Tatlı tabağı hazırladım.
Kabak tatlısı, elmalı pasta ve vişneli ayva tatlısı.
LAMINGTON
Kek
1 + 1/3 su bardağı toz şeker
110g tereyağı
1 tutam tuz (çok çok az)
3 yumurta
1 + 3/4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 + 1/4 çay bardağı süt
Sos
5 yemek kaşığı kakao
15 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tereyağı (katı hali)
1 tutam tuz (çok çok az)
250ml sıcak su
Pudra şekeri çok gibi gelebilir ancak 1 yemek kaşığı yaklaşık 10gram olarak kabul ediliyor. Baktığım tarifte sosta 480g pudra şekeri vardı. Kaç kaşık yapıyor hesaplayın.
Ayrıca sos bize yetmedi kekleriniz 1\3ü sossuz kaldı yeniden yapmak durumunda vs kaldım. Bu ölçü yeniden bu keki yaptığımda yeteceğine inandığım sos miktarıdır.
Kaplama
Yaklaşık 100-120gram hindistan cevizi rendesi
Pişirme Aşamaları
Kekin tüm malzemeleri oda sıcaklığında olmalı. Terayağ çırpılacak kıvamda yumuşak olmalı.
Ölçü bardakları normal 200ml lik su bardağı ve 100ml lik çay bardağıdır. Dümdüz en sade en klasik bardaklar.
Terayağı, tuz ve şekeri çırp.
Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edelim. Mikser kullanma işi bu adımda bitti.
Unun yarısını ekleyip spatula ile fold tekniği ile unu harca yedirelim.
Sonrasında sütün yarısını ekleyip aynı teknik ile harcı karıştıralım.
Kalan un ile birlikte kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip karıştırın.
Kalan sütü ekleyip karıştırın, homojen ve yoğun bir kek kıvamı elde edin.
28*28 kare borcamda yağlı kağıt ile pişirdim.
180 derece normal alt üst ayarda (fansız), tam 25dk pişti.
25 dk sonunda bir kürdan ile keke bakın, üstüne bir şey yapışmıyorsa tamamdır. Çok yumuşak bir kek oluyor fırında iken, yumuşak diye pişmedi sanmayın. Kürdana bir şey yapışmıyorsa tamamdır.
5dk kendi kabında dinlendirin.
5dk sonra pişirme teline alalım ve orada oda sıcaklığına kadar soğusun.
Eşit parçalara bölüp 1-1.5 saat buzluğa koyalım. Burada keki ters çevirdim, altını görüyorsunuz.
Bu buzluk adımı önemli çünkü kek çok yumuşak olduğu için soslarken dağılmaya çok müsait oluyor. Donduğunda ki tamamen donmuyor bu sürede zaten ancak soslarken kare şeklini koruyor ve parçalanmıyor.
Sosun tüm malzemelerini homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım.
Sosu ocakta soğuk su ile de yapabilirsiniz. El yakmayacak hale gelene kadar soğutup kullanabilirsiniz.
Kekleri sosa bandırıp (sos ılık olabilir, sorun olmuyor kek biraz donduysa) hindistan cevizine bulayalım.
Keki tamamen sosun içine atarsanız fazla sos çekebilir. Elinizle her köşesine ince bir katman oluşturacak şekilde kibarca bandırmanızı öneririm.
Aşamalar uzun gibi duruyor ancak çok kolay aslında. Ben aklınızda soru işareti kalmaması için uğraştım biraz.
Orta kısmı yeğenlerime, köşeleri bana.
Sorunuz olursa buradayım, afiyet olsun.