Hançer Ve Sikke Serisi(Ejderha Yolu)

Forumda neredeyse her fantastik kitabın bir başlığı var. Bir tek bu serinin boynu bükük kalmış o yüzden ben baslik acayim dedim. Okumadığım için yorumda bulunamayacağım ancak künye bilgilerini vermeye çalışacağım. Maksat insanaların bu seriyi tartışacağı başlık olsun.

Yazar: Daniel Abraham ( Aynı zamanda James S .A
Corey mahlasıyla Enginlik serisinin yazar)
Çevirmen: Mehmet İhsan Tatari
Yayınevi: Pegasus yayınları
Sayfa Sayısı: 576

4 Beğeni

Kitabı okuyan varsa bilgi alabilir miyim?

3 Beğeni

Sanırım yazar Asoiaf’tan oldukça etkilenmiş. Okuyan birisi varsa kitabı/seriyi Asoiaf’la karşılaştırırsa sevinirim.

2 Beğeni

Muhtemelen forumu çok aktif kullanmasa da @mit okumuştur. Seri hakkındaki yorumunu okumak isterim.

1 Beğeni

@mit in serinin ilk kitabı hakkında goodreadste şöyle bir incelemesi var ‘’ Beş ciltlik Hançer ve Sikke serisinin ilk kitabı " Ejderha Yolu " için yaptığım çeviri nihayet arz-ı endam etti.

Kitap fantastik bir evrende geçiyor. Fakat alıştığımız ırkların yerine yazarın kurguladığı, tamamen orijinal 12 (insanlarla beraber 13) farklı ırk var bu diyarlarda. Hepsi ejderhalar tarafından yaratılmış. Hatta sadece onlar değil, yaşadıkları şehirler, yollar ve daha pek çok şey de ejderhaların ürünü. Ancak günün birinde, kendi aralarında büyük bir savaşa tutuşan bu devasa yaratıkların nesli tükenmiş ve insanlığın 13 ırkı kendi başlarına hayatta kalabilmenin yollarını aramak zorunda kalmış.

Birden fazla başkarakteri konu alan kitap bizlere eski savaş kahramanı Markus Wester ve köpeksi Tralgu ırkının bir mensubu olan sağ kolu Yardem; insan ve Cinnae melezi, yetim ve öksüz Cithrin; beceriksiz ve ezik biri olan Geder Palliako; gururlu ve asabi saray soylusu Dawson Kalliam ve belki de romandaki en ilginç karakter olan Kitap rol Kesmet’in gözünden bu evrenin farklı köşelerinde yaşananları anlatıyor.

Roman fantastik türüne girse de kendisine daha çok “low-fantasy” demek daha doğru olacaktır. Yani etrafta ellerinden ateş topları fırlatan büyücülere vs rastlamıyoruz. Onun yerine fantastik öğeler arka planı oluşturuyor. Bizse daha çok bu dünyadaki entrikalara, savaşlara ve ırklar arasındaki meselelere odaklanıyoruz.

Hançer ve Sikke’nin numarası, ordu (hançer) ve para (sikke) arasındaki çatışmaları ön plana alması ve askeri gücün mü yoksa finansal gücün mü dünyayı şekillendirmekte daha etkin olduğunu konu alması. Bankacılara karşı soylular…

Kitabın yazarı Daniel Abraham tam bir Türkçe hayranı . Öyle ki kitapta Kurtadam, Başrahip, Orman ve Sınır Kuşku gibi bazı Türkçe kelimeler var. Kendisine bu konuyla ilgili bir soru sorulduğunda söz konusu kelimeleri Türkçeden aldığını belirtmiş. Yabancı romanlarda fantastik bir dil yaratmak için Fransızca, Latince ve Arapça gibi dillerin kullanıldığını çok görmüştüm ama Türkçe bir ilk oldu, güzel de oldu.

Darısı ikinci kitabın başına.’’

11 Beğeni

İkinci kitap çoktan hazır. Paternus’ta da Türkçe kelimeler var, hatta küçük bir kısmı Türkiye’de geçiyor.

2 Beğeni

Yazar pek çok kez Martin ile çalışmış. Ama bence bunu Asiof beklentisi ile okumamak lazım. 2 çok farklı evrende geçiyor. Biri karanlık bir evrende geçiyorken diğeri rönesans benzeri bir evrende geciyor. Ve anladığım kadarıyla genellikle entrika üzerine kurulu bir kitap. Haa birde anladığım kadarıyla Perdido Sokağı İstasyonu serisinde olduğu gibi garip ırklar var.

@isos81 Paternus karanlık bir urban fantastik serisi mı? Eğer öyleyse tam aradığım seri bu. Tüm urban kitaplarının Harry Potter gibi olması hoşuma gitmiyor. Çok basit geliyor. Bkz: Londra Nehirleri.

1 Beğeni

Karanlık değil hayır, mitler üzerine kurulu bir urban fantastic diyebiliriz. Ama Türkçe’si yok, yakın zamanda da geleceğini sanmıyorum (hatta hiç gelmeyebilir de).

Şurada biraz bahsetmiştim.

2 Beğeni

Güzel bir seriye benziyor. Ancak çevrilmeyeceği kesin gibi.

1 Beğeni

Serinin devamı hakkında bir bilgisi olan var mı?

Yazarın öteki fantastik serisi ‘‘Long Price Quartlet’’ çevrildi mi? Ana dilinde okumuş olan var mı?

  1. kitabı geçen şubatta çıktı ama bu kadar ağır basılan serileri okuma listemin diplerine yolluyorum. Yazar ilgi çekici aslında.
1 Beğeni

Yazarın Expanse serisinin de yazarı olduğunu göz önünde bulundurarak ben de ilk iki kitabı heyecanla almıştım, üçüncü çıkınca okurum diye bekletiyordum. Ama 3. kitaptan en ufak bir ses olmayınca insan işkilleniyor. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Sayın çevirmenimiz @mit belki bizi daha net bilgilendirebilir. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Ben okudum Long Price’ı.

Tavsiye eder misiniz hocam? Goodreads’te kutuplaştırıcı yorumlar okudum ama Goodreads’in güvenilirliğini biliyorsunuz.

Aslında severek okuduğum serilerden birisi ama en üstte yer alanlardan da değil. Abraham değişik bir yazar, konu olarak da farklı bir konusu var açıkçası.

Ben senin de seveceğini düşünüyorum. Sen böyle derinlikli kitapları benden daha çok seviyorsun. Bir seriye benzetecek olsaydım da bu Farseer olurdu sanırım. Onun kadar low-fantasy ya da trajedi olmasa da pace ve tarz olarak benzetiyorum açıkçası.

2 Beğeni

Büyük umutlarla başlamama rağmen ilk kitabı sevemedim (Yarıda bırakıp devam da etmedim zaten). Hikaye doğal hissettirmiyor, bazı şeyler sırf yazar öyle istediği için oluyor. Aynı şekilde karakterler de özgünlükten uzak, diğer serilerde karşılaşılan karakterlerin sıradan bir kopyası gibi duruyorlar. Fantastikliği olsun, evren yaratımı olsun, yapmacık “sertliği” olsun bana ucuz bir Asoiaf çakması gibi geldi.

Özetle bir çerez kitap kalitesinde ancak tüketmesi çerez kadar eğlenceli olmayan bir kitaptı.
İndirimde bulunulursa alınabilir onun dışında tavsiye etmem.

1 Beğeni

İlk iki kitabı okudum ve sevdim, low fantasy sınıflaması evet ama bin farseer’e benzetmezdim. Kitapların çevirisi ilk çıktığında, yayınevinin diğer kitaplar için okuyucuları bekletmeyeceği söylenmişti. 3. kitabın çevirisini bekliyoruz bakalım, henüz ses yok.

2 Beğeni

Bende yarısına kadar gelip zorlamama rağmen bitiremedim. Çok basit, oldu-bittisi olan, klişelerle dolu bir hikayesi var. Diğer serilerden farkı ne diye sorulursa, sadece zafere giden yolda alternatif olarak ekonomik güç gösterilmiş diyebilirim. Ama fantastik ögeleri yarısına kadar geldiğimde 0 a yakın. Sadece kitabın başlangıç bölümü fantastik ögeler sahipti. Yarısına kadar da tekrar o karakter ile karşılaşamadim. O yüzden zaman kaybı gibi geldi.

Uzun süredir listemde olan ama kötü yorumlardan dolayı sürekli almaktan vazgeçtiğim bir seriydi. Okuyacak kitap bulamadığım için en fazla ne kaybedebilirim dedim ve aldım :stuck_out_tongue: Beklentimin oldukça üstünde çıktı. Tabi low fantasy olsa bile iki üç alev topu atılmalı diyorsanız seriyi beğenmeyebilirsiniz.

Normalde: 7-7.5/10
Beklentimden dolayı aldığım zevkle: 9/10 :stuck_out_tongue:

En büyük problem ise serinin basılmasının çok uzun sürüyor olması :confused: Üçüncü kitap ne zaman gelecek? :confused:

6 Beğeni