Aslında kira sözleşmesi olmayanların daha çok hakkı var nerdeyse. Ev sahibiyle uğraşırım diyenler için sözleşme olmaması daha avantaj.
Kesinlikle ev sahibi olmanın da kiracı olmanın da bu devirde işkence olduğunu düşünüyorum. Kiracılarda çok sıkıntılar çekecek.
Ama bu şov hareketin yerine sıkıyorsa benzini, gübreyi, şekeri, unu, sütü düşürsünler.
Enflasyonun böyle olduğu bir ortamda emlak piyasasıda saçmasapan hareketler olacak. Allah kiracıların yardımcısı olsun
Bu olay sözleşme varsa (Belki sözleşme yoksa da suçtur o konuda bilgim yok) bayağı suç bu arada. Oğlunu bırak ben oturacağım boşalt evi dese bile boşaltmak zorunda değil kiracılar hatta ev sahibini makhemeye de verebiliyorsunuz. Ama ev sahibinin milletvekili tanıdığı varsa olacaklardan ben sorumlu değilim.
Benim bildiğim ev sahibinin böyle bir hakkı var hocam; belli bir süre içinde çıkmanız gerekiyor. Ama 3 yıl(?) içinde kendisi ve ya birinci dereceden akrabasından başka birinin evde yaşadığını gösterirseniz dava açıp hakkınızı akabiliyorsunuz. Kaynak: kızım/kardeşim oturacak denip arka arkaya iki kere evden çıkarıldım.
Babam ev sahibi, ben kiracıydım ama nasıl olduysa yasalarımız ikimize de gram fayda etmedi Babam yıllarca mahkemelerde kiracı çıkarmaya/kira almaya çalıştı ben zaten ohooo.
Durum şöyle:
Kiraya veren kiracıyı gereksinim sebebiyle çıkarabilir. Kanun koyucu bunun için gereksinimin kiraya verenin kendisinden, eşinden, alt soy, üst soy veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut veya iş ihtiyacından kaynaklanmasını aramaktadır. Bu şartların varlığı halinde kiralayan, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sona ermesinden, belirsiz süreli sözleşmelerde ise fesih sürelerine uygun fesih bildiriminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davasını açmalıdır.
Yani sözleşme varken bu yapılamıyor sözleşme bitiminde ev sahibi kiracının çıkmasını isterse çıkarabiliyor.
Kaynak:https://www.besler.av.tr/kiraci-tahliyesi-nasil-yapilir-kiracinin-tahliyesi-davasi/
Hocam ben avukat değilim, çok derinlemesine yorum yapamayacağım ama o zamanlar avukat arkadaşlara danışmıştım yapacak bir şey yok demişlerdi. Süreli süresiz ayrımıyla alakalı bir durumdur belki.
Evet öyle olabilir bir de 10 yıldır o evde kiracıysanız ev sahibinin 3 ay içinde çıkarma hakkı varmış galiba yazıda denk geldim ama tam hatırlamıyorum ondan da olabilir.
Haha yok hocam ne 10 yılı, biri iki yıllık biri ~bir yıllık kaldığım evlerdi. Aramızda hukukçu arkadaşlar varsa belki aydınlatırlar bizi
Allah küçük büyük, sağ sol demeden, herkese kendi savunduğu hayatın ve değerlerin sonuçlarını yaşatsın. Bu kadar, bitti. Amin
Ev sahibinin bu şekil hakkı var ama detaylarını bilmiyorum, hiç kullanmadım Kiracımıza da böyle şey yapacak insanlar değiliz ama bildiğim şu ki piyasada bu hakkı kullanıp bir şekil çıkarmaya çalışan çook ev sahibi var. @nefarrias_bredd birinci elden yaşamış maalesef.
Zaten iş ev sahibi ve kiracı arasında bu duruma vardığında o evde nasıl huzurlu yaşanır, iş-güç arasında bu hukuksal sürecin uğraşları nasıl olur asıl sıkıntı onlar bence. Keşke çözüm mevcut kira sözleşmelerini limitlemek olsaydı ama iş yaptık mantığı ile çıkmış bir şey gibi bu.
Bence piyasadaki asıl sorun içinde kiracısı mevcut olan evlerde değil, boş ve kiralık verilmeye bekleyen evlerdeki kira artışlarıydı. Onlara karşı hiçbir düzen mevcut değil, arz-talep dengesindeki yukarı yön ile beraber bunların fiyatı uçuyor şu an. İzmir’de 6 ay önce 2.5 tan kiraya verilen evin bulunduğu yerde 5-6 binlerde boş evler kiraya veriliyor mesela benim 1. elden gördüğüm. İstanbul’da 7.5-8 lere çıkmış diyorlar aynı seviye örnekler.
Bu düzenlemeden benim gördüğüm 2 tarafta mutlu değil gibi, zaten serbest piyasalara konan her kısıtlamanın başka yerlerden patladığını çok gördük. Kiralık evlerde kayıt dışılığı bile patlatır bu iş gibi geliyor bana, hayırlısı.
Hocam bu işin kolay bir çözümünün olduğunu hiç sanmıyorum zaten. Şu an yaşadığım şehirde çok uzun süredir kira artışları sınırlanmış durumda; bunun da pek bir çözüm olduğu söylenemez. Mesela burda şuan kiranızı belirleyen en önemli değişken evin nerde olduğu, nasıl olduğu değil kontratın ne zaman başladığı. En nihayetinde bozuk arz-talep dengesinden ileri gelen problemler bunlar, böyle tepeden inme paldır küldür yaklaşımlarla ne kadar çözüm olacağı meçhul gibi.
Arabalar yatmaktan çürüyecek böyle giderse…
Valla küfür etmek istiyorum ben. Yazdım da sildim zaten. Yine de emeği geçen herkese sevgilerimle.
Olaya bak skeç gibi ülke
Benim çalıştığım 6 Bloklu sitede gözle görülür derecede yatan araç sayısı çoğaldı. Millet aracın üstünü kapatıp bırakıyor bildiğin.
Çevre kirliliği için aldığı önlem harika. Tebrik ediyorum hükümeti. Daha sağlıklı yarınlar için arabaları bırakıp toplu taşımaları kullanalım.
AKP’nin Suriyelileri yollama yöntemi açığa çıktı.