Gündem

Dün Şanlıurfa bugün Gaziantep… Milli eğitim bakanı işinden başka herşey ile uğraşacağına şu okulların güvenliğini düşünerek koltuğunun hakkını vermeye başlasa iyi olacak artık :enraged_face:

9 Beğeni

Ülke tekinsiz hale geldi getirildi maalesef üstüne de sosyal çürüme var. Bu saatten sonra nasıl olacak inanın bilemiyorum.

7 Beğeni

Kanım çekildi. Çocuk okulda katliam yapmış resmen. 5 tane silahla gelmiş. Babası 1.sınıf Emniyet Müdürüymüş. Bir devlet memurunda bu kadar silahın işi ne!

8 Beğeni

Suçu sosyal medyaya, bilgisayar oyunlarına falan atıp geçerler. Ortadoğu halkının canı şu an bizim öğrencilerimizden öğretmelerimizden çok daha değerli ve önemli. Çok değil 1-2 güne kadar unutturmak için kaldığımız yerden amarıga izrayil kötülemeye devam edilir.

“Eğidim çoh eyiye geddi, her memlekedde üviverside var yeğenim. amariga gorguyor bizden, hayin israyil.”

14 Beğeni

Benim zaten umudun kalmadı bu ülkeye dair. Bozuk bir şeyi tamir etsen bile eskisi gibi hissettirmez. Türkiye de böyle olacak. Laiklik ve Lgbt ile uğraşan bir Milli eğitim bakanımız var. Yayın yasağı da getirirler ki gördüklerim dehşet verici derecede. Artık sorunların üstünü örtmek yerine bunları çözmeye çalışmaları gerekir. Belki de böylesi işlerine geliyordur? Kendi çocuklarını koruyamayan bir ülkeyi kim sevebilir ki? Kendi ülken Arınma Gecesi filmine doğru dönüşürken sen sadece Orta doğudaki insanlara odaklanırsan ben buna insanlık değil karaktersizlik derim. Okuldakı tüm çocuklara psikolojik destek sağlamak yerine geçmiş olsuna ev ziyaretine gidip fotoğraf çekimlerine başlanır birkaç güne. Başarılı oldukları tek bir şey var o da kendilerinden nefret ettirmek. Tebrikler.

3 Beğeni

Vallaha şu olay hakkında yazdım yazdım sildim.Çok üzücü olay Allah sabır versin yakınlarını kaybeden ailelere.

Hemen başlamışlar okullara güvenlik,polis memuru koyalım sence çözüm bu mu?Bizim insanlarımızın ÖSYM sınav saatini 15 geri alınca sınava geç kalmaları gibi sorun yine aynı saate geri almak mı ? Yoksa insanların rahatlıkla ulaşabileceği kendi bölgelerinde sınava girmesi mi ? Bu yönde talep gelmedi saati aldırdılar.İlk aşamada yapılacak şey silaha ulaşabilen çocukların ailelerine ağır cezalar vermek.Çocuk silaha ulaşamamalı.Sonra dünya da çözüm için ne yapılmış bakılmalı.

2 Beğeni

Bu saldırılar artık tekil olay diye geçiştirilemeyecek bir noktaya geldi. Okul dediğin yer çocuğun güvende olduğu, hayata hazırlandığı yerdir. Bugün gelinen noktada ise çocuklar sırt çantasına kitap değil silah koyuyor. Bu tabloyu sadece trajedi diye anlatmak eksik kalır. Bu doğrudan bir toplumsal kırılma. Burada mesele sadece saldırganlar değil, o noktaya nasıl gelindiği. Evinde silah olan çocuk, okulda rehberlik desteği alamayan genç, öfkesini kontrol edemeyen birey… hepsi aynı zincirin halkaları. Silaha erişimin bu kadar kolay olması, aile içi iletişimin zayıflığı ve eğitim sisteminin bu sinyalleri yakalayamaması birleşince sonuç kaçınılmaz oluyor.

Çözüm tarafında net adım lazım. Öncelikle silah meselesi ciddiye alınmalı. Evde silah bulundurmak sorumluluk gerektirir, kilitli saklama zorunlu hale getirilmeli, özellikle kamu görevlilerinin silahları düzenli denetlenmeli. Okullarda güvenlik göstermelik olmaktan çıkmalı. Giriş kontrolü, kamera sistemi ve gerektiğinde profesyonel güvenlik personeli standart hale gelmeli. Ama en kritik eksik psikolojik destek: Her okulda aktif çalışan rehberlik sistemi kurulmalı, çocukların öfke, yalnızlık ve dışlanma sinyalleri erken tespit edilmeli. Devamsızlık, disiplin gibi konular sadece ceza ile değil, rehabilitasyon ve takip ile ele alınmalı.

Bir diğer boyut aile ve toplum. Aileler çocuklarının ruh halini ergenliktir geçer diye geçiştirmemeli. İletişim kurmayı öğrenmek zorundayız. Şiddeti normalleştiren dil, sosyal medyadaki zehirli içerikler ve güç = silah algısı da kırılmadan bu iş çözülmez. Kısacası mesele tek bir fail değil, bir sistem sorunu. Ya bu uyarıyı ciddiye alıp kökten önlem alırız ya da birkaç gün üzülüp unutmaya devam ederiz. O zaman da maalesef bu haberler tekrar eder. Bu işin başka yolu yok.

1 Beğeni

Güvenlik kısımlarına çok katılmasam da rehberlik kısımlarına çok katılıyorum. İşin psikolojik tarafı tamamen ağır basıyor bende.

Kendimden yola çıkıyorum. Doksanların sonlarında bunların yaşlarındaydım. Trabzon da büyüdüm. Bizim ailelerimiz de bireysel silahlanma had safada idi. Okula bıçakla filan gidilirdi, kavga dövüş had safa da. Okul basmalar 50vs50 birbirine girmeler. Okul çıkışlarında “teke tek atlama” lar. Anlamayanlar için 1vs1 in Trabzoncası. :slight_smile:

Benim hiç yoksa 50 tane 1vs1 im vardır. Ama ben hiç ölümcül yaralama görmedim çevremde 1 tane bile. Bi kere bir çocuğun dişini kırdım pişmanlıktan kanka oldum onla sonra.

Yahu her şeyi geçtim özete geliyorum.

MUTLUYDUK.

Şimdi ki gençler ne kadar mutlu kestiremiyorum ben artık. Babaları anaları ne kadar mutlu o da tartışılır…

1 Beğeni

Hocam 20 yıllık bir ahlak ve eğitim bozukluğu var. Bütün bunlar bana artık boş geliyor.
Bu konuyu çöz başka konu fırlar. 90 yılında yaşanan depremden bu yana ne yapılmış, 6 Şubatta ne ilerleme görmüşüz.

Polis! Asker! Çok korkuyorum bunu derken, hakaret değil amacım ( bazı profilleri de ayrı tutuyorum) ama bu ülkede ne kadar hiçbir şey olamayacak adam varsa emniyette.
Ateş gibi çocuklar , başı kapalı kızlar ( nedense hep onlar) Trafik şubede sokakta, köprü altında sabah 5 de, göt göbek amcalar burnunu karıştıra karıştıra komser masasında.

Hepimiz bu forumda ve dışarda , Japonyada, İsveçte bir klinikte beş dakika kendimizi anlatsak 100 de 100 tanı alırız. Ama bipolar, ama öfke kontrolü ama başka birşey.

Ekonomi , eğitim hepsi son 30- 20 yıl sürecinde çökertildi.

İki ila on gün süre veriyorum bunu okuyan not alsın. Ama uyuşturucu dalgası, ama savaş ama deprem ama maden çökmesi. Benzer şeyleri, farklı temalarda konuşacağız.

4 Beğeni

Bu kâğıt üzerinde var. Ama diyelim ki ben emniyet mensubuyum ve kilitli saklamıyorum, hiçbir yaptırım yok. Kanun var ama uygulanmadığında bunu dert eden kimse yok. Şöyle düşünün, kırmızı ışıkta geçmek yasak ama geçtiğinizde ne oluyor? Hiçbir şey. Aynısı.

Ekonomik olarak pek mümkün değil bu söylediğiniz. Ayrıca ne kadar faydası olabilir? İntihara meyilli bir çocuk 5 silahla okul kapısına gelirse onu uzaktan tespit edip durdurabilecek hiçbir güvenlik personeli olamaz.

Bu da kâğıt üzerinde olan ama uygulanmayan bir mesele. Her okulda rehber öğretmen artık var diye biliyorum ama ne yapıyorlar? Nasıl bir önlem alıyorlar? Nasıl bir önlem almaya yetkileri var?

2 Beğeni

İçimde kaldı her şeyi geçtik özete geldik. Mevzunun temelinde “mutluluk” kriteri olduğunu düşünüyorum onun ucu da sosyoekonomik durumlara filan dayanıyor bence.

Yine kendi hayatımdan örnekler ile açıklayayım. Benim babam banka müdürüydü. Emeklilerin maaşlarını çektiği bir devlet bankası. Trabzon Merkez Şubesi. Emeklilerin maaşını çekeceği gün deli gibi kuyruk olurdu bankanın önü sabahtan akşama kadar. Babam ara ara çıkardı dışarı ayakta duramayacak kadar yaşlı insanların koluna girer “gel amca sen otur benim odamda maaşını getirtelim sana” filan diye insanları içeri getirirdi. Gözümle gördüğüm olay.

Bugün bunun benzerini ne kadar yaşayabiliriz? O kuyruk mevzusu da öyle değil şimdi aynı bankanın aynı şubesinin müdürü de aynı değil. :slight_smile: İyi bir dürbününüz varsa görürsünüz anca müdürü. :slight_smile:

O zaman ki durumda babamın ekonomik durumu da çok üst düzey değildi, o emeklilerin durumu da şimdi ki kadar dipte değildi. Saygı sevgi gözükür duygulardı. Fark azdı, insanlar yakındı. Görüş ayrılıkları bugün kadar göze batmazdı.

Şimdi herkes gergin. Her konuda savaş halindeyiz. Sosyoekonomik adaletsizlikler had safhada. Haliyle suçun, şiddetin, gerginliklerin giderek artması kaçınılmaz diye düşünüyorum.

Sadece bu olay özelinde söylemedim bunları. Genel fikirlerim bu yönde Türkiye nin gittiği bu yol üzerinde.

3 Beğeni

Adamlar insanlık tarihinin başından beri olan bir olgunun ne yasaklanırsa biteceğini tartışıyor iki gündür. Bundan 70 yıl önce video oyunu mu vardı, insanlar yine birbirini doğruyordu. Çok bağnaz yobaz bir iştir ama 70’lerde Kurtlar Vadisi mi vardı, sokaklarda kan gövdeyi götürüyordu. Mafya yok muydu o zamanlar. Bir de bunu zamanında birbirini asıp kesmiş fosiller tartışıyor. Trollse mükemmel, gerçekse cidden çok yazık.

Discord’u bilmemneyi yasakladın hani zorbalığa sapıklığa çözüm bulabildin mi.

3 Beğeni

Çok üzgünüm. Ayla öğretmenin bu fedakarlığını duyunca kötü oldum. Diyecek söz bulamıyorum.

Eşi bu vefat haberini duyurunca kalp krizi geçirmiş.

5 Beğeni

Dünyanın en saçma argümanı zaten. Yasaklanacaksa da canları yasaklamak istediği için gerçekleşir. Geçen islami terör mensupları konsolosluğa saldırdı. Buradan referans alarak islam dinini mi yasaklayalım yani. Saçmalıktan seçmeler.

3 Beğeni

ve kişi başına düşen kitap sayısının 8,2’ye düştüğü belirtildi.

Rapora göre sektör, 2024 yılına kıyasla, 2025 yılında yüzde 1,5 oranında bir düşüşle 407 milyon 777 bin 284 bandrollü kitap üretti.

perakende pazarında reel olarak yüzde 6,98 'lik bir daralma yaşandığı anlamına geliyor.

Maliyetler ise döviz bazında yüzde 84 oranında arttı. Yayıncıların belirlediği önerilen perakende satış fiyatlarında yüzde 15 'lik bir azalma gözlendi.
2 bin-3 bin baskı tirajına sahip olan yetişkin kurgu-edebiyat kitapları, 2025’te ortalama bin 152’ye geriledi.

Yetişkin kültür yayınlarındaki üretim, yüzde 8 oranında azalırken çocuk kitaplarının ilk baskı tirajları ortalama 4 bin 591, yeniden basım adetlerindeki ortalama tiraj ise 6 bin 194 oldu.

Rapora göre toplam çevrim içi satışların sektör büyüklüğüne oranı 2025 yılı itibarıyla yüzde 42 oldu. Kültür yayınlarındaki satışların yaklaşık yüzde 66,42’si ise çevrim içi kanallar üzerinden yapıldı.

4 Beğeni

Dogruysa yine ucu fındık, çay, balık, yagmur vs.vs ile bize de dokunacak bir durum bu.

“Sizin için değişen bir şey olmayacak, sadece biz artık anında adam fişleyebileceğiz.” demek istemiş.

Akepe zamanında “etik kurallara uyan, milli hesap” adı altında sosyal medya profiline yeşil top koyma uygulaması başlatmıştı. Sosyal medyada kadınları, reşit olmayan kız çocuklarını taciz eden sapıkların hemen hepsi yeşil top kullanan kendi adamları çıkınca bir ay içinde apar topar son verilmişti.

Bu uygulamada da benzer bir durum olmasını bekliyorum. Yüksek yerlerdeki adamlarının kimliklerini hasır altı edeler ama hepsine güçlerinin yetmesi imkansız. Kendi adamlarının gerçek kimliklerini bir süre sonra gizleyemeyecek noktaya gelip sonlandırılacak gibi duruyor.

7 Beğeni

Bence bu bir problem olmaz hocam ya; mesela atıyorum herkes nickname kullanır ama gerçek ismi sadece belli kişiler görebilir. Problem çözüldü.

Bu konuda global ölçekte inanılmaz bir ittirme var, bana bu iş kaçınılmaz gibi geliyor. Şahsen max. 5 yıla anonim internet işinin globalde biteceğini düşünüyorum. Başka bir başlıkta yazmıştım; sitelere girerken kimlik sorulmasına bile gerek yok aslında, internet aboneliğine kimlik şartı getirip VPN yasaklarsanız olur biter. Bunlar çözmesi zor problemler değil, farklı yerlerde parça parça çözülmüşü var. Birleştirmek işten bile değil diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Zaten şu an da anonim değiliz. Cumhurbaşkanına hakaret içerikli bir tweet atın, sözlüğe bir entry girin, facebook duvarınıza yazın fark etmez, aynı gün şafak operasyonu ile göz altına alınırsınız. Hükümetin “Anonim hesapların arkasına gizleniyorlar” dan kast ettiği yurtdışıdan atılan, dolayısı ellerinin uzanamadığı hesaplar. Ülke sınırları içinde anonim olan, hükümetlerle veri paylaşmayan büyük ölçekli bir sosyal medya ağı yok. Olan varsa da discord gibi paylaşana kadar kapatıyorlar. Yurtdışında da hükümetlerle veri paylaşımı böyle. Dünya genelinde büyük sosyal medya platformlarında öyle anonim takılma durumu yok aslında.

Bizdeki bu iş sadece süreci hızlandıracak. Kendilerinden olmayanları sindirip boyunduruk altına almak için habire şirketlerden veri talep etmeden çok daha kısa sürelerde, belki de otonom cezalar kesilecek.

Dediğim gibi malum kesimden kişiler sosyal medyada birilerini açıktan tehdit yada taciz ettiğinde işin üstünü örtmek için şuçu hep sosyal medya şirketine atıyorlardı artık atamayacaklar. Bu işin sonunu da bu getirecektir.

2 Beğeni

Bana da olay bu gibi geliyor, yoksa polis evinizi de arayabilir ama evinizin sürekli izlenmesi farklı bir şey.

Ama buna katılmıyorum, bunlar çözümü çok basit problemler hocam; kim olduğunu açıklamıyoruz derler olur biter. Otonom sistemi de belli kişiler için devredışı bırakırlar, tamam. Bu tarz işlerin sonunun geleceğini kesinlikle düşünmüyorum.

Bana kalırsa herkesi üç kuruşa 7/24 izleyip fişleyecek, otonom değerlendirmesini yapacak teknoloji şişeden çoktan çıktı. Kullanılacaktır. Aksini beklemek barutun icat edilip insana doğrultulmayacağını beklemek gibidir diye düşünüyorum.

3 Beğeni