## Latin alfabesi eski bir Türk alfabesidir
Dilden önce yazının (simgeler) ortaya çıktığı yönünde görüşler var. Yani simgeleri dil değil, dili simgeler belirledi. Eski Türk runik alfabesinin Etrüskçe ve Latinceyle hayli benzeştiği gösterilmişti. Türkçenin en eski alfabelerle, örneğin Latinceyle en iyi uyum sağlayan dil olduğunu birçok kişi ifade ediyor. Yukarıdaki görüşleri doğrulayan başka bazı gerçeklerden de ben söz edeyim. Bazı temel kavramlar, örneğin ‘ince’, ‘sivri’, ‘yuvarlak’, ‘yumru’, ‘top’ vb. şekilleriyle bire bir uyumlu harflerle ifade ediliyor. Bu kavramları temsil eden sözcükler bu harfleri içeriyor. Birçok dilde aynı özelliği görmek mümkün. Ancak bu uyum Türkçede zirvesine ulaşıyor. ‘ I – i ’, ‘ o – u ’ harf şekilleriyle ve çıkarken ağzın aldığı biçimle anlamca uyumlu sözcükler oluşturuyorlar. Bu makalede konuyu örneklerle, tablolarla inceledim. Yukarıdaki görüşleri doğrulayan sonuçlar ortaya çıktı. Türkçenin Latin alfabesine tam uyumu rastlantı değildir. Latince Türkçe kökenlidir.
Okumak istemeyenler için Kaan’ın neden yanıldığının özetini geçiyorum:
- Türk yurdu olan Orta Asya, Akdeniz havzasıyla coğrafi olarak alakasız.
- Latince ilk örnekler MÖ 5. yy. Türk runik alfabesi ilk örnekler MS 8. yy. Arada 13 yüzyıl var.
- Akdeniz havzası ticaret yapıyor. Yerleşik hayat var. Fenikelilerden ve Yunanlardan yazıyı almaları makul. Türkler göçebe, ticaret yapmıyor. Akdeniz havzasına gelmelerine daha çok var.
- Dilden önce yazı vardı iddiası gülünç. Yazıya geçmemiş ama dili olan, sözlü geleneği olan bir ton kabile/topluluk var.
- Türk Runik alfabesi Latin alfabesine benzediği kadar Nors runlarına, Kiril alfabesine de benziyor. Benzemek tek başına bir ölçüt değil.
- Ağızdan çıkan bazı seslerin simgeleri ağzın haline benzeyebilir. Ancak birçoğu da benzemiyor. ı, i, u veya ü derken ağzımız çok şükür o şekilleri almıyor.
Şimdi müsadenizle Latin alfabesinin oluşumunun kabul görmüş hikâyesini kısaca anlatayım: Öncelikle Mısır medeniyeti yaklaşık MÖ 4000-3000 arasında hiyeroglifleri kullanmaya başladı. Ardından Bereketli Hilal bölgesindeki Fenikeliler ağızdan çıkan seslere resimler(simgeler) atamaya başladı (elbette Sümerlerden ve Babillerden de etkilenmiş olabilirler). Sonrasında Antik Yunan alfabesi ve nihayetinde Latin alfabesi oluştu.
Harflerin yüzyıllar içinde değişimini ve evrimini saptayabildiğimiz ve de tüm bu alfabeler Akdeniz havzası içinde yer aldığı için şu anda en akla yatkın alfabe evrimi/akrabalığı modeli bu. Kudüs’ten yola çıkan bir tüccar en fazla birkaç hafta içinde Atina’ya veya Roma’ya varabiliyordu. Ticaret yapıyorlardı. Kayıt tutuyorlardı. Birbirlerinden etkilenmeleri olağan ve makul. ANCAK antik dönemde Akdeniz havzasından kara yoluyla yaklaşık 5-6 bin kilometre uzaklıktaki bir bölgeden etkilenmeleri pek de akla yatkın değil. Çünkü Ortaçağ’da bile böylesi bir yolculuk yaklaşık iki yıl sürüyor. Yani coğrafi koşullar böylesi bir akrabalığın mümkün olmadığını söylüyor.
Bir diğer husus ise zaman. Eski Türk Runik alfabesinin bilinen ve günümüze kalmış en eski örneği Orhun Yazıtları. MS 8. yy diye hatırlıyorum ama yanlışsam düzeltebilirsiniz. Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden 4 yüzyıl sonra ilk yazılı örneğini veren bir alfabenin Latin alfabesinin atası/akrabası olduğunu savunabilecek kadar özel insanlar olmadığınızı umuyorum.
Akdeniz havzası deniz ticareti yapan, mal, kültür ve dil alışverişinde bulunan bir havza. Yerleşik şehir devletler yaşamak için ticarete mecbur. Ticaretin gelişmesi için yazı şart. İhtiyaç duydukları için yazıyı bulup kullanıyorlar. Antik dönemde Türkler göçebe bir millet. Tarım bile yapmıyorlar. Hayvancılık ve yağmayla geçiniyorlar. Ticaret yapmıyorlar. Yazıya ihtiyaç duymaları çok sonra.
Dilden önce yazı vardı iddiasına hakaret etmeden cevap vermem mümkün değil. O yüzden cevap vermiyorum.
Türk runik alfabesi benzetenin kabiliyetine göre Latin alfabesine de Fenike alfabesine de Nordik rünlere de Kiril alfabesine de benzetilebilir. Hayalgücünüzün bileceği iş:
İlgilenen olursa sesli harfler şöyle:
𐰀𐰁 𐰂 = A
𐰃𐰄 = I ve İ
𐰅 = E
𐰆 = O ve U
𐰇𐰈 = Ö ve Ü
O sesi ağızdan çıkarken Latin alfabesindeki O simgesine benziyor ama başka hangi simge ile ağız hali arasında bir benzerlik var?
İşte bu yüzden en başından Latince-Türkçe benzerliği iddialarına deli saçması dedim. Ve hâlâ da deli saçmalığı olduğunu düşünüyorum.