Forumun Kripto Para Borsası

Bitmesin lütfen. Bahsettiklerim güzel artıyorlar. :innocent:

1 Beğeni

Ben Mana’dan ilk etapta 20 dolar bekliyorum. BTC ile zıt grafik çizebilmesi bile cezbetti beni.

1 Beğeni

Ben de öyle bekliyorum, güzel gidiyor şimdilik. Umarım bozmaz.

Decentraland (Mana) metaverse coin olduğu için BTC’nin grafiğine göre hareket edeceğini zannetmiyorum. Uzun süreli kazanç isteyenler mutlaka bu fiyatı yüksek düşüşteyken alırım diye hareket beklemesin. Şuan al 6-12 ay arası kazancına göre satış yapabilir. Ayrıca projesine bakıp kendi oyunu üzerinden kazanılıyor. Hele ki yeni haberler gelirse Meta(Facebook) kısmından bu coinlerde aşırı bir artış gözlemleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Dünden sonra ben xd

5 Beğeni

Mana’dan gelen kâr ile Gala aldım, bu noktadan alınır mıydı bilemedim. Fed kararını beklemek daha isabetli olurdu gibime geldi. Üstelik BTC de rahat vermiyor piyasaya.

Ben geçen hafta ATH yaptıklarında SAND ve MANA’daki kârlarımı alıp Gate.io, Mexc gibi borsalardan ve Binance’dan NFT, Web 3.0, Metaverse odaklı bir portföy hazırladım ama bakalım neler olacak. 49 altı kapanışlar ayı getirir gibi analizler görüyorum ama göreceğiz. Bu gece Amerikan borsasının açılışı da önemli anladığım kadarıyla. Yeni covid varyantı haberleri ile borsa manipülasyonları yapıyorlar bir rahat edemedi 2 haftadır hiçbir şey.

1 Beğeni

Ne tuhaftır ki 2020’de yaşanan kripto para çılgınlığı da yine Corona sebebiyle hız kazanmıştı. Kapanmalar sebebiyle ABD parasal genişlemeye gitmiş bunu fırsat bilenler de parayı kriptoya gömmüştü. Verdiklerini geri alma zamanı mı geldi acaba? :thinking:

Çok detaylı bilmiyorum, kriptoda ve borsada da deneyimim çok yok o yüzden ben de kesin bir cevap veremeyeceğim. Şuan için altlara dipleri yaşatıp boğayı başlatacaklar yorumları görmeye başladım mesela. Amerikan borsası yeşil yaktı ve yükselişe geçti gece. Omicron’a dair de pozitif haberler gelmeye başladı. Çok ilginç yani. Ben bunları görünce haberlerle beraber borsayı ve petrolü belirli seviyelerde tutmaya çalıştıklarına inanıyorum ama benden daha iyi bilenler daha gerçekçi yorum yapar sanırım forumda varsa. Ben HODL’cı olduğum için alıyorum bekletiyorum, mevcut düşüşlerde falan dipler yaşandığında da ufak ufak ekleme yapıyorum sadece. Hayırlısı… :smiley:

Ek: Bahsettiğim yeşil yakan Dow Jones Futures imiş bu arada onu karıştırmışım. Amerikan borsası 17:30’da açılıyormuş. Twitter’da Eylem Cülcüloğlu var ben onun yorumlarını beğeniyorum. Onun söylediklerinden esinleniştim hep.

@isos81
Abi, bana yardım edebilir misin?
Şu itiraf ile başliyim: Ben
İşletme Mezunuyum, İleri Düzey Sermaye Piyasası Lisans belgem var ve daha pek çok donanıma sahibim.

Lakin, haftalardır yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle evde zihin fırtınaları yaşıyoruz. Bir avukat olan ve bu eğitime sahip olmayan eşim ilginç bir şekilde bu sayfadaki arkadaşlar gibi Kripto paralarla uğraşıyor. Bense günlerdir bakmama, ve eğitimime rağmen bir türlü bu işleri anlayamıyorum.
Bilale anlatır gibi anlatılmaya ihtiyaç duyuyorum.

Biz AVAX adı verilen bir kripto parayı tercih ediyoruz. Benim mantığım ve eğitimim bir şeyin neye endeksli olduğuna bakamı söyler. Abi günlerdir araştırıyorum, okuyorum, izliyorum, eşime soruyorum ama asla tatmin olacağım bir cevap alamıyorum. AVAX nedir?

Binlerce video binlerce makale var ama AVAX (veya türevleri nedir) en ufak bir bilgi yok. Konu,yazı veya videolar hep öncelikle blokchain nedir, staking nedir bilmem ne nedir, gibi bir mevzuyla devam ediyor sonunda da nasıl satın alınır, yok hızı nedir yok güvenliği nedir diye devam ediyor. Hatta enerji verimliliğine kadar iş gidiyor. Ama ben asla ve asla AVAX nedir öğrenemiyorum.

Bugün mevcut bilgimle, Petrol- Dolar-Altın ne biliyim hatta Pirinç arası bir ilişkiye, herhangi bir ülkede piyasaya bakıp (Türkiye hariç çünkü o bir ülke değil bir adam) bir analiz yapabilirim. FED dese ki faizi arttırdım bu hangi ülkede nasıl bir sonuç doğurur iş zincirleme nereye gider bir fikrim var. Ama AVAX a dair hiç bir bilgim yok.

Mesela klasik arz- talep modeli hariç neyle artar neyle düşer. Neye endeksli? Ama öyle Teknolojiye endeksli lafını anlamıyorum. Mesela dünyada server sayısı arttıkça mı değer kazanır? DELL satılırsa mı değer kazanır. Mesela Polkadot diye bir şey var ikisinin tek farkı hızlı işlem ve güvenlik midir? Onun dışında tamamen aynılar mı?

3 Beğeni

Ben de. :smiley:

Şu anda herkesin “hayallerini gerçekleştirme fırsatı” olarak görmesi sebebiyle, kahvehanelerde bile kripto para muhabbeti dönüyor. Bu iş, eğitime bağlı olmaktan çoktan çıktı. Benim araba alan satan arkadaşım da, bankacı olan arkadaşım da ilgileniyor.

Benim de tercihlerimden birisidir, CEO’su Türk. Çıktığı zamandan beri takip ederim, 3 dolarken almadığıma yanarım. İlk çıktığında bayağı sükse yapmıştı çünkü ucuz ve hızlıydı. Ancak bir bug oluştu sistemde ve fiyat hızlıca çakıldı. Sonra BTC çakılınca 60 dolardan 10 dolara kadar geriledi. 10 dolarken arkadaşlarıma dedim aşırı ucuz mutlaka alın diye, kimse almadı. Şu an 90 dolar ama 150 dolara dayanmıştı. :slight_smile:

Avax (aslında Avalanche) bir blockchain teknolojisidir, o yüzden aramalarda genelde benzer şeyler çıkıyor karşına. Şunu izleyebilirsin, güzel özetlemiş. İçerisinde anlamadığın teknik bir kısım olursa ekstra üzerinde konuşuruz.

Şuraya bir parantez açalım: Aslında blokchain dediğimiz nane, herkes tarafından görülebilen ve dağıtık bir mimariye sahip bir veri tabanından başka bir şey değil. Herkes görebilir ama kimse değiştiremez, olay bundan ibaret. Ortaya çıkışı da şöyle: Nakamoto diye kim olduğu bilinmeyen birisi bir proposal yapıyor. Diyor ki bu sistemde aracı kuruma (mesela banka) ihtiyaç kalmıyor. Devrimsel yönü bu aslında. Sonrasında Ethereum çıkıyor ve akıllı kontrat muhabbetini getiriyor. Ondan sonra zaten ortalık yangın yeri.

Avax’a dönecek olursak, Avax aslında bir blockchain platformu olan Avalance’ın coin’i (hissesi gibi düşünebilirsin). Ethereum gibi çalışır, onun yaptığı her şeyi yapar ama daha ucuz ve daha hızlıdır. Ona gelen eleştiriler ise node sayısının az olması sebebiyle merkeziyetsizliğinin az olmasıdır. Bu da trilemma’nın bir parçasıdır zaten.

Peki nedir bu trilemma? Ethereum kurucusu Vitalik’in önermesidir ve blockchain’lerin en büyük problemidir:

image

Bu trilemma’ya göre 3 bacak da aynı anda olmuyor, birinden vazgeçmek zorunda developer’lar. Farklı blockchain’ler de bu trilemma’ya çözüm bulmaya çalışıyor ama henüz bulabilen olmadı. Herkes kendince çözüm üretmeye çalışıyor, o yüzden de sürekli yeni chain’ler çıkıyor ortaya.

Bizim kripto tarafında maalesef temel analiz pek yapılamıyor. Arz-talep birinci etken, ikincisi de haberler. Örneğin dün bir haber okudum, Tezos ile Ubisoft arasında anlaşma olmuş, Tezos fiyatı %30 artmış. Mantıklı bir açıklaması yok bunun, tamamen sürü psikolojisi.

Mesela Çin’de Evergrande haberi geliyor, Bitcoin fiyatı çakılıyor. BTC düşünce altcoinler de saçma şekilde değer kaybediyor (çünkü piyasada BTC dominansı çok yüksek şu anda). Sırf ismi güzel geliyor diye para yatıran adamlar tanıyorum.

Bir de teknik analizciler var elbette, o olursa şu olur, bu olursa bu olurcular. Onu da şöyle yorumluyorum ben. Mesela diyor ki, burada destek var buradan döner. Bunu ne kadar çok kişi aynı şekilde düşünürse o indikatörün (ya da desteğin) çalışma ihtimali o kadar artar. Yani indikatör gerçekten çalıştığı için değil, insanlar çalıştığını düşünüp de işlem yaptığı için çalışıyor. Garip bir durum. :smiley:

Ayrıca, Twitter’da “fenomen” takılan yüksek takipçili karaktersizler var. Bunlar genelde dandik borsaların hacimsiz coin’lerini önceden toplar, “bu coin uçacak, şu fırlayacak” diyerek roket emoji’si koyar. Bunu takip eden saflar da coin’i almaya başlayınca coin yükselir, bu şerefsiz de tepeden malı yıkar bunların üstüne. Bu tiplerden sürüyle var. Bir de bunlar asla kötü haber vermez, herif %70 kaybetmiştir, “satmadıysan zararda değilsindir” filan der. Telegramda “pump&dump” grupları var ayrıyeten, onlar da aynı nane.

Çok uzattım, tam olarak sorularına yanıt da veremedim farkındayım. Ben genelde içerdikleri teknoloji yerine arbitraj gibi, nft gaming gibi ya da hodl gibi stratejilere kafa yoruyorum (gerçi hodl dediğin hodl işte onda ne strateji olacaksa?). Ama fiyatları etkileyen şeyleri şöyle sıralayabiliriz özet olarak:

1. Anlaşma haberleri (mesela XTZ - Ubisoft gibi)
  2. Manipülasyonlar (Balinalar ve özellikle Elon’un yaptığı şerefsizlikler gibi. Influencerlar da var)
  3. Pump & Dump gruplar (Dandik hacimsiz coinlere yaparkar genelde)
  4. Hype (Doge mesela anlamsız, geyik olsun diye çıkartılmış bir coin ama nereden nereye geldi. Sunduğu bir şey de yok)
  5. Teknlojik gelişmeler (mesela blockhain ilk çıktığında yoktur ama sonradan akıllı kontrat eklersin ve fiyat değerlenir)
  6. Blockchain üstünde bulunan app’ler, oyunlar vb.
  7. Dolaylı da olsa FED filan haberleri (faiz yükselince adam riskli bitcoin’den çıkıp dolar faizine giriyor mesela)
  8. FUDders (Fear, Uncertainty, Doubt. Fiyat hareketlerinde korku ve panikle satışın başlayıp, bunun çığ gibi büyümesi.)

Aklıma gelenler, tecrübe ettiklerim bunlar. Belki sonradan başka şeyler de gelirse ekleme yaparım.

8 Beğeni

Yazını iş yerinde okudum, bir daha okuyacağım en makul açıklamalardan biri.
Bu arada NFT işi çok daha cazip ve anlaşılabilir geliyor bana, bir nevi Rönesans gibi, bir marka yada sanatçıya çok ucuz bir fiyattan destek verip sonrasında eserlerini satabilirsin. Bunu sadece dijital ortamda yapıyorsun.

Müsait zamanda NFT ile ilgili de bir şeyler yazarım. Şu anda NFT Gaming üzerinden ciddi paralar dönüyor. NFT’lerin kendisi de keza ekstra kıymetli. Ancak onda da açıklanamayan saçma şeyler oluyor. :smiley:

Müsait olunca yazarım, unutursam hatırlat lütfen.

1 Beğeni

Olay basit, mantıkta yok. Düşünce alacaksın sonra balinaları bekleyeceksin, balinalar gelecek yukarı fırlatacak ve sende onlarla birlikte satacaksın.

Ucuzdan al pahalıdan sat. Ne olduğu ne olmadığının hiç önemi yok.

Bu söylediklerim İMKB içinde geçerli. Eskidendi şirketin bilancosunu okumak filan. Son 2-3 yıldır vur kaç taktiği bütün her şeyde.

Yazın bu arada çok açıklayıcı olmuş. Bilmediğim, anlam veremediğim noktalara değinmişsin. Öncelikle bunun için teşekkür ederim. Diğerlerine nazaran ben metaverse coinlerin (ETC BTC harici diğer coinlerin) çöp olup böyle ülkeler arası kuru olurmuş gibi bir duruma evirileceğini düşünüyorum. Mesela Decentraland(MANA),SandBox(SAND), Aavegotchi(GHST), Meta(Facebook) hepsi birer ülke olup kendi teknolojileriyle çıkardıkları coinleri gerçek dünya ve bu dünya arasında bir bağ oluşturacak antlaşmalar gibi bir duruma doğru evirilebilir. O zaman Fortnite ve Roblox oyunları gibi bir evren içine bu durumlar aktarıldığında belli bir sistem o zaman oturabilir.

1 Beğeni

Mesela ben genel olarak hep, yukarıda da bahsettiğim gibi, NFT ve play-to-earn projeleri kovaladım. Düşük marketcapli olup gelecek planı belli ve vaadettikleri şeyleri whitepaperlarında açık şekilde ifade edip etmediklerine bakıyorum. Partner ve anlaşmalı oldukları şirketlere bakıyorum. Reklam potansiyeli, sosyal medyası ne kadar aktif bunlara bakıyorum. Şuanda total market cap çok ciddi düşük seviyelerde ve gelecekte insanlar zengin olacağım düşüncesiyle bu projelere yatırım yapacaklar diye düşünüyorum. Projeden çok bu çok önemli. Shiba’ya bakın vaadettiği hiçbir şey yok ama 25 milyar market cap’i var. İnsanlar hype traine binip ona göre işlem yapıyorlar belli ki.

2 Beğeni
3 Beğeni

Arkadaşlar Bloomberght ekranında kayan bantta “Shiba Inu” “Dogecoin” vs görünce siz de “Nasıl bir Douglas Adams dünyasına düştüm? Nasıl bir paralel evren şakasıdır bu?” diye düşünüyor musunuz? Yoksa şaka coinlerin global takip ve ticaretini garipsemekte yalnız mıyım?

Daha iki gün önce "Deutsche Mark!"ların döndüğü batta yarın öbür gün “Muchwow coin” mi göreceğiz?

3 Beğeni

Şaka coinleri olarak çıkmış olsalar bile artık karşılık bulmuş coinlerdir. Shiba en son sinema sektöründe kullanıma açıldı mesela.

2 Beğeni

Benim için birkaç kriter var:

1. Proje ne vaat ediyor?
  2. Projenin geliştiricisi kimler?
  3. Community kitlesi geniş mi?
  4. Geliştirme devam ediyor mu?

Doge, Must tarafından shillenmeseydi (pump’lanmasaydı), ne Doge olurdu ne Shiba. Doge’nin yaratıcısı bile bugünleri göreceğini tahmin etmiyordu. Peki neden Musk Doge’yi seçti? Çünkü aşırı volatil bir coin ve istediği yöne hareket ettirebileceği gücü vardı. Az emek ile çok iş başardı.

Karşılığı var mı bilmiyorum, var gibi görünüyor, mesela Doge ile Tesla alabilir misiniz ne öyle bir şey demişti Musk en son. Ama kısa vadede olmasa bile uzun vadede hepsinin çöp olacağını düşünüyorum.

Ben bu dünyada iş yaptığım için demiyorum. Ben dolar ve euro’dan daha fazla maruz kalıyorum kripto coin’lere. :slight_smile:

3 Beğeni