Forum Üyelerinin Aylık Okuduğu Kitaplar

Bu ay İthaki Modern’e biraz ağırlık vermek istedim. Bakınca en kısa kitapları okumuşum aslında. James Joyce’a Dublinliler ile giriş yaptım. Joyce okuma sebebim aslında ikinci bölümdeki bir çizgi romandan dolayı.

Vakıf serisine ikinci kitapla devam ettim. Serinin gideceği noktadan umutluyum.

Yıkıma Giden Adam’ı çok beğendim. Bester tarihteki ilk Hugo’yu bu ilk romanı ile kazanmış. BKK içerisinde okuduğum en iyi romanlardan biri.

Korkma Ben Varım, Menteş’in yazdığı ikinci benim okuduğum son romanı. Şiir kitabı hariç tüm eserlerini okumuş oldum. En beğendiğim romanı bu oldu.

Aylak Adam’ı ay bitmeden bitiririm diye düşünüyorum. Giriş - Kış- bölümü biraz zorlu olsa da okudukça açıldı. Yarısını bir günde okuduktan sonra biraz ara vermek durumunda kaldım.

Geçen ayki kidega YKY indirimi ile aldığım tüm çizgi romanları okumuşum.
All Star Superman mükemmel bir eser ama maalesef berbat bir baskı ile dilimize kazandırılmış durumda. Bu konuda şurada biraz veryansın etmiştim: https://1000kitap.com/gonderi/134457021

Wonder woman Yeni Dünya’yı YKY’nin seri içerisinde boyut değiştirmesinden dolayı uzun zamandır almak istemiyordum. İndirim bahanesiyle alıp okudum. En azından birinci kitap küçük boy olarak ikinci baskı yapsa da hepsi bir boyda olsa.

Tek kişilik birlik neden bastıklarına pek anlam veremediğim vasat bir hikaye. https://1000kitap.com/gonderi/133947262

Hal Jordan ve Green Lantern Birliği Rebirth dönemi, eski Green Lantern Corps serisinin yerini almış, harika çizimlere sahip bir eser. Maalesef devamı basılmayacak gibi gözüküyor.

BlackSad’i genel olarak beğendim. Umarım devam kitapları bir ana önce seri şekilde basılır: https://1000kitap.com/gonderi/135288606

Mezarlarına Tüküreceğim Boris Vian’ın aynı adlı eserinden çizgi romana uyarlanmış, cinsellik ve şiddet dozu yüksek bir intikam hikayesi. Okuduktan sonra İthaki Modern içinde yer alan bu ve başka bir Vian kitabını daha aldım ama okuma fırsatım olmadı henüz.

Babalar ve Kızları mini bir otobiyografi ve biyografi karışımı. Yazar Mary Talbot kendi babası ve geçmişi ile James Joyce ve kızının geçmişlerini anlatarak kadının toplumdaki yerini sorguluyor. Bu çizgi romanı okuduktan sonra Joyce okumak isteyip Dublinliler’e başladım.

Gabo ise Gabriel Garcia Marquez’in biyografisinin çizgi roman formatında anlatımı. Güzel bir eserdi. Beğendim ve daha fazla Marquez okuma isteği uyandırdı içimde :slight_smile: Önümüzdeki ay okurum umarım.

Son olarak Jupiter’in Mirası serisini okudum peş peşe. Bu serinin bu şekilde yayınlanmasını ve okunmasını tam olarak doğru bulmuyorum aslında. Netflix dizisi çıkmasıyla 2020 yılında İthaki’nin şuan çıkardığı formatta ciltler sıralanmış ve yayınlanmış. Collected Editions | Jupiter's Legacy | Image Comics Ama orijinal çıkış sırası farklı. Zamanında Lal kitap ithaki’nin çıkardığı 3. cildi Jupiterin Mirası 1 şeklinde basmıştı ki doğru olan da o şekilde idi. Fasikül formatında Önce Jupiter’s Legacy - Jupiter’in Mirası adı ile 5 fasikül basılıyor 2013-15 yılları arasında. Sonra 1.ve 2.ciltte yer alan altın çağ dönemi kahramanlarımızın geçmişini anlatan Jupiter’s Circle serisi 6şar sayılık iki seri olarak basılıyor. Sonrasında Jupiter’s Legacy vol 2 ile günümüzde geçen gençlerin dönemine dönüş yapıyor hikaye. Releases | Jupiter's Legacy | Image Comics
Netflix’in yeni versiyonu - İthaki’nin yayınladığı hali- ile sanki bana Watchmen okumadan Before Watchmen okuyormuşum tadı verdi, ki henüz Watchmen başlangıçları okumuş değilim :confused:
Sonuç olarak oldukça beğendiğim bir seri. Yıllar sonra İthaki bastığında seri yine Lal kitabın bıraktığı en heyecanlı yerde kaldı. Hem bu seri hem de Planetary serisinin son cildinin bir an önce çıkmasını bekliyorum. İthaki ilk 3 ciltlerini hızlı bir şekilde çıkarıp son cilt için uzun ara vererek yine sabır sınıyor galiba.

25 Beğeni

Benim için de biraz zor bir ay oldu kitap okuma açısından. Ama yine de fena okumamışım.

24 Beğeni

Bu ay hiç fena geçmedi bence. :nerd_face:

Bunlara ek olarak da Demon Slayer mangasını okudum ve hâlâ da devam ediyorum. :slightly_smiling_face:

22 Beğeni

16 Beğeni

Liseden Arkadaşlar’ı dinledim diğerlerini ise okudum.

15 Beğeni

Az olmuş sanki bu ay. :slight_smile:

2 aydır çalışıyorum, okumaya vakit kalmıyor.

1 Beğeni

Harry Potter ve Melez Prens (9/10)
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları (7/10)
Harry Potter ve Lanetli Çocuk (1/10)
Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe (9/10)
Alice Harikalar Diyarında (10/10)
Bunları ilk 16 günde okudum fakat sonrasında sıcaklardan ve okuldan dolayı neredeyse hiç okuyamadım. Sofie’nin Dünyası kitabına başlayalı 12 gün oldu ve sayfa 400deyim

15 Beğeni

Ayın 2. yarısında çok depresif hissettiğim için hiçbir şey okuyamadım. Yine de aylar süren tıkanıklığımdan sonra fena bir dönüş sayılmaz benim için.

22 Beğeni

Ağustos böyle geçti. Daha fazlasını da okuyabilirdim, okumadan geçen haftam da oldu ama bu bile önceki aylarıma kıyasla çok fazla. Keşke fakültem biraz daha geç açılsa da bu hızda okumaya devam edebilsem 🥲

21 Beğeni

Arkadaştan hediye gelen… Yok, o başka konuydu.

34 Beğeni

Uzun zamandır okuduğum kitaplar hakkında yorum yazmadığımı fark ettim. Kitap okumaya vakit ayıramamam ve hızlı okuyamamam sebebiyle okuduğum kitap sayısı az, yine de bu ay okuduğum kitaplara yorum yazmak istedim.

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule,

Tolkien’in yarattığı evren, karakterleri, hikaye anlatım tarzı benim için büyük bir tutku. Her okuyuşta aynı keyfi alıyorum.

Totem ve Tabu

Bence çok değerli bir eser ve sosyal bilimlerle ilgilenen herkesin en az bir kere okuması gerekiyor diye düşünüyorum. Temel eserlerden birisi. Tespitler her ne kadar %100 doğru olmasa bile yol gösterici olması bakımından değerli. Bu tür eserlerin değeri size salt doğru bilgiyi vermesi değil, metot ve nasıl akıl yürüteceğinizi öğretmesi diye düşünüyorum.

Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu

Yazarın okuduğum ilk eseriydi ve yazara devam edeceğim mutlaka. Bu eserde yazarın edebi açıdan usta bir kalem olduğu anlaşılıyor ancak tarz olarak pek bana hitap etmedi. Belki öykü sevenler daha çok beğenebilir. Kitap farklı farklı 10 bölümden oluşuyor ancak kitap bir öykü kitabı değil. Neden 10 farklı bölümde oluştuğunun da kendi içerisinde bir hikayesi ve bağlantıları var. Spoiler olmaması açısından değinmiyorum.

Edebiyat açısından kuşkusuz değerli bir eser. Gerek yazım tekniğinin orijinalliği gerekse yazarın başarılı göndermeleri ile fark yaratıyor. Dediğim gibi bütünlüğü olmayan anlatılar bana çok hitap etmiyor, postmodern edebiyatı da seviyorum ama her şeklini değil. Yazarın farklı bir kitabını da okuyacağım.

Para: Deniz Kabuğundan Sanal Paraya

Başlık her ne kadar iktisat tarihi izlenimi uyandırsa da kitap bundan çok daha fazlası. Kitabın yazarı Kültürel Antropolog ve kültür tarihi ile parayı çok güzel harmanlamış. Kitabı çok beğendim diyebilirim. Tarihin seyrinde ekonomik faliyetlerin ve insan davranışlarının değişimini başarılı bir şekilde anlatmış. Sadece avrupa merkezli bir bakış açısı değil dünyanın çeşitli yerlerinden de örnekler vermiş.

Kültür tarihi okumaktan hoşlanan herkese tavsiye ederim. Bence Maya Kitap’tan çıktığı için biraz göz ardı edilmiş bu kitap, büyük yayınevlerinden birisi bassaydı çok daha fazla adından söz ettirirdi diye düşünüyorum. Bunu hak eden bir eser.

18 Beğeni

Ocak
1. Yaşar Kemal - İnce Memed 1
2. Publius Ovidius Naso - Dönüşümler I-XV
3. Sezer Duru - Beyaz Gecelere Doğru
4. Dune: Atreides Hanedanı
5. Fyodor Dostoyevski - Yeraltından Notlar

Şubat
1. Yaşar Kemal - İnce Memed 2
2. İvan Aleksandroviç Gonçarov - Oblomov

Mart
1. Dune: Harkonnen Hanedanı

Nisan
1. Yaşar Kemal - İnce Memed 3
2. Yusuf Atılgan - Aylak Adam
3. Dune: Corrino Hanedanı
4. Kathleen Sears - Mitoloji 101

Mayıs
1. Yaşar Kemal - İnce Memed 4
2. William Hansen - Yunan ve Roma Mitolojisi
3. Dune - 1

Haziran
1. Lavinia - Ursula K. Le Guin
2. Christopher Marlowe - Kartaca Kraliçesi Dido
3. Vergilius - Aeneas
4. Dune - 2 - Dune Mesihi
5. SPQR - Mary Beard

Temmuz
1. Publius Ovidius Naso - Dönüşümler I-XV
2. Ardavirafname
3. Dune - 3 - Dune Çocukları
4. Dante - Alessandro Barbero
5. Dante - Yeni Hayat

Ağustos
1. Dune - 4 - Dune Tanrı İmparatoru
2. Dante - İlahi Komedya Cehennem
3. Dune - 5 - Dune Sapkınları
4. William Shakespeare - Hamlet
5. Sir Gawain ve Yeşil Şövalye
6. Dante - İlahi Komedya Araf

20 Beğeni

Bir ayı daha kapattık. Bu ay okuma durumumdan çok da memnun değilim aslında ama kitaplar genel olarak çok güzeldi. Genelde ince ve biraz da garantici eserler olsa da yine de çeşitlilik boldu. Öykü, deneme, roman, felsefe vs. derken bu yazı yaklaşık 40 kitapla kapatmış olmak oldukça iyi hissettiriyor.

Eserlere gelecek olursak bu ay favorim Deliliğe Övgü oldu. Üç Mesele, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Kölelik Yolu, Sessizlik ve Gürültü ve Şardam Sirki oldukça beğendiğim kitaplar oldu. Okuduğum her eseri sevmiş olsam da en sevmediğim Bir Paris Semtinin Tüketilme Denemesi oldu. Perec çok sevsem de sanki bu eser biraz hafif kaldı. Eylül ayı okulların yeniden açılması, ders çalışmaya geri dönüş falan derken biraz daha zayıf geçecek gibi. Aynı rutini tutturursam çok mutlu olacağım.

22 Beğeni

5.5 tan 6 kitap diyelim bu ay için, Muhafızlar hala bitmedi bugün de vakit bulamadım ama yarına bitiririm diye düşünüyorum.

İşin üzücü tarafı şu 6 kitabın 4 tanesini 5 günde bitirip kalan 25 günde 2 kitap okuyamamak oldu benim adıma. Ufak bir boşluk bulup yazlığa gittiğim ve full boş geçirebildiğim 5 günde ortalama 200 sayfayı kendimi zorlamadan rahat rahat okuyabildim. Ama döndükten sonraki 15 günde Muhafızlara ayıracak vakit bir türlü oluşturamadım. Okuma düzenime dikkat etmeye çalıştığım bu iki ay bana gösterdi ki, iş ve hayat yoğunluğu bana hep engel olacak okuma için. Üstüne teknolojinin de çaldığı vakit eklenince hayatta farklı bir şeylerden feragat etmeden istediğim okuma seviyesine tekrar çıkamayacağım çok aşikar oldu bana.

Kısaca kitaplara değinmek gerekirse; Diskdünyaların hepsi yine apayrı tat ve keyiflerde. Muhafızlar! Muhafızlar! 'ı henüz bitirememiş olmama rağmen okuduğum 200 küsür sayfada serinin en beğendiğim kitapların olduğunu rahatça belirtebilirim. Beğeni sıralamam Piramitler > Muhafızlar! Muhafızlar! > Ucube Kocakarılar oldu.

Guantanamo Günlüğü herkese göre bir kitap değil, sitede detaylı bir yorum da bırakmıştım. Kendinize itap edeceğinizi düşünüyorsanız da sizleri duygudan duyguya sürükleyebilecek bir anı derlemesi.

Son olarak İthaki Kapsülün bu iki korku temalı novellası da maalesef beni tatmin etmeyen, tek günlük çerez seviyesinde ve pek beğenemediğim kitaplar oldu.

21 Beğeni

Uzun yıllardır en kısır okuma ayımdı sanırım. Sadece 3 kitap okuyabilmişim bu ay. Kendimden utandım…

2 Beğeni

Öteki Dünya’yı beğendiniz mi? Tavsiye eder misiniz?

1 Beğeni

Bir yorum yazmıştım 1000kitap’ta, aynı yorumu burada da paylaşmıştım. Kurgusu hafif sorunlu olsa da sırf konusu için bile okunabilir. PKD, Lem, Le Guin seviyorsanız yakın bir his duyacaksınız bence. Tavsiye ederim.

2 Beğeni

Ağustos ayını 8 kitapla tamamladım.

16 Beğeni

Ağustos’ta okuduklarım. :smiley:

24 Beğeni