Bu durum bana da mantıklı geliyor. Taravangaraz çok tehlikeli ama Hoid gibi binlerce yıl yaşamış birinin illa ki yedek planları vardır diye düşünüyorum. Brandon Sanderson bir şey demiş mi bu konuda acaba, ben onu merak ediyorum asıl.
İmkansız. Sondaki muhabbette tamamen farklı birini seçme niyetinde olduğunu belli etti.
Çocuk şampiyon teorisi çok güçlü bence.
Searching for Stormlight Archive's Ending #5 The Baby Champion - YouTube
Aslında spoiler başlığındayız ama henüz 4. kitap Türkçe çıkmadığından okuma fırsatı olmayanlar için spoiler olmasın diye blurlamayı tercih ettim. Yukarıdaki videoyu izledikten sonra biraz yukarılarda geçen şampiyon teorisi bana da bayağı mantıklı gelmeye başladı. Hadi hayırlısı bakalım, ne çıkacak göreceğiz.
O teoriyi ilk okuduğumda hadi oradan demiştim ama düşündükçe daha da mantıklı geliyor ne yazık ki
Ben direkt şampiyonun kimliğine yönelik fikri duyunca şüpheyle yaklaşmıştım ama videodaki referansları da düşününce çok aklıma yattı ne yalan söyleyeyim.
Bende bu teoriyi çok mantıklı buluyorum. Korkunç ama Taravangian için kesin zafer olabilir. Yine de Cultivation uzun vadeli planından yeni birşeyler çıkabilir.
Bir kısmını canlı takip ettim bol bol RAFO’lu sorular soruldu. Hatta Cognitive anomaly hakkında birkaç soruya şu an bu konu hakkında konuşmak istemediğini söyleyip RAFO’ladı.
İngilizce listening kısmı bende çok iyi olmadığı için uzun uzun konuştuğu kısımlardan pek birşey anlayamadım
Aceleye gerek yok. Yakında buraya düşer. Başlığını bile açmışlar.
Geçen hafta bir teori görmüştüm, kaydettim sanıyordum ama bulamadım. Teoride Kabsal’ın yaptığı deney düzeneğine atıf vardı. Hatırlarsanız Kabsal aslında orada da bir çeşit ritim kullanıyordu, şehirleri göstermek için. Yazan kişi Nalthislilerin Gecekanını yaparken Rosharlılardan etkilendiği gibi Rosharlıların da Gümüş Krallık şehirlerini kurarken Sel’den etkilendiklerini söylüyordu. Hatta şehir haritaları ile Aonlar arasında bağlantı da kurmuştu teoride ama bulamadım bir türlü teoriyi.
Arcanum Unbounded kitabını şu an okuyorum ama Mistborn:Secret History henüz bitti ve ben nasıl büyük bir hata yaptığımı anladım.
Kesinlikle Rhythm of War’dan önce okunmalı bu hikaye. Dönüp dönüp diğer kitaplara bağlantıları keşfetmekten Arcanum Unbounded’ın sonraki hikayelerine devam edemiyorum.
Rhythm of War’ okumadıysan ve okumayı düşünüyorsanız önce Secret History’yi kesinlikle okuyun.
Daha Edgedancer ve Dawnshard’ı da okumadım ve onlarda da aynı olacağını biliyorum.
Burdan sonrası Secret History spoiler içerir dikkat!
Secret History 2 istiyorum. Mistborn Era 2 sırasında Kelsier neler yapmış bilmek istiyorum. Yazarın sonsözüne göre bu olasık var ama zor gibi.Lost Metal’i okumadan Era 2 okumak farz oldu
Secret history ile Rythm of war arasında çok da belirgin bir bağlantı yok. Birindeki karakter diğerinde başka isimle anılıyor sadece bu kadar. Tabi ki farkedince koca bir “Wow” çekilebilir ama illa okunmasi gerek diyemeyiz
Ben sonrasında Secret History okuyunca Thaidakar’ın amacına vakıf oldum. Bu da Shallan’ın hikayesini ve Mraize ile olan diyaloglarını hatta 115. Bölümdeki açıklamaları daha anlaşılır kıldı benim için.
Aynen koca bir wow çektim. Söylemek istediğim o zevki sırasıyla almak için önce Secret History okunsa daha iyi olacağıydı aslında
Şimdiye kadar yediğim çoğu spoilerın kaynağının da bu hikaye olduğunu söylemem lazım. Yani Secret History okumak cosmere’e bakış ufkumu genişletti diyebilirim
Kesinlikle katılıyorum. Secret History okumak cidden kozmer ufkunu açıyor.
Secret history’den sonra yazar benzer şeylerin diğer kitaplarda da olduğunu, mesela Fırtınaışığında ana hikaye giderken öbür alemden olayları okuyacağımız hikayeler olduğunu söylemişti. Çok dikkat ederseniz farkedebilirsiniz demişti.
Secret History ‘nin sonsözünde benzer bir durumun Sissoylu 2.çağ kitaplarında da olduğunu. Gerekli ipuçlarını yerleştirdiğini ve dikkatli okuyucuların bunları fark edeceğini yazmış. Sanırım bundan bahsediyorsun.
Aynı durumun Fırtına Işığı içinde olması mükemmel olurdu. Keşke her kitaptan sonra ya da üçleme, beşleme aonrası böyle secret history novellaları yazsa da okusak
Ben bunlara maalesef karşıyım. Beni okuduğum seriden de soğutuyor. Ben tuğla gibi 4 tane kitap okuyacağım ve keyif alacağım sonra bir anda ‘‘şu kitabını okumadığım için’’ aslında pek de önemli kısımları anlayamadığımı öğreneceğim. Üstelik hikayenin inşa edildiği yer de diğer serilere ve tüm serilerin bütününe hizmet ettiğini öğreneceğim. Beğenmediğim diğer, farklı tarz, yazınsal açıdan daha zayıf hikayeleri de okumak zorunda olayım bir de öyle mi? Bu çok saçma. Umarım Stormlight’ın 5. bilemedin 10. kitabı seriyi kendi içerisinde tutarlı bir noktada ve sonlu bir şekilde bırakır.
Burda opsiyonel okumalar olmamalarından bahsediyorum bu eleştirdiklerimin. İlk üç kitapta bu yoktu mesela. Diğerini veya diğerlerini okursan biraz daha keyif alırsın veya bazı şeyleri daha net anlarsın fikri kabulüm ancak son kitap itibariyle hikayenin kendine değil de diğer amaçlara hizmet ediyor oluşu üzerinden bir yapı görünümü çok tatsız. Serinin değerini azaltıyor benim için.
Bildiğim kadarıyla siz de iyi bir Brandon Sanderson okuyucususunuz. Şimdiye kadar yazdığı serilerde olaylar zaten tutarlı bir son ile bitirilmiş vaziyette. Bundan sonrası içinde yazarın bu çizgiden ayrılacağını sanmam. Ama ana hikaye ilerlerken arka planda daha büyük hikaye için verilen ipuçları derinlemesine okuma yapmak isteyenler için memnun edici detaylar. Ve bu detayları keşfedip diğer kitaplardaki detaylarla birleştirmek de daha büyük bir okuma zevki açıkçası(bence).
Brandon Sanderson okurlarının birçoğunun bu küçük ipuçlarını yakalayamadığını ve derinlemesine okuma yapmadıklarını düşünüyorum. Bu noktada bunun kesinlikle bir eksiklik olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü hikayeler kendi içinde başlayıp bitiyor, çok azı ana hikayeyi etkiliyor.
Brandon bu yazım tarzını gittikçe daha çok benimsiyor ayrıca. Şuan bile Skyward’a 2 adet novella yazıyor.
Bunun cosmere evrenini genişletirken yazarın kaçınamayacağı bir nokta olduğunu düşünüyorum. Bir noktada artık evrenini genişletip olgunlaştırmalı ve diğer kitaplarına da zemin hazırlamalı.
Aynı evrende geçen farklı hikayeler olsa dediğinize katılırdım ama Stormlight son kitap itibariyle ucu açık kaldı ve ucunun açık kaldığı nokta direkt olarak Sissoylu’ya ve oradan da daha büyük hikayeye bağlanıyor ya serzenişim o. Sanki ben başka bir hikayenin yan hikayesini okuyormuşum gibi hissettim kapağı kapattığımda. Ha evet, diğer serileri de aynı şekilde beğeniyor olsam çok problem olmaz benim için hatta sizin de dediğiniz gibi daha büyük bir zevk olur okumak.
Sürekli dile getiriyorum ama umarım sizin de dediğiniz gibi 5. kitapta kendi içerisinde ucu açık kalmayan sonlu bir hikaye okumuş oluruz. Aynı hikayedeki bir karakteri başka bir hikayede görünce ister istemez bende ‘‘bitmiş olduğu düşünülen seri bitmemiş ve ben bir şeyler kaçırıyormuşum’’ hissi uyandırıyor.
Zaten hali hazırda listelerin en tepesini zorlayan bir seri yaratmışken daha büyük bir şey için feda etmemeli bence Brandon bu seriyi. Edeceğini de düşünmüyorum zaten ama şüphelerimi de dile getirmeden edemiyorum.
Bir noktadan sonra söylediğiniz gibi hikayesi bitmiş bir karakterin başka bir romanda majör ya da minör olarak belirmesi ve hatta ana hikayenin akışına katkıda bulunması bile teorilere göre muhtemel ki bir örneği var.
Aslında Shallan özelinde bahsettiğiniz olaylar yine Shallan’ın cosmere’i anlamasına yardımcı olmak için yerleştirilen detaylar ve bunları yaparken de yine daha önce benzer yollardan geçmiş birini kullanmış yazar. Ama yukarıda da dediğim gibi bence bu bağlantılar gittikçe artacak. İşin içinden çıkmak daha zor olacak.
Son kitapta bahsi gecen Sissoylu karakteri bu kadar büyütülecek birşey değil Fırtınaışığında. Bana kalsa keşke daha çok işin içinde olsaydi derdim. Zaten bu serilerin birbirinden ayrı başlamış olsa da bir şekilde hepsinin bağlanacağı çok onceden beridir yazarın söylediği birşey. Cogu okur bu ipuçlarını bekliyor zaten. O kadar ki Sissoylu son çağında artik hepsi içiçe geçmiş olacak.
Bu arada savaşkıran baskarakteri 2. Kitaptan beri işlerin içinde, ana karakterlerle muhabbet falan ediyor. O kadar ki son kitapta herseyini açık etti. Bu varken ötekine takılmak biraz garip bence.
Seriler ilerledikce başka kitaplarla bağlantıların artmasını hoş bulmamaniza üzüldüm. Ama bu bağlantılar seriler ilerledikçe katlanarak artacak.