Fırtınaışığı Arşivi

Ben evrene direkt Kralların Yolu ile başladım. Hiç sorun sorun olmaz bence.

3 Beğeni

Tamamen alakasız. Okuyabilirsin. Lig olarak Fırtınaışığı çok üstünde sissoylunun.

1 Beğeni

Yaşaması gerekmiyor bence son kitap onun pov´u olsa da. 4.kitabı daha okuyamadım ama bildiğim kadarıyla ilk yarıda (5.kitap) önemli karakterlerden biri kesin ölecek. Kaladin ve Shallan çok genç olması sebebiyle sanmıyorum. Jasnah’ı şu an ana karakterler içine koyamayız. Muhtemelen ölen Dalinar olacaktır. Bakalım göreceğiz.

@Tnuviel37 @Haplo çok teşekkürler. Direkt dalıyorum o zaman.

1 Beğeni

Kesinlikle sorun olmaz. Kozmer serileri arasında şimdilik ana hikayeyi etkileyen kritik bağlantılar yok. Sadece kitaplarda 2. yada 3. seviye bir iki karakterler başka kozmer dünyalarından gelmiş oluyor. Diğer kitapları okumayanlar hikaye bütünlüğünden hiç bir şey kaybetmiyorlar ama o karakterleri de fark etmemiş oluyorlar. Fark edince hoş bir anekdot oluyor (şimdilik).

1 Beğeni

Oathbringer biraz önce bitti. Seri içerisinde en çok bu kitabı sevdim. Bu kitabı okuyunca anladım ki ilk iki kitap seriye giriş kitabı asıl olaylar 2. kitabın sonundan sonra başlıyor. Kitabı diğer kitapalardan daha çok sevmemin sebebi ilk kitaptaki 2 büyük gizemin çözülmesi hıyanet ve yokelçiler ve karakterlerin artik bir arada hareket etmesi oldu.

Sonu diğer kitaplar kadar iyi değildi. Diğer kitaplar gibi insanı şok edecek olay ya da ters köşe yaşanmadı. Ama yinede fena olmadığı görüşündeyim. Şahsen 4. kitap için ümitliyim ancak seriye bir kaç ay ara vermek istiyorum ard arda 2 tane 1000 küsür sayfalık kitap okumak beni yordu.

Bu arada bu 2. baskı da önce ki baskı da olan hataları düzeltmişler. Hiç 7 çevirmen çevirmiş gibi hissetmedim. Ancak çevirmenler bazı yerlerde garip ifadeler kullanmışlar. Mesela Dalinar savaşa gidiyor Navan’i sakın şehit olma diyor. Ya da buna benzer uygunsuz daha eski sözcükleri kullanıyor. Kitap içinde çok sırtıyor.

3 Beğeni

Orijinalden alıntılayalım.

Dalinar, don’t you dare become a martyr, she thought, reaching the stairwell.

Martyr kelimesinin çevirisi direkt şehit kelimesidir, bu konuda çevirmenlerin yapacağı bir şey yok. Hatta martyr’in kökenlerine bakıldığında Hristiyanlıkta tanık anlamına geldiği ve İslamiyetteki şehit-şahit ile aynı tarz köken ve anlamda kullanıldığı görülebilir, yani tam birebir bir çeviri bu.

Martyr ve şehit kelimelerinin semavi din dışı kullanımları da var, burada olduğu gibi ve devrim şehidi kullanımında olduğu gibi.

2 Beğeni

Teşekkür ederim. Ben de çevirmenler kitap orta çağ benzeri bir ortam da geçiyor diye epik bir hava vermek için kendilerini kasarak öyle çevirmişler sandım.

Bu o türden bir çeviri değil. Ha öyle çevirinin bir örneği Parlayan Sözlerin Tarikat tanıtımlarını yapan bölüm başı paragraflarında görülebilir. Biraz da antik metinlerden çeviri yapıldığı için bana kalırsa iyi ama biraz eski dil içerdiği için anlamayan kişiler olabilir.

1 Beğeni

Savaş Ritmi’ni okuyuorum ve bitmiyor. Çok güzel bir duygu, sanki büyük bir bardaktan limonata içiyor gibiyim; miktarı bitmesinden çekinmeyeceğim kadar çok, tadı çok yoğun değil ama her bir yudumda da tatmin edici bir lezzet veriyor.

Ayrıca şu ana kadar okuduğum en oturaklı Sanderson kitabı, önceki kitaplardarki rahatsız edici bölüm geçişleri bu kitapta yok.

Bir başka dikkatimi çeken konu ise Sanderson’un farklı serilerini birbirinin içine sanki biraz fazla dahil etmesi. Vasher’in Savaşkıran’daki büyü güçlerini kullanması. Gece kanı’nın olaylara fazlaca dahilolması biraz fazla mı oluyor dedirtti. Evet Cosmere diye bir şey var ama serilerin özgünlüğünün bozulması pek hoş değil.

4 Beğeni

Daha Beyaz Kum falan var. Kitabı bitirince de demiştim Savaş Ritmi ile serileri ayrı takip etme durumu bitmiştir bence.

2 Beğeni

Bence Kaladin kısımları haddinden fazla uzatılmış, aslında tüm seri için Kaladin çok çok uzatılmış bir karakter.

Kesinlikle. Ben seriden soğudum bu yüzden. Gereğinden çok fazla bozuldu özgünlüğü. Kaladin sahneleri de biraz darlamıştı okurken.

Roshar Kozmerdeki ana gezegenlerden biri. Bunun sebeplerinden biri, büyü kaynagina kolay erişim. Baska gezegenlerden gezginlerin gelmesi çok normal bu yüzden. Yukarıda arkadaşın bahsettiği karakterlerin gelmesinin ana sebebi büyü zaten.

Ben hikayenin diğerlerine fazla bağımlı olduğu görüşüne katılmıyorum. Çünkü ana konuya müdahil olan karakterlerin kökeninin ne olduğunun hikâyeye olumlu yada olumsuz bir etkisi yok. Ama tam tersi durum daha ön planda bana göre. Roshar’da gerçekleşen olaylar Kozmer genelini daha fazla etkileyecek gibi görünüyor bana göre.

2 Beğeni

Aslında diğer serilerden karakterlerin fırtınaışığında belirmesi normal ve bence olması gerekenden daha az ve etkileri çok kısıtlı şuanda. İlerisi için bambaşka boyutlara gelebilir ama şuan bilinen karakterlerin Roshardaki durumları daha çok misafir oyuncu gibi. Hiçbirisi şuana kadar kritik rolü geçin, senaryoya derinden etkileyecek bir olaya bile karışmadı. Tabi gizli ve sonradan gerçekleşecek olayları bilemem ama gayet hoş oluyor diğer karakterlerin bulunması. Öyle gözümüze gözümüze de sokulmuyor.

1 Beğeni

Ben Kaladin’i en baştan beri seviyorum. Serinin tek ana karakteri Kaladin olsa yine okurdum.

Bir de bölümlerin başında Navani’nin fabriallerin hangi metallerden nasıl etkilendiği konusu ve birkaç küçük konuşma da acaba Sissoylu ile bir bağ gelir mi diye merak ettirdi.

Bu arada daha 400 sayfa okudum.

3 Beğeni

O zaman özgünlüğün bozulma olayının daha pek bir detayına maruz kalmamışsınız hocam. Bitirince benim gibi mi düşüneceksiniz merak ettim.

1 Beğeni

Neden ülkemiz de bu elçi resimleri yok…

Bizdekiler elçilerin resimleri değil mi zaten? Yeni 2 ciltli olanlar.

Yakın zaman da 4. kitaba başlayacağım başlamadan önce okumam gereken kitap var mı? Kozmer evrenin de sadece Elantris ve Matem Bandlarını okumadım.