Gündem

Kameraya kendini gösteren birkaç kişiden başka bir şey görmüyorum ben de. Madımak’ın arkasında kimlerin olduğu hala tartışılıyor. Ve bizzat orada yakılan insanlarla aynı mezhebi paylaşan kişiler arasında bozkurt sembolünü gayet iyi karşılayan insanlar gördüm. Çok merak ediyorsanız kurt sembolü ve onun diğer Türk cumhuriyetlerinde nasıl kullanıldığına da bakabilirsiniz.

3 Beğeni

Siyonistlerin Han Yunus yakınlarında bir okulu vurduğu anın görüntülerini yayınlamış El Cezire.

1 Beğeni

Toplumsal sembollerin siyasileştirilmesi yüzünden birçok milli değerin taraf belli etme aracı olması beni yaralayan bir konu. Bozkurt sembolünün antik bir tarihi var. İşareti bir suça imza atanların veya bir partinin kullanmış olması bu milli sembolü sonsuza dek, kurtarılamayacak şekilde karalamamalı. Bunun bilincinde olması gereken kesim politika değil, halk olmalı diye düşünüyorum. Neticede demokraside politikaya gücü veren halk.

Maalesef bırakın bozkurt sembolünü, bu durum senelerdir Atatürk ve Osmanlı için bile geçerli. Çok basit örneklerle; arabanda Osmanlı arması çıkartması varsa sağcısın, Atatürk imzasını dövme yaptırdıysan solcusun. Şimdi de bozkurt yapıyor/destekliyorsan katliama destekçisin.

Çok sığ geliyor bu görüşler bana, hepsi yozlaşmış siyasetin belirli ideolojiler üzerinden insanların duygusunu ve oyunu sömürmek için yapılan karalayıcı hareketler.

Bunların hepsi ilkokuldan beri okutulan tarihin, kültürün bir parçası değil mi? Birileri bir değeri ideolojileştirip saçma bir anlam kattı diye ben onu kendim araştırmadan kör kütük başkasının ifade biçimi olarak kullanmam. Kendi bilgimle ve yargımla yeri gelince destekler, yeri gelince eleştiririm. Gerisi fanatiklik ve anti-fanatikliğe giriyor, ki iki durum da cehaletten öte bir konsept değil. Bunların kültürel serüvende böyle ilerlemesi de benim için durumu kotarmıyor, demek ki kendi bilgimizle kendi yorumumuzu yapmak yerine başkalarının kattığı yorumla değerlendiriyoruz bir şeyleri.

Bozkurt işaretinin tarihi bilgisine sahip yabancılar bile simgenin apolitik olduğunu ifade ederken bizim bunu daha kendi insanımıza bile anlatamayışımız çok acı. Tarihi ve milli değerleri siyasileştirmemeli ve siyasileştirenleri normalleştirmemeliyiz diye düşünüyorum. Türkiye siyaset tarihi bilgim yok fakat memleket insanında kendine en iyi hizmeti verecek kişidense idolojisini en iyi temsil eden kimselere oy vermek birbiriyle ayrışıp durmaktan başka bir işe yaramamış yıllardır. Geç kalınmış olsa da bunu kıracak jenerasyon yetişmektedir belki de.

8 Beğeni

Madımak olayı dümdüz irticacıların işlediği bir suç. Bunu ülkücülere yıkmaya çalışmak saçma.

1 Beğeni

O zamanlarda ülkücü mafya MGSB’de irticacılarla bir tutulup Milli güvenlik tehdidi sayıldığı için kimin kimin üstüne yıktığının bir önemi yok. Aynı yolun yolcuları, görüntüler gayet net.

1 Beğeni

El işaretlerini kadim tarihsel anlamına bakıp değerlendirmiyoruz ki, günümüzde kim nerede kullanırsa ona göre değerlendiriyoruz.

Bozkurt kesinlikle Türk tarihinin bir simgesidir bununla birlikte bozkurt el işareti de ülkücülerin simgesidir. Bu işareti j-metal grubu üyeleri yaparsa “kitsune” yapılıyor denir, Türk Milli Takımı futbolcusu yaparsa “aşırı sağcı” denir.

Tıpkı zafer işareti yapan PKK sempatizanıyla sevimli Japon kızının bir olmaması gibi bu durumun da öncelikle bağlama göre değerlendirilmesi kanaatindeyim.

Ekleme Görseller:
141268d

5 Beğeni

Ben olayı kişisele indireceğim, adam yabancı biriyle evli, arap liginde oynuyor, ülkeye dönerse maaşı yine euro oluyor ama maçlarda asker ve ülkücü selamı veriyor. Fakir kerizler de alkışlıyor, güzel göz boyama. Yürü git be.

1 Beğeni

Günümüzde siyasiler bozkurt işaretini sahiplendi diye ya da yukarıda belirtilen Madımak olayında Bozkurt işaretini yapıyorlar diye Türklerin sembolü olan Bozkurt’u yok mu sayacağız şimdi?

Bayrağına Bozkurt’u işleyen Göktürkler ya da Bozkurt el işareti yapan geçmişteki Türklerde mi herhangi bir siyasi partiyi destekliyor şimdi? Nasıl her ülkenin bir sembolü varsa Türklerinde Bozkurttur. Bozkurt sembolünü bir siyasi oluşuma dayandırılmamalı. Siyasiler gelip geçer ama ülkenin sembolü kalır. Günümüzde de siyasileri her ne kadar sahiplenmiş olsada Bozkurt Türklerin sembolü ve öyle de kalacak.

1000037431

Ayrıca İlber Ortaylı’nın yorumu:

2 Beğeni

İlber hoca sen olayı hepten yanlış anlamışsın. :slight_smile: Bozkurt Türklerin sembolü mü değil mi tartışmıyoruz, parmak işaretlerini tartışıyoruz. :slight_smile:

O meşhur anıt 5. YY kalma zerdüşt bir tüccarın mezarıymış. Yaptığı işaret kurt işareti mi yoksa karşıda düşman var sessiz ol işareti mi vs vs nasıl istersen öyle yorumla.

Şahname de geçen çizim ise sonraki yüzyıllarda olan bir ekleme imiş ve ne hikmetse hiç bir kaynakta o işaret bozkurt mu belirtmemişler. Belki metalcı Türklerdir ya da tilki işareti yapan, sessiz ol diyen gavurlardır. :slight_smile:

Kaynak yok nasılsa işine geldiği gibi yorumla.

Velev ki doğru, dün başka anlam taşıyan çok işaret ve sembol bugün aynı anlamı taşımıyor, yarın ne olacak kim bilir.

2 Beğeni

Ekranlarda şuan gümüz zübük karakterinin draması dönüyor bu vesile ile yazmak istedim.Malumunuz Zübüğümüzün hiç (pek yazmaya elim varmadı)masum olmayan karısı ekranlara çıkıp kocasının yaptığı icraatleri anlatıyor.Bizim saf halkımızda iki bölünmüş vay insan yaşattığını yaşatmadan ölmezmiş yada vay alçak herif diyor.Filmini izlediyseniz bilirsiniz ki Zübük karakterinin utanması arlanması yoktur.Film boyunca yaptığı tüm işlerde yakalanır ama halk cezasını kesmez,halkın kendi içerisinde de zübüklük vardır.İşin sonunda Zübük hayatını yaşamıştır cebini doldurmuştur işin içinden sıyrılmıştır.İşin özü Zübüğü kınamak yada şu saatten sonra cezalandırmak boş iştir.

Yazıyı Aziz Nesin kaleminden bitirelim

Bizim hepimizin içinde zübüklük olmasa, bizler de birer zübük olmasak, aramızdan böyle zübükler büyüyemezdi. Hepimizde birer parça olan zübüklük birleşip işte başımıza böyle zübükler çıkıyor. Oysa zübüklük bizde, bizim içimizde. Onları biz, kendi zübüklüğümüzden yaratıyoruz. Sonra, kendi zübüklüklerimizin bir tek Zübük’te birleştiğini görünce ona kızıyoruz. (…)
Benim için şimdilik tek amaç, burdan kurtulmak. Ama gerçekten zübüklerden, kendi zübüklüğümüzden kurtulabilecek miyiz? İşte bu soruya cevap veremediğim için nereye gideceğimi, ne yapacağımı bilemiyorum. Yeni gideceğim yerden sana mektup yazar, önce kendi zübüklüğümden kurtulup kurtulamadığımı anlatırım.

2 Beğeni

İnşallah İspanya şampiyon olur. Neden? Çünkü Rafael Nadal ve Carlos Alcaraz’ın ülkesi. :))

2 Beğeni

Biz iyisi mi semboller bağlama göre anlam kazanır deyip buna milli değerlerimizi de dahil ederek sonsuza dek ayrışmaya devam edelim.

Bozkurt sembolünü ülkü ocaklarında yapan güruhla global müsabakada yapan sporcuyu da aynı keseye koyalım hatta, çünkü semboller bağlama göre anlam kazanır ve bu iki bağlam bayağı benzer görünüyor. Suudi Arabistan’daki maça 100. yıl için Atatürk resimli forma ile çıkmayı da oturduğumuz yerden partizanlık olarak algılayalım, çünkü Atatürk’ü solculuğa atfetmek gelenektir ve biz bağlama bakıyoruz değil mi. Bakıyoruz ama ayırt edemiyoruz.

Milli takım maçında aynı maçta iki gol atmış sporcuyu profesyonel yeteneği ve katkısıyla değil özel hayatıyla ve gol sevinciyle değerlendirip dışlamak da bayağı mantıklı görünüyor. UEFA gibi iki maç men veremesek de sosyal olarak takdir edilmesinden men ederek büyütelim olayı. Homofobik kesimin voleybol takımımızdaki popüler pembe saçlı sporcuyu da özel hayatı ile değerlendirip dışlaması gibi. Normali bu demek ki, biz profesyonel seviyedeki yeteneğe bakarak hata ediyoruz. Gerçi bunu diyen fazla had sahibi kişilere göre uluslararası temsillerde yer alan sporcular zengin biz fakiriz diye izleyip başarılara sevinmek bile kerizlikmiş zaten.

Eğitime ve değişime kendimizden başlamayıp sürüler halinde, öğrenmiş değil öğretilmiş şekilde düşünelim. Bazı şeyleri iyileştirmek için ikinci adımı atmak yerine olduğumuz yerden bir adım kımıldamayarak vurun kahpeye diyelim. Bize müstehak.

7 Beğeni

Servet Yardımcı adaylıktan çekilmiş. Kalanlar Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu. Teki bylockçu, öbürü hakemleri rehin alan bir mafya. Türk futbolu ne zaman kendini imha edecek acaba merakla bekliyoruz.

3 Beğeni

Servet yardımcıda pek de şey sayılmazdi yani.

1 Beğeni

Yok onun iyi olduğundan değil zaten. O varken de vahimdi.

1 Beğeni

:sweat_smile::sweat_smile:

2 Beğeni

Server Yardımcı en azından sporla ilgili biriydi bir de uzun süredir. Diğer ikisi zengin kodaman türünde karanlık adamlar. Spor’dan anlama seviyeleri benim kadar falandır işte max. :smiling_face_with_tear:

1 Beğeni

Burkina Faso, Mali Cumhuriyeti ve Nijer Cumhuriyeti bir konfederasyon çatısı altında birleşme kararı aldı.

5 Beğeni

Samsung Electronics’te çalışan binlerce işçi süresiz grev başlattı.

Samsung Electronics’teki en büyük sendika olan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası’nın (NSEU) talepleri arasında tüm üyeler için %5,6 asgari ücret zammı ve grevden kaynaklanan ekonomik kayıplar için tazminat yer alıyor.

3 Beğeni
1 Beğeni