Alan olmamış diyolla.
Ekşi’de geçen aylarda dedikodusu dönünce ve hali hazırda gateio hesabımda olunca 10 dolar ateşlemiştim shiba diye dandik bir coine. Gitse nolacak ki zaten kafasıyla. Bugün yine gündeme düşünce aklıma geldi. 170 küsur dolar olmuş yauv . O kadar haber takip et analiz kas… ama kıçı kırık bir shitcoin gelsin tersyüz etsin. Çektim tabi parayı, binance’da da listelenmiş bir de. Piyasa kumara döndü.
Kripto paraların, emtiaların, S&P 500 ün DJI ın US100 ün pandemi sürecinde zirve yapması kaçınılmazdı. FED in M1 verisini kaldırması M2 verisini güncellemeyi bırakması ve Amerikan hükümetlerinin destek planı adı altında piyasaya çılgınca dolar pompalaması kuşkusuz enflasyon doğurdu. Hammadde kıtlığı enflasyonla birleşip devasa bir ekonomik krize dönüşecekti ancak risk ürünleri ve emtialar bu olası geleceği varlıklarıyla engellediler.
Bugün gümüş satın alan her 250 kişiden yalnızca 1 i maden olarak gümüş satın alıyor, diğer insanlar sembolik değere sahip kağıt parçalarına veya dijital piksellere sahipler. İnsanların korku veya güvenlik sebebiyle evde kalmaları, piyasaya dağılmış olan trilyonlarca doları talep yerine risk ürünlerine ve emtialara harcamalarına neden oldu. Yatırım araçları ve risk ürünleri şuan dünya geneline yansıyarak ekonomik bir krize neden olabilecek majör enflasyonun önündeki en büyük engeller.
Kripto paralar ve kripto para borsaları ise bu akımın en renkli ve en riskli üyeleri konumunda. Dünyanın çoğu bölgesinde herhangi bir regülasyona tabi tutulmadan alınıp satılabiliyorlar, büyük teknolojik gelişmeler: merkeziyetsiz kredilendirme, sanatın dijitalleşmesi, Kıtalar arası ücret ödemeden para transferi gibi gerçekten devrimsel şeyler sunuyorlar. Değeri borsalar üzerinde kazanç sağlanabildiği için henüz anlaşılamayan bu devrimsel yeniliklerin volatilite endeksi azaldıktan sonra insanların odağına gireceğini ve paranın evriminde önemli bir rol oynayacaklarını düşünüyorum. Volatilite endeksi olarak kripto para piyasasının Amerika borsalarının ilk zamanlarına benzediğini söylemem yanlış olmaz sanırsam “Amerikan borsaları da ilk kurulduğunda yukarı veya aşağı yönlü inanılmaz hareketler yapıyordu inanılmaz bir kazanç veya zarar vadediyordu hatta günümüzdeki milyonerlerin çoğu o zaman doğdu.” henüz toplam market değeri 2.4 trilyon Amerikan doları olan ve bu değerin yüzde yetmişi borsalarda kullanılan bir piyasanın stabil hareket etmesini beklemek saçma olacaktır sanırsam " Altının toplam market değeri 12 trilyon dolardır ve bunun yalnızca 4 trilyon doları alım satımda kullanılmaktadır". Kripto paralara olan ilginin yıllar içinde artması ve 10 trilyon dolarlık toplam değere ulaştıktan sonra stabil hareket etmeye başlamasını bekliyorum çünkü teknolojinin karşısında kimsenin duramayacağına olan inancımı sarsılmaz bir biçimde korumaya devam ediyorum.
Ben günlük veya aylık kazançlara odaklanmak yerine geleceğe yatırım yaptığımı düşünerek yatırım havuzumun önemli bir bölümünü kripto paralara ayırıyorum, elbette bu yolda ilerlerken hayatımı değiştirmek, daha fazla kitap almak veya Brandon Sanderson kitaplarını sert kapaklı “İngilizce” almak için kar ettiğim ürünleri değerlendiriyorum bunu yaparken de ürünün benim açımdan veya piyasa açısından aşırı değerlenmiş olup olmadığına dikkat ediyorum. Kar almanın mantıklı bir hamle olduğuna inancım var çünkü her şeyin ötesinde hayat devam ediyor ve kaçırmamamız gereken fırsatlar ve anlar oluyor. Bu yazıyı buraya kadar okumaya devam etmiş kişilere piyasanın anlık hareketlerinde paniğe kapılmamaları gerektiğini söylemek istiyorum çünkü enflasyon riski devam ettiği sürece risk ürünleri güç kazanmaya devam edecektir. Rasyonel bütün ekonomik verileri bir kenara koyacak büyük bir düşüş yaşansa bile lütfen paniğe kapılmayın ve hatırlayın, teknolojinin önünde hiçbir güç duramayacaktır!
Bu giri herhangi bir yatırım tavsiyesi kapsamında değildir ve yazılan her şey şahsi fikirlerim ve kendim için aldığım notlardan ibarettir.
@Erdal_01 @BiblofilYouTube Teknik bir hata olması mümkün. Ancak diğer türlü olması da mümkün. Mesela elinde yüklü eth olan 10 kişi olsun, bunlar da stop koymuş olsun. Btc satış yiyince eth da 4000 dolar altına indi. İlk stop devreye girdi ve marketten 10000 eth sattı. Fiyat birden 3000e indi ve sonraki stop devreye girdi. Böyle böyle zincir gibi stoplar patlamış olabilir (ihtimal).
@Waxillium Bu hiçbir işe yaramayan shit coinler gerçekten piyasayı mahvediyor. Kumar onlar tamamen, o yüzden 1000 dolardan fazla girmemek lazım (hatta belki 100 dolar).
Aaa. Bu açıdan hiç düşünmemiştim. Ne kadarı nasılı elbette tartışılabilir ama böyle bir süspansiyon etkisi olduğu bence de aşikar.
Bu olmuş olabilir fakat 0 fiyatından alan olmamıştır diyorum ben. Bu stopların hepsi dediğin gibi patlamış olsaydı da geri döndüğü seviye bu olmazdı yine bana göre.
Neyse olan oldu bilmiyorum valla.
Hocam ethereum olayı tamamen bir teknik hata. Geçen de aynısı Avax’ta olmuştu. Yüksek hacimli piyasalarda böyle şeyler oluyor. Öyle bir şey gerçek olsaydı zaten binance fiş çekmek zorunda bile kalırdı.
Teknik bir hata olabilir tabii ki. Ama olmayabilir de. Try gibi hacmi düşük paritelerde tek emir tüm tahtayı eritebilir. Bu tür emirlere fat finger denir. Mesela adam 100k dolarlık eth satmak istemiştir ama miktar yerine yanlışlıkla adet girmiş ve 100k eth satmıştır. Bu da tahtayı allak bullak eder. Kaldı ki eth try o kadar da yüksek hacimli değil hatta aksine düşük hacimli.
Öyle bir durumda Binance fişi neden çeksin? Binance order match mekanizmasında bir problem yoksa komisyonunu alır çekilir kenara. Bitmex’te filan sık sık iğneler oluyor, fişi çektiğini görmedim.
@BiblofilYouTube Fiyatın tekrar yükselmesi de gayet doğal, arbitraj botları bu farkı kısa sürede eritir. Benim de arbitraj botum var, oradan biliyorum. Ayrıca son fiyat 0 değil 0.01 civarı ve o fiyattan alınan eth miktarı miniminnacıktır (gerçekleşti ise elbette).
Bir kripto whatsapp grubumuz var mı acaba?
Senciyiz be Vitalik
Shitcoinleri kafalarına vurduğu yetmediği gibi Hindistan’ın corona mücadelesi için 1milyar dolar Gitcoine 500milyon dolar bağışladı bir de. Seni sevmeyelim de ne yapalım
In Vitalik we trust.
Kriptoda bir hayalet dolaşıyor, Satoshi’nin hayaleti… Tişört yaptıracağım bunu ya Bu kadar bağışına rağmen insanlar hala Vitalik’e para için yaptı fee ücretleri yüzünden yaptı diyorlar hareket ediyorlar bir de ya… Kriptonun ruhunu yaşatmak için savaştığı için teşekkürlerimiz Vitalik’e
Sanki Vitalik’in fee’ye ihtiyacı var.
Defi’ler gümbür gümbür geliyor…
Aman dikkat…
1 milyon liram gitse, serin serin ekşi’de başlık açmazdım sanırım.
Yapacak hiçbir şeyi yok, o para gitti. Uyarıyor başkası da yanmasın diye. Ben de olsam büyük ihtimalle uykusuz geceler geçirdikten sonra açardım başlık.
Güvendiğim birkaç kişiden biridir. Şunu al bunu sat yerine kripto mimarisi odaklı yazar. Web sitesinde de bütün flood’ları yer alıyor, eski yazılarına erişebilirsiniz. Burada da blockchain’lerdeki ölçeklenme sorununu anlatmış.
Şu mesajını bitcoinden hiç anlamayan, kullanılan terimler ve jargon hakkında hiçbir şey bilmeyen (gerçekten 0) biri olarak okudum da…
Eth, emir, parite, fat finger, arbitraj botu, fiş, iğne… Allahım neler diyorlar, Neuromancer mı bu, nasıl bir evren bu? gibi düşüncelere gömüldüm.
Aklıma şu efsane geldi:
Errtu