4 Beğeni

Kitabı bitireli yarım saat kadar oluyor. Ne desem bilemiyorum. Efsaneydi! Şey, aslında olmasını beklediğim başka şeyler vardı ama bu kadarını da beklemiyordum açıkçası.
Her kitap daha da derinleşiyor Roshar ve Kozmer.
Not: Aşağısı ağır Rhythm of War spoilerı içerir.
Kimsenin Shallan’a dikkat çekmediğini fark ettim, bence kendini kabullenmeye başlaması ve kişilik olarak güçlenmesi çok başarılı anlatılmış. Bir yandan fantastik fakat diğer taraftan oldukça gerçek, tıpkı Kaladin’in duygusal travmaları gibi. Yalnız gerçekten şimdi iki spreni mi olacak bu kızın? Bu Ölü Göz mevzusu da ilginçleşmeye başladı. Mayalaran’ın anlatacağı çok şey var…
Her şey birbirine o kadar farklı bağlanıyor ki… Seonu tahmin etmek hiç de zor olmadı benim için ama Kozmer’de bu tür bağlantılar görmek beni epey sevindiriyor açıkçası. Seonun adı geçince Elantris’i açıp anlamına baktım hatta. :joy:
Taravangian çok tehlikeli bir Garaz olacak bence. Mraise -adını doğru yazamamış olabilirim- gibi güç tarafından çarpıtılmamış olması önemli değil bence, Taravangian’ın çarpık kurtarma anlayışıyla kimseye zarar vermemek bence uyuşmuyor, Taravangaraz Roshar’ı kurtaracağım derken işleri daha da batırabilir, hatta tüm bu batırış ona kurtarış olarak bile görünebilir. Bu adam baştan kaybetmeye odaklı düşünüyor ne de olsa.
Nefesler Bakırakıllar gibi anı tutabiliyorlar mı, tutabiliyorlarsa nasıl? Tamamen alakasız şekilde Savaşkıran’daki tanrılar ve Roshar’daki elçiler aynı mantık mı acaba?
Daha değinmek istediğim çok şey var. Navani ve Raboniel -adını yanlış yazmış olabilirim- arasındaki işbirliği, Savaş Ritmi vs…
Taravangian’ın/Garaz’ın şampiyonu Moash olabilir belki, ama acaba Taravangian Mraise’in anlaşmasını devam ettirecek mi, ettirmek isteyecek mi? Bunca olasılık ona farklı kapılar açabilir, kendini bu durumdan sıyırmak için farklı yollar bulabilir.
Daha ne desem bilemiyorum, her şeyi sindirmem lazım. :smiley:

4 Beğeni

Taravangian çok tehlikeli bir adam. Hoid de onun pençesine düştüğüne göre artık evrensel açıdan onun entrikalarıyla baş edebilecek tek bir isim var: Kelsier. Sırada Mistborn 7 var. Kelsier ile alakalı daha derinlemesine bilgi edinmek istiyorum. (Mistborn spoiler)

2 Beğeni

Aslında Hoid mevzusu hala muamma. Perfect pitch’i kaybettiğini biliyoruz ama kendisi de bu durumu bekleyerek, yani kandırılmayı bekleyerek, farklı bir strateji yapmış olabilir. Tabii yine de Taravodium Rayse’nin Odium’undan çok daha tehlikeli bu açık. :smiley:

2 Beğeni