Fırtınaışığı Arşivi

Şafakparesi ile Sınırsız Arcanum da geldi bugün. Önce hangisinden başlayayım? Bir de Secret History var okumadığım önce onu mu okusam?

3 Beğeni

Tabii ki Secret history \(≧▽≦)/

Okurken en eğlendiğim, güldüğüm hikaye idi.
Ama rahat bir baslangic icin scadrial’daki 2 hikayeyi okuyabilirsin.

2 Beğeni

Sınırsız Arcanum oku bence. Komple oku gitsin. Sonra Şafakparesi ve Savaş Ritmini okursun l.

1 Beğeni

Ilk kitapta Hoid, Kaladin’e flütünü vermisti ( işte şarkı söylediği aleti). Ona bunu öğrenmesini vs soylemisti. 2. Kitabin ortalarindayim ama halen ne flutun adi gecti ne de Kaladin bir sey yapti. Ilerdeki kitaplarda kullanacak mi? Bir de Hoid, ogrencisine (Sigzil) bir seylerden bahset vs de diyordu ama Kaladin hic bu tarz konusma yapmadi.

Bir de Kaya’nın kendi memleketindeki ozel golu anlatirken ( tahminen Shadesmar’a gecis yeri. misal Sissoylu’daki o havza gibi bilicsel aleme goturuyor) orada beyaz sacli bir tanri ile karislastim diye Hoid’i tasvir etmesi ve sizgil o kisinin Hoid oldunugu anlayip efkarlanmasi sjsjsjsjsjsjs

Bunlar güzel tahminler :wink:
Diğer bahsettiğin aleti de yakın zamanda beklememek gerek. Okumaya devam :slightly_smiling_face: .

1 Beğeni
  1. kitap 4. epigrafdaki mektup, yüksek ihtimal ilk kitaptaki Hoid’in yazdığı kişinin geri dönüşü. Başta bu mektubun Honor’a yazıldığını düşünmüştüm ama ilerleyen epigraflarin hepsi güncel zamanda ortaya çıktığı için( 2. kitap 1. epigraf Navani’n günlükleriden, 2. epigraf Ritimler hakkindaydi, 3. epigraf Shallan’in Parlayanlar kitabindan seçmelerdi. Kısaca söylemeye çalıştığım şey güncel zamandaki seyler.) bundan vazgeçmiştim.

Sonra epigraflarin birinde yazan kişi Rayse’in Honor’u öldürüp bir şekilde tutsak kaldığı zamanı binlerce yıl önce demesiyle de kesinleşti.

Bana bunu yazan kişinin yazim stili ve içimden gelmesiyle Sazed olduğu yönünde. Birincisi Adonalsium’a bakış açısı, hâlâ onu kafasinda oturtamamis gibi. Oysaki o 16’dan biri olsaydi bence kesinlikle onun hakkinda bariz bir bilgisi olurdu, gibime geliyor. Ikincisi bir epigrafdaki yazisi " Ancak sen hiçbir zaman denge icin bir kuvvet olmamışsındır. Sen karlarin arasindan çekilerek götürülen bir ceset gibi arkandan kargaşayi sürüklüyorsun. Lütfen, benim ricamı dinle. Oradan ayrıl ve müdahale etmeme yeminimde bana katıl."

Ne denge mi? Pare’ler tek başlarına denge olmaz ki sonuçta onlar denge olucak 2 unsurun parçası olabilirler :slight_smile: bir de sondaki “müdahale etmeme yemini” Era 2’deki Wax ile o malum sahnesinde de dunyaya müdahale etmedigini anlatmisti, tam aynı sebeplerden bence buna da karismayacak.

Kısaca kesinlikle mektubu yazan kişi konusunda eminim.

Neyse de bu olay dışında SLY’nin 2. kitaptaki hali favorimdi. Gittikce zekilesen, sivrilen beyni ve o genç kızsı hallerine ( Kaladin’i tease lemeleri, arada tanri havalarına girmesi, konusmasi, gulmesi… kisaca her haliyle cook hosuma gidiyordu) bayılıyordum. Çokça da güldürüyordu beni ama taaaa ki o ana gelene kadar, gittice zafiylayip en sonunda kaybolması :frowning: Kaladin gibi çukurda bağırdım “Sly” diye. O kadar üzüldüm… neyse inşallah geri döner yoksa çokça üzülürüm

150 sayfam kaldi bitmesine. Su ana kadar baya eğlendim ve sevdim. Bolca da teorim var ama cogu tahminen cevaplanmistir.

Yaaa Kaladin ve onun anadolu irfanı :frowning:
Gidip “ben muzik calmam” deyip birakmis JSSJSKSKSKSKSJSJS off ya Hoid gibi tepki verdim.

Mektuplar farklı kişiler arasında, hepsini saf iki kişi arasında diye düşünme. İlk kitapta Hoid Frost arasında. Frost Hoid’un çok önceden tanıdığı ejder ırkına mensup biri. Aynı zamanda 17. Pare üyesi (Kozmerde bir grup). 2. Kitaptaki müdahale etmeme mektubu ilk kitaptaki mektuba Frost’un cevabı.

1. Kitapta 3 mektup var. İlki malum bir Sharddan Hoid’a tehditvari bir uyarı mektubu.

2. Bir Shardın avatarından mektup.

3. ise düşündüğün kişiden Hoid’a bir mektup, ilk iletişim. Zaten mektup yazanın üslubu kim olduğunu ortaya koyuyor.

Savaş Ritmindeki mektup da iletişimin ileri düzeyinden bir mektup, evet yine o tahmin ettiğin kişiden.

2 Beğeni

Oysaki denge olayinda anladigimi dusunmustum (╯︵╰,)

Sazed, Trell olaylarini mi anlatacak? Baska turlu bu olaylara nasil girecegini tahmin edemiyorum.

Frost’u ilerleyen kitaplarda gorecek miyiz? ( 3. veya 4. kitapta)

Simdi sasirdim. 17. Pare uyeleri Hoid’i yakalamak istediğini biliyoruz ama aralarindan birkaci onun eski arkadasi demek. Dragonsteel kitabinda gecen karakterlerden biri oldugunu biliyordum sadece (Frost’un)

Yok. Zaten bu mektuplar hep gezegenler arası mesajlar, çoğu karakteri Roshar’da görmeyi beklemeyin.

Ben epigrafları hiç aklımda tutamıyorum. Hemen unutuyorum. Zaten okurkende kim kime ne yazmış bir türlü kestiremiyorum. Sadece Hoid ile Sazed’in yazıştığı yerleri anlayabildim :sob:

Karakterlerin isimleri de karışıyor herhalde :grinning:. Ayrıca burada spoiler içeren paylaşımdan kaçınsan fena olmaz, biraz belirsiz konuş ya da spo içine al. Çünkü mesela benim yazdığım Frost karakterinin çok spoilerlık bir olayı yokken, senin yazmaya çalıştığın malum bir karakter spoilera girer

1 Beğeni

Oldukça spoiler vermekten kaçınıyorum. Yazdığım bilginin spoiler olduğunu fark etmedim. Ben çok bariz olduğunu düşünmüştüm. szeth ile sazed’i karıştırdığımıda yeni fark etim :joy:

Kaladin ile Elhokar’ın konustugu yerdeyim. Aklima bir sey geldi. Sly zamaninda Kaladin’e etrafta basi boş gezen Muğlakları gördüğünü, onların yeni birisi bulmaya çalıştığı vs soylemisti. Elhokar’da Kaladin ile konuşurken gölgelerde şekiller gördüğünü ve fısıldaşdıklarını söyledi ( hem de Kaladin’i gorunce korkup kaçtıklarını da). Bunun aynısı Shallan’ın çocukluğunda görmüştük ve bu yüzden Muğlaklar Elhokar’ı seçmiş olabileceklerini düşünüyorum. Buradan deyinmek isteyeceğim şey. Zamanında Desen, Shallan’a Muğlaklar onu gozetlemesi icin gönderdiğini söylemişti. Aynı şekil Muğlaklar Elhokar’ı secip onun zayıflıklarından yararlanıp krallığı kontrol mü etmek istiyor?

Kisaca Sprenler bu kadar stratejik hamleler yapabilirler mi?

(100 sayfam kaldi… bugün bitireceğim inşallah)

4. Kitapta sprenlerin siyasi yapısı daha yakından tanıyoruz yani evet sprenlerde stratejik hamleler yapıyor ama bu denli büyük değil.

1 Beğeni

Normalde burayı uzun zaman önce bırakmak durumunda kalmıştım ama bir işim düştü, affınıza sığınarak bir soru sormak istiyorum.
Fırtınaışığı arşivi ciltli olarak basılır mı acaba, bununla ilgili bir söylenti, duyum veyahut fikriniz var mı, almak istiyorum da ciltli basılmasını beklesem mi diyorum, ama seri daha bitmedi, içimden bir ses ciltli çıksa bile seri tamamlanınca çıkar diyor, siz ne düşünüyorsunuz?
Bu arada seri tahmini ne zaman tamamlanacak?

Türkçesi için cikma ihtimali düşük. Akilcelen neredeyse hicbir kitabina cilt yapmiyor ki gelgelelim daha yeni Firtinaisiği’ni yenilediler.
Yapacaksalarda yakin bir tarihte olmayacak diye düşünüyorum

Yayınevi düzensiz ve plansız hareketleri ile bizi hep terste bıraktı ama bu saatten sonra bir de ciltli edisyon basacaklarını hiç zannetmiyorum Fırtınaışığı için. Zaten yakın tarihte boyutları küçültüp kitapları da bölerek yayınladılar, böyle devam eder kitap formatları.

Seri şu an dilimizde de günceli yakalamış durumda. Sanderson 5. cilt için bir tarih ötemelesi yaptı yakın zamanda. 5. Cilt tahmini olarak 2024 yılı içinde bekleniyor.

Ciltli çıkmaz, çıkacak bile olsa yakın bir zamanda olacağını sanmıyorum.

Fırtınaışığı Arşivi serisi bitince 10 kitap olacak. Yalnız şöyle bir durum var. Kitaplar 5-5 olacak. 5. Kitaptan sonra bir zaman atlaması olacak 10-15 yıl gibi, daha net değil. Ayrıca yazar da aslında bu seriyi yazmaya ara verecek, 5. Kitaptan sonra Sissoylu 3. Çağı yazacak, başka kitaplar da var Elantris 2 Gecekanı vs. 5. Kitap İngilizce olarak çıkış tarihi 2024. Türkçe’ye çevrilmesi 2025’e kadar gidebilir.

Seri bitmesinden kastın 5 kitaplık ilk sekansın bitmesiyse 2025’te Türkçesi gelir. Ama kastın toplam 10 kitaplık serinin bitmesiyse 6. Kitabın çıkış tarihi şu anlık 2028 gözüküyor, sarkması ihtimali hiç düşük değil. Oradan hesap edin, 10 kitabın bitmesine çok var daha.