Forumun Kripto Para Borsası

Terimler filan basit aslında.

• ETH: Ether’in kısaltması. Her coin ve token’ın kısaltması olur. Bitcoin - BTC gibi. Ether de Ethereum blokzincirinin coin’i.
  • Emir: Alış veya satış için emir girilir (Order). Emirin limit, piyasa ve stop gibi türleri vardır.
  • Parite: Alacağın veya satacağın Coin karşılığında istediğin Coin. Örneğin BTCTRY paritesinde işlem yapıyorsan, bir tarafta BTC diğer tarafta lira vardır. Lira ile BTC alırsın veya BTC satıp liraya çevirirsin. Bu tür çiftlere parite denir.
  • Fat Finger: Emir girerken yanlışlıkla fazladan tutar girmeye denir. Örneğin 1m dolarlık alış emri girmek istiyorsun ama fazladan 0a bastın ve 10m dolarlık emir girdin. Buna fat finger denir (metafordur aslen). :slight_smile:
  • Arbitraj Botu: Üzerinde 2 yıldır çalıştığım bot. Arbitraj temelde x borsasında bir coin alıp, onu başka borsada satıp kar etmektir. Bot da bunun robotlaştırılmış halidir.
  • Fiş: Bilmiyorum bunu
  • İğne: Belirli bir periyot içinde çok yüksek alış veya satış gerçekleşirse, iğne denilen durum oluşur. Grafiksel bir terimdir.

Şöyle birkaç video bırakayım. Genel kültür olarak bile lazım olabilir.

3 Beğeni

İlginç, yapay zekayla uğraşmış bir yazılımcı olduğunu biliyordum ama bu alanda çalışıyor olduğunu şimdi duymuş oldum. Bitcoin piyasasında bu tür botlar yaygın mı? Mantıklı kararlar verebiliyorlar mı? Piyasayı takip ve analiz edebilmeleri için derin öğrenme gibi algoritmalarla mı donatıyorsunuz bunları? (sadece şurdan al orda sat tarzından daha gelişkin bir program olduğunu varsaydım)

1 Beğeni

Borsalardan birini açıp anlık al/sat ları izlerken bile bot hamleleri çıplak gözle fark edilebiliyor hocam @Abraxas , epey çok ve yaygın bence :grinning_face_with_smiling_eyes:

Coin piyasası da diğer piyasalara göre bulunmayacak fırsatlarda arbitraj veriyor, ama riski de çok bence. Umarım başarıya ulaşırsınız @isos81 En yakınımızdan Thodex yüksek arbitraj vere vere toplayıp bir anda yok oldu filan işte her an birinin kaçacağı var gibi iş yapmak lazım galiba :joy:

Eskilerden ara ara gir-çık yapmışlığım var ufaktan coin işlerine ama beni hala çok korkutuyor, uzaktan izliyorum bu aralar. Sonra gene hep beraber yükseliyorlar, gene elde pişmanlıklar izliyorum arkalarından :joy:

3 Beğeni

@Abraxas Ayriyeten 3. Dünya Savaşı’na sebep olabilecek muhtemel sendromdur.

5 Beğeni

Yapay zeka ile al-sat botu üzerinde 1 yıldan fazla çalıştık. O botta derin öğrenme hatta özyineli ağlar (rnn), genetik kodlama, walk-forward testing gibi bir sürü farklı şey denedik, ciddi emek harcadık. İstediğimiz seviyeye gelmedi bir türlü çünkü çok kaotik bir ortam. Biz de öyle olunca daha “mekanik” olan arbitraj botuna yöneldik.

Arbitraj tam olarak bu. :slight_smile: Iki borsanın tick datasını (anlık verisini) API ile dinleyip, fırsat oluştuğu anda devreye girer. Bu tür botlar çokça vardır, borsalar arası fiyat farkı oluşmasını bu botlar engeller.

Arbitraj için en az 2 borsa gerek, o yüzden mesela istesek de Bist için arbitraj yapamayız (yapılıyorsa da ben bilmiyorum). Evet, güzel fırsatlar var kripto dünyasında, özellikle sağlam borsaların sağlam API’leri oluyor. Bu da esneklik sağlıyor.

Thodex’in olayı başka idi. Biz sağlam yerlerde çalışıyoruz ama yarın öbür gün onlar da kapatıp gidebilirler (ama neden altın yumurtlayan tavuğu öldürsünler ki?).

2 Beğeni

Hocam yatırımlarım BIST’ de, Kripto hiç bilmiyorum, oynayabileceğimiz sağlam, ucuz, gelecek vaat eden bir şeyler var mı?

Forumun kripto paracılar için bir whatsapp-telegram grubu olsa mı?
Böyle bir grup varsa beni de ekleyebilir misiniz acaba? Bende yaklaşık 6-7 aydır bu sulardayım.

1 Beğeni

Hocam ben bu tür öneriler yapmıyorum hiç kimseye. Kendim de al sat yapmıyorum zaten, o çok ayrı bir dünya ve çok sağlam psikoloji gerektiriyor. Ben fiyata bakmadan düzenli olarak birkaç Coin alıyorum. Bir de yapabilirsem otomatik al sat için bot olacak.

Bir sürü uzmanın halihazırda paylaşımda bulunduğu gruplar var telegramda. Tobby’nin discordu var. Efe Bulduk var mesela telegramda. Spectura var Twitter’da, o da on chain analiz paylaşıyor. Onlara bakın bence hocam. Biraz takip edince kim iyi kim şarlatan anlıyorsunuz zaten.

4 Beğeni

Benim al sat botum var müşterilerime 250 dolara satıyorum 3 aylık. Dilerseniz sizi de 1 haftalık deneme sürümüne alabilirim.

1 Beğeni

Bir arkadaşım telegram’da şarlatanlık yapıyordu. Az ama steady dolar geliri diyordu. 2-3 saatlik scripting işi için güzel kazanç fırsatları sunuyor anladığım kadarıyla sektör hocam hahah.

Bu konu üzerine bir arkadaşla baya kafa yormuştuk biz de. Sonra dediğiniz sebepten vazgeçmiştik. Ben açıkçası bu tarz bir botun konveks olmayan piyasada yapay zekayla istikrarlı olarak para kazanabileceğini pek düşünmüyorum.

Esasında otomatik portföy yönetimi yapan baya bot ve bu işe odaklanan baya şirket var, konveks olmayan piyasalarda da para kazanabiliyorlar ama onların çalışma sistemlerini bir şekilde biraz kurcaladığınızda (çeşitli mülakatlardan hint toplayarak, hahah) görüyorsunuz ki aslında onlar da;

1. Exclusive dataya ulaşmanın
  2. Public dataya erken ulaşmanın
  3. Çoğu yatırımcının elinde olmayan imkanlara sahip olmanın

Ekmeğini yiyor. Sonuçta bence de en temizi arbitrajcılık hocam, saygılar :roll_eyes:

4 Beğeni

Benim kastım ekmeğinin peşinde olanlar değil de, daha çok pump&dump’çılardı. Borsa ile anlaşıp hacimsiz coini dipten alıyorlar, sonra şunu aldım bu coin uçacak diyorlar. Takipçileri de hayvan gibi alınca tepeden malı boşaltıyorlar. Bir nevi ponzi.

İstikrar en büyük problem zaten hocam yoksa bizim bot zaten kazandırıyordu backtestlere göre. Ama drowdown olsun, walk forward olsun bizim kendi kritlerlerimizi geçemedi maalesef. Yoksa al sat robotu yazmak bizim için birkaç saat.

Arbitraj işi de öyle kolay değil, en büyük problem de hız. 2 borsadaki hesap kitap ve al sat dahil işlemlerimiz ortalama 300 400 milisaniyede oluyordu ama yine de geç kalıyorduk. 3 işlemin ikisi başarılı iken, biri açık kalıyordu, açıklar da sistemin canına okuyordu.

Sistemde çok daha büyük balıklar hatta balinalar var. Biz iki kişi elimizden geleni yaptık ama atıyorum Binance’in kendi botu karşısında şansımız nedir ki? Ya da sunucuyu colacation ayarlayan adam karşısında? :slight_smile:

Neyse bakalım, pes etmedik ama hayallerimizi Lamborghini’den BMW’ye çektik. :slight_smile:

4 Beğeni

Belli bir hacme ulaşırsa shitcoinlerde bunu yapmak gibi bir planı da vardı arkadaşımın ama o hacme ulaşamadı tabi hahah.

Piyasa tam bir vahşi batı hocam, sıkıntı.

Bence bu marketler yapay zekalık bir iş değil hocam ya. Bence siz modeli olabileceği kadar iyi olmaya yakın bir hale getirmişsinizdir zaten. Yani mesela modeli geçmiş datada eğitirsiniz geçen ay çok iyi çalışır, bu ay belki iyi çalışır belki kötü çalışır, gelecek ay kötü çalışır. Bu piyasalar felaket kaotik öngörülemez piyasalar. Tabi bu konuda yanılmayı çok isterim :roll_eyes:.

Evet evet hayal edebiliyorum. Bir sürü oyuncunun arbitraj yapmaya çalıştığı piyasalar sonuçta. Zaten C/C++ uzmanı ne kadar arkadaş varsa şu an crypto olsun olmasın fast trading firmalarına girdiler/girmekteler.

Valla saygılar hocam. Biz pes ettik o işlerden. Geçenlerde bir kere de gaza gelip iddaa tahmin modeli yapalım bot yazalım dedik. Sonra o piyasanın ne kadar keskin konkav olduğunu farkedip o işi de bıraktık. Şu an side project olarak dota oynuyor arkadaşlar hep hahah.

4 Beğeni

Bayağıdır konuşmamışız.

Bu süreçte birkaç ICO’ya katıldım. Mina, Vega ve Btrst çıktı. En çok Imx çıkmamasına üzüldüm. Beni en çok Btrst fiyatlaması şaşırttı.

Ne var ne yok Mina’ya basmaya karar verdim. Uzun dönem tutmayı planladığım BTC ve ETH’leri satıp Mina’ya çektim ve Mina’yı da stakeledim. Mina 1000 dolar olursa herkese benden çay, yani kitap. :slight_smile:

Bu arada Mina üreticisi olan O(1) Labs’ın geçici CEO’su Emre Tekişalp oldu. Emin Hoca’dan sonra ikinci büyük başarı, tebrik ediyorum kendisini.

5 Beğeni

Coinlist’te Braintrust dahil şu ana kadar 4-5 ICO’ya katıldım ama sıralamalarda en yakın 100 küsur bininci sıralar gelince alamadık tabii. Sıralamada bir şekilde öne gelme hususunda taktiğiniz var mı? Size baya çıkmış çünkü. :slight_smile: Yahut şansınız baya yerinde. :)))

Benim de portföyümün büyük çoğunluğu Icon (ICX), Solana (SOL), Verasity (VRA) ve Ethereum’da. Özellikle ICX ve VRA’da 3-5 senelik uzun vade yatırımcıyım ve beklentim büyük. Hayırlısı. :smiley:

1 Beğeni

Normalde karma diye bir şey çıkardılar ama bende 0 o. Bazen ICO öncesi anket gibi bir şey yapıyorlarmış, ona katılanlara öncelik veriyorlarmış. Ben de yeni öğrendim. Benim herhangi bir taktiğim yok, şans işi tamamen. Birkaç tanesinde 400-500K sıralar da geldiği oldu.

Gümbür gümbür geliyordu, birkaç gün önce zincir durdu maalesef. Az biraz satış yedi ama beklediğimden az oldu. Benzer problemde Avax %50 kaybetmişti. Bu da insanların hala Sol’a inandığını gösteriyor bana kalırsa.

Bu arada adettendir, yazdıklarım kesinlikle YTD. :slight_smile:

1 Beğeni

FED toplantısını bekliyorum ben de. Eğer bir düşüş yaşanırsa onu bekleyip dipten uzun vadeye koyacağım. Aklımda NANO, XVS, TWT, MINA gibi coinler var. AVAX çok güzel fırsatlar verdi, gördüm ama cesaret edip giremedim son atılan devasa iğneden dolayı. O iğne tüm planlarımı bozdu. :smiley:

1 Beğeni

CAKE staking hakkında ne düşünüyorsunuz? 2 aylık %6 getirisi var. Askerliğe gideceğim. Staking düşünüyorum en cazibi CAKE gibi görünüyor, potansiyeli de olan bir proje.

Mina’yı nasıl stakelediniz? Binance’de göremedim MINA stalkingi, başka bir borsadan veya platformandan mı yaptınız?

Cake konusunda bilgim yok.

Mina stake’i Binance’te yok. Cex olarak coinlist veya okex var. Ben Auro cüzdana çekip oradan bir delegatöre (Piconbello) stakeledim. İstediğim zaman çekebiliyorum ve eklediğim coinler otomatik stake oluyor.

ETH short poziyonum var 3.5K’da liq oluyorum. Borsa botlarının insafına kaldık. Şu pozisyonu liq olmadan kazasız kapatabilirsem sağlam bi uyku çekeceğim sabahtan beri ekran karşısındayım şu pozisyonu kurtarabilmek için.

Şu şekilde short pozisyondayım yine. BTC 47,500 - SOL 155 - BNB 423 liq seviyelerim. Liq olmayı engelemek için sermayemin %30’unu nakitte tuttum, pozisyonlar alarm verirse ekleme yapacağım. İlginç bir deneme oluyor piyasanın çok ilerleyeceğini sanmıyorum, bakalım ne olacak.

Sürekli direnç, destek olabilecek yerlerden poziyon açıyorum dirençler kırılsa bile piyasa gidemiyor.

Ekran Resmi 2021-10-01 13.03.33