Gündem

İnsanlık ahlaki olarak aşsa da fizyolojik olarak hala mağara adamı seviyesini aşamadı, o zaman da homo sapiens’tik şimdi de öyleyiz. Bu bakımdan etkileri toplumun geneline ancak 2. dünya savaşından sonra sirayet edebilmiş hümanist bakış açısını bir kenara bırakırsanız, dünyadaki neredeyse tüm ülkelerin diğer ülkelere baskın çıkmak adına güçleri ölçüsünde vahşet sergilediklerini görebilirsiniz. Çünkü ülkeyi yönetenler hala mağara adamlarının ilkel güdülerine sahip; “Ele geçir, zorla kendinin yap, daha güçlü ol…”

Belirtmek isterim ki insan yaşamına duyulan saygının tüm insanlığı koruyacak ve geliştirecek bir tutum olduğuna inanıyorum, ve sebepsizce kimsenin acı çekmesini istemiyorum. Bununla birlikte ben bencil bir insanım, çıkarıma olduğu sürece gayet bu tür düşüncelerde çifte standart uygularım. O yüzden evet; bana ve sevdiklerime fayda sağlayacaksa ve ahlak kuralları çerçevesinde şekillenecekse düşman olarak addettiğim birilerinin zarar görmesinden mutluluk duyarım.

Şimdi tekrar Putin gözlüğünü takalım ve bakalım. Ukrayna ne? Amerikan kontrolüne girmeye müsait ve benim ülkemin kıyısındaki bir ülke; potansiyel tehdit. Bu tehditi ortadan kaldırmalı. Nasıl? Kendi tarafına çekebildiklerini çek, geri kalanını gücünle ele geçirmeye çalış.

İşte cevap bu, en ufak bir karşı argüman belirtmeden karşındakini mağara adamlığıyla suçlamak değil.

1 Beğeni