Bu ay 13 kitap okudum. Daha fazla okuyamayacağım için erkenden paylaşıyorum.
Merhaba. İncelemelerinizi hem 1000kitap üzerinden hem de foruma vakit ayırabildiğim kadar Hangi Kitapları Okuyorsunuz başlığından takip etmeye çalışıyorum fakat Silahlara Veda’nın incelemesini ikisinde de bulamadım.
İstisna yapıp bu kitabı yorumlamadıysanız, şansıma, merak ettiğim biri istisna olmuş; düşüncelerinizi duymak isterim. İncelediyseniz de linki paylaşırsanız harika olur.
İncelemelerimi takip etmeniz beni mutlu etti. Normalde okuduğum çoğu kitapla ilgili yorum yapmaya çalışıyorum, ama bazı kitapları bitirdikten sonra nedense hiçbir şey yazasım gelmiyor. Bu kitap da yorum yazmadığım kitaplardan birisi. Bu aralar bir de bilgisayarım bozulduğu için çok fazla yorum yazamıyorum, telefonla yazmaya üşeniyorum. Hazır siz söylemişken Silahlara Veda’nın yorumunu yapayım.
Silahlara Veda genel olarak beğendiğim bir kitap oldu, ama beklentilerimi tam olarak karşılayamadı. Savaşla daha içli dışlı bir kitap beklememe rağmen kitabın çoğunluğu aşk üzerineydi. Yer yer çok güzel kısımlar vardı, ama bir bütün olarak değerlendirdiğimde yazar bir başyapıt oluşturma şansını geri tepmiş. Papaz ve Doktor Ricardo gibi ilgi çekici yan karakterler olmasına rağmen, bu karakterler yeterince değerlendirilmemiş.
Bu kadar eleştirmeme rağmen yine de kitabı beğenmemin nedeni kitabın yarı otobiyografik olmasını öğrenmemden kaynaklanmaktadır. Yazarın hayatını, kitabı okumadan önce okusaydım büyük ihtimalle yukarıda yaptığım eleştirilerin çoğunu yapmazdım.
Silahlara Veda kitabının çevirisi nasıldı sizce? Okurken sıkıntı yaşadınız mı? Birkaç yerde olumsuz yorum görünce almaktan vazgeçmiştim ama metak ettiğim bir kitap.
Çeviri güzeldi. Bu çeviri yeni olan. Olumsuz yorum yapılan çeviri eskisi. Gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.
Teşekkür ederim kırmayıp yorumladığınız için. Bazı eserler ne yazık ki bu hissiyatı verebiliyor gerçekten, hal böyle olunca tam tatminlik hissiyatı oluşmuyor. Yine de merak ettiğim bir kitaptı ve yorumunuz üzerine satın alacağım bir kitap oldu.
Biraz erken atıyorum daha Şubat 1 olmadı. Sadece “Ricardo Reis’in Öldüğü Yıl” kitabına henüz başladım ama Şubat ayının en geç 2.günü bitiririm. Bu ayı böylece bitirmiş olurum
Cennetin Doğusu henüz bitmedi ama daha hafta sonu var, biter sanırım. En beğendiklerim Cennet Çayırı ve Paris Ve Londra’da Beş Parasız oldu (tabii liderliği Cennetin Doğusu muhtemelen alacak). Leibowitz İçin Bir İlahi, Phlebas’ı Hatırla ve İkinci Vakıf da oldukça keyifli kitaplardı. Beğenmedim kitap pek de olmadı bu ay. Yine iş yerinde kurgu dışı okumalara devam ediyorum, Alfa Yayınları Uygarlıklar Serisi’ni bitirince hepsini yorumlayacağım. Keyifli ve verimli bir ay oldu, devamı da gelir umarım. Herkese kitap okuyabildiği, kafasında sorunların olmadığı bir ay dilerim.
Karamazov Kardeşler, Hakkâri’de Bir Mevsim ve Korkuyu Beklerken bu on kitap arasında (sırasıyla) en sevdiklerim oldu. Kör Baykuş bana hitap etmedi maalesef, kendi adıma övüldüğü kadar bulamadım.
Bu ay böyle geçti. Ek olarak “Batı Felsefe Tarihi Cilt 3” ve “Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması” kitaplarını okudum. Toplam 14 kitap bu ay kişisel rekorumu kırdım sanırım.
Bu ay okuduğum kitaplar:
Yeni yıla En Uzak Sahil’le giriş yapıp, ayın ortasını Kozmos - Damızlık Kızın Öyküsü şeklinde çapraz okumayla geçirdim. Sonuna doğru Siddharta - Dönüşüm - Kırmızı Pazartesi üçlüsünü okuyup kafamı dağıtacak bir şekilde ayı tamamladım. Can Yayınları’nın muhteşem baskısı da ayrı bir keyif kattı diyebilirim.
Bu ay okuduklarım:
Ocak ayı benim için oldukça iyi geçti. Okuduklarımın hiçbiri başyapıt değildi ama hepsi oldukça keyifli eserlerdi. Suikastçının Arayaşını şu an okuyorum, gelecek ay bitiririm herhalde.
Douglas Adams - Elveda ve Bütün O Balıklar için Teşekkürler 3/5
Serideki en içine çekmeyen kitap buydu sanırım. İlk 3 kitaba kıyasla biraz sönük kaldı gibi. Umarım son kitapta toparlar ve güzel bir final yapar. Seviyorum Douglas Adams’ın üslubunu.
Jules Verne - Seksen Günde Devrialem 5/5
Çocukken kısaltılmış versiyonunu defalarca okumuştum. Tam metnini okumak bu aya nasipmiş. Çok fazla söze gerek yok. Klasik Jules Verne ve başyapıtlarından biri.
Amin Maalouf - Doğunun Limanları 4.5/5
Gerçeklerle bağdaşmış şekilde harika bir roman yazmış Amin Maaoluf. Okurken karakterlerle birlikte sevinip üzülüyorsunuz. Çok sevdiğim bir kitap oldu. Yarım puanı sonundan tam tatmin olmadığım için kırdım.
Jasper Kent - On Üç Yıl Sonra 4/5
Danilov Beşlemesinin 2. kitabıyla bu ayı kapattım. Okurken yormasa da okuduktan sonra bi oh bitti hissi geldi geçti içimden. Bunda o sarı kafalı Yuda’nın büyük payı vardı sanırım Seriyi bitirmeyi düşünüyorum ama zamana yayarak.
Yaklaşık iki hafta ful ders çalışınca az oldu biraz ama olsun
İsmail Kılıçarslan’dan iki tane daha hikaye kitabı okumuştum ve Başka Masallar da diğerleri gibi çok güzeldi. Ketebe de çok güzel basıyor bence, iki üç tane hata anca vardı.
Bozkırda Cinayet (Baskervillelerin Köpeği) çok heyecanlıydı. Sherlock Holmes serisini önümüzdeki ay bitiririm gibi bu hızla
Düşüş, okuduğum diğer Camus kitapları kadar (Veba, Yabancı) iyi değildi bence ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor. Tekniği de farklıydı onun da etkisi vardır bir de kitabın sonuna doğru tekniği çok daha net anlıyorsunuz. Bir iki sayfa okuyup sarmazsa şahsi düşüncem okumayın çünkü sıkılırsınız muhtemelen, sonuna kadar aynı devam ediyor.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç kesinlikle beklentimin çok üstündeydi, iki günde bitirdim. Hüseyin Rahmi’nin diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum yine aynı seriden.
Son olarak Sokrates’in Savunması ama daha bitirmedim birkaç güne biter, şu an için Sokrates’in mantığını çok sevdim.
Forumdaşlar için güzel bir ay olması dileğiyle
Kısa II. Dünya Savaşı geçen aydan sarkmıştı, bu ay bitirebildim.
Leibowitz’i grup ile okuduk.
Geçen seneyi Dune ile bitirmiştim. Her ay bir kitap okuyup seriyi bitirme düşüncem vardı. 2. kitap ile devam etmiş oldum.
Yeni çizgi romanlardan Hulk ve Swap Thing’i çok beğendim. Chew ile Saga da yine bildiğimiz gibi.
Rick & Morty son 4 fasikülü okudum ama Marmara hızlı davranıp 4 tane daha bastı. Onları da yakın zamanda okurum.
Şöyle bir bakınca bu ay okuyup da beğenmediğim bir şey olmamış.