Gündem

Tüik Enflasyon verisi açıklandı.

:slight_smile:

İnsan söyleyecek kelime bulamıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, Haziran 2024

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %71,60, aylık %1,64 arttı**

.

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Haziran-2024-53616

ENAG enflasyon verilerini açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu açıkladı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Haziran ayında yüzde 4,27 arttı. Enflasyonun son 12 aylık artışı ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranı, 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 41,16 oldu.

ENAG mayıs ayı enflasyonu oranını ise yüzde 5,66 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre, mayıs ayında E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 120,66 olarak gerçekleşmişti.

3 Beğeni

Enag’a göre memur ve emekliye enflasyon farkı ödense bütçe mahvolacaktı demek. Tüik baba işini iyi yapıyor. İlk düğmeyi yanlış ilikleyince malesef diğer düğmelerde düzelme olmuyor. Gelecek yıl ters baz etkisini yine görürüz böyle giderse.

2 Beğeni

Yaşadığım yerde bırakın Suriyeli’yi, sürüsüne bereket Siyahi de görüyorum. Ayrıca Suriyeli ve Siyahi komşularım da var. Şu ana kadar daha sesli konuşmaları dışında Türk komşularımdan daha “kötü” olduklarını düşünmüyorum.

Benzer şekilde diğer şehirlerde de, yabancı halktan, yerli halkı pogroma kalkıştıracak kadar nefret edildiğini düşünmüyorum. Mesela birkaç sene öncesinde Ankara’da bir genç bir Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü, onda dahi olaylar yakın zamandakine göre daha sönük kalmıştı.

Halkın çoğunluğunun mültecileri sıcak karşılanmadığının farkındayım ama bu kadar nefret ettiklerini de düşünmüyorum. Hal böyleyken hala işin işinde bir bit yeniği olduğunu düşünüyorum.

2 Beğeni

Anlıyorum.

Özellikle “kötü” imasında bulunmadım aslında, kültür farklılığı ve yeni kültüre entegrasyon sorunu var dedim. Olayın ilk çıktığı yer olan Kayseri’nin mahallesinde de bu tarz bir atmosfer hakim olduğundan bahsettim.

Olayın en başta büyüme sebebi pedofili bir tecavüz suçu üzerine tutuklama yapmak isteyen polisin alıkonması. Suç bireyseldir, bu suçu işleyen bir Türk de olabilirdi savunmaları için ise bahsettiğim Anadolu’da ideolojik görüş kısmı devreye giriyor.

Bu kadar nefret olduğunu düşünmeme sebebiniz kimsenin bunu belli etmemesi olabilir. Çünkü ben şu an bu yazdıklarımı yazarken hakaret içerikli bir kelimem olmamasına rağmen her an birinin bana “sen ırkçısın, faşistsin” diyebileceğinin bilincinde yazıyorum.

Bununla uğraşmak istemeyen, etiketlenmek istemeyen insanların da konudan kaçınması ve negatif bir söylem dile getirmemesi çok doğal diye düşünüyorum.

İşin trajikomik kısmı nefret duygusunun karşı tarafı bu arada. Türkler Suriyelilerden nefret mi ediyor din kardeşim mi diyor bilemem. Bu durumdan bağımsız bir konuda aynı görüşte olan insanlar bile ufak noktalarda birbirinden ayrışabilirken kitleleri genellemenin çok doğru olmadığının farkında olarak maalesef ülkemize sığınan birçok mültecinin bizim için pek iyi düşünmediğini söylemeden edemiyorum.

Buna “kötü davranıyorsunuz ve ırkçısınız neden sevsinler sizi” diyen olabilir. Bu tarzda görüşleri fazlaca aşırı bulmakla beraber bir metaforla şöyle açıklayım: Öz evlat (çok kaba tabirle) giyecek don bulamazken hükümet babasının üvey evladına her kolaylığı sağlaması haliyle insanda antipati uyandırır. Çocuklar babasına el kaldıramayacağı için hıncını birbirinden çıkarır. Senaryoda ek olarak geçinme sorunu yaşayanlardan üvey evladın gidebileceği bir evi daha var artık. :slight_smile:

Kayseri’deki olayın hemen sabahında kuzey Suriye’de misilleme yapıldı. Belki Kayseri’deki durumla kalacak olay ertesi gün kuzey Suriye’de Türk bayrağının yakılması, yırtılması, ciddi ciddi üzerinde zıplanması, sivil Türk araçlarına saldırılması ve Suriye’deki Türklerin(?) gitmesi için çağrılar yapılması gibi çeşitli tepkiler gelince bu durum bahsettiğim diğer illere sıçradı. Ben kendini milliyetçi olarak tanımlamayacak bir Türkün bile bayrağa hakareti tolere edeceğini düşünmüyorum. Yeni nesilde bilinç ne durumda bilmiyorum ama benim jenerasyonum ve benden büyük jenerasyonda gözlemim bu yönde. Vatanını milletini seven için bayrak kutsaldır: marş mı okunacak, bayrağa bakılır, saygı duruşu mu olacak, bayrağa bakılır. Hep bu şekilde yetiştirildik okulda.

Sonuç olarak bu olaylar paralel zamanda değil, sıra sıra birbirinden kaynaklanarak oldu. Kim kimi fonluyor bilemem. Fakat Suriyeliler Türkiye’den bu kadar memnuniyetsizse, onlar da dolup taştıysa ve bayrak yakacak kadar gözleri dönmüşse vatanları azcık güneyde onları bekliyor zaten, neden misillemeyle uğraşıyorlar? Suriyelilerin bu kadar savaşmaya dövüşmeye meraklı bir millet olduğunu bilmiyordum ben, savaş zamanı kadını-çocuğunu geçtim akın akın erkek popülasyonu geldi ülkeye. Asıl tartışılması gereken, bit yeniği olabilecek kısım burası sanki. :slight_smile:

Şu anki öfkeyi “geçmişte bu kadar tepki verilmedi” diyip başka olaylarla karşılaştırmak da biraz manasız olabilir. Bardağın taşmadan önce dolması gerekir.

Bit yeniği olduğunu düşünmekte haklısınız. Ben de öyle düşünüyorum. Anadolu’yu bilmem ama Kuzey Suriye taraflarında bir bit yeniği var.

6 Beğeni

4 Beğeni

Gayet iyi açıklamışsınız, teşekkür ederim.

2 Beğeni

1 Beğeni

14 Beğeni

Milli takımımızın eline ayağın sağlık uzun bir zamandan sonra tekrardan bu duyguları hissettik.

Maç kesinlikle bizim hakkımızdı, son golü inanılmaz kötü yedik. Genç bir takımız, ister istemez biraz tecrübesiziz, duygusalız. Tamamen ilk golü yedikten sonra oluşan moral bozukluğu yüzünden 2. gol gibi keyifsiz ve basit bir gol yediğimizi düşünüyorum. Sağlık olsun takımımız gelecek vaat ediyor.

8 Beğeni

Gerçekten güzel oynadılar ellerine sağlık çocukların.

Heyecanı kaybetmeyelim önümüzde Paris olimpiyatları var.

4 Beğeni

Bu turnuvanın farklı olmasının sebebi, yönetim hariç hoca ve futbolcuların çok temiz insanlar olmasıydı.
Bana yaşattıkları heyecan için minnettarım.
Sosyal medyada hocayı asmaya başlamışlar ancak o hoca bizi buralara kadar getirdi.

4 Beğeni

Bence hocaya rağmen geldik buralara. Türk milli takımı bu yetenekli oyuncuları ile bu oyunu oynamaz. Turnava boyunca , 10 kişilik Çekya maçında bile aynı sıkıntıyı yaşadık.

2026 ve 2028 için bu hocayı yolcu etmek gerekiyor. Defansif kurgu ile 4-6-0 ile hocaya rağmen buraya kadar gelmek oyuncularımızın kalitesi ile oldu.

9 Beğeni

10 senede 6 Teknik Direktör değistirmişiz ve gelenlerin hiçbiri Montella kadar başarılı olamamış? (Abdullah Avcı, Terim, Lucescu, Şenol Güneş, Kuntz ve en son Montella) Başarılı hiçbir milli takımda bu yok. Hep böyle mi yapalım? bunu beğenmedik kovun, şunu sevmedik gönderin? Hani istikrar? Adam seni Kuntz’un bıraktığı döküntüden alıp TARİHİNDE ilk defa gruplardan lider çıkarıyor. Sonra şampiyonada en iyi ikinci yapıyor. Yetmiyor çeyrek finale çıkartıyor ve bütün bunların hepsi “hocaya rağmen” mi oluyor? Yapmayın Allah aşkına…

1 Beğeni

Hocaya rağmen olduğunu düşünmüyorum. Aksine hocanın büyük payı var.
Kadro değerinde 12.yiz turnuvada, en genç 2. takımız.
Kendimizi dev aynasında görüyoruz sadece, takım gelecek vadediyor ama şuanda yeri belli.

En son katıldığımız Dünya Kupası 2002, Avrupa Kupasında en son 2008de gruptan çıkmışız.
3 yıl önce yapılan Avrupa Kupasında bundan daha kolay grupta sonuncu olup elendik. Sadece 1 gol atabildik.
Twitterdaki muhabirler o zaman sağlık olsun diyorlardı, şimdi Montellayı asıyorlar. Şenol Güneşe, Fatih Terime gık diyemeyen muhabirler hoca yabancı olunca Twitterda idam sehpası kurdu :slight_smile:
Belli Sergen’i falan takımın başına geçirmek istiyorlar.

2 Beğeni

Aman aman Sergen Yalçın Kafa Sports’taki başarısını devam ettirsin milli takıma gerek yok :d

2 Beğeni

Şu maç istatistikleri bile hocaya rağmen oyuncu kalitemiz ile neler yaptığımız anlatıyor.

4-6-0 oynuyorsun ve XG 1.37 diğer yandan defansif kurgu nedeniyle rakip 51 organize atak yapmış biz 32, Santraforlu oyun oynasaydık, Hollanda’nın Weghorst hamlesi gibi bir hamle yapsaydık bu XG ile skor farklı olabilirdi.

Turnuva öncesi ve turnuva boyunca oyunumuza, takım dizilişine, oyuncu tercihlerine bakınca hocaya rağmen çeyrek final oynamamız oyuncu kalitemizden dolayı, hocadan değil.

4 Beğeni

Twitterda bu meşhur muhabir tayfası başladı.
Hatta hepsini bir araya toplamışlar.

@alper üstat ne kaliteli kadrolar geldi geçti, bırak turnuvalarda başarıyı, elemelerde Letonya’ya Litvanya’ya elenip turnuvalara katılamıyorduk.
O yüzden çeyrek finalde kaybedince hocaya sallamak kolay.
Montellaya sallayıp hoca değil diyen Sergen Avrupada Beşiktaşı rezil edip sıfır çekip evine dönmüştü.

2 Beğeni

Hocam Sergen ya da başkasından bana ne şimdi. Hiç o konuları konuşmuyoruz ki, teknik ve taktik eleştirilerimi yaptım yukarıda.

Siz forumun Futbol kanalında yoksunuz ama @Snitch var biz bu durumları, hocanın oyunu ile alakalı olumsuz bulduğumuz durumu hazırlık maçlarından bu yana konuşuyoruz, o gün de bu oyunu olumsuz bulduk ve bizim için sıkıntı dedik, elendik bugün de aynısını düşünüyoruz.

2 Beğeni

Bence de Montella gitmeli. Forvetsiz takım mı olur? Hadi bunu geçtim. Oyuncular yoruldu belli değiştirsene, ama yok 2.golü yedik öyle değişikliğe gitti. Ben de @alper e katılıyorum. Hocaya rağmen buralara geldik.

4 Beğeni

Hoca moca bilmem ben takımdan razıyım der çekilirim :dd Hayalimden de ileri geldiler. Oyun da gelişirse gelecek için umut veren bir takım var.

2 Beğeni