Gündem

yüksek hızlı tren yaptmıştık da devrilmişti, o dönem bir öğrecim daha o yaşında sokak başındaki ünv mühendis çıkarsa normal demişti aklıma o geldi.

İnsanlar işini düzgün yapsa bu tür durumlar yaşanmaz inanın, yaralılara acil şifalar dilerim.

4 Beğeni

İnsanoğlunun yaptığı her işte hata veya hatalar olabilir.

1 Beğeni

500 çıksa da olur 1000 de olur. Yarım poşet alışveriş 500 tlden başlıyor.

1 Beğeni

İran İsrail’e karşı karşı-saldırıya başladı.
https://www.gazeteduvar.com.tr/israil-devlet-televizyonu-iran-israile-iha-saldirisi-baslatti-haber-1683901

1 Beğeni

hata yapma hakkın var diye insanlar mi ölsün? İşi düzgün yapma, gerekli özeni gösterme, düzgün mühendis, tekniker vs neyse yetiştirme. Torpille adam kayırarak hakkı olmayanı ata bu tur görevlere, teleferiğe bakım yapma. Sonra hata payı vardır, teleferikte düşer, evde yıkılır, trende devrilir, maden çöker, köprü de çöker diye savunun? İşini adam gibi yapma, sonra hata vardır, olabilir diye bir savunmamı olur!!!

Bu nasıl bir mantık?( Bunu gerçekten savunuyor musunu? İroni falan mı?)

Deprem de KADER zaten. Ama sadece burada. Masela Japonyada falan hiç kader olmuyor nedense. Gülünçsünüz…

1 Beğeni

Daha çok bakımsızlık ve denetimsizlikle alakalı bir durum. Neredeyse mekanik her şeyin belli periyotlarda bakımlarının yapılması gerekiyor.
Mühendisler maaşlı çalışanlar, çoğu zaman karar verici olmuyorlar. Bknz. imar affı, en çok karşı çıkan mimar ve mühendis odalarıydı ama bir etkisi olmadı.

Karar merciinde olmayana zaten lafım yok. İşini düzgün, tam, hakkıyla yapan bir sürü mühendis vs var bu ülkede, onların zaten bu tür kazalarda ihmalden bilgisizlikten kaynaklı payı yoktur.

İmar affını örnek verdiniz bu konuda katılmıyorum. Af oy için verildi açık, bu ikinci aşama ama. sonuçta o evleri ilk inşa edenler, müteahhit vb kimse artık depreme dayanıksız inşa ediyor. adapazarı depreminde benim akrabamın evi var, imar izni falan yoktu, yıkılmadı. Hala otururlar o evde.

Bu şuna benziyor Rize’ye gidersiniz, adam dere yatağına bile bile ev yapar, sonra dere taşınca dereyi suçlar.

1 Beğeni

Güya Mart ayında bakımı yapılmış. Nasıl yapıldıysa artık!

İlk inşa edilme konusunda da şöyle bir şey var, biliyorsunuz eskiden bir çok gecekonduya yine oy için tapu verildi, yol yapıldı, su, elektrik bağlandı. Gecekondu yani devlet arazisine kaçak yapılan yapılar çok fazla.

Bir de bizim de eski bir evimiz var, yapıldığı dönemin yönetmeliğine uygun şekilde yapılmış, beton elle karıştırılmış, tenekelerle kalıplara dökülmüş vs. O dönem bu durum normal ve yaygınmış. Mevzuatlar ve yönetmelikler de değişiyor.

Yani 1980’de o şekilde yapılan ve halen kullanımda olan bir çok ev var, bunlara o gün onay verenler hatalı diyemeyiz çünkü dönemin kurallarına uygun onay vermişler.

Torpil, rüşvet, ihmal mutlaka var ama sorunlu görünen her yapı direkt böyle diyemeyiz. Çok fazla etken var, incelenmesi gerekiyor.

Deprem bölgesindeki özellikle Hatay’daki yıkım ile ilgili derli toplu bir rapor yok mesela, neden böyle bir yıkım oldu, belediye vermemesi gereken izinleri mi verdi yoksa binalar mı çok eskiydi yoksa deprem mevzuatı mı yetersiz bunları bilmiyoruz.

1 Beğeni

Bu bakış açısı çok yanlış. Yarın bir gün deprem olup evler yıkıldığında ve binlerce insan öldüğünde, ki çok yakın zamanda yaşadık, biriside derki: İnsan hatasıdır yıkılır ne olacak. Ama değil. İhmalkarlıktır. Suçlu olanlar bellidir.

Teleferik olayına gelince de insan hatasıdır olur diyerek geçiştirilemez. Teleferik bakımını belediyeye ait bir şirket yapıyor. Teleferiğin bakımını Mart ayında onaylamışlar. Madem bakımını yaptınız ve onayladınız. Bu olay nasıl gerçekleşti. Bu da ihmalkarlıktır. Tepki göstermezseniz bu olaya insan hatasıdır olur deyip geçiştirirseniz bundan sonraki yaşanan tüm olaylara, sizin başınıza gelse bile, insan hatasıdır olur diyebilecek misiniz?

6 Beğeni

İhmal illaki var ama ne çarparsa çarpsın bir teleferiğin altı nasıl düşer ya? Nereden almışlar bunları Pakistandan mı? Bangledeşten mi?

7 Beğeni

Filistine ve depremzedelere yardım son sürat…
Herkese layık olduğu hayat…

3 Beğeni

Dünya ilginç bir yere gidiyor. Hayatımda 1 kere bile sigara içmedim. Bulunduğu ortamda durmaya dayanamıyorum yine de çok saçma bir tasarı önerisi olduğunu düşünüyorum.

Yazının “Buna karşın yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor.” kısmındaki Liberal Demokrat Parti’nin oyları ile geçmesinin beklenmesi de trajikomik olmuş. :d

2 Beğeni

O oylamada ben olsaydım kabul oyu atardım açıkçası. :joy: Ha kurunun yanında yaş da yanacak ama olsun. Yaş olandan kastım içmesini hakkıyla yerine getirenler.

1 Beğeni

Geçen sene çıkmıştı ya bu haber. Sigaradan önce uyuşturucu daha vahim ama gelecek nesil için bir tedbir. Bizim ülkedeki ailelerin çocukları için gelecek planı çocuk yürümeye başlayınca hangi cemaatte vereyim?

2 Beğeni

Aslında sigara da en önemlileri. Ne oluyorsa hep başlangıcı sigara oluyor.

3 Beğeni

Bizim ülkeyi denklem dışı tutuyorum. Çağdaş sayılacak ülkelerde bile özgürlüklere kısıtlama getirilme çabası pek hayra alamet değil. :d

1 Beğeni

O da doğru, ana karnında başlayan yasaklarla pırıl pırıl nesil :joy:

2 Beğeni

Bizim ülke kesinlikle ayrı bence de, ismi afyon olan bir şehrimiz var ama olsun!! Ayrıca ceddiyle, tasavvufuyla gurur duyan muhafazakar neslin ataları geliyor aklıma. Dergahlarda, tekkelerde Allaha ulaşmak için çok güzel esrar içme ritüelleri varmış, toprağa falan gömüp demlendiriyorlarmış (ben araştırıp yazanların yalancısıyım :face_with_peeking_eye:) bizim nesil tüm eğlenceden mahrum kaldı resmen :rofl: :rofl:

1 Beğeni

Bizde bir paket sigaranın %85’i vergi. Yani 65 TL’ye alınan bir paket sigaranın 55 TL’si sarayın kasasına gidiyor. Türkiyede ortalama 25 milyon sigara içen kişi var, yıllık geliri siz hesap edin… O yüzden bizde yasaklanmasının ihtimali yok ki Türkiyede esrarın yasak olmasının tek sebebi vergilendirilemiyor olması. Örneğin dijital kumar vergilendirilebildiği için 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin devlet eliyle en çok kumar oynatılan dönemi ah bardi dönemi (bkz. siyasal islam)

Öte yandan sigara kullanımı azalır diye zam istemek yada “oh çok iyi olmuş, daha çok zam gelsin, bir paket 500 tl olsun” demek mantıklı bir şey değil. Sigara zamları hiçbir zaman sigara içme oranlarını önemli ölçüde düşürmediği gibi insanların kaçak sigaraya yönlenmesine sebep oluyor. Pkk terör örgütü, kürt milliyetçisi partilerin kazandıkları belediyelerden sağladığı gelirlerden çok çok daha fazlasını kaçak sigaradan elde ediyor. Sigara zammı yapmak terör örgütlerine para bastırmaktan başka bir işe yaramıyor.

9 Beğeni