Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Atatürk ve Kayıp Kıta Mu - Sinan Meydan

Mu, Pasifik Okyanusu’nda 50 bin yıl önce yer aldığına, 64 milyon kişinin yaşadığına ve bir felaket sonucu okyanusun dibine battığına inanılan bir kıta. Kitap, Mu kıtasının var olduğu iddiasını ortaya atan Churchward’ın araştırmalarını, Atatürk’ün Mu kıtasına olan ilgisini ve Meksika büyükelçisi Tahsin Mayatepek’in raporlarını anlatıyor.

Giriş bölümü Atatürk’ün tarihe ilgisiyle ilgili anekdotlar aktararak başlıyor. Türk Tarih Tezi’nin doğuşunu, Atatürk’ün Türklerin Orta Asya öncesi yurdunu arayışını ve cevabı Mu kıtasında bulduğunu anlatıyor.

“Efsaneden Gerçeğe” başlığını taşıyan ilk bölümünde, James Churchward Hindistan’a gidiyor, bir tapınağın baş rahibine yardımcı olarak onun güvenini kazanıyor. Baş rahibin ona kutsal olarak saklanan antik tabletleri göstermesiyle bu tabletleri okuyan Churchward erken dönem uygarlıklarının (Babil, Sümer, Pers, Mısır, Hindu vs.) insanlığın ana yurdu olan Mu uygarlığının bir uzantısı olduğu sonucuna varıyor. Yaratılışın öyküsünü, kozmik güçlerin işleyişini tabletlerden okuyan Churchward bu konu üzerine dört kitap yazıyor.

“Atatürk, Kayıp Kıta Mu’nun İzinde” başlıklı ikinci bölüm, Atatürk’ün Türklerin uzak geçmişine ışık tutacak kayıp kıta Mu ve Maya uygarlıklarını araştırması için Tahsin Bey’i Meksika Büyükelçiliği’ne atadığını anlatıyor. Tahsin Bey burada Türkçe ile Maya dili arasındaki benzerlikleri belirlemek için Meksika’daki tabletler hakkında bilgi toplar. Churchward’ın kitaplarını da okuyan Tahsin Bey, ulaştığı bilgiler hakkında Atatürk’e tam 14 adet rapor yollar. 7. ve 14. rapor, İslam, Hristiyanlık ve Yahudiliğin doğuşunu Mu inancına bağlamaktadır.

“Bilinmeyen Ayrılık” başlıklı üçüncü bölüm, Atatürk ve Tahsin Bey’in arasının nasıl açıldığını anlatıyor. İslam’ın kökenini Mu’ya bağlayan 7. rapor, aralarının açılmasının başlangıcı olmuştur. Atatürk, Tahsin Bey ile direkt olarak yazışmamakta, Türk Dil Kurumu aracılığıyla görüşlerini iletmektedir. Türk Dil Kurumu, 7. rapordaki bazı tutarsızlıklar hakkında Tahsin Bey’e sorular yöneltmiş, büyükelçi ise bu sorulara cevap vermiş olsa da tatmin edici olamamıştır. 14. raporun sonunda Tahsin Bey Rio de Jenoerio büyükelçiliğine atanmak istediğini söylese de bu isteği yerine gelmez.

“Bilim ve İdeoloji” başlıklı dördüncü bölümde Sinan Meydan, Churchward ve Tahsin Bey’in görüşlerini kıyaslar. Churchward, spiritüalistken ve Tanrı’ya inanırken, Tahsin Bey tam tersi pozitivist ve materyalist bir görüşe sahiptir. Bu yüzden raporlarında Churchward’ın görüşlerini tabiri caizse tırpanlamıştır. Bu bölüm, Churchward’ın yaratılış, vahiy, din ve bilim ilişkisi hakkındaki görüşlerini kitaplarından özetler.

“Altı Çizili Satırlar” başlıklı beşinci bölümde Atatürk’ün Churchward’ın kitaplarında altını çizdiği satırlar ve kenarına aldığı notlar yer alır. Mu’nun varlığı, yeri, Mu’daki yüksek uygarlık, Orta Asya ve Uygur Türkleri ile ilgisi gibi konularda bazı yerlere dikkat etmiştir, Atatürk.

Kitabın en sonunda, “Resimler ve Belgeler” başlıklı bölümde, Aztek ve Maya kökenli buluntuların fotoğrafları, tabletteki semboller, Atatürk’ün Türk Dil Kurultayı’ndaki fotoğrafları ve Tahsin Bey’in raporlarından resimler yer alıyor.

Okurken neler hissettim? Mu kıtasının dayanaklarının o zaman için bile zayıf olduğunu düşündüm. (Bugün de varlığı bilimsel olarak kanıtlanmadı.) Okyanusların dibinde yapılan jeolojik araştırmalar değil de tapınaklardaki tabletler, güvenilir gelmedi. Ancak her görüşü ve arayışı kendi zamansal ruhu içerisinde değerlendirmek lazımdır. Churchward’ın dönemin hakim tarih tezine karşı çıkıp uzak coğrafyalarda kendi araştırmalarını yapması takdir edilecek bir şey. Atatürk, Türkleri barbar gibi gösteren o dönemin Avrupa merkezli ırkçı görüşü yerine kendi tarih tezimizi oluşturmak için uğraşmıştır.

Foruma özel not: Bu kitabı Öykü Seçkisi’ne yolladığım son öyküme ilham olması için okudum.

16 Beğeni